• Médiá ako pedagogický nástroj

    V každodennej pedagogickej práci vzniká množstvo rôznych príležitostí, pri ktorých môžeme využiť médiá. Je veľmi vhodné využívať najmä ich existujúce možnosti a formy.

    Ranný kruh sa dá využiť na rozhovory o mediálnych zážitkoch, počítačový kútik na spoločný výskum, pokazený počítač, televízny prijímač alebo rádio na objavovanie a skúmanie. Mediálne tematické projekty môžu zohľadňovať bežné záujmy detí

    Médiá a mediálne obsahy môžu obohacovať a dopĺňať výchovno-vzdelávací proces rôznymi spôsobmi. Rôzne mediálne zariadenia sú pracovnými nástrojmi, ktoré zároveň podporujú a stimulujú učenie sa detí. Ako vidieť z nasledujúcich príkladov, ich používanie môže byť pre deti vzrušujúce.

    Nižšie uvádzame niekoľko príkladov:

    Vývin jazyka a médiá

    Pokiaľ ide o vývin jazyka, zvukové médiá ponúkajú rôzne možnosti. Jazyk, ktorý sa používa v rozhlasových hrách je zvyčajne rozmanitejší a obrazotvornejší ako bežný jazyk. Navyše interpreti často pochádzajú z prostredia dabingu či divadla, preto dokážu hravo meniť tón hlasu a rytmus reči. Napodobňovaním ich jazyka sa stimuluje rečový vývin u detí všetkých vekových skupín a podporuje sa v nich radosť z používania jazyka.

    Detské riekanky a piesne na magnetofónových páskach, CD nosičoch a v podcastoch môžu byť rovnako užitočné. Vypočuté môže slúžiť ako inšpirácia pre tvorivú činnosť, drobné hranie rolí alebo jednoducho na rozhovory, pri ktorých deti to, čo si vypočuli, ďalej využívajú a spracúvajú. Používanie zvukových zariadení môže tiež podporiť dobrý vzťah k vlastnej reči. Deťom sa zvyčajne veľmi páči, keď môžu pracovať so svojím hlasom, keď môžu meniť počas rozprávania tón hlasu a potom si ho znovu vypočuť. Takýto zvukový záznam môže tiež dopĺňať individuálnu písomnú dokumentáciu o vývine jazyka dieťaťa. Môžete ho použiť pri rozhovore s rodičmi.

    Pohyb a médiá

    Pochybnosti ohľadom používania médií často pramenia z obáv z toho, že deti sa stanú pasívne, pomalé a nebudú mať dostatok pohybu. Na druhej strane cielené a plánované využívanie médií môže mať veľmi priaznivý a dobrý vplyv na správanie detí.

    Na internetových stránkach nájdete množstvo videí vhodných pre deti, napr. videá tancov z rôznych krajín, ktoré môžu sledovať a tancovať podľa nich. Hravú a tvorivú koordináciu pohybov a rytmu možno u detí podporiť aj vymýšľaním vlastných pohybov alebo tancov na zvuky a piesne.

    Aj keď sa natáčajú a navzájom fotografujú, môžu imaginatívnym a umeleckým spôsobom skúmať vlastné telo a pohyb. Efekty a triky, ako je zrýchlené pretáčanie alebo spomalený pohyb, veľmi dobre objasňujú pohybové sekvencie a tiež vytvárajú zábavnú atmosféru.

    Prírodné vedy a médiá

    Na vzdelávanie v prírodnej oblasti môžeme použiť sledovanie televízie a filmov. Možnosti, ktoré ponúka filmová technológia, ako napríklad priblíženie a oddialenie, časozberný alebo spomalený film či nočné videnie a zjednodušené zobrazenia zložitých procesov spracované prostredníctvom počítačovej animácie, umožňujú deťom nahliadnuť do oblastí, ktoré sú inak ťažko pochopiteľné. Týmto spôsobom sa ich pochopenie prírodných javov značne zjednoduší a môže sa u nich stimulovať alebo zintenzívniť záujem o danú tému. Vedecké filmy môžeme využiť ako inšpiráciu a vyskúšať si experimenty, ktoré sme v nich videli.

    Pomocou pevne umiestnenej kamery môžeme napríklad v pravidelných intervaloch zaznamenávať rýchle klíčenie žeruchy a potom si ho prehrať v krátkom časozbernom filme a opakovane ho sledovať.



    Otázky na porozumenie

    1. Ako môžu audio médiá pomôcť deťom vo veku 3-6 rokov s vývinom jazyka?

    2. Aké médiá a obsah by ste vedeli využiť v predprimárnom vzdelávaní na podporu telesného pohybu?

    3. Akým spôsobom prispievajú médiá k vzdelávaniu detí v prírodných vedách?