Topic outline

  • Εισαγωγή

    Η Ενότητα 1 παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία για έναν συνειδητό και κρίσιμο χειρισμό των μέσων επικοινωνίας και δείχνει με ποιό τρόπο τα περιεχόμενα που σχετίζονται με τα μέσα επικοινωνίας για τα παιδιά στην Προσχολική Εκπαίδευση (ΠΕ) μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία με τρόπο που να είναι κατάλληλος για την ανάπτυξή τους και την ηλικία τους.

    Παρέχονται βασικές πληροφορίες για την παιδαγωγική εργασία με τα μέσα επικοινωνίας με παιδιά προσχολικής ηλικίας και παρέχονται επίσης πληροφορίες σχετικά με το νομικό πλαίσιο για εργασίες με τα μέσα επικοινωνίας.

    Στο κεφάλαιο Συνεργασία με τους Γονείς υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την συνεργασία μεταξύ των κέντρων προσχολικής εκπαίδευσης και των γονέων στο θέμα των μέσων και του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας.

  • Σχετικά με αυτή την ενότητα

    Όταν μελετήσετε αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα...

    • γνωρίζετε τι είναι η παιδεία στα μέσα
    • καταλάβετε γιατί η εκπαίδευση στα μέσα είναι σημαντικό μέρος της παιδαγωγικής εργασίας και θα πρέπει να ξεκινάει από την Προσχολική Εκπαίδευση
    • μάθετε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μέσα σαν παιδαγωγικό εργαλείο
    • γνωρίζετε τις απαιτήσεις για την προώθηση του γραμματισμού στα μέσα σαν επαγγελματίες της προσχολικής Εκπαίδευσης
    • γνωρίζετε πώς να στηρίζετε τους γονείς
    • είσθε ενημερωμένοι για το νομικό πλαίσιο

    Σε αυτή την ενότητα…

    • θα δοθούν πρακτικές συμβουλές
    • θα υποστηριχθούν δραστηριότητες για την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου και την προετοιμασία σας για την αξιολόγηση
    • περισσότερες συνδέσεις θα σας καθοδηγήσουν σε περισσότερες πληροφορίες
    • θα σας παρασχεθούν υλικά για την συνεργασία σας με τους γονείς
  • Τι είναι ο Γραμματισμός στα Μέσα;

    Η Παιδαγωγική των Μέσων είναι υπο-κλάδος της Εκπαιδευτικής Επιστήμης. Διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο και συνεχίζει να αναπτύσσεται καθώς την κοινωνία μας έχει διαπεράσει η ψηφιακή τεχνολογία επικοινωνίας σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής.

    Η Παιδαγωγική των Μέσων ασχολείται με τα μέσα και την παιδαγωγική τους σημασία στην εργασία, τον ελεύθερο χρόνο και την εκπαίδευση. Αναλύει ποιές λειτουργίες και καθήκοντα αναλαμβάνουν τα μέσα στην κοινωνία μας και εξετάζει πώς αντιμετωπίζουμε τα μέσα.

    Επιπλέον, η Παιδαγωγική των Μέσων εξετάζει τον αντίκτυπο των μέσων σε εμάς, τον άνθρωπο, αναπτύσσει έννοιες για την ουσιαστική χρήση των μέσων στο παιδαγωγικό έργο και αναπτύσσει στόχους που πρέπει να επιτευχθούν με αυτόν τον τρόπο.

    Ο πρωταρχικός στόχος της παιδαγωγικής εργασίας των μέσων είναι πάντα η διαμεσολάβηση ή η ανάπτυξη του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας.


    Ο Γραμματισμός στα Μέσα είναι ένας πολύ ευρύς όρος για τον οποίο υπάρχουν πολλοί ορισμοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναδύεται μια συντομότερη άποψη των τεχνικών πτυχών του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας. Ωστόσο, αυτή η άποψη δεν ανταποκρίνεται στην πολυδιάστατη έννοια, καθώς ο γραμματισμός στα μέσα περιγράφει πολλά περισσότερα από τις τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται για την λειτουργία και την χρήση των μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης.

    Πρόκειται περισσότερο για την ασφαλή, συνειδητή και ευσυνείδητη αντιμετώπιση των μέσων. Έτσι, ο γραμματισμός στα μέσα απαιτεί πληθώρα δεξιοτήτων και ικανοτήτων.


    Η έννοια του Γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης εισήχθη στην Γερμανία το 1973 από τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγό των μέσων Dieter Baacke, ο οποίος είδε την παιδεία στα μέσα ως μέρος μιας συνολικής επικοινωνιακής ικανότητας, η οποία στην βιομηχανική και τεχνικά οργανωμένη κοινωνία επηρεάζεται έντονα από τα μέσα ενημέρωσης. Η ιδέα του Dieter Baacke είχε μεγάλο αντίκτυπο στην συζήτηση για την παιδεία στα μέσα επικοινωνίας. Καθόρισε τέσσερις τομείς της παιδείας στα μέσα ενημέρωσης: κριτική των μέσων ενημέρωσης, γνώση των μέσων ενημέρωσης, χρήση των μέσων ενημέρωσης και σχεδιασμό των μέσων.

    Σύμφωνα με τον Baacke, ένας άνθρωπος με γνώσεις στα μέσα ενημέρωσης δεν δέχεται απλά το περιεχόμενο των μέσων χωρίς αντιδιαστολή, αλλά συνεχώς το αμφισβητεί κριτικά και το ελέγχει όσον αφορά στις κοινωνικές και ηθικές πτυχές.

    • Εξετάζει τα αποτελέσματα των μέσων ενημέρωσης και αναγνωρίζει τις λειτουργίες και τις προθέσεις τους (κριτική μέσων).
    • Επιπλέον, ένα άτομο με γνώση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει γνώση των τεχνικών βασικών στοιχείων και μπορεί να λειτουργήσει τα διάφορα μέσα (γνώση των μέσων ενημέρωσης).
    • Κάποιος μπορεί να απολαύσει και να χρησιμοποιήσει περιεχόμενο και υπηρεσίες πολυμέσων (π.χ. παίζοντας ένα παιχνίδι στον υπολογιστή ή παρακολουθώντας ένα DVD), αλλά παραμένει υπεύθυνος και αυτοκαθοριζόμενος (χρήση μέσων).
    • Εξ’ άλλου, ένα άτομο με γνώση των μέσων ενημέρωσης χρησιμοποιεί τα μέσα ως εργαλείο δημιουργικής εργασίας ή τον σχεδιασμό των δικών του μέσων και τα χρησιμοποιεί ως μέσο επικοινωνίας για να εκφράσει τις δικές του ιδέες (σχεδιασμός μέσων).

