• Βασικά στοιχεία λογισμικού - Λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές

    Το λειτουργικό σύστημα (OS) είναι το πιο σημαντικό λογισμικό που εκτελείται σε έναν υπολογιστή. Διαχειρίζεται τη μνήμη και τις διαδικασίες του υπολογιστή, καθώς και όλο το λογισμικό και το υλικό. Επιτρέπει επίσης την επικοινωνία με τον υπολογιστή. Χωρίς λειτουργικό σύστημα ο υπολογιστής είναι άχρηστος. Συνήθως διάφορα προγράμματα του υπολογιστή εκτελούνται ταυτόχρονα και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην CPU, RAM, και τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Το λειτουργικό σύστημα συντονίζει όλα αυτά για να εξασφαλίσει ότι κάθε πρόγραμμα παίρνει ό,τι χρειάζεται.

    Τα λειτουργικά συστήματα είναι συνήθως προεγκατεστημένα σε κάθε υπολογιστή. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα που συνοδεύει τον υπολογιστή τους, αλλά είναι δυνατή η ενημέρωση ή και η εναλλαγή των λειτουργικών συστημάτων. Τα τρία πιο συνηθισμένα λειτουργικά συστήματα για επιτραπέζιους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές είναι τα Microsoft Windows, MacOS και Linux. Για τα τάμπλετ και τα έξυπνα τηλέφωνα, τα πιο συνηθισμένα είναι τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα Android και iOS που χρησιμοποιούν γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI). Ένα GUI επιτρέπει να κάνετε κλικ με το ποντίκι σε εικονίδια, κουμπιά και μενού, και όλα απεικονίζονται σαφώς στην οθόνη με ένα συνδυασμό γραφικών και κειμένου.

    Η διεπαφή χρήστη κάθε λειτουργικού συστήματος έχει διαφορετική εμφάνιση και αίσθηση, οπότε η αλλαγή σε διαφορετικό λειτουργικό σύστημα μπορεί να φαίνεται αρχικά άγνωστη.


    Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να είναι εύχρηστα και οι περισσότερες βασικές αρχές είναι οι ίδιες.

    Εικόνα 17: λειτουργικά συστήματα

    Μια εφαρμογή (app) είναι ένας τύπος λογισμικού που επιτρέπει την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών. Όταν μια εφαρμογή ανοίγει, τρέχει μέσα στο λειτουργικό σύστημα μέχρι να κλείσει. Πολλαπλές εφαρμογές μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα. Υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές ή προγράμματα για υπολογιστές. Ορισμένα είναι πιο εκτεταμένα (π.χ. Το Microsoft Word), ενώ άλλα μπορούν να κάνουν μόνο ένα ή δύο πράγματα (π.χ. ένα ρολόϊ ή μια εφαρμογή ημερολογίου). Οι υπολογιστές γραφείου και οι φορητοί υπολογιστές δεν είναι οι μόνες συσκευές που μπορούν να εκτελούν εφαρμογές ή προγράμματα. Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη εφαρμογών για κινητές συσκευές όπως τα έξυπνα τηλέφωνα ή τα τάμπλετ.

    Εικόνα 18: διάφορες εφαρμογές



    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Μπορείτε να εξηγήσετε τη διαφορά μεταξύ λογισμικού λειτουργίας και λογισμικού εφαρμογών;

    2. Μπορείτε να αναφέρετε τα πιο κοινά λειτουργικά συστήματα για επιτραπέζιους υπολογιστές;