• Audio projekty v predprimárnom vzdelávaní

    WPri výrobe vlastných zvukových projektov, ako sú zvukové hry alebo rozhovory, sa deti zoznámia s technikou zaznamenávania zvuku a ich možnými výstupmi. Môžu si rozšíriť svoje poznatky o technológiách a získať zručnosti a skúsenosti so záznamovou a mikrofónovou technikou. Učia sa však predovšetkým používať technológie produktívnym a aktívnym spôsobom už v ranom veku. Deti sa učia vnímať rozdiely medzi počúvaním a sledovaním, napríklad rozprávkovej hry v rozhlase a v televízii. Učia sa, ako porozprávať príbeh bez použitia reči tela, učia sa o úlohe akustiky a o tom, ako používať v projektoch hudbu a zvuky z prostredia. Napríklad ak deti tvoria zvukovú hru, získavajú dôležité skúsenosti s mediálnou realitou. Zisťujú, aký potenciál má ich hlas, ako ho môžu mierne meniť a napriek tomu ho dobre odlíšiť od hlasov ostatných detí. Pochopia, že môžu používať rôzne zvuky a napodobňovať nimi iné zvuky, napríklad šuchotanie pokrčeného papiera môže na nahrávke znieť ako pukot ohňa.

    Graf 1: Rozvoj zručností pri tvorbe audio projektov

    IV audio hrách je možné bez veľkého úsilia oživiť fiktívne postavy pomocou zvukov a samotného hlasu. Deti majú možnosť skryť sa za svojich obľúbených hrdinov a odhaliť vlastnú fantáziu, kreativitu, obavy, aj svoje negatívne stránky. Dokonca aj mlčanlivé deti môžu prekonať svoju plachosť, keď do mikrofónu hovoria ako rozprávkové postavy – čarodejnice, králiky.

    Vytváranie a rozpoznávanie zvukov je nevyhnutným základom tvorby zvukových záznamov, pretože všetko, čo sa má zaznamenať, musí byť počuteľné. Zvuky sa preto pri zvukových produkciách nedajú vnímať len ako pomôcka, ale môžu sa používať aj dramaturgicky, čo pri počúvaní zvyčajne deti nadchne. Okrem toho, keď sa deti hrajú so zvukmi, rozvíjajú si sluchové vnímanie. Rozlišujú zvuky vo svojom prostredí zažívajú a učia sa ich dekódovať.

    Deti môžete sprevádzať pri vytváraní zvukových produkcií tak, že im ukážete, ako sa vyrábajú krátke zvukové hry alebo ako zmeniť obrázkovú knihu na hudobnú. Nahrávky zvukov z prírody a vytváranie imitovaných zvukov umožňuje deťom spoznávať mediálnu realitu, pretože imitované zvuky na zázname znejú realisticky.

    Kvíz “Vytvorte vlastné zvuky ”

    Nájdite dvojice. Ktorý zvuk sme vytvorili s použitím vecí v ľavom stĺpci?

    Zaujíma vás, ako vyrobiť kŕkanie žiab alebo šum mora? Pozrite si tieto videá a sami si to vyskúšajte. (Nebojte sat oho, že video je v cudzom jazyku, všetko pochopíte z obrázkov)

    https://www.youtube.com/watch?v=Tyr3TDMSt-Q
    https://www.youtube.com/watch?v=WU11IdEkwy8

    Na výrobe zvukových záznamov by sa mali podieľať všetky deti. Každé dieťa vo vašej triede by malo dostať úlohu: moderátora, technika, ktorý obsluhuje nahrávacie zariadenie, technika, ktorý drží mikrofón (ak ho používate) a podobne. Zvuková produkcia, podobne ako filmová produkcia, je výsledkom tímovej práce. Konečné úpravy by však mali vykonávať dospelí, pretože programy na úpravu nahrávok nie sú určené deťom. Tak ako napríklad bezplatný editačný program Audacity, ktorý predstavujeme v tomto module a na prácu s ktorým potrebujete vedieť čítať.


    Otázky na porozumenie

    1. Ako môžete do výroby audio projektu zapojiť čo najviac detí?

    2. Aké rôzne úlohy môže deti hrať pri výrobe audionahrávky?

    3. Aké zručnosti si deti rozvíjajú zapojením sa do výroby audio projektov?