• Διάφοροι τύποι υπολογιστών

  Όταν οι περισσότεροι ακούν την λέξη υπολογιστή, σκέφτονται έναν προσωπικό υπολογιστή (PC) όπως έναν επιτραπέζιο υπολογιστή ή έναν φορητό υπολογιστή. Ωστόσο, υπάρχουν υπολογιστές σε πολλά σχήματα και μεγέθη και εκτελούν πολλές διαφορετικές λειτουργίες στην καθημερινή μας ζωή: η ανάληψη μετρητών από ένα ΑΤΜ, η σάρωση ειδών τροφής στο σούπερ μάρκετ ή η χρήση αριθμομηχανών είναι επίσης υπολογιστές.

  Ένας γνωστός τύπος υπολογιστή είναι ο επιτραπέζιος υπολογιστής, ο οποίος χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους στην εργασία, στο σπίτι ή στο σχολείο. Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές σχεδιάζονται έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα γραφείο και συνήθως αποτελούνται από διαφορετικά μέρη όπως θήκη υπολογιστή, οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι.

  Εικόνα 3: ηλεκτρονικός υπολογιστής


  Ένας άλλος γνωστός τύπος υπολογιστή είναι ο φορητός υπολογιστής ή ο φορητός για συντομογραφία. Οι φορητοί υπολογιστές λειτουργούν με μπαταρία και μπορούν εύκολα να μεταφερθούν. Είναι επομένως πιο ευέλικτοι από τους επιτραπέζιους υπολογιστές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν οπουδήποτε.

  Εικόνα 4: φορητός υπολογιστής


  Όπως οι φορητοί υπολογιστές, τα τάμπλετ είναι σχεδιασμένα να είναι φορητά. Ωστόσο, προσφέρουν διαφορετική εμπειρία υπολογιστή. Η πιο προφανής διαφορά είναι ότι δεν διαθέτουν πληκτρολόγια, και έχουν οθόνες αφής. Ολόκληρη η οθόνη είναι ευαίσθητη στην αφή, έτσι μπορείτε να αγγίξετε ένα εικονικό πληκτρολόγιο και το δάχτυλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης του ποντικιού. Οι υπολογιστές τάμπλετ δεν μπορούν κατ’ ανάγκη να κάνουν ό,τι μπορούν οι παραδοσιακοί υπολογιστές. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να δουλεύουν με συγκεκριμένα προγράμματα σε ένα παραδοσιακό υπολογιστή, όπως έναν επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή και όχι σε ένα τάμπλετ. Ωστόσο, η ευκολία ενός υπολογιστή τάμπλετ το καθιστά ιδανικό ως δεύτερο υπολογιστή.

  Εικόνα 5: τάμπλετ


  Ο διακομιστής είναι ένας υπολογιστής που στέλνει πληροφορίες σε άλλους υπολογιστές σε ένα δίκτυο. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο, κάποιος κοιτάζει κάτι αποθηκευμένο σε ένα διακομιστή. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν επίσης τοπικούς διακομιστές αρχείων για την αποθήκευση και κοινή χρήση αρχείων εσωτερικά.

  Εικόνα 6: διακομιστής σε δίκτυο


  Πολλές από τις σημερινές ηλεκτρονικές συσκευές και συσκευές πολυμέσων είναι βασικά εξειδικευμένοι υπολογιστές, παρ’ όλο που δεν συσχετίζονται πάντα με αυτούς.


  Έξυπνα τηλέφωνα: το έξυπνο τηλέφωνο είναι μια πιο ισχυρή έκδοση ενός συμβατικού κινητού τηλεφώνου. Εκτός από τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά, τηλεφωνικές κλήσεις, φωνητικό ταχυδρομείο, SMS, το έξυπνο τηλέφωνο μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο μέσω ασύρματου LAN (Wi-Fi) ή κινητού δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα ίδια πράγματα που συνήθως γίνονται σε έναν υπολογιστή, όπως ο έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πλοήγηση στο Διαδίκτυο ή ηλεκτρονική αγορά. Τα περισσότερα έξυπνα τηλέφωνα χρησιμοποιούν οθόνη αφής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει φυσικό πληκτρολόγιο στην συσκευή. Αντί αυτού, πιέζουμε ένα εικονικό πληκτρολόγιο και χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας για να αλληλεπιδράσουμε με την οθόνη. Άλλα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή υψηλής ποιότητας και δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων ψηφιακής μουσικής και βίντεο. Για πολλούς ανθρώπους, ένα έξυπνο τηλέφωνο μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει συσκευές πολυμέσων όπως φορητό υπολογιστή, ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής και ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, όλα στην ίδια συσκευή.

  Εικόνα 7: έξυπνο τηλέφωνο  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Ποιοι είναι οι 3 κύριοι τύποι των υπολογιστών;

  2. Ποια είναι η λειτουργία του διακομιστή;

  3. Πώς μπορούν να συνδεθούν τα έξυπνα τηλέφωνα στο Διαδίκτυο;