• Δεξιότητες στην Παιδαγωγική των Μέσων

    Προαπαιτούμενη για την βιώσιμη εκπαίδευση στα μέσα είναι μια απροκατάληπτη στάση απέναντι σε όλα τα μέσα ως βασική παιδεία εκ μέρους των επαγγελματιών της ΠΕ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευκαιρίες που προσφέρονται από την εκπαίδευση στα μέσα. Ταυτόχρονα, μπορούν να εντοπιστούν κίνδυνοι, να εκτιμηθούν επαρκώς και να ληφθούν οι κατάλληλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση τους.

    Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να έχουν οι επαγγελματίες της ΠΕ παιδαγωγική δεξιότητα στα μέσα. Αυτό σημαίνει την ικανότητα να βοηθούν τους άλλους (π.χ. παιδιά ή γονείς) να αναπτύξουν τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, είναι εξ’ ίσου σημαντικό να προσεγγίσουμε τον σχεδιασμό και την χρήση των μέσων χωρίς φόβο ή προκατάληψη.


    Να είστε ανοιχτοί στον παιδικό κόσμο των μέσων και να δείχνετε γνήσιο ενδιαφέρον. Οι προτιμήσεις και οι ανάγκες των παιδιών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης τους με τα μέσα. Κάνετε ερωτήσεις και μιλήσετε στα παιδιά. Αυτό θα σας πει ποιά είναι τα ενδιαφέροντα τους στα μέσα, τι κάνουν με τα μέσα και πώς τα χρησιμοποιούν.

    Θα ήθελα επίσης να σας συστήσω απλά να παρακολουθείτε προγράμματα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά, προκειμένου να αποκτήσετε καλύτερη κατανόηση του κόσμου των μέσων των παιδιών. Αυτό θα μπορούσε επίσης να γίνει μαζί με τα παιδιά στο κέντρο ΠΕ στο πλαίσιο μιας μέρας αφιερωμένης στα μέσα.


    Ανταλλαγή απόψεων, Αντικατοπτρισμός, Συζήτηση

    Είναι σημαντικό για το εσωτερικό παιδαγωγικό έργο και για την εξωτερική εικόνα ενός κέντρου ΠΕ όλοι οι συνάδελφοι να ανταλλάσσουν κοινές απόψεις για την εκπαίδευση, κοινούς στόχους, εφαρμογές και ερμηνεία του εκπαιδευτικού σχεδίου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Είναι επίσης απαραίτητο να συνειδητοποιήσουν ότι ο γραμματισμός στα μέσα διαδραματίζει βασικό ρόλο στο παιδαγωγικό έργο της ΠΕ. Στην πραγματικότητα, μόνο όταν κάποιος έχει διαμορφώσει μια σωστή κρίση για το τι είναι σημαντικό μπορεί να το μεταβιβάσει στα παιδιά.


    Μπορείτε να μειώσετε τις δικές σας ανησυχίες αν σκεφτείτε και εξετάσετε την δική σας χρήση των μέσων, τα δικά σας ενδιαφέροντα και προτιμήσεις. Σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι τα χρησιμοποιείτε απλά για χαλάρωση ή διασκέδαση και ότι αυτό είναι απολύτως αποδεκτό.

    Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να είστε εμπειρογνώμονας για την εφαρμογή της εκπαίδευσης στα μέσα στην ΠΕ. Το κυριότερο είναι ότι έχετε δωρεάν, χαλαρή πρόσβαση στα μέσα και τα χρησιμοποιείτε χωρίς δισταγμό. Αλλά αν θέλετε να εργαστείτε με ένα μέσο, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίζετε εκ των προτέρων. Πρέπει να γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιείτε και ποιές είναι οι δυνατότητες να το χρησιμοποιήσετε με νόημα και δημιουργικότητα στην καθημερινή παιδαγωγική ζωή. Μάθετε τις δυνατότητες που προσφέρει η εργασία με διαφορετικά μέσα καθώς και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την χρήση τους. Θα πρέπει να αναρωτιέστε για την αξία των διαφόρων μέσων ενημέρωσης με κριτική σκέψη.


    Βιώσιμη Εκπαίδευση στα Μέσα

    Μια βιώσιμη εκπαίδευση στα μέσα στην προσχολική εκπαίδευση περιλαμβάνει πάντα μια ενεργό συνεργασία με τους γονείς επειδή η οικογένεια έχει θεμελιώδη ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών. Η συνεργασία με τις οικογένειες παρέχει συναρπαστικές ιδέες για την καθημερινή επαφή των παιδιών με τα μέσα η οποία μπορεί να υιοθετηθεί στο καθημερινό παιδαγωγικό έργο. Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να υποστηριχθούν στις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες, λαμβάνοντας συμβουλές στον τομέα της εκπαίδευσης των μέσων.

    Είναι πάντα σημαντικό να υπάρχει μια στρατηγική για την ουσιαστική χρήση των μέσων στην ΠΕ. Δεν έχει καμία σχέση με την εκπαίδευση των μέσων αν απλά τοποθετείτε έναν υπολογιστή στην τάξη των παιδιών ή τους δίνετε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η διδακτική πρόθεση πίσω από αυτό.


    Να σκέφτεστε πάντα πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τα μέσα στην καθημερινή παιδαγωγική ζωή με παιδαγωγικά καλά σχεδιασμένο τρόπο και με τους εκπαιδευτικούς στόχους που θέλετε να πετύχετε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τους μαθητές σας να επιτύχουν συνεχή μάθηση με τα μέσα.