• Χρήση Yπολογιστή

    Ένας υπολογιστής είναι πολύ περισσότερο από μια άλλη συμβατική συσκευή. Ο πλούτος των πληροφοριών και των δυνατοτήτων που προσφέρει μπορεί να είναι καταιγιστικός, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούν να επιτευχθούν με έναν υπολογιστή και η χρήση του μπορεί να είναι μια καλή εμπειρία. Τα παρακάτω είναι μερικά βασικά πράγματα που μπορεί να κάνει ο χρήστης.

    Μαθαίνοντας ένα νέο πρόγραμμα

    Στις παρακάτω ενότητες εισάγονται νέα προγράμματα και εφαρμογές που υποστηρίζουν την δημιουργική εκπαίδευση στα μέσα με παιδιά και είναι πολύ χρήσιμες. Δεν εξηγούνται λεπτομερώς όλες, αλλά μόνο προτείνονται. Επομένως, είναι λογικό να ρίξετε μια ματιά στο πώς να μάθετε ένα νέο πρόγραμμα.


    Στην αρχή, χρησιμοποιώντας ένα νέο πρόγραμμα υπολογιστή μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά να θυμάστε ότι γνωρίζετε ήδη περισσότερα από ό,τι νομίζετε. Ακόμη και αν σας φαίνεται εντελώς άγνωστη η οθόνη μπροστά σας, όλα όσα έχετε μάθει για τον υπολογιστή σας και άλλα προγράμματα μέχρι τώρα θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τί πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Εάν αφιερώνετε περισσότερο χρόνο σε ένα νέο πρόγραμμα, θα νοιώσετε πιο εξοικειωμένοι.

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν ανοίγετε ένα νέο πρόγραμμα είναι να αναζητήσετε γνωστά χαρακτηριστικά. Μπορεί να μην είναι αμέσως προφανές, αλλά τα περισσότερα προγράμματα υπολογιστών έχουν κοινές βασικές λειτουργίες - τα πράγματα που έχετε μάθει με ένα πρόγραμμα θα σας βοηθήσουν κατά την εκμάθηση ενός νέου. Για παράδειγμα, πολλοί συνδυασμοί πλήκτρων παραμένουν οι ίδιοι από ένα πρόγραμμα σε άλλο. Τα περισσότερα προγράμματα έχουν επίσης αρχεία και μενού επεξεργασίας και συνήθως βρίσκονται στην ίδια θέση: στο επάνω μέρος της οθόνης, είτε ως αναπτυσσόμενο μενού είτε σε γραμμή μενού. Τα αρχεία και τα μενού επεξεργασίας συνήθως περιέχουν παρόμοιες λειτουργίες σε κάθε πρόγραμμα. Γνωρίζοντας ότι η λειτουργία εκτύπωσης εμφανίζεται στο μενού αρχείων στο Microsoft Word σας δίνει μια πρώτη ιδέα για το πού να την αναζητήσετε σε άλλα προγράμματα.


    Ακόμη και αν αλλάξετε από έναν υπολογιστή σε ένα Mac ή το αντίστροφο, οι συνδυασμοί πλήκτρων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδιοι. Απλά αντικαταστήστε το κλειδί εντολών σε ένα Mac με το πλήκτρο Ctrl σε έναν υπολογιστή. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός πλήκτρων για τη λειτουργία Cut είναι Ctrl + X σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και Command + X σε Mac.

    Όταν κάνετε αναζήτηση σε ένα νέο πρόγραμμα για ορισμένες λειτουργίες, αλλά δεν μπορείτε να τις βρείτε, μπορεί να βοηθήσει αν κάνετε αναζήτηση κρυμμένων γραμμών μενού. Πολλά προγράμματα έχουν γραμμές εργαλείων, πλευρικές γραμμές ή πλαίσια που μπορούν να κρυφτούν ή να γίνουν ορατά και συχνά κρυμμένα από προεπιλογή κατά την εκκίνηση του προγράμματος.


    Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μια λειτουργία που χρειάζεστε, αναζητήστε κρυφές γραμμές εργαλείων ή τη λειτουργία βοήθειας.

    Εάν το πρόγραμμα που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί περιέχει πολλά άγνωστα στοιχεία ή εάν υπάρχει μια λειτουργία που σας είναι άγνωστη, παραμείνετε ήρεμοι. Υπάρχουν ακόμα μερικά απλά πράγματα να κάνετε για να εξοικειωθείτε με ένα πρόγραμμα.

    Οι εταιρείες λογισμικού γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι χρήστες θα έχουν ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης των προγραμμάτων τους, κι έτσι περιλαμβάνουν ενσωματωμένες λειτουργίες βοήθειας. Κανονικά είναι δυνατή η πρόσβαση στη λειτουργία βοήθειας ενός προγράμματος επιλέγοντας ένα μενού βοήθειας (μερικές φορές αναπαριστάται με ένα σύμβολο ερωτηματικού) στο επάνω μέρος της οθόνης. Παρέχει οδηγίες σχετικά με το πώς να προχωρήσετε, συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων και απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις. Ορισμένες λειτουργίες βοήθειας περιλαμβάνουν ακόμη συνδέσεις με χώρους συζητήσεων βοήθειας σε απ’ ευθείας σύνδεση όπου οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν απαντήσεις στις ερωτήσεις μεταξύ τους.

