• Ενίσχυση της Συνεργασίας

    Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες για την υλοποίηση μιας βιώσιμης εκπαιδευτικής συνεργασίας με τους γονείς. Μερικές από αυτές παρουσιάζονται παρακάτω.

    Διάσκεψη γονέων-δασκάλων

    Τα ειδικά σεμινάρια γονέων-δασκάλων είναι μια παραδοσιακή εκπαιδευτική και ενημερωτική υπηρεσία που παρέχεται από την ΠΕ στους γονείς. Όσον αφορά στην ενίσχυση της παιδείας στα μέσα, οι διασκέψεις γονέων είναι κατάλληλες για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με τα μελλοντικά προγράμματα εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης και τους στόχους τους, για παράδειγμα. Οι πιθανές ανησυχίες, οι απόψεις και οι νοοτροπίες των γονέων σχετικά με το θέμα των «μέσων στην ΠΕ» γίνονται σαφείς και μπορούν να συζητηθούν ανοιχτά.

    Η διάσκεψη γονέων-δασκάλων προσφέρει επίσης την ευκαιρία να παρέχετε στους γονείς συμβουλές σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης των παιδιών τους στην κατάλληλη χρήση των μέσων. Είναι επίσης μια ιδανική ευκαιρία για να μάθετε ποιοί γονείς μπορεί να εργάζονται στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης (π.χ. σε βιβλιοθήκη, διαφημιστική εταιρεία, εκδοτικό οίκο, πληροφορική ή δημοσιογραφία) ή να έχουν ιδιαίτερο χόμπι στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης (π.χ. φωτογραφία ή γύρισμα ταινιών).

    Για παράδειγμα, στη σύσκεψη γονέων-δασκάλων, θα μπορούσατε να σκεφτείτε τη σημασία του γραμματισμού στα μέσα για παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και έξι ετών. Διαλέξεις ή σύντομες συνεισφορές από εμπειρογνώμονες είναι επίσης δυνατόν να γίνουν σε αυτό το πλαίσιο.

    Θα συνιστούσα να κάνετε αξιολόγηση των προσφορών των μέσων για παιδιά μαζί με τους γονείς τους.


    Ανταλλαγή εμπειριών

    Οι τακτικές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης των γονέων ή οι ομάδες συζήτησης παρέχουν στους γονείς την ευκαιρία να ανταλλάσσουν εμπειρίες και έτσι να βοηθούν στις πρακτικές οικογενειακής ανατροφής. Τέτοιες συνεδριάσεις μπορούν να οργανωθούν και να σχεδιαστούν ανεξάρτητα από τους γονείς ή να υποστηριχθούν και να ξεκινήσουν από το κέντρο ΠΕ. Λόγω της σημασίας των μέσων στη ζωή των παιδιών, οι γονείς συνήθως έχουν έντονο ενδιαφέρον για την ανταλλαγή απόψεων και εκπαιδευτικών πρακτικών μεταξύ τους.

    Ως επαγγελματίας της ΠΕ, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε με μετριοπάθεια τις διάφορες μορφές ανταλλαγής εμπειριών - στο μέτρο που το επιθυμούν οι γονείς. Η πρόκληση πόλωσης ή θέσης πάνω στην οποία οι γονείς εκφράζουν τη γνώμη τους μπορεί να διευκολύνει στην αρχή.

    Μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμο να κάνετε ερωτήσεις και να καταγράφετε τις διαφορετικές απόψεις με αυτοκόλλητα στον πίνακα παρουσιάσεων. Θα παρατηρήσετε γρήγορα ποιές θέσεις υφίστανται μεταξύ των γονέων και αν υπάρχουν ανησυχίες ή φόβοι σχετικά με συγκεκριμένα θέματα. Μπορείτε να συλλέξετε ανοιχτές ερωτήσεις και να τις δώσετε στην επόμενη ομάδα συζήτησης ή σε μια διάσκεψη γονέων-δασκάλου ειδικά για το θέμα.

