• Základy programu Audacity

    Audacity je bezplatný open source program na úpravu zvukových súborov, ako sú zvuky, šum, reč a/alebo hudba na viacerých stopách. Reč a hudbu je možné nahrávať, prehrávať a upravovať. Zvukové súbory možno tiež importovať a exportovať v rôznych formátoch napríklad .wav alebo .mp3.

    Hudbu a zvuky je možné medzi jednotlivé scény pridať aj neskôr. Týmto spôsobom je možné vopred zaznamenané hovorené príspevky, príbehy alebo zvuky postrihať do podoby zvukovej hry alebo zvukovej skladačky.

    Odporúčam vám najskôr s deťmi zaznamenať zvuky pomocou záznamového zariadenia alebo diktafónu na tablete. Až potom ich začnite upravovať v programe Audacity. Nahrávky sa dajú robiť aj priamo pomocou mikrofónu a programu Audacity, ale vždy musíte mať pri sebe notebook. Deti nemôžu program spustiť samy. Ak záznamy urobíte vopred, deti môžu ostatné úlohy plniť len s malou pomocou učiteľky. Záverečné „strihanie“ v programe Audacity by ste potom mali urobiť vy, pretože tento krok je náročnejší a vyžaduje si pokoj a sústredenie.

    Program je neustále vyvíjaný a zdokonaľovaný viacerými svetovými programátormi. Beží na operačných systémoch Windows, Mac OS a Linux. Zatiaľ neexistuje žiadna verzia pre operačné systémy pre smartfóny a tablety, ako je Android.

    Audacity je pomerne rozsiahly program, ktorý používajú aj profesionálni hudobníci a zvukoví inžinieri. Ponúka veľa funkcií. Napriek tomu je relatívne ľahko použiteľný a ako bezplatný program je svojou kvalitou jedinečný. Preto sa často odporúča aj učiteľom na spracovanie zvukových záznamov s deťmi.

    V tomto module našej príručky sú vysvetlené iba najdôležitejšie a najpotrebnejšie funkcie Audacity, ktoré by mohli byť dôležité pre učiteľky v predprimárnom vzdelávaní.

    Na internete nájdete množstvo podrobných návodov k programu. Nižšie uvádzame niekoľko odporúčaní vrátane informácií o tom, ako program nainštalovať.

    Na oficiálnej stránke Audacity je tutoriál. Program si môžete stiahnuť aj tu.

    Dôležitá poznámka, ak používate verziu staršiu ako 2.3.2:

    Aby bolo možné vytvárať súbory .mp3 priamo v programe Audacity, musí byť nainštalovaný reťazec .mp3 encoder lame, pretože z licenčných dôvodov nie je priamo implementovaný. V systémoch Windows a Mac OS si môžete aplikáciu lame stiahnuť z Internetu, ale môžete ju nainštalovať aj priamo z aplikácie Audacity (položka ponuky Edit > Settings Libraries).


    Vývojár: Celosvetovo prepojený tím programátorov
    Systémy: Windows, Mac OS and Linux
    Cena: Bezplatný
    Cieľové skupiny: Pedagógovia, žiaci základných škôl od 8 rokov, rodičia
    Témy: Praktická práca s médiami
    Reklama: Bez reklám
    Použiteľnosť: Plne funkčný offline.
    Navigácia: Množstvo funkcií, preto sa nedá využívať s menšími deťmi, ktoré ešte nevedia čítať. Program je však napriek tomu jednoduchý a zrozumiteľný a dá sa použiť na úpravu jednoduchých aj zložitejších audio projektov.
    Dizajn: Jednoduchý, zrozumiteľný jazyk, jasné rozhranie.

    Ako funguje program Audacity?

    Pre ďalšie vysvetlenie a detailné informácie, návody a vysvetlenie funkcií navštívte stránku programu Audacity


    Otázky na porozumenie

    1. Aké funkcie má program Audacity?

    2. Môžu program Audacity používať deti v predškolskom veku?

    3. Dá sa program Audacity používať offline?

    4. Akú aplikáciu je potrebné si nainštalovať, keď chcete vytvárať súbory mp3 priamo v programe Audacity?