• Παράρτημα - Τάμπλετ στην Προσχολική Εκπαίδευση

  Συνιστάται η αγορά τάμπλετ για τους μαθητές του νηπιαγωγείου. Το τάμπλετ είναι μια πολύ-λειτουργική συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη φωτογραφιών και τη λήψη βίντεο. Έχει επίσης ενσωματωμένο μικρόφωνο για ηχογραφήσεις, για παράδειγμα για να παράγει τα δικά σας ραδιοφωνικά έργα, και παρέχει άλλες δημιουργικές εφαρμογές και εργαλεία. Μια συσκευή είναι αρκετή για μια μικρή τάξη παιδιών. Για τάξεις με περισσότερα παιδιά, όμως, θα είναι απαραίτητο να αγοράσετε αρκετές συσκευές.

  Το τάμπλετ είναι ένα παιδικό παιχνίδι για να το χρησιμοποιούν. Σβήνουν, δακτυλογραφούν και μεγεθύνουν, και ακόμη και τα παιδιά δύο ετών μπορούν να το χρησιμοποιούν. Τα παιδιά συχνά γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν ένα τάμπλετ από το σπίτι.

  Εκτός από τα επιχειρήματα υπέρ μιας συσκευής που τα περιέχει όλα και της εύκολης λειτουργίας, υπάρχουν και άλλες πτυχές που υποστηρίζουν την αγορά τάμπλετ στα κέντρα ΠΕ. Οι συσκευές είναι εξοικονόμηση χώρου, ελαφριές, εύχρηστες και ευέλικτες. Τα πλεονεκτήματα για την εκπαίδευση στα μέσα στην ΠΕ είναι η χαμηλή ευαισθησία στα ελαττώματα, η σχετικά υψηλή ευρωστία των συσκευών και η διάρκεια ζωής των μπαταριών έως και 18 ώρες. Για iPad και μερικά τάμπλετ Android υπάρχουν και περιπτώσεις φιλικές προς το παιδί που είναι κατασκευασμένα από στερεό αφρό και είναι εξοπλισμένα με λαβές και επομένως είναι πολύ εύκολο να τα χειριστούν τα παιδιά.


  Μαζί με τα παιδιά, ορίστε κανόνες συμπεριφοράς για το πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται τα τάμπλετ, όπως κάνετε όταν αγοράζετε άλλα πράγματα στο κέντρο της ΠΕ. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν έγκυρες άδειες για τις νέες αγορές σας.

  Μια βασική στάση όσον αφορά στην αντιμετώπιση του τάμπλετ στην ΠΕ θα πρέπει να είναι ότι οι συσκευές αντιπροσωπεύουν μια συμπληρωματική προσφορά η οποία δεν αντικαθιστά άλλα κεντρικά παιδαγωγικά στοιχεία, αλλά τα βελτιώνει και τα συμπληρώνει.

  Για παράδειγμα, στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ένα βιβλίο φωτογραφιών για την προετοιμασία στην αναζήτηση των δασών, τώρα χρησιμοποιείται μια αντίστοιχη εφαρμογή ή αναζήτηση Google. Μπορούν φυσικά να πάρουν μαζί τους το τάμπλετ στο δάσος έτσι ώστε τα φυτά, τα ζώα και τα ίχνη να φωτογραφηθούν και να ακουστούν οι ήχοι της φύσης.

  Όταν το τάμπλετ χρησιμοποιείται ως σκόπιμο εργαλείο στην καθημερινή παιδαγωγική εργασία, δημιουργούνται πολλές δημιουργικές δυνατότητες για να συμπληρώσετε το παιδαγωγικό σας έργο. Κατά την έρευνα και την αναπαραγωγή με το τάμπλετ, υποκινείται η επικοινωνία σχετικά με τα περιεχόμενα. Τα παιδιά βοηθούν το ένα το άλλο για να τελειοποιήσουν τις εργασίες τους και να κατανοήσουν τις συνδέσεις.


  Μαζί με τα παιδιά, μπορείτε να φτιάξετε παζλ εικόνας και ήχου, φωτεινούς πίνακες ζωγραφικής, κολλάζ φωτογραφιών και ιστορίες, κινούμενα σχέδια, ραδιοφωνικά έργα και πολλά άλλα με ένα τάμπλετ.

  Το τάμπλετ προσφέρει πολυάριθμες παιδαγωγικές δυνατότητες στην ΠΕ. Η επιτυχία του στην καθημερινή χρήση της ΠΕ εξαρτάται κυρίως από τις παιδαγωγικές ικανότητες των εκπαιδευτικών της ΠΕ και την τεχνογνωσία τους στα μέσα. Απλά δοκιμάστε το. Ο τρόπος με τον οποίο το τάμπλετ μπορεί να ενσωματωθεί δημιουργικά και ενεργά στην καθημερινή παιδαγωγική πρακτική φαίνεται, για παράδειγμα, στα πρακτικά μας παραδείγματα.


  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Ποιά είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της χρήσης τάμπλετ σε ένα κέντρο Προσχολικής Εκπαίδευσης;

  2. Ποιες εργασίες των παιδιών μπορούν να υποστηριχθούν με τάμπλετ;

  3. Ποιες διαφορετικές εργασίες μπορούν να κάνουν τα παιδιά με ένα τάμπλετ σε εκπαιδευτικές εκδρομές;