    Ο Γραμματισμός στα Μέσα έχει γίνει βασικό προσόν στην προοδευτική κοινωνία μας. Πρόκειται για επικοινωνιακό γραμματισμό και, ταυτόχρονα, για μια ικανότητα που επιτρέπει στον χρήστη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να έρθει σε επαφή με το περιβάλλον του και να είναι σε θέση να εκφραστεί. Αν ο στόχος των εκπαιδευτικών προσπαθειών είναι η δημιουργία ανεξάρτητων και υπεύθυνων ανθρώπων, πρέπει να διεξαχθεί μια συζήτηση για τα μέσα εδώ.
  • Παιδεία στα Μέσα

    Η μάθηση ενός υπεύθυνου και ικανού χειρισμού των μέσων είναι μια βασική δεξιότητα και μια δια βίου διαδικασία. Ανάλογα με την φάση της ζωής και την χρήση των μέσων, υπάρχουν στην πρώτη γραμμή διάφορα ερωτήματα, θέματα ή προβλήματα. Για τα παιδιά μεταξύ τριών και έξι ετών, μπορεί να είναι θέμα συλλογής γνώσεων σχετικά με τα διάφορα καθημερινά μέσα με παιγνιώδη τρόπο, μαζί με άλλα παιδιά ή αντιμετώπισης των διαφορών μεταξύ τηλεοπτικού προγράμματος και διαφήμισης. Ο χειρισμός των ηρώων των μέσων ενημέρωσης αποτελεί επίσης μέρος αυτού.

    Ο βασικός παράγοντας αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι ότι η παιδεία στα μέσα μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά. Η πολυπλοκότητα των ουσιωδών θεμάτων αυξάνεται στη συνέχεια με την ηλικία.


    Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά να ενισχύσουν τον ικανό χειρισμό των μέσων, καθώς είναι ανοιχτά στα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης τόσο με θετική όσο και με αρνητική έννοια. Σε αυτή την ηλικία είναι περίεργα και χρησιμοποιούν τα προσφερόμενα μέσα χωρίς προκατάληψη, αλλά είναι επίσης ευκολότερο να επηρεαστούν από τα μέσα ενημέρωσης.

    Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν υπεύθυνα τα μέσα ενημέρωσης. Είναι ευθύνη των γονέων και των επαγγελματιών της ΠΕ να διδάσκουν στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν τα μέσα με συνετό τρόπο σε νεαρή ηλικία.


    Ο Norbert Neuß, Καθηγητής Παιδαγωγικής Πρώϊμης Εκπαίδευσης και Παιδαγωγός Μέσων, λέει: «Ο γραμματισμός στα μέσα συχνά συγχέεται με την διδακτική των μέσων, δηλαδή η χρήση των μέσων για άλλους εκπαιδευτικούς σκοπούς θεωρείται ως εκπαίδευση στα μέσα».

    Η εκπαίδευση στα μέσα, εν τούτοις, εμπλέκεται μόνο εάν οι διδακτικές προσφορές και οι εκπαιδευτικές προσπάθειες στοχεύουν στην προώθηση του γραμματισμού στα μέσα.


  • Η Σημασία της Παιδείας στα Μέσα και του Γραμματισμού στα Μέσα στην ΠΕ

    Σε έναν κόσμο που έχουν διεισδύσει τα μέσα, η εκπαίδευση στα μέσα πρέπει να θεωρείται ως ένας σημαντικός παράγοντας για την παιδαγωγική εργασία.

    Για ποιό λόγο έχει νόημα να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση στα μέσα από την Προσχολική Εκπαίδευση;

  • Τα Μέσα ως παιδαγωγικό εργαλείο

    Υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες χρήσης των μέσων (περιεχόμενα) στην καθημερινή παιδαγωγική εργασία στην ΠΕ. Πάνω απ' όλα, εδώ είναι ιδιαίτερα κατάλληλο να χρησιμοποιούνται οι υπάρχουσες προσφορές και διαδικασίες στην Προσχολική Εκπαίδευση.

    Ο πρωϊνός κύκλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνομιλίες σχετικά με τις εμπειρίες από τα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης, η γωνιά του υπολογιστή για κοινή έρευνα, ο χαλασμένος υπολογιστής, η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για ανακάλυψη και έρευνα ή παιδαγωγικές εργασίες με τα μέσα που μπορούν να απασχολήσουν τα καθημερινά ενδιαφέροντα των παιδιών.

    Τα μέσα και το περιεχόμενο τους μπορούν να εμπλουτίσουν και να συμπληρώσουν το παιδαγωγικό έργο στην ΠΕ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι διάφορες συσκευές και προσφορές μέσων χρησιμεύουν ως εργαλεία εργασίας, υποστηρίζουν και τονώνουν τις εκπαιδευτικές και μαθησιακές διαδικασίες. Πάνω απ' όλα, η χρήση εκπαιδευτικών μέσων μπορεί να είναι συναρπαστική σε αυτό το πλαίσιο.

    Μερικά παραδείγματα παρουσιάζονται παρακάτω.

    Γλωσσική ανάπτυξη και μέσα επικοινωνίας

    Όσον αφορά στην γλωσσική ανάπτυξη, τα μέσα ήχου παρέχουν ποικίλες δυνατότητες. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στα ραδιοφωνικά θεατρικά έργα συνήθως ξεχωρίζει από την καθημερινή γλώσσα μας λόγω της ποικίλης και εικονογραφικής επιλογής των λέξεων. Επιπλέον, οι ομιλητές προέρχονται συχνά από την βιομηχανία του οπτικοακουστικού τομέα και του θεάτρου και, ως εκ τούτου, μπορούν να αλλάξουν παιχνιδιάρικα τον τόνο της φωνής τους και τον ρυθμό ομιλίας τους. Αυτό καθιστά δυνατή την μίμηση της γλώσσας, την τόνωση της γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών όλων των ηλικιών και υποστηρίζει την απόλαυση της γλώσσας.