    Εικόνα 15: Λειτουργία βοήθειας Word


    Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μια απάντηση στη λειτουργία βοήθειας ενός προγράμματος, δοκιμάστε να αναζητήσετε μια λύση στη Google. Σίγουρα θα βρείτε οδηγίες ή αναρτήσεις από άλλους χρήστες που εξηγούν πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε σεμινάρια που παρουσιάζονται σε βίντεο στο YouTube σχετικά με το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε.

    Κατεβάζοντας αρχεία στον υπολογιστή

    Στις ακόλουθες ενότητες και επίσης στις πρακτικές οδηγίες θα αναφερθεί ξανά και ξανά ότι φωτογραφίες, βίντεο ή άλλα αρχεία μπορούν να φορτωθούν από ένα μέσο, π.χ. από ένα τάμπλετ σε έναν υπολογιστή. Πώς λειτουργεί αυτό εξηγείται παρακάτω.

    Το πρώτο βήμα είναι να συνδέσετε τη συσκευή του μέσου στο οποίο αποθηκεύονται τα αρχεία (π.χ. ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τάμπλετ ή έξυπνο τηλέφωνο) στον υπολογιστή. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να συνδέσετε τη συσκευή στον υπολογιστή μέσω καλωδίου USB.

    Εικόνα 16: καλώδιο USB (αριστερά) και θύρα USB (δεξιά)

    Για το λειτουργικό σύστημα των Windows, η συσκευή πρέπει να εμφανίζεται κάτω από το πεδίο «Υπολογιστής»/«Ο Υπολογιστής μου» ή στην ενότητα «Συσκευές και μονάδες δίσκου». Για να μεταβείτε στον κατάλογο της επιλεγμένης συσκευής, κάντε διπλό κλικ στην εμφανιζόμενη συσκευή στην οθόνη. Είναι πιθανόν η συσκευή (συχνά το έξυπνο τηλέφωνο ή το τάμπλετ που προστατεύονται με PIN) να πρέπει πρώτα να ξεκλειδωθεί. Για νεότερα τάμπλετ και έξυπνα τηλέφωνα (με το λειτουργικό σύστημα Android), στην οθόνη της συσκευής εμφανίζεται ένα μήνυμα «Η συσκευή φορτίζεται μέσω USB». Κάντε κλικ για περισσότερες επιλογές. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο χρήσης της συσκευής μέσω USB. Επιλέγοντας «Μεταφορά αρχείων», είναι δυνατή η πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της συσκευής.

    Εικόνα 17

    Στη συνέχεια πρέπει να επιλεγεί ο κατάλληλος φάκελος. Σε αυτή την περίπτωση τα αρχεία φωτογραφιών θα πρέπει να μεταφερθούν από ένα έξυπνο τηλέφωνο στον υπολογιστή. Στον κατάλογο της συσκευής υπάρχουν πολλοί φάκελοι στον υπολογιστή. Οι φωτογραφίες βρίσκονται στον φάκελο DCIM (=ψηφιακή φωτογραφική μηχανή), ο οποίος ανοίγει με διπλό κλικ.

    Εικόνα 18

    Τώρα οι φωτογραφίες μπορούν να αντιγραφούν από τη μνήμη της συσκευής στον υπολογιστή. Για να το κάνετε, επιλέξετε όλες τις φωτογραφίες που θέλετε να αντιγραφούν. Ένας τρόπος είναι να επιλέξετε όλες τις φωτογραφίες κάνοντας ένα «πλαίσιο» με το ποντίκι γύρω από όλες τις φωτογραφίες. Τώρα οι φωτογραφίες μπορούν να αντιγραφούν με το δεξί κουμπί του ποντικιού στον επιθυμητό φάκελο του υπολογιστή. Κάνοντας δεξί κλικ στον δείκτη, ανοίγει ένα μικρό παράθυρο. Τώρα πατώντας με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο πεδίο «Αντιγραφή» είναι δυνατή η αντιγραφή. Στη συνέχεια, ανοίγει ο φάκελος στον οποίο πρόκειται να αντιγραφούν τα αρχεία φωτογραφιών. Στον φάκελο που θέλετε, κάνετε ξανά κλικ με το δεξί κουμπί του ποντικιού και στη συνέχεια επιλέξετε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού την επιλογή «επικόλληση». Τώρα τα αρχεία μεταφέρονται στον υπολογιστή. Ανάλογα με το μέγεθος των αρχείων και τον αριθμό των αρχείων που έχουν επιλεγεί, αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγο χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση, ανοίγει μια γραμμή φόρτωσης που εμφανίζει την πρόοδο της μεταφοράς.

    Αυτός ο τρόπος μεταφοράς αρχείων από μια συσκευή μέσων σε έναν υπολογιστή με Windows είναι μόνο ένας από τους πολλούς. Η αντιγραφή και επικόλληση μπορεί επίσης να γίνει χρησιμοποιώντας «σύρετε και αποθέσετε» ή συνδυασμούς πλήκτρων. Με άλλα λειτουργικά συστήματα στον υπολογιστή (π.χ. macOS) ή την συσκευή μέσων (π.χ. iOS) τα πράγματα μπορεί να ποικίλλουν λίγο.


    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Τι είναι οι κρυμμένες γραμμές μενού;

    2. Τι μπορείτε να κάνετε με την πρόσβαση στο μενού βοήθειας που παρέχουν οι εταιρείες λογισμικού;

    3. Εξηγήσετε τη διαδικασία μεταφοράς φωτογραφιών από ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σε υπολογιστή.