• Úvod

    V každodennom živote sa deti stretávajú s najrôznejšími formami reklamy, napríklad v časopisoch, televízii, supermarketoch alebo vo verejnej doprave. Reklama sa zvyčajne deťom zdá veľmi zaujímavá. Čím roztomilejšia, pútavejšia a zábavnejšia je, tým skôr sa o ňu začnú zaujímať.

    Reklamní marketéri využívajú prirodzenú detskú zvedavosť, a tak ľahko vstupujú do detského sveta.

    Reklama orientovaná na zisk sa zameriava na kreovanie konkrétnych záujmov v oblasti nákupu, vytvára spotrebiteľské potreby. Jej cieľom je upriamiť pozornosť na konkrétnu spoločnosť, značku, službu alebo produkt. Má povzbudiť potenciálnych zákazníkov k nákupu. V závislosti od cieľovej skupiny, na ktorú sa reklama zameriava, nadobúda rôzne formy.

    V ekonomike sú aj deti dôležitou cieľovou skupinou, pretože ich želania dokážu ovplyvňovať nákupné správanie rodičov. Aj samotné deti nadobúdajú vlastnú nákupnú silu v prípadoch, keď dostanú vreckové alebo nejaký peňažný dar. Reklama však nie je zameraná na deti len pre ich súčasnú kúpnu silu. Orientuje sa na ne aj z dôvodu ich budúcej kúpnej sily. Firmy počítajú s tým, že ak si v detstve vytvoríme k určitým výrobkom vzťah, pravdepodobne aj v dospelosti prevládne túžba k ich spotrebe.

    Deti predškolského veku nedokážu pochopiť zámery reklamy, pretože zatiaľ nerozumejú fungovaniu ekonomiky. Je pre ne ťažké vyhnúť sa všadeprítomnej reklame a odlíšiť skutočný obsah od reklamného obsahu. Sťažujú im to aj nové, neustále sa zdokonaľujúce reklamné stratégie, ktoré deti vnímajú ako obzvlášť príťažlivé. Rozmanitosť ponúkanej reklamy spôsobuje, že tento fenomén, ako aj mediálni hrdinovia sa stávajú prirodzenou súčasťou nášho a aj detského života.

    Graf 1: Vzťah medzi deťmi a reklamou


    Deti sú súčasťou našej spotrebiteľsky orientovanej spoločnosti, a preto sú aj priamymi cieľmi reklamy. Keďže aj oni sú dennodenne vystavené reklame, je dôležité, aby sme im pomohli rozvíjať kritický postoj k nej. Deti by sa mali učiť rozoznávať vlastnosti reklamy, mali by poznávať jej skryté zámery.

    Spoľahlivej identifikácii rôznych čŕt reklamy sa možno naučiť iba vďaka nácviku a s pomocou dospelých. Spoločne s deťmi môžete zbierať príklady reklamy z rôznych médií. Vytlačené obrázky alebo kresby vám môžu poslúžiť ako záchytné body pri určovaní vlastností reklám.

    Deti vo veku od troch do šiestich rokov potrebujú vedenie, aby dokázali reklamu reflektovať a vytvoriť si k nej kritický postoj. Aby si rozvíjali mediálnu gramotnosť je dôležité, aby mali možnosť identifikovať a kriticky hodnotiť reklamu. Preto je dôležité konať na rôznych úrovniach. Na jednej strane potrebujeme takých odborníkov v predprimárnom vzdelávaní, ktorí môžu pomôcť deťom rozvíjať zodpovedný a reflexívny prístup k reklame (a inému mediálnemu obsahu). Na druhej strane je potrebné zamerať sa aj na spotrebiteľské návyky a prístup k reklame v rámci rodiny, pretože rodičovské vzory sú tiež veľmi dôležité. Na ceste k výchove uvedomelých a reflektujúcich používateľov médií sú rozhodujúce osobné skúsenosti samotných detí. Tieto môžu získať aj v rámci predprimárneho vzdelávania pod odborným vedením učiteliek a vďaka uplatneniu vhodných výchovno-vzdelávacích stratégií, ktoré položia základy mediálnej gramotnosti detí a povedú k ich postupnému scitlivovaniu.

    Graf 2: Reflexia dieťaťa na reklamu v médiách.


    Zahrajte sa s deťmi na „reklamných detektívov“. Deti môžu v malých skupinách vyhľadávať a vystrihovať reklamy v časopisoch. Spoločne ich vyhodnotia a určia jej charakteristické znaky. V interakcii s ostatnými si deti môžu upevniť vedomosti o reklame a postupne si vybudujú schopnosť rozlišovať ju od ostatných mediálnych foriem.


    Otázky na porozumenie

    1. Prečo je potrebné, aby sa učiteľky v MŠ sústredili na rozvoj kritického myslenia detí vo vzťahu k reklame v médiách?

    2. Aké faktory ovplyvňujú schopnosť detí reflektovať na reklamu v médiách?