• Posilňovanie partnerstva

    V oblasti výchovy existujú rôzne možnosti na vytvorenie udržateľného partnerstva s rodičmi. Uvádzame Niektoré z nich.

    Stretnutia pre rodičov a učiteľov

    Stretnutia pre rodičov a učiteľov zamerané na konkrétne témy sú tradičnou vzdelávacou a informatívnou službou, ktorú MŠ poskytujú rodičom. Pokiaľ ide o posilnenie mediálnej gramotnosti, stretnutia pre rodičov a učiteľov sú vhodné napríklad na informovanie rodičov o pripravovaných projektoch mediálneho vzdelávania a ich cieľoch. Ukážu sa na nich možné obavy, názory a postoje rodičov k téme „médiá a deti v ranom veku“ a je možné o nich otvorene diskutovať.

    Stretnutia pre rodičov a učiteľov vytvárajú príležitosť poskytnúť rodičom odborné rady ohľadom podpory detí pri zmysluplnom využívaní médií. Je to ideálna príležitosť zistiť, ktorí rodičia pracujú v mediálnom odvetví (napr. v knižnici, reklamnej agentúre, vo vydavateľstve, IT alebo žurnalistike) alebo majú nejaké hobby spojené s médiami (napr. fotografia alebo filmovanie).

    Na stretnutí pre rodičov a učiteľov sa môžete zamyslieť napríklad nad dôležitosťou mediálnej gramotnosti u detí vo veku od troch do šiestich rokov. Do program môžete zaradiť aj prednášky alebo krátke príspevky odborníkov.

    Odporúčam, aby ste spoločne hodnotili existujúce mediálne projekty pre deti.


    Výmena skúseností

    Pravidelné diskusie za okrúhlym stolom, rodičovská kaviareň alebo diskusné skupiny rodičov poskytujú rodičom príležitosť vymieňať si navzájom skúsenosti a tak pomáhajú s praxou výchovy v rodinách. Takéto stretnutia môžu organizovať a naplánovať samotní rodičia, alebo ich môžu podporovať a iniciovať učiteľky MŠ. Vzhľadom na dôležitosť médií v živote detí majú rodičia zvyčajne veľký záujem o vzájomnú výmenu názorov a vzdelávacích postupov.

    Ako odborník v predprimárnom vzdelávaní môžete podporovať rôzne formy výmeny skúseností - pokiaľ vás o to rodičia požiadajú - a moderovať diskusiu medzi nimi. Na začiatku vám môže pomôcť, ak pripravíte nejakú polarizujúcu tému alebo krátky príspevok, ku ktorému sa rodičia budú môcť vyjadriť.

    Môže byť užitočné klásť im otázky a zaznamenávať si ich názory na papieriky na tabuli. Rýchlo si všimnete, aké postoje rodičia zastávajú a či majú obavy z nejakých konkrétnych tém. Môžete zbierať otvorené otázky a znova sa nimi zaoberať pri následnej skupinovej diskusii alebo na tematickom stretnutí pre rodičov a učiteľov.

    Ako odborník v predprimárnom vzdelávaní nemusíte mať odpovede na všetky otázky. Do mediálnej výchovy môžete zapojiť aj rodičov. Požiadajte ich napríklad o zistenie nejakých informácií.



    Rozhovor s rodičmi

    Tento spôsob zapojenia rodičov sa zameriava hlavne na a ich individuálne skúsenosti. V osobnom rozhovore alebo v dotazníku môžete použiť konkrétne otázky o vybranej téme a dozvedieť sa dôležité podrobnosti a informácie o používaní a význame médií v rodinách. Anonymný dotazník dáva rodičom možnosť vyjadriť svoje obavy a hovoriť o problémoch otvorene a bez váhania.

    Okrem toho môžete cez cielené otázky rodičov motivovať k tomu, aby pozorne sledovali svoje deti a zaoberali sa ich vnímaním médií a tým, ako ich deti využívajú. Vďaka priamej reflexii správania dieťaťa môžu byť rodičia k tejto téme vnímavejší. Okrem toho učiteľky získajú dôležité informácie a pohľady na individuálne preferencie detí mimo rutinného fungovania MŠ. Ponuky pre rodičov tak môžete pripraviť priamo na základe odpovedí z dotazníka.

    Na základe rozhovorov s rodičmi môžete napríklad prezentovať preferencie detí alebo významný pokrok, ktorý ste v rámci svojej MŠ dosiahli. Výsledky vám môžu poslúžiť ako podnet na zamyslenie a ponúkajú vám príležitosť usporiadať tematické stretnutie pre rodičov a učiteľov.

    To, aké otázky zaradíte do dotazníkov pre rodičov veľmi závisí od toho, na čo a akým spôsobom chcete použiť získané výsledky. Ak chcete získať všeobecný prehľad, odporúčame vám použiť uzavreté otázky s možnosťou výberu z viacerých odpovedí. Ak však chcete získať diferencovaný a individuálny pohľad na vybrané témy, sú vhodné otvorené otázky s možnosťou voľných odpovedí. Môžete použiť aj oba typy otázok. Ďalším krokom môže byť zverejnenie výsledkov prieskumu medzi rodičmi na nástenke vašej inštitúcie.



    Časopis pre rodičov alebo bulletin

    Časopisy a tlačoviny pre rodičov poskytujú MŠ príležitosť zbierať témy z každodenného života v prostredí predprimárneho vzdelávania, ktoré sú prierezové alebo špecifické. Môžete v nich publikovať pozvánky na večery pre rodičov, diskusné skupiny alebo plánované podujatia. Môžete v nich predstaviť projekty alebo uverejniť výstupy z projektov.

