• Právny rámec

    Nie vždy je jednoduché orientovať sa v mediálnej ponuke a vybrať vhodné médiá a mediálne obsahy pre deti predškolského veku. Niekedy nám v tejto veci pomáhajú piktogramy, ktoré vytvárajú napríklad klasifikáciu vhodnosti televíznych programov v závislosti od veku detí. Napriek tomu odporúčame, aby ste nenechávali výber mediálnych obsahov na deti. Je potrebné deti mediálnym svetom sprevádzať a učiť ich rozpoznávať aj potenciálne riziká médií.

    Odporúčam vám používať materiály s označením „0+“ a starostlivo zvážiť, ktoré ponuky a obsah v rámci jednotlivých médií sú vhodné pre malé deti.


    Existujú mnohé mobilné aplikácie pre malé deti, napríklad jednoduché hry alebo animované detské knihy do tabletov a smartfónov. Aj pri nich sa však objavujú určité problémy, preto by sa tieto aplikácie mali vždy používať pod dohľadom dospelej osoby. Mnohé aplikácie obsahujú napríklad ponuky predaja v rámci aplikácie alebo reklamy.

    Dospelí by preto mali posúdiť, či je obsah danej aplikácie vhodný pre dieťa. Hoci aj v obchodoch s aplikáciami nájdete označenia o vekovej vhodnosti, nie vždy sa dá na ne spoľahnúť, pretože nejde o označenie od nezávislých inštitúcií, ale len o odporúčania prevádzkovateľa obchodu.


    Rozšírenie a rozmanitosť médií predstavuje dnes pre zákonnú ochranu detí a mládeže obrovskú výzvu. Ich množstvo a rôznorodosť sťažuje zavedenie účinných kontrolných mechanizmov. Ochranné mechanizmy sú však pre zdravý vývin detí nevyhnutné.

    Pre deti vo veku tri až šesť rokov je absolútne nevyhnutné vedome ich zoznámiť s médiami a dozerať na to, ako ich používajú.