• Mediálni hrdinovia vs. skutočné vzory

    Mediálni hrdinovia

    Rovnako ako mediálny obsah, tak aj mediálne postavy môžu deti ovplyvňovať. Mediálne postavy nesúperia so skutočnými identifikačnými postavami a vzormi, ale dopĺňajú ich. Dopĺňajú:

    • škálu spoločenského správania a konania
    • a môžu tak kompenzovať prípadné deficity v bezprostrednom sociálnom prostredí detí.

    Deti vo veku 3 - 6 rokov majú problém s hodnotením vlastností fiktívnych postáv. Predovšetkým majú ťažkosti rozoznať, ktoré vlastnosti sú imaginárne a ktoré skutočné, keď ich príbeh vykresľuje tak realisticky. Dokonca aj prehnanú veľkosť, rýchlosť a silu majú deti predškolského veku problém rozoznať ako fiktívne. Súvisí to aj s tým, že z hľadiska detí sú takmer všetci ľudia rýchlejší, väčší a silnejší ako oni.

    Keď sa s deťmi rozprávate o mediálnych postavách, je dôležité dať im záchytné body, aby lepšie porozumeli rôznym charakterovým črtám postáv. Napríklad vám môže pomôcť porovnať známe atribúty: ak je nejaký mediálny hrdina nereálne rýchly alebo nadľudsky veľký, môže deťom pomôcť, ak ho opíšete ako rýchleho ako pretekárske auto alebo veľkého ako dom. Takéto porovnávanie rôznych čŕt môže byť veľmi užitočné aj pri výtvarnej tvorbe a maľovaní. Ak chcete, aby bola nadrozmerná veľkosť mediálnej postavy zrozumiteľná a viditeľná, môžete namaľovať veľkú mediálnu postavu vedľa obyčajnej osoby alebo domu.

    Vzorce a charakteristiky správania, ktoré sú úplne vymyslené, môžu zase mladšie deti klasifikovať ako neskutočné alebo imaginárne. Patria sem napríklad ľudia s magickými schopnosťami alebo zvieratá, ktoré vedia rozprávať.

    Ak dospelí monitorujú, ako deti využívajú média, môžu im pomôcť vyhodnotiť mediálne postavy a ich vlastnosti ako fiktívne alebo skutočné.

    Aby ste deti ochránili pred nereálnymi očakávaniami od seba a následným sklamaním, je obzvlášť dôležité rozvíjať u nich citlivosť voči preháňaniu údajne žiaducich charakterových vlastností (napr. byť extrémne silný), ktoré by deti mohli chcieť kopírovať, a vysvetliť im, že sú fiktívne

    Vzory

    Prítomnosť celebrít v médiách, napr. futbalistov alebo moderátorov detských programov, môže byť tiež pre deti predškolského veku dôležitá.

    Títo ľudia zvyčajne prejavujú veľkú vášeň a nadšenie pre svoju prácu. V zmysle funkcie vzoru to môže na deti pôsobiť motivujúco. Môžu spoznať rôzne záľuby a talenty, alebo si môžu sami vyskúšať niektoré umelecké alebo športové aktivity. Okrem toho sa deťom prostredníctvom prominentnej osoby komunikujú normy, hodnoty, kritériá fyzického vzhľadu, vlastnosti.

    Je dôležité vedieť, že charakter a často aj vzhľad celebrít je obchodovaný a vytvorený rovnako umelo ako obrázky kreslených postavičiek.

    Cieľom je obyčajne získať jednorozmerný charakter (napr. niekoho „silného“, „spoločenského“, „milého“), s ktorým sa však príslušná prominentná osoba ťažko dokáže stotožniť. Svety fiktívnych postáv sú prezentované naratívnym spôsobom, zatiaľ čo skutoční ľudia nie sú vždy jednorozmerní. Ich osobnostné črty sú komplexnejšie. Táto multidimenzionalita môže byť pre deti náročnejšia na spracovanie, najmä v prípade tabuizovaných tém, ktoré sa v médiách objavujú.

    Existuje množstvo mediálnych hrdinov, ktorí môžu obohatiť každodenný život detí a ponúknuť im dobré nápady. Je však dôležité vziať do úvahy, že okrem mediálnych hrdinov existujú v ich prostredí aj hmatateľné a skutočné identifikačné postavy a vzory, napríklad vtipná učiteľka, múdra staršia sestra, chápavý otec alebo odvážny priateľ. Na podporu rovnováhy v tejto oblasti je vhodné v súvislosti s posilňovaním mediálnej gramotnosti detí venovať sa aj hrdinom zo skutočného života. Neexistujú takmer žiadne obmedzenia ohľadom sprievodných a tvorivých aktivít v každodennom živote MŠ.

    Môžete pozvať do MŠ hrdinov z každodenného života, akými sú policajti, zdravotné sestry alebo vaša stará mama, ktorí sa porozprávajú s deťmi o ich živote a vlastných vzoroch. Potom môžu deti s vašou podporou napríklad vytvoriť koláže na tému, o ktorej sa diskutovalo, alebo urobiť rozhovory s „hrdinami každodenného života" a nahrať ich.

    Aby si deti uvedomili, že sa aj samy môžu stať hrdinami, odporúčame, aby ste s nimi diskutovali o situáciách, v ktorých sa buď oni, alebo ich priatelia prejavili hrdinsky. Môže ísť o prekonanie veľkého strachu, nezištnú pomoc niekomu inému alebo dosiahnutie niečoho veľmi náročného. Odporúčam vám diskusiu, ale vhodné je aj maľovanie obrázkov a hranie rolí.


    Pre orientáciu vo svete a pozitívny a zdravý vývin detí je nevyhnutná vyvážená prítomnosť skutočných a mediálnych hrdinov.


    Vytvorte si rodinný plagát s hrdinami z vašej rodiny. Zozbierajte obrázky a zamyslite sa nad tým, prečo je ktorá osoba taká fascinujúca. Bratia, sestry, tety, strýkovia - zoznam sa dá aj rozšíriť. Ukážku plagátu nájdete tu:

    Na stiahnutie: Ukážka plagátu Rodinní hrdinovia


    Otázky na porozumenie

    1. Aké črty odlišujú skutočných ľudí od mediálnych hrdinov?

    2. Ako môžu skutočné, hmotné postavy ovplyvniť deti v ich vlastnom prostredí?

    3. Čo sa deti učia od skutočných ľudí, ktorých vidia v médiách, napríklad obľúbených športovcov?

    4. Ako si deti môžu uvedomiť, že sa aj sami môžu stať hrdinami?