    Οι παιδικές ομοιοκαταληξίες και τα τραγούδια σε κασέτες, CD και podcasts μπορεί να είναι εξ’ ίσου χρήσιμα. Αυτό που ακούγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έμπνευση για δημιουργικές δραστηριότητες, μικρούς ρόλους ή απλώς για συνομιλίες, με τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω από τα παιδιά. Η χρήση συσκευών εγγραφής ήχου μπορεί επίσης να υποστηρίξει μια καλή σχέση με την ομιλία. Τα παιδιά συνήθως βρίσκουν πολύ συναρπαστικό να ασχολούνται με τον τρόπο ομιλίας και της φωνής τους, να αλλάζουν τη φωνή τους ενώ μιλάνε και να τα ακούν αργότερα. Τέτοιες ηχογραφήσεις μπορεί επίσης να συμπληρώνουν την καταγραφή της ατομικής γραπτής γλωσσικής ανάπτυξης και μπορεί να χρησιμοποιηθούν όταν συζητάτε με τους γονείς.

    Κίνηση και μέσα

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αβεβαιότητα σχετικά με την χρήση των μέσων συνοδεύεται από ανησυχίες ότι τα παιδιά καθίστανται ανενεργά, αργά και ανεπαρκώς ενεργά. Από την άλλη πλευρά, η στοχοθετημένη και προγραμματισμένη χρήση των μέσων μπορεί να έχει πολύ ευνοϊκή και πολλά υποσχόμενη επίδραση στην συμπεριφορά των παιδιών.

    Στο Διαδίκτυο, για παράδειγμα, υπάρχει πληθώρα από βίντεο με χορούς από άλλες χώρες φιλικά προς τα παιδιά που μπορούν να παρακολουθούν και να χορεύουν. Ο παιχνιδιάρικος και δημιουργικός συντονισμός και η αίσθηση του ρυθμού μπορούν επίσης να ενθαρρυνθούν με την σκέψη των δικών τους κινήσεων ή χορών σε ήχους και τραγούδια.

    Ακόμη και όταν τραβούν ταινία και φωτογραφίζουν το ένα το άλλο, μπορούν να κάνουν μια φανταστική και καλλιτεχνική εξέταση του ίδιου του σώματος και της κίνησης. Τα αποτελέσματα και τα τεχνάσματα, όπως η ταχεία προώθηση ή η αργή κίνηση, διευκρινίζουν τις ακολουθίες κινήσεων πολύ καλά και δημιουργούν επίσης μια διασκεδαστική ατμόσφαιρα για τα παιδιά.

    Φυσικές επιστήμες και μέσα

    Η εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες μπορεί να συνοδεύεται από την τηλεόραση και τις ταινίες. Οι δυνατότητες που προσφέρονται από την τεχνολογία του κινηματογράφου, όπως η μεγέθυνση και η σμίκρυνση, η χρονική υπέρβαση ή η αργή κίνηση ή οι ταινίες νυχτερινής όρασης και οι απλοποιημένες εικόνες περίπλοκων διαδικασιών με την βοήθεια του υπολογιστή για κινούμενα σχέδια επιτρέπουν στα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις σε τομείς που διαφορετικά είναι δύσκολο να κατανοήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, η κατανόηση των επιστημονικών φαινομένων είναι σημαντικά απλουστευμένη και, από την άλλη πλευρά, υποκινείται ή εντείνεται το ενδιαφέρον τους για ένα θέμα. Οι επιστημονικές συνεισφορές των ταινιών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ευκαιρία για να πειραματισθούν από μόνα τους.

    Η ταχεία ανάπτυξη των σπόρων κάρδαμου μπορεί να καταγράφεται τακτικά με μια σταθερή φωτογραφική μηχανή και τελικά να αναπαράγεται σε μια ταινία μικρού μήκους και να παρακολουθείται ξανά και ξανά.
  • Δεξιότητες στην Παιδαγωγική των Μέσων

    Προαπαιτούμενη για την βιώσιμη εκπαίδευση στα μέσα είναι μια απροκατάληπτη στάση απέναντι σε όλα τα μέσα ως βασική παιδεία εκ μέρους των επαγγελματιών της ΠΕ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευκαιρίες που προσφέρονται από την εκπαίδευση στα μέσα. Ταυτόχρονα, μπορούν να εντοπιστούν κίνδυνοι, να εκτιμηθούν επαρκώς και να ληφθούν οι κατάλληλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση τους.

    Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να έχουν οι επαγγελματίες της ΠΕ παιδαγωγική δεξιότητα στα μέσα. Αυτό σημαίνει την ικανότητα να βοηθούν τους άλλους (π.χ. παιδιά ή γονείς) να αναπτύξουν τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, είναι εξ’ ίσου σημαντικό να προσεγγίσουμε τον σχεδιασμό και την χρήση των μέσων χωρίς φόβο ή προκατάληψη.


    Να είστε ανοιχτοί στον παιδικό κόσμο των μέσων και να δείχνετε γνήσιο ενδιαφέρον. Οι προτιμήσεις και οι ανάγκες των παιδιών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης τους με τα μέσα. Κάνετε ερωτήσεις και μιλήσετε στα παιδιά. Αυτό θα σας πει ποιά είναι τα ενδιαφέροντα τους στα μέσα, τι κάνουν με τα μέσα και πώς τα χρησιμοποιούν.

    Θα ήθελα επίσης να σας συστήσω απλά να παρακολουθείτε προγράμματα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά, προκειμένου να αποκτήσετε καλύτερη κατανόηση του κόσμου των μέσων των παιδιών. Αυτό θα μπορούσε επίσης να γίνει μαζί με τα παιδιά στο κέντρο ΠΕ στο πλαίσιο μιας μέρας αφιερωμένης στα μέσα.


    Ανταλλαγή απόψεων, Αντικατοπτρισμός, Συζήτηση

    Είναι σημαντικό για το εσωτερικό παιδαγωγικό έργο και για την εξωτερική εικόνα ενός κέντρου ΠΕ όλοι οι συνάδελφοι να ανταλλάσσουν κοινές απόψεις για την εκπαίδευση, κοινούς στόχους, εφαρμογές και ερμηνεία του εκπαιδευτικού σχεδίου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Είναι επίσης απαραίτητο να συνειδητοποιήσουν ότι ο γραμματισμός στα μέσα διαδραματίζει βασικό ρόλο στο παιδαγωγικό έργο της ΠΕ. Στην πραγματικότητα, μόνο όταν κάποιος έχει διαμορφώσει μια σωστή κρίση για το τι είναι σημαντικό μπορεί να το μεταβιβάσει στα παιδιά.


    Μπορείτε να μειώσετε τις δικές σας ανησυχίες αν σκεφτείτε και εξετάσετε την δική σας χρήση των μέσων, τα δικά σας ενδιαφέροντα και προτιμήσεις. Σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι τα χρησιμοποιείτε απλά για χαλάρωση ή διασκέδαση και ότι αυτό είναι απολύτως αποδεκτό.

    Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να είστε εμπειρογνώμονας για την εφαρμογή της εκπαίδευσης στα μέσα στην ΠΕ. Το κυριότερο είναι ότι έχετε δωρεάν, χαλαρή πρόσβαση στα μέσα και τα χρησιμοποιείτε χωρίς δισταγμό. Αλλά αν θέλετε να εργαστείτε με ένα μέσο, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίζετε εκ των προτέρων. Πρέπει να γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιείτε και ποιές είναι οι δυνατότητες να το χρησιμοποιήσετε με νόημα και δημιουργικότητα στην καθημερινή παιδαγωγική ζωή. Μάθετε τις δυνατότητες που προσφέρει η εργασία με διαφορετικά μέσα καθώς και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την χρήση τους. Θα πρέπει να αναρωτιέστε για την αξία των διαφόρων μέσων ενημέρωσης με κριτική σκέψη.


    Βιώσιμη Εκπαίδευση στα Μέσα

    Μια βιώσιμη εκπαίδευση στα μέσα στην προσχολική εκπαίδευση περιλαμβάνει πάντα μια ενεργό συνεργασία με τους γονείς επειδή η οικογένεια έχει θεμελιώδη ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών. Η συνεργασία με τις οικογένειες παρέχει συναρπαστικές ιδέες για την καθημερινή επαφή των παιδιών με τα μέσα η οποία μπορεί να υιοθετηθεί στο καθημερινό παιδαγωγικό έργο. Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να υποστηριχθούν στις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες, λαμβάνοντας συμβουλές στον τομέα της εκπαίδευσης των μέσων.

    Είναι πάντα σημαντικό να υπάρχει μια στρατηγική για την ουσιαστική χρήση των μέσων στην ΠΕ. Δεν έχει καμία σχέση με την εκπαίδευση των μέσων αν απλά τοποθετείτε έναν υπολογιστή στην τάξη των παιδιών ή τους δίνετε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η διδακτική πρόθεση πίσω από αυτό.


    Να σκέφτεστε πάντα πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τα μέσα στην καθημερινή παιδαγωγική ζωή με παιδαγωγικά καλά σχεδιασμένο τρόπο και με τους εκπαιδευτικούς στόχους που θέλετε να πετύχετε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τους μαθητές σας να επιτύχουν συνεχή μάθηση με τα μέσα.
  • Συνεργασία με τους γονείς

    Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η συνεργασία με τους γονείς σήμαινε κυρίως μια μάλλον μονόπλευρη ροή πληροφοριών από τον εκπαιδευτικό της ΠΕ στον γονέα σχετικά με την πρόοδο και την συμπεριφορά του παιδιού. Ωστόσο, η σημερινή εστίαση στην εκπαιδευτική σύμπραξη επικεντρώνεται περισσότερο στην διμερή και συνεταιριστική ανταλλαγή μεταξύ των επαγγελματιών της ΠΕ και των γονέων.

    Ο κοινός στόχος της εκπαιδευτικής σύμπραξης είναι η βέλτιστη ανάπτυξη και ευημερία του παιδιού.


    Στο επίκεντρο μιας βιώσιμης εκπαιδευτικής σύμπραξης είναι η τακτική ανταλλαγή μεταξύ των δύο μερών. Το κέντρο της ΠΕ μπορεί να εκπληρώνει το καθήκον του να στηρίζει την οικογένεια μόνο εάν οι εκπαιδευτικοί του γνωρίζουν:

    • ποιά είναι η κοινωνική κατάσταση της οικογένειας,
    • πού είναι οι τρέχουσες και μακροπρόθεσμες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, και
    • ποιές εκπαιδευτικές αρχές ακολουθούν οι γονείς.

    Για τους γονείς, αξίζει επίσης να έχουν διάφορες δυνατότητες συμμετοχής στη ζωή της ΠΕ, για παράδειγμα με συμμετοχή σε συνέδρια, πάρτι και εργασίες γονέων ή επαφή με άλλους γονείς και επαγγελματίες της ΠΕ.

    Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, να διαμορφώνουν ενεργά την καθημερινή ζωή του κέντρου ΠΕ, να γνωρίζουν και να κατανοούν τα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζονται στο κέντρο ΠΕ με τα παιδιά και επίσης να δουν το δικό τους παιδί εκτός της ρουτίνας της οικογένειας.


    Μια επικοινωνιακή και σταθερή συνεργασία μεταξύ των γονέων και των επαγγελματιών της ΠΕ είναι επίσης σημαντική όσον αφορά στην ενίσχυση του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας των παιδιών. Εάν και οι δύο πλευρές συζητούν τις παρατηρήσεις τους από την καθημερινή ζωή της ΠΕ καθώς και την χρήση των μέσων από τα παιδιά και την οικογένεια, όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στα παιδιά και τις ανάγκες τους.

    Από αυτό μπορούν να αντληθούν κοινοί τρόποι υποστήριξης και ενθάρρυνσης. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβουλεύουν τους γονείς για τις εκπαιδευτικές ικανότητές τους γενικά και για την χρήση των μέσων, και να τις στηρίζουν όταν υπάρχουν αβεβαιότητες και ερωτήσεις.

    Η βάση της επιτυχημένης συνεργασίας είναι η κατανόηση των αντίστοιχων απόψεων και η ανοικτή σκέψη. Τα βασικά στοιχεία είναι ο σεβασμός, η ανεκτικότητα και η αποδοχή. Απαιτείται ισόρροπη και εμπιστευτική ατμόσφαιρα, η οποία επιτρέπει μια μακροπρόθεσμη και ειλικρινή ανταλλαγή μεταξύ των επαγγελματιών της ΠΕ και των γονέων και αποσαφηνίζει αποτελεσματικά τις πιθανές διαφορές απόψεων και συγκρούσεων.


    Διαφάνεια, Ανταλλαγή, Συνεργασία

    Η πλειοψηφία των γονέων είναι εξοικειωμένοι κυρίως με το εκπαιδευτικό έργο των μέσων. Έχουν μια ευαίσθητη εικόνα της αντίληψης των παιδιών τους και της χρήσης των μέσων από αυτά και τα υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο στην επιλογή κατάλληλων μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας.

    Αλλά κυρίως υπάρχουν αβεβαιότητες στις οικογένειες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μέσων. Οι επαγγελματίες της ΠΕ μπορούν να αντιμετωπίσουν ανοιχτά τις οικογενειακές ανασφάλειες με συμβουλές και προτάσεις και επίσης να βοηθήσουν τους γονείς όταν έχουν ερωτήσεις σχετικά με τον γραμματισμό στα μέσα.

    ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ
    καταλληλότητα Ποιά διαθέσιμα μέσα είναι κατάλληλα για το παιδί μου;
    προστασία Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από βλαβερά μέσα;
    ευπρέπεια Πώς μπορώ να επιλέγω ευπρεπές περιεχόμενο των μέσων;
    συμβουλές & υποστήριξη Ποιός μπορεί να με συμβουλεύει και να μου προσφέρει υποστήριξη;
    εξάρτηση Πώς μπορώ να εμποδίσω το παιδί μου από την εξάρτηση από παιδαγωγικές εφαρμογές;

    Πίνακας: ανησυχίες γονέων σχετικά με τα μέσα

    Όσον αφορά στην διαφάνεια των κέντρων ΠΕ, είναι απαραίτητο να ενημερώνονται οι γονείς σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα για την ενίσχυση της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας. Αυτό ωφελεί και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της ΠΕ. Οι γονείς μπορούν να μάθουν ποιές εμπειρίες με τα μέσα έχει το παιδί τους, ποιές δεξιότητες έχει ήδη δείξει στο κέντρο της ΠΕ και πού οι επαγγελματίες της ΠΕ αρχίζουν να ενισχύουν τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας. Οι επαγγελματίες της ΠΕ με τη σειρά τους λαμβάνουν τακτικά πληροφορίες σχετικά με την χρήση των μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης στο σπίτι, τις συνοδευόμενες και ανεξάρτητες εμπειρίες στο οικογενειακό πλαίσιο και τους τρόπους ενίσχυσης της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας στην οικογένεια.

    Η ανταλλαγή πληροφοριών προωθεί την πλήρη εικόνα κάθε παιδιού και επιτρέπει επίσης την κατανόηση των διαφόρων εκπαιδευτικών εννοιών των οικογενειών κατά την χρήση των μέσων ενημέρωσης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να εντοπίσει την ανάγκη για επέμβαση και το κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης έχει την ευκαιρία να συντονίσει την υποστήριξη του στο παιδί ανάλογα.


    Μοντέλο Ενίσχυσης του Γραμματισμού των Παιδιών στα Μέσα

  • Ενίσχυση της Συνεργασίας

    Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες για την υλοποίηση μιας βιώσιμης εκπαιδευτικής συνεργασίας με τους γονείς. Μερικές από αυτές παρουσιάζονται παρακάτω.

    Διάσκεψη γονέων-δασκάλων

    Τα ειδικά σεμινάρια γονέων-δασκάλων είναι μια παραδοσιακή εκπαιδευτική και ενημερωτική υπηρεσία που παρέχεται από την ΠΕ στους γονείς. Όσον αφορά στην ενίσχυση της παιδείας στα μέσα, οι διασκέψεις γονέων είναι κατάλληλες για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με τα μελλοντικά προγράμματα εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης και τους στόχους τους, για παράδειγμα. Οι πιθανές ανησυχίες, οι απόψεις και οι νοοτροπίες των γονέων σχετικά με το θέμα των «μέσων στην ΠΕ» γίνονται σαφείς και μπορούν να συζητηθούν ανοιχτά.

    Η διάσκεψη γονέων-δασκάλων προσφέρει επίσης την ευκαιρία να παρέχετε στους γονείς συμβουλές σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης των παιδιών τους στην κατάλληλη χρήση των μέσων. Είναι επίσης μια ιδανική ευκαιρία για να μάθετε ποιοί γονείς μπορεί να εργάζονται στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης (π.χ. σε βιβλιοθήκη, διαφημιστική εταιρεία, εκδοτικό οίκο, πληροφορική ή δημοσιογραφία) ή να έχουν ιδιαίτερο χόμπι στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης (π.χ. φωτογραφία ή γύρισμα ταινιών).

    Για παράδειγμα, στη σύσκεψη γονέων-δασκάλων, θα μπορούσατε να σκεφτείτε τη σημασία του γραμματισμού στα μέσα για παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και έξι ετών. Διαλέξεις ή σύντομες συνεισφορές από εμπειρογνώμονες είναι επίσης δυνατόν να γίνουν σε αυτό το πλαίσιο.

    Θα συνιστούσα να κάνετε αξιολόγηση των προσφορών των μέσων για παιδιά μαζί με τους γονείς τους.


    Ανταλλαγή εμπειριών

    Οι τακτικές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης των γονέων ή οι ομάδες συζήτησης παρέχουν στους γονείς την ευκαιρία να ανταλλάσσουν εμπειρίες και έτσι να βοηθούν στις πρακτικές οικογενειακής ανατροφής. Τέτοιες συνεδριάσεις μπορούν να οργανωθούν και να σχεδιαστούν ανεξάρτητα από τους γονείς ή να υποστηριχθούν και να ξεκινήσουν από το κέντρο ΠΕ. Λόγω της σημασίας των μέσων στη ζωή των παιδιών, οι γονείς συνήθως έχουν έντονο ενδιαφέρον για την ανταλλαγή απόψεων και εκπαιδευτικών πρακτικών μεταξύ τους.

    Ως επαγγελματίας της ΠΕ, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε με μετριοπάθεια τις διάφορες μορφές ανταλλαγής εμπειριών - στο μέτρο που το επιθυμούν οι γονείς. Η πρόκληση πόλωσης ή θέσης πάνω στην οποία οι γονείς εκφράζουν τη γνώμη τους μπορεί να διευκολύνει στην αρχή.

    Μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμο να κάνετε ερωτήσεις και να καταγράφετε τις διαφορετικές απόψεις με αυτοκόλλητα στον πίνακα παρουσιάσεων. Θα παρατηρήσετε γρήγορα ποιές θέσεις υφίστανται μεταξύ των γονέων και αν υπάρχουν ανησυχίες ή φόβοι σχετικά με συγκεκριμένα θέματα. Μπορείτε να συλλέξετε ανοιχτές ερωτήσεις και να τις δώσετε στην επόμενη ομάδα συζήτησης ή σε μια διάσκεψη γονέων-δασκάλου ειδικά για το θέμα.

    Ως επαγγελματίας της ΠΕ, δεν χρειάζεται να έχετε όλες τις απαντήσεις. Είναι επίσης δυνατόν να εμπλέξετε τους γονείς περισσότερο στην παιδεία των μέσων προσχολικής ηλικίας και, για παράδειγμα, να μοιράσετε μια έρευνα για το θέμα μεταξύ μητέρων και πατέρων.



