• Χρήση του Διαδικτύου

    Το Διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο δισεκατομμυρίων υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Με το Διαδίκτυο είναι δυνατή η πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις διαθέσιμες πληροφορίες, η επικοινωνία με όλους τους άλλους υπολογιστές στον κόσμο και πολλά άλλα. Μπορεί όλα να γίνουν στον οικιακό υπολογιστή. Μια συσκευή πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο για να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό. Όταν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο στα κέντρα ΠΕ, είναι συνήθως απαραίτητο να αγοράσετε μια σύνδεση στο Διαδίκτυο από έναν πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου που πιθανόν να είναι μια εταιρεία τηλεφωνίας ή καλωδιακής τηλεόρασης. Άλλες συσκευές συνήθως συνδέονται μέσω συνδέσεων Wi-Fi ή μέσω κινητού Διαδικτύου.

    Οι περισσότερες πληροφορίες στο Διαδίκτυο μπορούν να βρεθούν σε ιστοτόπους. Μόλις συνδεθείτε στο Διαδίκτυο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται πρόγραμμα περιήγησης στο Web για την πρόσβαση σε ιστοτόπους (οι πιο δημοφιλείς ιστότοποι είναι: Google Chrome, Firefox, Safari, Microsoft Edge και Opera).

    Ο ιστότοπος είναι μια συλλογή σχετικών κειμένων, εικόνων και άλλων πόρων. Οι ιστότοποι μπορούν να μοιάζουν με άλλες μορφές μέσων όπως τα άρθρα εφημερίδων ή τα τηλεοπτικά προγράμματα ή μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τρόπο μοναδικό για τους υπολογιστές. Ο σκοπός μιας ιστοσελίδας μπορεί να είναι σχεδόν ο,τιδήποτε: πλατφόρμα ειδήσεων, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, διαφήμιση, χώρος συζητήσεων για ανταλλαγή εικόνων ή μια εκπαιδευτική ιστοσελίδα.

    Εικόνα 23: ιστότοπος

    Ένα πρόγραμμα περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό επιτρέπει στους χρήστες να συνδεθούν και να δουν ιστοτόπους. Το ίδιο το πρόγραμμα περιήγησης δεν είναι το Διαδίκτυο, αλλά εμφανίζει σελίδες στο Διαδίκτυο. Κάθε ιστοσελίδα έχει μια μοναδική διεύθυνση. Εισάγοντας αυτή την διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησης, είναι δυνατή η σύνδεση με αυτόν τον ιστότοπο και το πρόγραμμα περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό θα την εμφανίσει. Οι ιστότοποι έχουν συχνά συνδέσμους με άλλους ιστοτόπους που ονομάζονται υπερσυνδέσεις. Αυτές είναι συχνά μέρος του κειμένου στην ιστοσελίδα. Είναι συνήθως χρωματισμένες μπλε, και μερικές φορές είναι υπογραμμισμένες ή με πιο έντονη γραφή. Όταν κάνετε κλικ στο κείμενο, το πρόγραμμα περιήγησης φορτώνει μια άλλη σελίδα. Οι συντάκτες ιστοσελίδων χρησιμοποιούν υπερσυνδέσμους για την σύνδεση σχετικών σελίδων. Αυτό το δίκτυο συνδέσμων είναι ένα από τα πιο μοναδικά χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και ονομάζεται World Wide Web (WWW), κοινώς γνωστό ως The Web. Κάθε τοποθεσία Web έχει μια μοναδική διεύθυνση που ονομάζεται Uniform Resource Locator (URL). Η διεύθυνση URL αλλάζει όταν κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο και το πρόγραμμα περιήγησης φορτώνει μια νέα σελίδα. Η εισαγωγή μιας διεύθυνσης URL στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης επιτρέπει στο πρόγραμμα περιήγησης να φορτώσει τη σελίδα που σχετίζεται με αυτήν τη διεύθυνση URL. Είναι σαν μια διεύθυνση στο δρόμο που λέει στο πρόγραμμα περιήγησης πού να πάει στο Διαδίκτυο.


    Αν ψάχνετε για ορισμένες πληροφορίες στο Διαδίκτυο, μια μηχανή αναζήτησης μπορεί να σας βοηθήσει. Η μηχανή αναζήτησης είναι μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να βρείτε άλλους διαδικτυακούς τόπους. Όταν πληκτρολογείτε λέξεις-κλειδιά ή έναν όρο σε μια μηχανή αναζήτησης, θα δείτε μια λίστα ιστοτόπων που σχετίζονται με τις λέξεις-κλειδιά. Η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης είναι η Google, ακολουθούμενη από Bing, Yahoo και Baidu. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μηχανές αναζήτησης για να βρείτε πολλά υλικά για την καθημερινή εργασία σας στο κέντρο ΠΕ. Απλά δοκιμάστε το.

    Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου είναι η δυνατότητα επικοινωνίας σχεδόν αμέσως με οποιονδήποτε στον κόσμο. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο παγκόσμιους τρόπους επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών στο Διαδίκτυο και δισεκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούν. Τα κοινωνικά δίκτυα επιτρέπουν στους πολίτες να συνδέονται με πολλούς τρόπους και να δημιουργούν κοινότητες. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να είστε ενημερωμένοι ή να ψωνίζετε ηλεκτρονικά. Είναι δυνατή η πληρωμή λογαριασμών, η διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών, η γνωριμία με νέα άτομα, η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.


    Σχεδόν όλα μπορείτε να τα μάθετε ή να τα κάνετε διαδικτυακά σήμερα.



    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Μπορείτε να εξηγήσετε σε κάποιον τρίτο τι είναι το Διαδίκτυο;

    2. Μπορείτε να αναφέρετε μερικά γνωστά προγράμματα περιήγησης ιστού;

    3. Πώς μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ένα δικτυακό τόπο;

    4. Τί μπορείτε να κάνετε στο Διαδίκτυο;