• Základy aplikácie App PicCollage

    PicCollage je aplikácia, ktorá slúži na kreatívnu úpravu fotografií. Pri práci s ňou môžete použiť fotografie z vlastnej fotogalérie, stiahnuť fotky priamo z aplikácie cez Internet alebo ich odfotiť priamo cez aplikáciu. Následne môžu byť fotky tvorivo spracované rôznymi nástrojmi. Týmto spôsobom môžete vytvárať koláže alebo fotomontáže. Nakoniec je tu možnosť ich zdieľať s ostatnými alebo ich vytlačiť. Dokončenú koláž možno tiež použiť ako .jpg súbor v iných programoch.

    Aplikácia je atraktívna a jednoduchá. Dokonca aj mladšie deti dokážu pod dohľadom a po krátkom predstavení programu navrhnúť vlastné koláže. Koláže odporúčame použiť pri zaznamenávaní a prezentovaní exkurzií, projektov a aktivít.

    Vďaka mnohým možnostiam úpravy obrázkov a intuitívnemu používaniu môže byť program PicCollage veľmi užitočný v pedagogickej praxi. Koláže je možné zverejňovať alebo vytvárať z nich portfóliá, môžu sa z nich tvoriť pohľadnice alebo pozvánky či albumy na pripomenutie projektov a výletov. Deti môžu zaznamenávať svoje fotografické projekty pomocou programu PicCollage a jednoducho si ich vytlačiť. Pár návrhov nájdete v praktických príkladoch nášho vzdelávacieho programu.

    Vývojár: Cardinal Blue Software, Inc.
    Systémy: Android, iOS and Windows
    Cena: Základná aplikácia je bezplatná. Plnú verziu si môžete kúpiť prostredníctvom nákupu v aplikácii.
    Cieľové skupiny: Učitelia, deti od 4 rokov, žiaci základných škôl, rodičia
    Témy: Kreatívny dizajn a kreslenie, praktická práca s médiami
    Reklama: Poskytovateľ inzeruje ďalšie nákupy v aplikácii. Neobsahuje označenú reklamu a odkazy na komunikačné služby, preto ju s deťmi používajte iba pod dohľadom.
    Využitie: Obmedzená funkčnosť off-line. Malo by byť zabezpečené pripojenie na internet.
    Navigácia: Jednoduchá a jasná.
    Dizajn: Jednoduchý, zrozumiteľný jazyk. Jasné a vysoko kontrastné farby. Prostredie priateľské k užívateľom, prehľadne navrhnuté.

    Ako funguje App PicCollage?

    Základné funkcie aplikácie sú rovnaké na každom zariadení, ale ich dizajn sa môže mierne líšiť. Nasledujúce cvičenie (tutoriál) vysvetľuje, ako PicCollage funguje na počítači, notebooku, tablete alebo smartfóne, je to však veľmi podobné.

    Tvorba koláže

    Obr. 3: Užívateľské rozhranie PicCollage

    Po otvorení aplikácie si môžete vybrať medzi mriežkami (je tu šablóna na usporiadanie fotografií), kartami (k dispozícii sú prednastavené šablóny) a voľným štýlom (voľná práca na hárku). Projekty sa tu dajú opakovane otvoriť.

    Toto krátke video zobrazuje vytváranie koláže v aplikácii PicCollage:


    Pridávanie fotiek

    Po výbere šablóny novej koláže, t.j. mriežky, je možné pridávať fotografie, ktoré chcete začleniť do koláže. Prehliadač súborov sa automaticky otvorí s fotografiami šablón. V prípade šablóny Freestyle kliknete na akékoľvek miesto na pozadí. Zobrazí sa malé menu so žiadosťou o zdroj, z ktorého by sa mali fotografie vybrať. K dispozícii sú nasledujúce možnosti:

    Obr. 4: Rôzne možnosti úpravy koláže

    • Fotografie: Vyberte jednu alebo viac fotografií v prehľadávači súborov. Ak chcete vybrať viac fotografií naraz, počas výberu podržte stlačenú klávesu Ctrl.
    • Používanie fotoaparátu: Fotografie sa snímajú pomocou interného fotoaparátu. Ak ho chcete použiť, prejdite na voľbu Fotografie na stránke.
    • Obrázok z webu: Fotografie je možné integrovať do koláže priamo z internetu. Z dôvodu dodržania autorských práv by sme však mali venovať pozornosť tomu, či sa fotografie môžu použiť. Ak obrázky použijete len pre demonštráciu pre internú skupinu , nemal by to byť problém.
    • Text: V aplikácii existuje prístup k textovému editoru, pomocou ktorého je možné do koláže pridávať texty.
    • Nálepky: Podobne je možné do koláže pridávať rôzne nálepky. Sú medzi nimi smajlíky, srdiečka, kvety, myšlienkové a rečové bubliny a mnoho ďalších.
    • Pozadia: Pre koláž je možné vybrať rôzne pozadia. Tie, ktorá sa v ponuke zobrazujú so zámkom, je potrebné si zakúpiť. Ostatné sú bezplatné.