    Συνέντευξη Γονέων

    Αυτή η προσέγγιση στην συμμετοχή των γονέων επικεντρώνεται στους γονείς και στις προσωπικές εμπειρίες τους. Σε μια προσωπική συνομιλία ή σε ένα ερωτηματολόγιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το θέμα για την συγκέντρωση σημαντικών λεπτομερειών και πληροφοριών σχετικά με την χρήση και την σημασία των μέσων μέσα στην οικογένεια. Μια έρευνα που χρησιμοποιεί ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο δίνει επίσης στους γονείς την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους ανοιχτά και χωρίς δισταγμό.

    Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να πεισθούν από σκόπιμες ερωτήσεις για να παρατηρήσουν (ακόμα) πιο προσεκτικά τα παιδιά τους και να ασχοληθούν με την συγκεκριμένη αντίληψη και χρήση των μέσων από τα παιδιά τους. Μέσω της άμεσης αντανάκλασης της συμπεριφοράς του παιδιού, οι γονείς μπορούν να γίνουν πιο ευαίσθητοι στο θέμα. Επιπλέον, οι επαγγελματίες της ΠΕ λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες και εντυπώσεις σχετικά με τις ατομικές προτιμήσεις των παιδιών εκτός της ρουτίνας της ΠΕ. Έτσι μπορεί να προετοιμασθεί υλικό για τους γονείς και να στοχευθεί με ακρίβεια βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας.

    Με την βοήθεια συνεντεύξεων γονέων, μπορείτε, για παράδειγμα, να παρουσιάσετε τις προτιμήσεις των παιδιών ή τις αναγνωρίσιμες εξελίξεις σε μια ηλικιακή ομάδα ειδικά για το κέντρο της προσχολικής εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα μπορούν με την σειρά τους να χρησιμεύσουν ως τροφή για σκέψη και μια ευκαιρία για μια θεματική διάσκεψη γονέων-δασκάλων.

    Η σύνταξη ερωτήσεων για συνεντεύξεις γονέων εξαρτάται πολύ από το τι και πώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα αποτελέσματα. Για να πάρετε μια γενική επισκόπηση, συνιστώ να χρησιμοποιείτε κλειστές ερωτήσεις με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Ωστόσο, αν θέλετε να έχετε μια διαφοροποιημένη και ξεχωριστή εικόνα των διαφορών και των ομοιοτήτων καθώς και των ειδικών προκλήσεων, οι ανοικτές ερωτήσεις με μια ελεύθερη επιλογή απαντήσεων είναι μια καλή επιλογή. Μία ανάμικτη μορφή αμφότερων των τύπων ερωτήσεων είναι επίσης μια επιλογή. Ένα ακόμα βήμα θα μπορούσε να είναι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας γονέων στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου σας.



    Περιοδικό Γονέων και Ενημερωτικό Δελτίο

    Τα περιοδικά γονέων και τα ενημερωτικά δελτία παρέχουν στο εκπαιδευτήριο την δυνατότητα συλλογής θεμάτων από την καθημερινή ζωή της ΠΕ που είναι είτε εγκάρσια είτε συγκεκριμένα. Προσκλήσεις σε βραδιές γονέων, ομάδες συζήτησης ή προγραμματισμένες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις έργων, μπορούν επίσης να δημοσιευθούν σε περιοδικά ή/και ενημερωτικά δελτία και τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων ή των έργων μπορούν να εκτυπωθούν.

    Το περιοδικό γονέων σας προσφέρει την ευκαιρία, για παράδειγμα, να συλλέξετε τις απόψεις των γονέων σχετικά με μια πολωτική ερώτηση ή να πραγματοποιήσετε μια συνέντευξη γονέων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης ενός συγκεκριμένου θέματος σχετικού με τα μέσα. Αυτό δίνει στους γονείς την ευκαιρία να πάρουν τον λόγο ή να ταυτιστούν με τις εντυπώσεις και απόψεις άλλων γονέων. Στη συνέχεια μπορεί να είναι πιο εύκολο για τους γονείς να επικοινωνήσουν μαζί σας λόγω του ρόλου σας ως επαγγελματίας της ΠΕ για υποστήριξη και συμβουλές.


    Τα περιοδικά γονέων ή τα ενημερωτικά δελτία μπορούν να διανεμηθούν ψηφιακά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να εκτυπωθούν σε χαρτί. Θα πρέπει, ωστόσο, να εξεταστεί προσεκτικά εάν και ποιά περιεχόμενα δημοσιεύονται στον ιστοχώρο του κέντρου ΠΕ ή σε ένα ιστολόγιο. Περιεχόμενο που δεν δημοσιεύεται σε προστατευόμενη περιοχή μπορεί να προβληθεί σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να υπάρχουν εκ των προτέρων δηλώσεις συγκατάθεσης και να διευκρινίζονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τις εικόνες καθώς και τα προσωπικά δικαιώματα των ατόμων που εμφανίζονται.

    Εάν υπάρχουν τακτικά τέτοιες δημοσιεύσεις, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για επετείους ή σε χαρτοφυλάκια για τα παιδιά που εισέρχονται στο δημοτικό σχολείο, τα οποία μπορείτε να τα μοιράσετε σε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι, για παράδειγμα, για να θυμούνται τις μεγάλες και μικρές εκδηλώσεις του κέντρου ΠE.


    Οι γονείς μπορούν επίσης να αναλάβουν καθήκοντα κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, π.χ. να γράφουν τα κείμενα, να επιλέγουν θέματα ή να εκτυπώνουν ένα περιοδικό και να συμμετέχουν στην διαδικασία. Κατά την διάρκεια συσκέψεων που λαμβάνουν χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι δυνατόν να συζητηθούν ποιά θέματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο περιοδικό και ποιά καθήκοντα θα μπορούσαν να διανεμηθούν.

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι συμμετοχής των γονέων στις ευκαιρίες συμμετοχής και ανταλλαγής ιδεών. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα διαφορετικά κίνητρα και η χρονική διαθεσιμότητα, καθώς και οι γνώσεις και οι δεξιότητες των γονέων και να δείτε ποιός μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την πρακτική και ποιός μπορεί να συμμετάσχει σύμφωνα με το πότε τους είναι βολικό.


