• Exkurz – Tablety v MŠ a zariadeniach ranej starostlivosti

    Tablet je multifunkčné zariadenie, ktoré sa dá použiť na fotografovanie a natáčanie videí. Má tiež integrovaný mikrofón na nahrávanie zvuku, čo možno využiť pri tvorbe vlastných zvukových hier. Tablet ponúka aj ďalšie kreatívne aplikácie a nástroje. Jedno zariadenie postačuje pre malú triedu. Pre väčšie triedy by však bolo potrebné zakúpiť niekoľko zariadení.

    Tablety sa ľahko ovládajú a starostlivosť o ne je jednoduchá. Môžeme ich použiť na písanie, alebo približovanie objektov. Deti často zo skúseností v rodine vedia, ako sa toto zariadenie používa. Tablet nemajú problém používať ani mladšie deti.

    Okrem argumentov v prospech zariadenia typu všetko v jednom a ľahkej obsluhy existujú aj ďalšie aspekty, ktoré hovoria v prospech nákupu tabletov do MŠ. Zariadenia sú skladné, ľahké, ľahko použiteľné a flexibilné. Výhodou ich použitia v rámci mediálnej výchovy je ich malá chybovosť, pomerne vysoká odolnosť a výdrž batérie až 18 hodín. Pre iPad a niektoré tablety so systémom Android existujú aj detské púzdra vyrobené z tuhej peny, vybavené držadlami, vďaka čomu s nimi deti veľmi ľahko dokážu manipulovať.


    Spoločne si s deťmi nastavte pravidlá správania a používania tabletu, podobne ako pri používaní iných vecí v MŠ. Uistite sa, že to, čo nakupujete má platnú licenciu.

    Pri narábaní s tabletmi v MŠ by mali učiteľky vychádzať z princípu, že tieto zariadenia sú len doplnkom vo výchovno-vzdelávacom procese a v žiadnom prípade nenahrádzajú iné dôležité činnosti.

    V minulosti učiteľky napríklad pri téme objavovanie lesa pracovali viac s obrázkovými knihami, dnes používajú rôzne aplikácie alebo vyhľadávač Google. Tablet samozrejme môžete vziať so sebou do lesa, aby ste mohli odfotografovať rastliny, zvieratá a ich stopy, alebo môžete zaznamenať zvuky prírody.

    Keď sa tablet používa v každodennej pedagogickej práci cielene, otvára sa množstvo kreatívnych možností, ktoré dopĺňajú ostatnú prax. Pri spoločnom bádaní a hraní sa s tabletom prebieha obsažná stimulovaná komunikácia. Deti spoločne zvládajú úlohy a učia sa porozumieť súvislostiam.


    Spolu s deťmi môžete na tabletoch vytvoriť obrazové a zvukové hádanky, svetelné maľby, fotokoláže a príbehy, kreslené rozprávky, rozhlasové hry a ešte omnoho viac.

    Jeho využitie v pedagogickej praxi má veľa možností. Úspešnosť jeho implementácie závisí od zručností a mediálnych kompetencií učiteliek a ich know-how. Len to vyskúšajte! Prinášame vám niekoľko praktických príkladov tvorivého a aktívneho využitia tabletov v každodennej pedagogickej praxi.


    Otázky na porozumenie

    1. Aké sú hlavné výhody používania tabletov v MŠ a zariadeniach ranej starostlivosti?

    2. Pri akých úlohám môžu tablety deťom pomôcť?

    3. Aké iné úlohy môžu deti riešiť s tabletom pri výuke vonku?