• Συνεργασία με τους γονείς

    Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η συνεργασία με τους γονείς σήμαινε κυρίως μια μάλλον μονόπλευρη ροή πληροφοριών από τον εκπαιδευτικό της ΠΕ στον γονέα σχετικά με την πρόοδο και την συμπεριφορά του παιδιού. Ωστόσο, η σημερινή εστίαση στην εκπαιδευτική σύμπραξη επικεντρώνεται περισσότερο στην διμερή και συνεταιριστική ανταλλαγή μεταξύ των επαγγελματιών της ΠΕ και των γονέων.

    Ο κοινός στόχος της εκπαιδευτικής σύμπραξης είναι η βέλτιστη ανάπτυξη και ευημερία του παιδιού.


    Στο επίκεντρο μιας βιώσιμης εκπαιδευτικής σύμπραξης είναι η τακτική ανταλλαγή μεταξύ των δύο μερών. Το κέντρο της ΠΕ μπορεί να εκπληρώνει το καθήκον του να στηρίζει την οικογένεια μόνο εάν οι εκπαιδευτικοί του γνωρίζουν:

    • ποιά είναι η κοινωνική κατάσταση της οικογένειας,
    • πού είναι οι τρέχουσες και μακροπρόθεσμες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, και
    • ποιές εκπαιδευτικές αρχές ακολουθούν οι γονείς.

    Για τους γονείς, αξίζει επίσης να έχουν διάφορες δυνατότητες συμμετοχής στη ζωή της ΠΕ, για παράδειγμα με συμμετοχή σε συνέδρια, πάρτι και εργασίες γονέων ή επαφή με άλλους γονείς και επαγγελματίες της ΠΕ.

    Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, να διαμορφώνουν ενεργά την καθημερινή ζωή του κέντρου ΠΕ, να γνωρίζουν και να κατανοούν τα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζονται στο κέντρο ΠΕ με τα παιδιά και επίσης να δουν το δικό τους παιδί εκτός της ρουτίνας της οικογένειας.


    Μια επικοινωνιακή και σταθερή συνεργασία μεταξύ των γονέων και των επαγγελματιών της ΠΕ είναι επίσης σημαντική όσον αφορά στην ενίσχυση του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας των παιδιών. Εάν και οι δύο πλευρές συζητούν τις παρατηρήσεις τους από την καθημερινή ζωή της ΠΕ καθώς και την χρήση των μέσων από τα παιδιά και την οικογένεια, όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στα παιδιά και τις ανάγκες τους.

    Από αυτό μπορούν να αντληθούν κοινοί τρόποι υποστήριξης και ενθάρρυνσης. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβουλεύουν τους γονείς για τις εκπαιδευτικές ικανότητές τους γενικά και για την χρήση των μέσων, και να τις στηρίζουν όταν υπάρχουν αβεβαιότητες και ερωτήσεις.

    Η βάση της επιτυχημένης συνεργασίας είναι η κατανόηση των αντίστοιχων απόψεων και η ανοικτή σκέψη. Τα βασικά στοιχεία είναι ο σεβασμός, η ανεκτικότητα και η αποδοχή. Απαιτείται ισόρροπη και εμπιστευτική ατμόσφαιρα, η οποία επιτρέπει μια μακροπρόθεσμη και ειλικρινή ανταλλαγή μεταξύ των επαγγελματιών της ΠΕ και των γονέων και αποσαφηνίζει αποτελεσματικά τις πιθανές διαφορές απόψεων και συγκρούσεων.


    Διαφάνεια, Ανταλλαγή, Συνεργασία

    Η πλειοψηφία των γονέων είναι εξοικειωμένοι κυρίως με το εκπαιδευτικό έργο των μέσων. Έχουν μια ευαίσθητη εικόνα της αντίληψης των παιδιών τους και της χρήσης των μέσων από αυτά και τα υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο στην επιλογή κατάλληλων μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας.

    Αλλά κυρίως υπάρχουν αβεβαιότητες στις οικογένειες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μέσων. Οι επαγγελματίες της ΠΕ μπορούν να αντιμετωπίσουν ανοιχτά τις οικογενειακές ανασφάλειες με συμβουλές και προτάσεις και επίσης να βοηθήσουν τους γονείς όταν έχουν ερωτήσεις σχετικά με τον γραμματισμό στα μέσα.

    ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ
    καταλληλότητα Ποιά διαθέσιμα μέσα είναι κατάλληλα για το παιδί μου;
    προστασία Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από βλαβερά μέσα;
    ευπρέπεια Πώς μπορώ να επιλέγω ευπρεπές περιεχόμενο των μέσων;
    συμβουλές & υποστήριξη Ποιός μπορεί να με συμβουλεύει και να μου προσφέρει υποστήριξη;
    εξάρτηση Πώς μπορώ να εμποδίσω το παιδί μου από την εξάρτηση από παιδαγωγικές εφαρμογές;

    Πίνακας: ανησυχίες γονέων σχετικά με τα μέσα

    Όσον αφορά στην διαφάνεια των κέντρων ΠΕ, είναι απαραίτητο να ενημερώνονται οι γονείς σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα για την ενίσχυση της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας. Αυτό ωφελεί και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της ΠΕ. Οι γονείς μπορούν να μάθουν ποιές εμπειρίες με τα μέσα έχει το παιδί τους, ποιές δεξιότητες έχει ήδη δείξει στο κέντρο της ΠΕ και πού οι επαγγελματίες της ΠΕ αρχίζουν να ενισχύουν τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας. Οι επαγγελματίες της ΠΕ με τη σειρά τους λαμβάνουν τακτικά πληροφορίες σχετικά με την χρήση των μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης στο σπίτι, τις συνοδευόμενες και ανεξάρτητες εμπειρίες στο οικογενειακό πλαίσιο και τους τρόπους ενίσχυσης της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας στην οικογένεια.

    Η ανταλλαγή πληροφοριών προωθεί την πλήρη εικόνα κάθε παιδιού και επιτρέπει επίσης την κατανόηση των διαφόρων εκπαιδευτικών εννοιών των οικογενειών κατά την χρήση των μέσων ενημέρωσης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να εντοπίσει την ανάγκη για επέμβαση και το κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης έχει την ευκαιρία να συντονίσει την υποστήριξη του στο παιδί ανάλογα.


    Μοντέλο Ενίσχυσης του Γραμματισμού των Παιδιών στα Μέσα