    Πληροφοριακό υλικό

    Σε περίπτωση που ένα έργο με τα μέσα επικοινωνίας σε μια ομάδα προσελκύει περισσότερη προσοχή στο θέμα του γραμματισμού στα μέσα ή στην παιδαγωγική των μέσων στην ΠΕ και γίνεται πιο σημαντικό, συνιστάται η συλλογή και η παροχή ενημερωτικού υλικού, όπως βιβλία, παιχνίδια ή φυλλάδια. Μια επισκόπηση εφαρμογών και ιστοτόπων σχετικά με το θέμα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

    Οι γονείς ενδιαφέρονται πρωτίστως για ενημερωτικό υλικό που τους δίνει συγκεκριμένες συμβουλές και τους βοηθάει στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα. Ορισμένοι γονείς μπορεί επίσης να ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν διαλέξεις ή σεμινάρια. Αντίστοιχα προγράμματα από πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν συχνά να βρεθούν μέσω της ιστοσελίδας της κοινότητας και της πόλης.


    Οι γονείς συχνά έχουν κάποιο χρόνο να χαλαρώνουν και να αποκτούν μια εντύπωση για τις δραστηριότητες στο κέντρο ΠΕ κατά την παραλαβή ή την μεταφορά των παιδιών τους. Έτσι, οι γονείς μπορούν επίσης να ενθαρρυνθούν να ασχοληθούν με το θέμα των μέσων εάν τους παρουσιάζεται με κατάλληλο υλικό όπως αφίσες που τοποθετούνται στην μπροστινή πύλη. Η προσοχή των γονέων προσελκύεται συνήθως πιο γρήγορα όταν οι αφίσες είναι διακοσμημένες με κολάζ, εικόνες και ζωγραφιές των παιδιών.


    Σας συμβουλεύω επίσης να παρέχετε στους γονείς μέσα και παιχνίδια για να τα δανείζονται. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους γονείς ως σημείο αναφοράς για να αναφέρετε τις εμπειρίες τους μέσα στην οικογένεια κατά την διάρκεια μιας σύσκεψης γονέων-δασκάλου.


    Οι γονείς μπορούν επίσης να συμμετέχουν στη σύνταξη του ενημερωτικού υλικού. Η πλειοψηφία των οικογενειών έχει προφανώς ήδη αντιμετωπίσει το θέμα και έχουν εξοικειωθεί με τα καθήκοντα εκπαίδευσης στα μέσα. Μπορεί επίσης να υπάρχουν γονείς που απασχολούνται στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως στην παιδαγωγική των μέσων ενημέρωσης και οι οποίοι μπορούν συνεπώς να παρέχουν συστάσεις ή υλικό.


    Παρουσίαση έργου

    Τα αποτελέσματα διαφόρων δημιουργικών έργων με την χρήση των μέσων προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας με τους γονείς. Είτε πρόκειται για ζωγραφική, κολάζ φωτογραφιών, δική τους ταινία ή ραδιοφωνικό έργο, τα αποτελέσματα των παιδιών προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία να προσκαλέσετε τους γονείς να τους δείξετε αυτά τα έργα. Τα παιδιά πρέπει επίσης να συμμετέχουν στην παρουσίαση του έργου τους.

    Είναι επίσης δυνατόν να φανταστεί κανείς ένα είδος εγκαινίων των μέσων που είναι ενσωματωμένα στις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες του κέντρου ΠΕ, όπως σε ένα φεστιβάλ φθινοπώρου ή Χριστουγεννιάτικο πάρτι.


    Ανοιχτές Ημέρες Γονέων

    Σε μια ανοιχτή ημέρα γονέων, οι γονείς, που περνούν όλη τη μέρα στο κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης, μπορούν να δουν όχι μόνο πώς εργάζονται τα παιδιά τους με τα μέσα και ποιά δημιουργικά αποτελέσματα επιτυγχάνουν στο σχολείο, αλλά έχουν την τέλεια ευκαιρία να δουν την φάση της ζωής των παιδιών τους σε γενικές γραμμές που φυσιολογικά δεν θα είχαν. Ταυτόχρονα, οι γονείς μπορούν να έχουν άμεση εμπειρία πώς οι επαγγελματίες της ΠΕ υλοποιούν την παιδεία των μέσων στο εκπαιδευτήριο τους.


    Το γνωρίζατε;

    Εκπαιδευτικό Πακέτο «Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο»

    Το εκπαιδευτικό πακέτο «Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο», στοχεύει στο να κάνει πιο εύκολο το έργο του εκπαιδευτικού να διδάξει για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ούτως ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια ενημέρωσης για την βέλτιστη χρήση του διαδικτύου και την καλλιέργεια δεξιοτήτων στους μαθητές για τον σκοπό αυτό. Παράλληλα, λειτουργεί ως οδηγός για το Πρόγραμμα Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην αντίστοιχη πιστοποίηση σχολείων που το επιθυμούν.

  • Νομικό Πλαίσιο

    Νομική προστασία των νέων σχετικά με τα ΜΜΕ

    1. Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ‘European Regulators Group for Audiovisual Media Services’ –ρυθμίζει και προστατεύει τα νεαρά άτομα από ακατάλληλο περιεχόμενο παιγνιδιών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, DVD, CD και Blu-Ray σύμφωνα με τις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Οι ταξινομήσεις «από 6», «από 12», «από 16» και «από 18» δεν επιτρέπεται σε πολύ νέα άτομα. Δεν πρόκειται για παιδαγωγικές εκτιμήσεις, αλλά για καθαρή πληροφόρηση ότι η προστασία των ανηλίκων επιβάλει περιορισμό της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Η ταξινόμηση «από 0» περιλαμβάνει παιδιά μέχρι πέντε ετών, μια ηλικιακή ομάδα στην οποία το επίπεδο ανάπτυξης των παιδιών είναι πολύ διαφορετικό.
    2. Στην περίπτωση τηλεοπτικών προγραμμάτων με αμφίβολο περιεχόμενο, όπως σεξουαλικές ή βίαιες απεικονίσεις, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πρέπει να δίνουν προσοχή στα χρονικά όρια μετάδοσης. Οι εκπομπές που δεν είναι κατάλληλες για παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών μπορούν να μεταδίδονται μεταξύ 11μ.μ. και 6π.μ. Οι εκπομπές που είναι «από 16» μπορούν να μεταδίδονται μεταξύ 10μ.μ. και 6π.μ. Στην περίπτωση εκπομπών που κυκλοφορούν «από 12», ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός υποχρεούται να διασφαλίζει ότι η ευημερία των νεότερων παιδιών λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά την επιλογή του χρόνου εκπομπής. Στην πράξη αυτό σημαίνει για τα μικρότερα παιδιά, ωστόσο, ότι στο ημερήσιο πρόγραμμα μπορούν να εξεταστούν και προσφορές που προφανώς δεν είναι κατάλληλες για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Προγράμματα ριάλιτι ή τα προγράμματα ειδήσεων μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικά για τα μικρότερα παιδιά.
    3. Στο Διαδίκτυο, οι πάροχοι υπολογίζουν τις τεχνικές μετρήσεις. Σύμφωνα με τον βαθμό κινδύνου της προσφοράς, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν διάφορες τεχνικές δυσκολίες πρόσβασης, έτσι ώστε τα παιδιά και οι νέοι να μην έχουν πρόσβαση στο αντίστοιχο περιεχόμενο. Από την άλλη πλευρά, το λογισμικό προστασίας της νεολαίας παρέχει στους γονείς ένα εργαλείο για την παρεμπόδιση ακατάλληλου περιεχομένου στο Διαδίκτυο για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους ή για την ενεργοποίηση κατάλληλου περιεχομένου. Το λογισμικό προστασίας της νεολαίας είναι ως εκ τούτου λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί στο σπίτι στον υπολογιστή και συνήθως επιτρέπει ατομικές ρυθμίσεις ασφαλείας. Οι πάροχοι, με τη σειρά τους, μπορούν να προγραμματίζουν το περιεχόμενό τους για τους εφήβους να παρακολουθείται από αναγνωρισμένο λογισμικό προστασίας της νεολαίας. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, υπάρχει ο Οδηγός Ασφαλούς Χρήσης του Διαδικτύου για γονείς και Παιδιά.

