• Možnosti uplatnenia audia v predprimárnom vzdelávaní

    Audio produkcie na podporu vývinu jazyka a reči

    Počúvanie rozhlasových hier a nahrávanie vlastných zvukových nahrávok podľa krátkych scenárov môže rozšíriť a upevniť slovnú zásobu detí. Deti prirodzene poznávajú štruktúru jazyka a pravidlá gramatiky. Cez počúvanie príbehov spoznajú nové postavy, spôsoby ich konania a situácie, ktoré im umožnia porovnať vlastné prístupy a reakcií na riešenie konfliktov. Aby si mohli vytvoriť vlastnú nahrávku, musia vopred zvážiť, ako by mala daná postava pôsobiť, reagovať a vyjadrovať sa v konkrétnej situácii. To môže deťom pomôcť zamyslieť sa nad tým, ako sa môžu zachovať v podobných situáciách v skutočnosti.

    Graf 2: Prínos audio hier

    Obsah príbehu, ktorý ste si vymysleli, by mal byť prepojený so životom, ktorý deti žijú. Môžete sa inšpirovať nejakým obrázkom alebo ilustrovanou knihou. Realistické príbehy niekedy nepomáhajú pri rozvíjaní detskej fantázie. Tiež nie je vhodné pripravovať príbeh do detailov, pretože tie najlepšie nápady sa často objavia práve počas nahrávania.

    Podpora tvorivosti a predstavivosti

    Počúvanie príbehov podporuje detskú obrazotvornosť. Príbehy silne stimulujú ich fantáziu a tvorivosť, čo môžu prejaviť vo vlastných kreatívnych produktoch.

    Vypočujte si s deťmi nejakú rozhlasovú hru a vo vybraných pasážach príbeh zastavte a nechajte deti, aby vám povedali, ako si myslia, že bude pokračovať.

    Rozvoj empatie

    Počúvanie a tvorba zvukových hier môže zvýšiť empatiu u detí, pretože sa prostredníctvom príbehov učia porozumieť emóciám a pocitom iných postáv, lepšie sa dokážu vcítiť do ich prežívania. Uľahčuje im to konanie s empatiou vo vzťahu k ich vlastným skúsenostiam.

    Podpora sústredenia a schopnosti počúvať

    Pri počúvaní si deti rozvíjajú schopnosť sústrediť sa. Získavajú cit pre štruktúru príbehov a pre časové sledy. Zvukové príbehy môžu navyše zlepšiť vedomosti detí o svete okolo nich.

    TSpoločne s deťmi načúvajte zvukom a ruchom z okolia a rozprávajte sa s nimi o tom, čo počujú: „Čo počujete, keď zavriete oči?“, „Ako to znie?“, „Odkiaľ zvuk vychádza?“, „Kto vydáva tento zvuk?“, „Môžete ten zvuk opísať?“, „Ktoré zvuky sa vám páčia a ktoré sa vám nepáčia?“ Takto im pomôžete zvyšovať citlivosť na zvuky a vycvičiť ich schopnosť načúvať. Zvuky z okolia sa navyše stanú pre deti významnejšími a zmysluplnými.


    Otázky na porozumenie

    1. Môže výroba audio projektov zlepšiť lingvistické schopnosti malých detí? Aké konkrétne?

    2. Aké témy je vo všeobecnosti vhodné vyberať na audio produkciu v predprimárnom vzdelávaní?

    3. Ako môžete deťom pomôcť zbystriť sluch?