    Časopis pre rodičov ponúka príležitosť zozbierať názory rodičov na polarizujúcu tému alebo prezentovať s nimi rozhovor o tom, ako sa vysporiadajú s nejakou konkrétnou mediálnou témou. To dáva rodičom možnosť vyjadriť sa a zároveň spoznať názory ostatných rodičov. Možno tak následne zjednodušíte ostatným rodičom spôsob ako vás kontaktovať a požiadať o podporu a radu.


    Časopisy pre rodičov alebo informačné letáky je možné distribuovať digitálne prostredníctvom e-mailu alebo ich vytlačiť. Mali by ste však starostlivo zvážiť, aký obsah uverejňujete na webovej stránke svojej MŠ alebo na svojom blogu. Obsah, ktorý nie je publikovaný v chránenej oblasti, je dostupný takmer kdekoľvek na svete. V každom prípade je potrebné mať vopred k dispozícii vyhlásenia o súhlase so zverejnením obsahu a overiť si autorské práva, ako aj osobné práva zobrazených osôb.

    Ak publikácie pripravujete pravidelne, môžete ich využiť pri rôznych príležitostiach či výročiach. Vhodným momentom je rozlúčkový večierok, keď deti nastupujú do základnej školy. Takto uchováte výnimočné udalosti, ktoré deti v MŠ zažili.


    Rodičia sa môžu spolupodieľať na niektorých úlohách počas plánovania časopisu. Môžu sa podieľať na výbere tém, písať texty, môžu byť zapojení do tlače časopisov, ale aj do celkového procesu. Počas stretnutí, ktoré sa konajú v pravidelných intervaloch, s nimi môžete diskutovať o tom, ktoré témy zaradiť do časopisu a aké úlohy si treba rozdeliť.

    Je množstvo spôsobov, ako zapojiť rodičov do diania a výmeny nápadov. Je dôležité zohľadniť motiváciu rodičov a ich časovú dostupnosť. Mali by ste zohľadniť aj ich vedomosti a zručnosti. Do činností sa môžu zapojiť naplno alebo len čiastočne.


    Informačné materiály

    V prípade, že mediálny projekt v skupine pritiahne viac pozornosti k téme médií alebo mediálnej výchovy v predprimárnom vzdelávaní a získa na význame, je vhodné zozbierať informačné materiály, ako sú knihy, hry alebo brožúry a poskytnúť ich rodičom. Môže byť užitočné pripraviť prehľad aplikácií a webových stránok.

    Rodičov zaujmú najmä informačné materiály, v ktorých nájdu konkrétne tipy výchovno-vzdelávacích aktivít. Niektorí rodičia môžu mať záujem zúčastniť sa aj na prednáškach alebo seminároch, ktoré idú viac do hĺbky. Na domovských stránkach miest a obcí môžete často nájsť vhodné programy univerzít, knižníc, vzdelávacích centier pre dospelých alebo iných vzdelávacích inštitúcií.


    Rodičia majú často priestor sa na chvíľu uvoľniť a vnímať dianie v MŠ keď deti do nich privedú alebo keď ich vyzdvihujú. Rodičov môžete podporiť v tom, aby sa zaoberali témou médií, ak im dáte k dispozícii vhodné materiály, napr. umiestnite plagáty ku vchodu do MŠ. Pozornosť rodičov si zvyčajne rýchlejšie získate, ak plagáty ozdobíte kolážami, obrázkami a maľbami detí.


    Odporúčame vám, aby ste mali pre rodičov pripravené médiá a hry na zapožičanie. Potom ich môžete vyzvať, aby porozprávali o svojich skúsenostiach z domáceho prostredia na rodičovskej konferencii alebo počas rodičovskej kaviarne.


    Do zostavovania informačného materiálu sa môžu zapojiť aj rodičia. Väčšina rodín sa už pravdepodobne touto témou zaoberala a pozná úlohy rodiny v oblasti mediálnej výchovy. Môžete sa stretnúť aj s rodičmi, ktorí sú zamestnaní v mediálnej oblasti alebo pracujú v oblasti mediálnej pedagogiky. Tí vám môžu poskytnúť odporúčania alebo materiály.


    Ukážka projektu

    Výstupy z rôznych kreatívnych mediálnych projektov ponúkajú jedinečnú príležitosť na kontakt s rodičmi. Či už ide o kresby, fotografické koláže, vlastný film, alebo audio hru, detské výtvory ponúkajú skvelú príležitosť pozvať rodičov a predstaviť im výsledky projektu.

    Dá sa pracovať aj s predstavou určitej formy mediálnej vernisáže, ktorá sa môže integrovať do existujúcich štruktúr MŠ ako je jesenný festival alebo vianočný večierok.


    Dni otvorených dverí pre rodičov

    Počas dňa otvorených dverí pre rodičov, keď rodičia strávia v predškolskom zariadení celý deň, majú možnosť idieť nielen to, ako ich deti pracujú s médiami a aké výtvory v MŠ robia, ale majú aj skvelú príležitosť získať prístup k takej úrovni v živote dieťaťa, ku ktorej obvykle nemajú prístup. Na druhej strane môžu rodičia priamo zažiť, ako učiteľky v predprimárnom vzdelávaní vedú mediálnu výchovu v MŠ.