    Ως επαγγελματίας της ΠΕ, δεν χρειάζεται να έχετε όλες τις απαντήσεις. Είναι επίσης δυνατόν να εμπλέξετε τους γονείς περισσότερο στην παιδεία των μέσων προσχολικής ηλικίας και, για παράδειγμα, να μοιράσετε μια έρευνα για το θέμα μεταξύ μητέρων και πατέρων.



    Συνέντευξη Γονέων

    Αυτή η προσέγγιση στην συμμετοχή των γονέων επικεντρώνεται στους γονείς και στις προσωπικές εμπειρίες τους. Σε μια προσωπική συνομιλία ή σε ένα ερωτηματολόγιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το θέμα για την συγκέντρωση σημαντικών λεπτομερειών και πληροφοριών σχετικά με την χρήση και την σημασία των μέσων μέσα στην οικογένεια. Μια έρευνα που χρησιμοποιεί ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο δίνει επίσης στους γονείς την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους ανοιχτά και χωρίς δισταγμό.

    Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να πεισθούν από σκόπιμες ερωτήσεις για να παρατηρήσουν (ακόμα) πιο προσεκτικά τα παιδιά τους και να ασχοληθούν με την συγκεκριμένη αντίληψη και χρήση των μέσων από τα παιδιά τους. Μέσω της άμεσης αντανάκλασης της συμπεριφοράς του παιδιού, οι γονείς μπορούν να γίνουν πιο ευαίσθητοι στο θέμα. Επιπλέον, οι επαγγελματίες της ΠΕ λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες και εντυπώσεις σχετικά με τις ατομικές προτιμήσεις των παιδιών εκτός της ρουτίνας της ΠΕ. Έτσι μπορεί να προετοιμασθεί υλικό για τους γονείς και να στοχευθεί με ακρίβεια βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας.

    Με την βοήθεια συνεντεύξεων γονέων, μπορείτε, για παράδειγμα, να παρουσιάσετε τις προτιμήσεις των παιδιών ή τις αναγνωρίσιμες εξελίξεις σε μια ηλικιακή ομάδα ειδικά για το κέντρο της προσχολικής εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα μπορούν με την σειρά τους να χρησιμεύσουν ως τροφή για σκέψη και μια ευκαιρία για μια θεματική διάσκεψη γονέων-δασκάλων.

    Η σύνταξη ερωτήσεων για συνεντεύξεις γονέων εξαρτάται πολύ από το τι και πώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα αποτελέσματα. Για να πάρετε μια γενική επισκόπηση, συνιστώ να χρησιμοποιείτε κλειστές ερωτήσεις με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Ωστόσο, αν θέλετε να έχετε μια διαφοροποιημένη και ξεχωριστή εικόνα των διαφορών και των ομοιοτήτων καθώς και των ειδικών προκλήσεων, οι ανοικτές ερωτήσεις με μια ελεύθερη επιλογή απαντήσεων είναι μια καλή επιλογή. Μία ανάμικτη μορφή αμφότερων των τύπων ερωτήσεων είναι επίσης μια επιλογή. Ένα ακόμα βήμα θα μπορούσε να είναι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας γονέων στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου σας.



    Περιοδικό Γονέων και Ενημερωτικό Δελτίο

    Τα περιοδικά γονέων και τα ενημερωτικά δελτία παρέχουν στο εκπαιδευτήριο την δυνατότητα συλλογής θεμάτων από την καθημερινή ζωή της ΠΕ που είναι είτε εγκάρσια είτε συγκεκριμένα. Προσκλήσεις σε βραδιές γονέων, ομάδες συζήτησης ή προγραμματισμένες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις έργων, μπορούν επίσης να δημοσιευθούν σε περιοδικά ή/και ενημερωτικά δελτία και τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων ή των έργων μπορούν να εκτυπωθούν.

