• Νομικό Πλαίσιο

    Νομική προστασία των νέων σχετικά με τα ΜΜΕ

    1. Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ‘European Regulators Group for Audiovisual Media Services’ –ρυθμίζει και προστατεύει τα νεαρά άτομα από ακατάλληλο περιεχόμενο παιγνιδιών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, DVD, CD και Blu-Ray σύμφωνα με τις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Οι ταξινομήσεις «από 6», «από 12», «από 16» και «από 18» δεν επιτρέπεται σε πολύ νέα άτομα. Δεν πρόκειται για παιδαγωγικές εκτιμήσεις, αλλά για καθαρή πληροφόρηση ότι η προστασία των ανηλίκων επιβάλει περιορισμό της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Η ταξινόμηση «από 0» περιλαμβάνει παιδιά μέχρι πέντε ετών, μια ηλικιακή ομάδα στην οποία το επίπεδο ανάπτυξης των παιδιών είναι πολύ διαφορετικό.
    2. Στην περίπτωση τηλεοπτικών προγραμμάτων με αμφίβολο περιεχόμενο, όπως σεξουαλικές ή βίαιες απεικονίσεις, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πρέπει να δίνουν προσοχή στα χρονικά όρια μετάδοσης. Οι εκπομπές που δεν είναι κατάλληλες για παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών μπορούν να μεταδίδονται μεταξύ 11μ.μ. και 6π.μ. Οι εκπομπές που είναι «από 16» μπορούν να μεταδίδονται μεταξύ 10μ.μ. και 6π.μ. Στην περίπτωση εκπομπών που κυκλοφορούν «από 12», ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός υποχρεούται να διασφαλίζει ότι η ευημερία των νεότερων παιδιών λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά την επιλογή του χρόνου εκπομπής. Στην πράξη αυτό σημαίνει για τα μικρότερα παιδιά, ωστόσο, ότι στο ημερήσιο πρόγραμμα μπορούν να εξεταστούν και προσφορές που προφανώς δεν είναι κατάλληλες για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Προγράμματα ριάλιτι ή τα προγράμματα ειδήσεων μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικά για τα μικρότερα παιδιά.
    3. Στο Διαδίκτυο, οι πάροχοι υπολογίζουν τις τεχνικές μετρήσεις. Σύμφωνα με τον βαθμό κινδύνου της προσφοράς, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν διάφορες τεχνικές δυσκολίες πρόσβασης, έτσι ώστε τα παιδιά και οι νέοι να μην έχουν πρόσβαση στο αντίστοιχο περιεχόμενο. Από την άλλη πλευρά, το λογισμικό προστασίας της νεολαίας παρέχει στους γονείς ένα εργαλείο για την παρεμπόδιση ακατάλληλου περιεχομένου στο Διαδίκτυο για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους ή για την ενεργοποίηση κατάλληλου περιεχομένου. Το λογισμικό προστασίας της νεολαίας είναι ως εκ τούτου λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί στο σπίτι στον υπολογιστή και συνήθως επιτρέπει ατομικές ρυθμίσεις ασφαλείας. Οι πάροχοι, με τη σειρά τους, μπορούν να προγραμματίζουν το περιεχόμενό τους για τους εφήβους να παρακολουθείται από αναγνωρισμένο λογισμικό προστασίας της νεολαίας. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, υπάρχει ο Οδηγός Ασφαλούς Χρήσης του Διαδικτύου για γονείς και Παιδιά.

    Υπάρχουν κινητές εφαρμογές για μικρά παιδιά, όπως απλά παιχνίδια ή παιδικά βιβλία με κινούμενα σχέδια, για τάμπλετ, υπολογιστές και έξυπνα τηλέφωνα σε μεγάλη ποσότητα. Αλλά ακόμα και εδώ υπάρχουν κάποια προβλήματα, γι' αυτό και οι εφαρμογές θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα. Πολλές εφαρμογές περιέχουν, για παράδειγμα, αγορές από καταστήματα εντός της εφαρμογής ή διαφημίσεις.

    Επιπλέον, ως ειδικοί εκπαιδευτικοί ή γονείς, θα πρέπει να αξιολογείτε μεμονωμένα εάν το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί. Αν και υπάρχει σήμανση στα καταστήματα εφαρμογών, αυτό συνήθως δεν έχει πολύ νόημα, επειδή δεν είναι μια σήμανση από ανεξάρτητα ιδρύματα, αλλά μια αναφορά από τον υπεύθυνο του καταστήματος.


    Η πανταχού παρούσα πολυμορφία των μέσων ενημέρωσης παρουσιάζει σήμερα τεράστιες προκλήσεις για την νομική προστασία από τα μέσα ενημέρωσης των νέων. Αφ’ ενός, ο μεγάλος αριθμός διαφορετικών μέσων και κυρίως οι ηλεκτρονικοί, διασυνοριακοί και σύγχρονοι δίαυλοι διανομής καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την επιβολή αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου. Από την άλλη πλευρά, απαιτούνται μηχανισμοί προστασίας λόγω του αυξανόμενου περιεχομένου που αφορά στην προστασία των νέων, το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο κυρίως λόγω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και της παγκοσμιοποίησης.

    Για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και έξι ετών, η συνειδητή εισαγωγή και η επίβλεψη της χρήσης μέσων φαίνεται απολύτως απαραίτητη.

    Περισσότερες πληροφορίες:

    Οδηγός Νηπιαγωγού: Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί, Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης