• Čo je mediálna gramotnosť

    Mediálna pedagogika je subdisciplína pedagogiky. Hrá čoraz dôležitejšiu úlohu a neustále sa rozvíja, pretože technológie digitálnej komunikácie prenikajú takmer do všetkých oblastí nášho života.

    Mediálna pedagogika sa zaoberá médiami a ich pedagogickým významom vo vzdelávaní, voľnom čase a v práci . Analyzuje, ktoré funkcie a úlohy preberajú médiá v našej spoločnosti a skúma, ako s nimi narábame.

    Mediálna pedagogika sa okrem toho zameriava na vplyv médií na nás ľudí, vyvíja koncepty zmysluplného využívania médií v pedagogickej práci a definuje ciele, ktoré sa majú týmto spôsobom dosiahnuť.

    Primárnym cieľom mediálnej pedagogickej práce je vždy sprostredkovanie alebo rozvoj mediálnej gramotnosti.


    Mediálna gramotnosť je veľmi široký pojem, pre ktorý existuje množstvo definícií. v niektorých prípadoch sa objavuje pohľad obmedzený na technické aspekty mediálnej gramotnosti. Tento pohľad však nezodpovedá mnohorozmernosti tohto konceptu, pretože mediálna gramotnosť zahŕňa oveľa viac než len technické zručnosti potrebné na ovládanie a používanie médií.

    Ide skôr o bezpečné, vedomé a svedomité zaobchádzanie s médiami. Mediálna gramotnosť si preto vyžaduje množstvo zručností a schopností.


    Koncept mediálnej gramotnosti zaviedol v Nemecku v roku 1973 učiteľ a mediálny pedagóg Dieter Baacke . Baacke videl mediálnu gramotnosť ako súčasť komplexnej komunikačnej kompetencie, ktorá je v priemyselnej a technicky organizovanej spoločnosti veľmi ovplyvnená médiami. Koncept Dietera Baackeho trvalo ovplyvnil diskusiu o mediálnej gramotnosti. Definoval štyri oblasti mediálnej gramotnosti: znalosť médií, kritiku médií, využívanie médií a dizajn médií.

    Podľa Baackeho nepreberá mediálne gramotný človek mediálny obsah bez otázok, ale neustále ho kriticky spochybňuje a kontroluje so zreteľom na sociálne a etické aspekty.

    • Skúma účinky médií a uvedomuje si ich funkcie a zámery (kritika médií).
    • Mediálne gramotný človek má okrem toho základné technické znalosti a dokáže ovládať rôzne médiá (znalosť médií).
    • Vie používať mediálny obsah a služby (napr. hrať počítačovú hru alebo pozerať DVD), ale zostáva zodpovedný a nezávislý (využívanie médií).
    • Napokon, mediálne gramotný človek používa médiá ako nástroj na tvorivú prácu alebo na dizajn vlastných mediálnych produktov a využíva ich ako komunikačný prostriedok na vyjadrenie vlastných nápadov (dizajn médií).

    Mediálna gramotnosť sa stala v našej progresívnej spoločnosti kľúčovou kompetenciou. Užívateľovi umožňuje komunikovať so svojím prostredím a konať a vyjadrovať sa, tak, ako je potrebné. Ak je cieľom vzdelávania výchova nezávislej a zodpovednej osoby, musíme do vzdelávania zahrnúť aj diskusiu o médiách.


    Otázky na porozumenie

    1. Dokážete vysvetliť rozdiel medzi mediálnou pedagogikou a mediálnou gramotnosťou?

    2. Aké oblasti mediálnej gramotnosti definuje Baackeho koncept?

    3. Aké kompetencie charakterizujú mediálne gramotného človeka?