    Υπάρχουν κινητές εφαρμογές για μικρά παιδιά, όπως απλά παιχνίδια ή παιδικά βιβλία με κινούμενα σχέδια, για τάμπλετ, υπολογιστές και έξυπνα τηλέφωνα σε μεγάλη ποσότητα. Αλλά ακόμα και εδώ υπάρχουν κάποια προβλήματα, γι' αυτό και οι εφαρμογές θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα. Πολλές εφαρμογές περιέχουν, για παράδειγμα, αγορές από καταστήματα εντός της εφαρμογής ή διαφημίσεις.

    Επιπλέον, ως ειδικοί εκπαιδευτικοί ή γονείς, θα πρέπει να αξιολογείτε μεμονωμένα εάν το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί. Αν και υπάρχει σήμανση στα καταστήματα εφαρμογών, αυτό συνήθως δεν έχει πολύ νόημα, επειδή δεν είναι μια σήμανση από ανεξάρτητα ιδρύματα, αλλά μια αναφορά από τον υπεύθυνο του καταστήματος.


    Η πανταχού παρούσα πολυμορφία των μέσων ενημέρωσης παρουσιάζει σήμερα τεράστιες προκλήσεις για την νομική προστασία από τα μέσα ενημέρωσης των νέων. Αφ’ ενός, ο μεγάλος αριθμός διαφορετικών μέσων και κυρίως οι ηλεκτρονικοί, διασυνοριακοί και σύγχρονοι δίαυλοι διανομής καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την επιβολή αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου. Από την άλλη πλευρά, απαιτούνται μηχανισμοί προστασίας λόγω του αυξανόμενου περιεχομένου που αφορά στην προστασία των νέων, το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο κυρίως λόγω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και της παγκοσμιοποίησης.

    Για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και έξι ετών, η συνειδητή εισαγωγή και η επίβλεψη της χρήσης μέσων φαίνεται απολύτως απαραίτητη.

    Περισσότερες πληροφορίες:

    Οδηγός Νηπιαγωγού: Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί, Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης
  • Το γνωρίζατε;


    Πώς λειτουργεί το Kiddle.co

    Η Kiddle.co λειτουργεί ακριβώς όπως και η διασημότερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, η Google. Τα παιδιά μπορούν να ψάξουν ό,τι θέλουν, να βρίσκουν όλες τις πληροφορίες που αναζητούν, να διαβάζουν και να μαθαίνουν νέα πράγματα χωρίς να υπάρχει φόβος να εμφανιστεί κάποια πληροφορία που δεν αρμόζει στην ηλικία τους.

    Ουσιαστικά, η Kiddle συνδυάζει το φίλτρο ασφαλούς αναζήτησης της Google μαζί με ελεγχόμενες μαύρες λίστες λέξεων-κλειδιών που αποτρέπουν την εμφάνιση ακατάλληλου περιεχομένου. Δηλαδή αποτρέπει αναζητήσεις για συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις, και μπλοκάρει ορισμένες τοποθεσίες ώστε να μην εμφανίζονται στα αποτελέσματα.

    Μόνη προϋπόθεση για την λειτουργία της Kiddle.co είναι, λοιπόν, οι λέξεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά να μην ανήκουν σε αυτές τις μαύρες λίστες.


    Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ετοίμασε πλούσιο ενημερωτικό υλικό με σκοπό να χρησιμοποιηθεί τόσο στο σπίτι όσο και στη σχολική τάξη ως εργαλείο μάθησης. Περιέχει οδηγίες στους γονείς για την προστασία των παιδιών τους από τον εθισμό στο Διαδίκτυο καθώς και την ασφαλή πρόσβαση σε κατάλληλα προγράμματα για παιδιά στο Διαδίκτυο.


  • Πνευματικά δικαιώματα - Δημοσίευση εικόνων και φωτογραφιών

    Για πολλά κέντρα Προσχολικής Εκπαίδευσης σήμερα είναι σύνηθες να δημοσιοποιούν τα κέντρα τους και την παιδαγωγική τους εργασία. Εκτός από τα άρθρα στις τοπικές ή περιφερειακές εφημερίδες, υπάρχει συχνά ένας διαδικτυακός τόπος στον οποίο δημοσιεύονται φωτογραφίες παιδιών, εργαζομένων και εργασιών. Ως εκ τούτου, όπως και με τα προϊόντα που εκτυπώνετε, θα πρέπει να ζητηθεί η συναίνεση του απεικονιζομένου προσώπου ή του γονέα ή του κηδεμόνα (για τα παιδιά κάτω των 12 ετών).

    Βεβαιωθείτε ότι συζητάτε με τους γονείς την δημοσίευση φωτογραφιών που δείχνουν τα παιδιά ή/και τις οικογένειές τους.


    Περισσότερες πληροφορίες για τα πνευματικά δικαιώματα στις ακόλουθες σελίδες:

    Νόμος 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία - Αναλυτικά οι αλλαγές
    Νόμος 2121/1993 Πνευματική Ιδιοκτησία, Συγγενικά Δικαιώματα και Πολιτιστικά Θέματα - ΦΕΚ Α 25 1993 - Θέση σε ισχύ : 04.03.1993