    Το περιοδικό γονέων σας προσφέρει την ευκαιρία, για παράδειγμα, να συλλέξετε τις απόψεις των γονέων σχετικά με μια πολωτική ερώτηση ή να πραγματοποιήσετε μια συνέντευξη γονέων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης ενός συγκεκριμένου θέματος σχετικού με τα μέσα. Αυτό δίνει στους γονείς την ευκαιρία να πάρουν τον λόγο ή να ταυτιστούν με τις εντυπώσεις και απόψεις άλλων γονέων. Στη συνέχεια μπορεί να είναι πιο εύκολο για τους γονείς να επικοινωνήσουν μαζί σας λόγω του ρόλου σας ως επαγγελματίας της ΠΕ για υποστήριξη και συμβουλές.


    Τα περιοδικά γονέων ή τα ενημερωτικά δελτία μπορούν να διανεμηθούν ψηφιακά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να εκτυπωθούν σε χαρτί. Θα πρέπει, ωστόσο, να εξεταστεί προσεκτικά εάν και ποιά περιεχόμενα δημοσιεύονται στον ιστοχώρο του κέντρου ΠΕ ή σε ένα ιστολόγιο. Περιεχόμενο που δεν δημοσιεύεται σε προστατευόμενη περιοχή μπορεί να προβληθεί σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να υπάρχουν εκ των προτέρων δηλώσεις συγκατάθεσης και να διευκρινίζονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τις εικόνες καθώς και τα προσωπικά δικαιώματα των ατόμων που εμφανίζονται.

    Εάν υπάρχουν τακτικά τέτοιες δημοσιεύσεις, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για επετείους ή σε χαρτοφυλάκια για τα παιδιά που εισέρχονται στο δημοτικό σχολείο, τα οποία μπορείτε να τα μοιράσετε σε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι, για παράδειγμα, για να θυμούνται τις μεγάλες και μικρές εκδηλώσεις του κέντρου ΠE.


    Οι γονείς μπορούν επίσης να αναλάβουν καθήκοντα κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, π.χ. να γράφουν τα κείμενα, να επιλέγουν θέματα ή να εκτυπώνουν ένα περιοδικό και να συμμετέχουν στην διαδικασία. Κατά την διάρκεια συσκέψεων που λαμβάνουν χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι δυνατόν να συζητηθούν ποιά θέματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο περιοδικό και ποιά καθήκοντα θα μπορούσαν να διανεμηθούν.

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι συμμετοχής των γονέων στις ευκαιρίες συμμετοχής και ανταλλαγής ιδεών. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα διαφορετικά κίνητρα και η χρονική διαθεσιμότητα, καθώς και οι γνώσεις και οι δεξιότητες των γονέων και να δείτε ποιός μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την πρακτική και ποιός μπορεί να συμμετάσχει σύμφωνα με το πότε τους είναι βολικό.


    Πληροφοριακό υλικό

    Σε περίπτωση που ένα έργο με τα μέσα επικοινωνίας σε μια ομάδα προσελκύει περισσότερη προσοχή στο θέμα του γραμματισμού στα μέσα ή στην παιδαγωγική των μέσων στην ΠΕ και γίνεται πιο σημαντικό, συνιστάται η συλλογή και η παροχή ενημερωτικού υλικού, όπως βιβλία, παιχνίδια ή φυλλάδια. Μια επισκόπηση εφαρμογών και ιστοτόπων σχετικά με το θέμα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

    Οι γονείς ενδιαφέρονται πρωτίστως για ενημερωτικό υλικό που τους δίνει συγκεκριμένες συμβουλές και τους βοηθάει στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα. Ορισμένοι γονείς μπορεί επίσης να ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν διαλέξεις ή σεμινάρια. Αντίστοιχα προγράμματα από πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν συχνά να βρεθούν μέσω της ιστοσελίδας της κοινότητας και της πόλης.