    Obr. 5: Vyberte si pozadie

    Usporiadajte fotografie do koláže

    Ak chcete zmeniť veľkosť obrázka alebo ho otočiť, použite dva prsty na tablete a obrázok roztiahnite alebo otočte. Môžete tiež zmeniť poradie, t.j. vrstvy prekrývajúcich sa fotografií. Ak to chcete urobiť, ťuknite na spodnú fotografiu a fotografia sa presunie do popredia. Fotografie môžete odstrániť pomocou funkcie vymazania alebo presunutím obrázka do koša v pravom hornom rohu. Dotknutím sa smetného koša sa dá proces vrátiť späť.

    Obr. 6: Upravujte a usporiadajte fotky do koláže

    Toto krátke video zobrazuje niekoľko najdôležitejších prvkov aplikácie PicCollage:

    Úprava fotografií

    Možnosti úpravy fotografií, ktoré ponúka program PicCollage, sú pre väčšinu fotografií dostatočné, takže zvyčajne nie je potrebné upravovať fotografie pomocou špeciálneho programu. Ak chcete upraviť obrázok v programe PicCollage, dvakrát ťuknite na príslušný obrázok. Otvorí sa ponuka s nasledujúcimi možnosťami: Efekty, Vystrihnúť, Duplikovať a Nastaviť ako pozadie. Ak vyberiete funkciu Efekty, otvorí sa editor, pomocou ktorého je možné zmeniť určité nastavenia, napríklad upraviť farby, rozmazať alebo zaostriť obrázok a priamo orezať fotografiu. Použitím funkcie Vystrihnúť je možné vybraný obrázok orezať ručne, t.j. nie rovnými čiarami ako v časti Efekty. Budete viesť čiaru voľne rukou okolo oblasti rezu. Pomocou funkcie Duplikovať je možné kopírovať obrázok v koláži a znova ho prilepiť. Pri použití funkcie Nastaviť ako pozadie sa vybraná fotografia stane obrazom na pozadí. Na pozadie potom môžete usporiadať ďalšie fotografie a tvary.

    Pridajte nálepku

    Existujú dva spôsoby, ako pridávať nálepky, napríklad smajlíky, symboly alebo bubliny. Najprv je možné klepnúť na pozadie alebo na symbol plus v dolnej časti displeja a vybrať Nálepky. Nálepky sú zoskupené podľa konkrétnych tém. Niektoré sú zadarmo, iné nie. Ak chcete vybrať nálepku, jednoducho na požadovanú nálepku klepnite a potvrďte ju zaškrtnutím v pravom hornom rohu. Veľkosť a poloha nálepiek sa dá meniť rovnako ako pri fotografiách.

    Pridajte text

    Ak chcete pridať do koláže text, klepnite raz na pozadie alebo na symbol plus v dolnej časti. Ak vyberiete možnosť Text, otvorí sa editor, do ktorého môžete text napísať. Je možné vybrať si z rôznych písiem a farieb. Deliace čiary môžete vložiť stlačením klávesy Enter. Hotový text potvrďte začiarknutím políčka v pravom hornom rohu displeja a vložte ho do koláže. Je možné upraviť aj veľkosť a polohu textu, rovnako ako pri nálepkách a fotografiách. Ak chcete text znova upraviť, jednoducho dvakrát na text kliknite.

    Uložte koláž

    Ak chcete koláž uložiť, klepnite na „Hotovo“ vpravo dole. Otvorí sa nové okno. Vyberte funkciu Uložiť a koláž sa uloží do zariadenia. V tom momente sa často objavuje reklama, ktorú môžete bez problémov zrušiť. Potom zvoľte možnosť Hotovo. Hotovú koláž je možné zdieľať aj priamo na Facebooku alebo vytlačiť.

    Obr 7: Uložiť a zdieľať koláž

    Preneste koláž do počítača

    Ak chcete, môžete koláž preniesť do počítača rovnako ako akýkoľvek iný súbor.

    Ak vám program PicCollage ako pracovný nástroj nevyhovuje alebo ak aplikácia nie je vo vašej krajine k dispozícii vo vašom rodnom jazyku, na nasledujúcich webových stránkach nájdete ďalšie odporúčania ohľadom aplikácií na úpravu fotografií:

    https://www.umeniekreativity.sk/programy-uprava-fotiek/

    Začnite hneď teraz a vyskúšajte si svoje poznatky v praxi. Naše praktické príklady vám poskytnú niekoľko prvotných nápadov.


    Otázky na porozumenie

    1. Dokázali by ste niekomu vysvetliť, ako funguje aplikácia PicCollage app?

    2. Prečo by mali by ťdeti predškolského veku pod dozorom pri používaní aplikácie PicCollage?

    3. Stručne vysvetlite, na čo sa dá použiť aplikácia PicCollage v predprimárnom vzdelávaní?