• Περιφερειακά

    Η πιο βασική διαμόρφωση του υπολογιστή περιλαμβάνει συνήθως μια θήκη υπολογιστή, μια οθόνη, ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι. Εκτός από αυτά, πολλοί διαφορετικοί τύποι συσκευών μπορούν να συνδεθούν στις πρόσθετες θύρες ενός υπολογιστή. Αυτές οι πρόσθετες συσκευές ονομάζονται περιφερειακές. Οι ακόλουθες παράγραφοι εξηγούν τις σημαντικότερες από αυτές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή εργασία ενός κέντρου ΠΕ.

    Εκτυπωτής: ο εκτυπωτής χρησιμοποιείται για την εκτύπωση εγγράφων, φωτογραφιών και ο,τιδήποτε άλλο εμφανίζεται στην οθόνη σας. Υπάρχουν πολλοί τύποι εκτυπωτών, συμπεριλαμβανομένων εκτυπωτών inkjet, λέιζερ και φωτογραφιών. Όταν εργάζεστε στο κέντρο της ΠΕ, οι φωτογραφίες και τα κολάζ των παιδιών μπορούν να εκτυπωθούν εύκολα και γρήγορα και τα παιδιά μπορούν να παίρνουν μαζί τους τα αποτελέσματα των εργασιών που έχουν δημιουργήσει με τα μέσα.

    Εικόνα 11: εκτυπωτής


    Σαρωτής: Με ένα σαρωτή, μια φυσική εικόνα ή έγγραφο μπορεί να αντιγραφεί και να αποθηκευτεί στον υπολογιστή ως ψηφιακή εικόνα (αναγνώσιμη από υπολογιστή). Πολλοί σαρωτές αποτελούν μέρος μιας συσκευής τύπου «όλα σε ένα», η οποία μπορεί να σαρώσει και να αντιγράψει έγγραφα, αλλά είναι επίσης διαθέσιμοι ως ξεχωριστοί επίπεδοι σαρωτές ή χειρός. Ένας σαρωτής στο κέντρο ΠΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για να ψηφιοποιήσει τις ζωγραφισμένες στο χέρι εικόνες των παιδιών στον υπολογιστή, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως ψηφιακή τεκμηρίωση ή κολάζ.

    Εικόνα 12: σαρωτής


    Ηχεία/Ακουστικά: τα ηχεία και τα ακουστικά είναι συσκευές εξόδου και αποστέλλουν πληροφορίες από τον υπολογιστή στον χρήστη. Σε αυτή την περίπτωση, σας επιτρέπουν να ακούτε ήχο και μουσική. Ανάλογα με το μοντέλο, μπορούν να συνδεθούν στη θύρα ήχου ή στη θύρα USB. Ορισμένες οθόνες έχουν επίσης ενσωματωμένα ηχεία. Τα τάμπλετ και τα έξυπνα τηλέφωνα διαθέτουν ενσωματωμένα ηχεία. Τα ηχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, για να παίξουν δωρεάν διαδικτυακά ραδιοφωνικά παιχνίδια ή για να ακούσουμε περιβαλλοντικούς ήχους και ήχους ζώων από μια διαδικτυακή βάση δεδομένων ήχου.

    Μικρόφωνα: το μικρόφωνο είναι ένας τύπος συσκευής εισόδου που λαμβάνει πληροφορίες από τον χρήστη. Τα μικρόφωνα καταγράφουν ήχο ή χρησιμοποιούνται για να μιλήσουμε με κάποιον άλλο μέσω του Διαδικτύου. Πολλοί φορητοί υπολογιστές και τάμπλετ έχουν ενσωματωμένα μικρόφωνα. Στα κέντρα ΠΕ, ένα μικρόφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημιουργική δουλειά, για παράδειγμα για την καταγραφή ειδικού ραδιοφωνικού έργου με τα παιδιά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καταγράψει το επίπεδο γλώσσας ενός παιδιού και να το αξιολογήσετε αργότερα μαζί με τους γονείς του.

    Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή: Με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες και βίντεο σε ψηφιακή μορφή. Εάν συνδέσετε τη φωτογραφική μηχανή στη θύρα USB του υπολογιστή σας, μπορείτε να μεταφέρετε εικόνες από τη φωτογραφική μηχανή στον υπολογιστή σας. Στο κέντρο ΠΕ, για παράδειγμα, οι φωτογραφίες μπορούν να συλλεχθούν ή να επεξεργαστούν σε προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών και στη συνέχεια να εκτυπωθούν.

    Τάμπλετ και έξυπνα τηλέφωνα: Σήμερα, όλα τα τάμπλετ και τα έξυπνα τηλέφωνα είναι εξοπλισμένα με ένα καλώδιο USB, έτσι ώστε οι συσκευές να μπορούν να συνδεθούν στον υπολογιστή. Αυτό επιτρέπει τη μεταφορά φωτογραφιών, βίντεο και ηχογραφήσεων για περαιτέρω επεξεργασία ή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.



    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Ποιες είναι οι περιφερειακές συσκευές ενός υπολογιστή;

    2. Μπορείτε να αναφέρετε ορισμένους τύπους εκτυπωτών;

    3. Ποιά συσκευή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ψηφιοποιήσετε εικόνες ζωγραφισμένες στο χέρι σε έναν υπολογιστή;

    4. Πώς μπορείτε να συνδέσετε ένα έξυπνο τηλέφωνο σε έναν υπολογιστή;