• Τι είναι ο υπολογιστής;

    Ένας υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία δεδομένων και πληροφοριών. Επιτρέπει στον χρήστη να γράφει κείμενα, να στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να παίζει παιχνίδια και να περιηγείται στο Διαδίκτυο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία και επεξεργασία παρουσιάσεων, υπολογιστικών φύλλων, φωτογραφιών και βίντεο.

    Όλοι οι υπολογιστές έχουν ένα κοινό πράγμα: αποτελούνται από υλικό και λογισμικό.

    Το υλικό είναι οποιοδήποτε μέρος ενός υπολογιστή που έχει μια φυσική δομή, όπως το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο. Το υλικό περιλαμβάνει επίσης όλα τα εξαρτήματα μέσα σε έναν υπολογιστή.

    Εικόνα 1: ηλεκτρονικός υπολογιστής και εσωτερικά μέρη


    Λογισμικό είναι ένας όρος για τα προγράμματα και τα σχετικά δεδομένα τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια συλλογή οδηγιών που λέει στο υλικό τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει. Παραδείγματα λογισμικού είναι ψηφιακά παιχνίδια, επεξεργαστές κειμένου ή προγράμματα περιήγησης ιστού.

    Εικόνα 2: παραδείγματα λογισμικού


    Ο,τιδήποτε γίνεται σε έναν υπολογιστή εξαρτάται τόσο από το υλικό όσο και από το λογισμικό που περιέχει. Για παράδειγμα, μπορείτε να περιηγηθείτε σε μια ιστοσελίδα σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού (λογισμικό) και να περιηγηθείτε στη σελίδα με το ποντίκι (υλικό). Οι διαφορές του υλικού εμφανίζονται στους διάφορους τύπους υπολογιστών. Διαφορετικοί τύποι υπολογιστών χρησιμοποιούν συνήθως διαφορετικά είδη λογισμικού.



    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Τι μπορεί να κάνει ο υπολογιστής;

    2. Τι ορισμό δίνετε στο υλικό και στο λογισμικό;