• Partnerstvo s rodičmi

    Ešte donedávna sa spolupráca s rodičmi chápala skôr ako jednosmerný tok informácií o pokroku a správaní sa dieťaťa smerom od učiteľov k rodičom. Súčasné partnerstvo medzi rodičmi a MŠ sa však viac zameriava na vzájomnú spoluprácu.

    Spoločným cieľom takéhoto partnerstva je optimálny vývin dieťaťa a jeho duševná pohoda.


    Jadrom trvalo udržateľného partnerstva v oblasti vzdelávania je pravidelná výmena informácií medzi oboma stranami. MŠ môžu plniť svoju úlohu a podporovať rodiny len vtedy ak učiteľky poznajú: keď poznajú:

    • sociálny status rodín,
    • ich súčasné a minulé ťažkosti,
    • a vedia aké výchovné princípy rodičia dodržiavajú.

    Pre rodičov sú zas užitočné rôzne možnosti účasti na živote MŠ. Napríklad účasť na stretnutí pre rodičov a učiteľov o vzdelávacích projektoch alebo nadviazanie osobného kontaktu s ostatnými rodičmi a personálom.

    Týmto spôsobom majú rodičia možnosť podieľať sa na rozhodovacích procesoch a aktívne formovať každodenný život MŠ. Môžu spoznávať aktuálne témy, ktorým sa deti v MŠ venujú, môžu a tiež vidieť vlastné dieťa mimo prostredia rodinnej rutiny a lepšie ho spoznať.


    Stabilné partnerstvo, v ktorom spolu komunikujú rodičia a učitelia (prípadne aj iní odborníci), je dôležité aj pri posilňovaní mediálnej gramotnosti detí. Ak spolu obe strany diskutujú o každodennom živote v MŠ, ako aj o využívaní médií deťmi v rodine, umožní to všetkým zúčastneným lepšie napĺňať potreby detí.

    Môžu pri tom nájsť spoločné spôsoby povzbudenia a podpory. Okrem toho môžu učitelia rodičom poradiť v otázkach výchovy, či už vo všeobecnej rovine, alebo aj v mediálnych oblastiach, v ktorých sa možno cítia neistí.

    Základom úspešnej spolupráce sú pochopenie názorov toho druhého a otvorená myseľ. Dôležitý je rešpekt, tolerancia a prijatie. Je potrebná atmosféra rovnosti a dôvery, ktorá umožňuje nepretržitú a priamu výmenu názorov medzi učiteľmi a rodičmi, čo efektívne pomáha vyjasniť si možné názorové rozdiely či riešiť konflikty.


    Transparentnosť, výmena, spolupráca

    Väčšina rodičov má základnú predstavu o svojej úlohe v mediálnej výchove. Citlivo sledujú, ako ich deti vnímajú a využívajú médiá a optimálne ich podporujú pri výbere vhodných mediálnych projektov.

    V rodinách sa však často objavujú pochybnosti ohľadom prístupu k médiám. Rodičia majú veľa špecifických aj všeobecných otázok o používaní médií, ako aj o rôznych výchovno-vzdelávacích postupoch.

    TOPICS of CONCERN PARENTS’ FREQUENT QUESTIONS
    suitability Which media offers are suitable for my child?
    protection How can I protect my child from harmful media?
    appropriacy How can I choose appropriate media content?
    advice & support Who can advise and support me?
    dependency How can I prevent my child from becoming too dependent on educational apps?

    Tab.: Obavy rodičov

    Pokiaľ ide o transparentnosť MŠ, je dôležité, aby boli rodičia informovaní o tom, akú stratégiu inštitúcia uplatňuje v oblasti posilnenia mediálnej gramotnosti. Je to prospešné tak pre rodičov, ako aj pre odborníkov v predprimárnom vzdelávaní. Rodičia sa môžu dozvedieť, aké mediálne skúsenosti a zručnosti ich dieťaťa v MŠ nadobudlo a ako je posilňovaná jeho mediálnu gramotnosť. Učiteľky majú zase pravidelne prístup k informáciám o používaní médií doma.

    Výmena informácií podporuje komplexný obraz o každom jednotlivom dieťati a umožňuje porozumieť rôznym vzdelávacím koncepciám v rodinách pri používaní médií. Týmto spôsobom je možné identifikovať potrebné stratégie v MŠ, čo prospieva vzájomnej koordinácii smerujúcej k individuálnej podpore každého dieťaťa.


    Model posilňovania mediálnej gramotnosti detí



    Otázky na porozumenie

    1. V čom sa líši partnerstvo medzi učiteľkami v predprimárnom vzdelávaní a rodičmi dnes oproti tomu, ako to bolo v minulosti?

    2. Prečo je dôležité podporovať aktívne partnerstvo medzi učiteľkami v MŠ a rodičmi?

    3. Dokážete navrhnúť niekoľko spôsobov ako zaviesť trvalo udržateľné vzdelávacie partnerstvo medzi učiteľkami v MŠ a rodičmi?

    4. Aké sú výhody aktívneho pratnerstva s učiteľkami v MŠ pre rodičov?