    Οι γονείς συχνά έχουν κάποιο χρόνο να χαλαρώνουν και να αποκτούν μια εντύπωση για τις δραστηριότητες στο κέντρο ΠΕ κατά την παραλαβή ή την μεταφορά των παιδιών τους. Έτσι, οι γονείς μπορούν επίσης να ενθαρρυνθούν να ασχοληθούν με το θέμα των μέσων εάν τους παρουσιάζεται με κατάλληλο υλικό όπως αφίσες που τοποθετούνται στην μπροστινή πύλη. Η προσοχή των γονέων προσελκύεται συνήθως πιο γρήγορα όταν οι αφίσες είναι διακοσμημένες με κολάζ, εικόνες και ζωγραφιές των παιδιών.


    Σας συμβουλεύω επίσης να παρέχετε στους γονείς μέσα και παιχνίδια για να τα δανείζονται. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους γονείς ως σημείο αναφοράς για να αναφέρετε τις εμπειρίες τους μέσα στην οικογένεια κατά την διάρκεια μιας σύσκεψης γονέων-δασκάλου.


    Οι γονείς μπορούν επίσης να συμμετέχουν στη σύνταξη του ενημερωτικού υλικού. Η πλειοψηφία των οικογενειών έχει προφανώς ήδη αντιμετωπίσει το θέμα και έχουν εξοικειωθεί με τα καθήκοντα εκπαίδευσης στα μέσα. Μπορεί επίσης να υπάρχουν γονείς που απασχολούνται στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως στην παιδαγωγική των μέσων ενημέρωσης και οι οποίοι μπορούν συνεπώς να παρέχουν συστάσεις ή υλικό.


    Παρουσίαση έργου

    Τα αποτελέσματα διαφόρων δημιουργικών έργων με την χρήση των μέσων προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας με τους γονείς. Είτε πρόκειται για ζωγραφική, κολάζ φωτογραφιών, δική τους ταινία ή ραδιοφωνικό έργο, τα αποτελέσματα των παιδιών προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία να προσκαλέσετε τους γονείς να τους δείξετε αυτά τα έργα. Τα παιδιά πρέπει επίσης να συμμετέχουν στην παρουσίαση του έργου τους.

    Είναι επίσης δυνατόν να φανταστεί κανείς ένα είδος εγκαινίων των μέσων που είναι ενσωματωμένα στις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες του κέντρου ΠΕ, όπως σε ένα φεστιβάλ φθινοπώρου ή Χριστουγεννιάτικο πάρτι.


    Ανοιχτές Ημέρες Γονέων

    Σε μια ανοιχτή ημέρα γονέων, οι γονείς, που περνούν όλη τη μέρα στο κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης, μπορούν να δουν όχι μόνο πώς εργάζονται τα παιδιά τους με τα μέσα και ποιά δημιουργικά αποτελέσματα επιτυγχάνουν στο σχολείο, αλλά έχουν την τέλεια ευκαιρία να δουν την φάση της ζωής των παιδιών τους σε γενικές γραμμές που φυσιολογικά δεν θα είχαν. Ταυτόχρονα, οι γονείς μπορούν να έχουν άμεση εμπειρία πώς οι επαγγελματίες της ΠΕ υλοποιούν την παιδεία των μέσων στο εκπαιδευτήριο τους.


    Το γνωρίζατε;

    Εκπαιδευτικό Πακέτο «Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο»

    Το εκπαιδευτικό πακέτο «Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο», στοχεύει στο να κάνει πιο εύκολο το έργο του εκπαιδευτικού να διδάξει για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ούτως ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια ενημέρωσης για την βέλτιστη χρήση του διαδικτύου και την καλλιέργεια δεξιοτήτων στους μαθητές για τον σκοπό αυτό. Παράλληλα, λειτουργεί ως οδηγός για το Πρόγραμμα Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην αντίστοιχη πιστοποίηση σχολείων που το επιθυμούν.