• Τα Μέσα ως παιδαγωγικό εργαλείο

    Υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες χρήσης των μέσων (περιεχόμενα) στην καθημερινή παιδαγωγική εργασία στην ΠΕ. Πάνω απ' όλα, εδώ είναι ιδιαίτερα κατάλληλο να χρησιμοποιούνται οι υπάρχουσες προσφορές και διαδικασίες στην Προσχολική Εκπαίδευση.

    Ο πρωϊνός κύκλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνομιλίες σχετικά με τις εμπειρίες από τα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης, η γωνιά του υπολογιστή για κοινή έρευνα, ο χαλασμένος υπολογιστής, η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για ανακάλυψη και έρευνα ή παιδαγωγικές εργασίες με τα μέσα που μπορούν να απασχολήσουν τα καθημερινά ενδιαφέροντα των παιδιών.

    Τα μέσα και το περιεχόμενο τους μπορούν να εμπλουτίσουν και να συμπληρώσουν το παιδαγωγικό έργο στην ΠΕ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι διάφορες συσκευές και προσφορές μέσων χρησιμεύουν ως εργαλεία εργασίας, υποστηρίζουν και τονώνουν τις εκπαιδευτικές και μαθησιακές διαδικασίες. Πάνω απ' όλα, η χρήση εκπαιδευτικών μέσων μπορεί να είναι συναρπαστική σε αυτό το πλαίσιο.

    Μερικά παραδείγματα παρουσιάζονται παρακάτω.

    Γλωσσική ανάπτυξη και μέσα επικοινωνίας

    Όσον αφορά στην γλωσσική ανάπτυξη, τα μέσα ήχου παρέχουν ποικίλες δυνατότητες. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στα ραδιοφωνικά θεατρικά έργα συνήθως ξεχωρίζει από την καθημερινή γλώσσα μας λόγω της ποικίλης και εικονογραφικής επιλογής των λέξεων. Επιπλέον, οι ομιλητές προέρχονται συχνά από την βιομηχανία του οπτικοακουστικού τομέα και του θεάτρου και, ως εκ τούτου, μπορούν να αλλάξουν παιχνιδιάρικα τον τόνο της φωνής τους και τον ρυθμό ομιλίας τους. Αυτό καθιστά δυνατή την μίμηση της γλώσσας, την τόνωση της γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών όλων των ηλικιών και υποστηρίζει την απόλαυση της γλώσσας.

    Οι παιδικές ομοιοκαταληξίες και τα τραγούδια σε κασέτες, CD και podcasts μπορεί να είναι εξ’ ίσου χρήσιμα. Αυτό που ακούγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έμπνευση για δημιουργικές δραστηριότητες, μικρούς ρόλους ή απλώς για συνομιλίες, με τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω από τα παιδιά. Η χρήση συσκευών εγγραφής ήχου μπορεί επίσης να υποστηρίξει μια καλή σχέση με την ομιλία. Τα παιδιά συνήθως βρίσκουν πολύ συναρπαστικό να ασχολούνται με τον τρόπο ομιλίας και της φωνής τους, να αλλάζουν τη φωνή τους ενώ μιλάνε και να τα ακούν αργότερα. Τέτοιες ηχογραφήσεις μπορεί επίσης να συμπληρώνουν την καταγραφή της ατομικής γραπτής γλωσσικής ανάπτυξης και μπορεί να χρησιμοποιηθούν όταν συζητάτε με τους γονείς.

    Κίνηση και μέσα

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αβεβαιότητα σχετικά με την χρήση των μέσων συνοδεύεται από ανησυχίες ότι τα παιδιά καθίστανται ανενεργά, αργά και ανεπαρκώς ενεργά. Από την άλλη πλευρά, η στοχοθετημένη και προγραμματισμένη χρήση των μέσων μπορεί να έχει πολύ ευνοϊκή και πολλά υποσχόμενη επίδραση στην συμπεριφορά των παιδιών.

    Στο Διαδίκτυο, για παράδειγμα, υπάρχει πληθώρα από βίντεο με χορούς από άλλες χώρες φιλικά προς τα παιδιά που μπορούν να παρακολουθούν και να χορεύουν. Ο παιχνιδιάρικος και δημιουργικός συντονισμός και η αίσθηση του ρυθμού μπορούν επίσης να ενθαρρυνθούν με την σκέψη των δικών τους κινήσεων ή χορών σε ήχους και τραγούδια.

    Ακόμη και όταν τραβούν ταινία και φωτογραφίζουν το ένα το άλλο, μπορούν να κάνουν μια φανταστική και καλλιτεχνική εξέταση του ίδιου του σώματος και της κίνησης. Τα αποτελέσματα και τα τεχνάσματα, όπως η ταχεία προώθηση ή η αργή κίνηση, διευκρινίζουν τις ακολουθίες κινήσεων πολύ καλά και δημιουργούν επίσης μια διασκεδαστική ατμόσφαιρα για τα παιδιά.

    Φυσικές επιστήμες και μέσα

    Η εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες μπορεί να συνοδεύεται από την τηλεόραση και τις ταινίες. Οι δυνατότητες που προσφέρονται από την τεχνολογία του κινηματογράφου, όπως η μεγέθυνση και η σμίκρυνση, η χρονική υπέρβαση ή η αργή κίνηση ή οι ταινίες νυχτερινής όρασης και οι απλοποιημένες εικόνες περίπλοκων διαδικασιών με την βοήθεια του υπολογιστή για κινούμενα σχέδια επιτρέπουν στα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις σε τομείς που διαφορετικά είναι δύσκολο να κατανοήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, η κατανόηση των επιστημονικών φαινομένων είναι σημαντικά απλουστευμένη και, από την άλλη πλευρά, υποκινείται ή εντείνεται το ενδιαφέρον τους για ένα θέμα. Οι επιστημονικές συνεισφορές των ταινιών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ευκαιρία για να πειραματισθούν από μόνα τους.

    Η ταχεία ανάπτυξη των σπόρων κάρδαμου μπορεί να καταγράφεται τακτικά με μια σταθερή φωτογραφική μηχανή και τελικά να αναπαράγεται σε μια ταινία μικρού μήκους και να παρακολουθείται ξανά και ξανά.