• Podporte rodičov

    Reklama sprevádza deti v ich každodennom živote, a preto by sa ňou mali primerane zaoberať rodičia, ako aj učiteľky v materských školách. Rodičia môžu mať pochybnosti o téme reklamy a mať otázky, ktoré by chceli s niekým odborne prekonzultovať. Ak rodičia získajú prehľad o práci MŠ v oblasti mediálnej výchovy, môžu sa sami zaujímať o vhodné postupy. Preto je veľmi užitočné a potrebné posilňovať vzájomnú spoluprácu.

    Dôležitým poznaním pre rodičov je, že téma reklamy je rozhodujúca napríklad pri návšteve hračkárstva alebo pri nákupe potravín v supermarkete, pretože aj deti v ranom veku môžu uprednostňovať určité výrobky. Často je pre ne ťažké vysvetliť, prečo uprednostňujú konkrétny puding alebo hračku. Stáva sa, že ich želaniam rodičia nerozumejú alebo sú jednoducho nesplniteľné. Pre rodičov je zrejmé, že toto nadšenie detí pre určitý konkrétny produkt pramení práve z reklamy.

    Ak sa téma reklamy objaví v MŠ, mnoho rodičov to ocení. Aj samotní rodičia môžu túto tému obohatiť. Je však dôležité oboznámiť rodičov s tým, ako s touto témou budete vo výchovno-vzdelávacom procese pracovať a akými spôsobmi o nej budete s deťmi hovoriť.


    Otázky na porozumenie

    1. Prečo by sa témou reklamy v médiách mali zaoberať rodičia aj učiteľky v MŠ?

    2. Čo odrážajú preferencie detí ohľadom niektorých produktov pri nákupoch s rodičmi?