• Υπερβολική Εμπειρία των ΜΜΕ από Μικρά Παιδιά

    Βία

    Στην καθημερινή χρήση των μέσων ενημέρωσης, τα παιδιά μπορούν, για παράδειγμα, να αντιμετωπίσουν σκηνές βίας. Στα προγράμματα κινούμενων σχεδίων, η πλασματική βία παρουσιάζεται συνήθως με τρόπο ανεκτικό και αστείο για τα μικρά παιδιά. Εν τούτοις, οι εμφανίσεις μπορεί επίσης να είναι παραπλανητικές εδώ, καθώς ορισμένοι χαριτωμένοι και κινούμενοι χαρακτήρες εμφανίζονται επίσης σε προγράμματα για ενήλικες. Τα παιδιά μπορούν στη συνέχεια να φοβούνται, να εκνευρίζονται και να συγκλονίζονται από τη βία που απεικονίζεται, την σκληρή επιλογή λέξεων και επίσης από τις σεξουαλικές πράξεις, καθώς συνδέουν τους χαρακτήρες με τους γνωστούς τους κόσμους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Ακόμη και οι πιο «αθώες» ταινίες κινουμένων σχεδίων που απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδιά περιέχουν σκηνές βίας και τριβής μεταξύ των χαρακτήρων που μπορούν να τρομάξουν τα παιδιά.


    Εάν εμφανίζονται βίαιες σκηνές με πραγματικούς ανθρώπους, π.χ. σε ταινίες δράσης ή θρίλερ εγκλήματος, τα μικρά παιδιά συνήθως δεν είναι σε θέση να ταξινομήσουν αυτά που βλέπουν ως πλασματικά και να τα παρακολουθούν αποσπασματικά. Είναι μάλλον η περίπτωση που τα παιδιά συχνά έχουν την αίσθηση ότι τα ίδια είναι μέρος του σεναρίου, γι' αυτό και τέτοιες σκηνές μπορούν να προκαλέσουν εξαιρετικά ενοχλητικά συναισθήματα. Αυτή η επίδραση αυξάνεται όταν η βία που εμφανίζεται απευθύνεται σε παιδιά.

    Η βία κατά των ζώων μπορεί επίσης να προκαλέσει τρομακτικά και ενοχλητικά συναισθήματα στα παιδιά, καθώς συνήθως είναι πολύ ευαίσθητα, ειδικά όσον αφορά στα ασθενέστερα και μικρότερα ζώα. Μπορεί να τρομάξουν αν δουν, για παράδειγμα, σε μια ταινία ζώων, ένα αρπακτικό να ξεσκίζει ένα ανυπεράσπιστο ζώο. Δεδομένου ότι τα παιδιά μεταξύ τριών και έξι ετών αντιλαμβάνονται επίσης ότι είναι μικρά και ανυπεράσπιστα, μπορεί να αναπτύξουν πολύ έντονα συναισθήματα εάν εκτίθενται σε τέτοιες σκηνές. Το ίδιο ισχύει για σειρές ή ταινίες στις οποίες ένα ζώο παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Επειδή τα παιδιά εντοπίζουν έντονα τον ηγετικό ρόλο, βιώνουν πολύ έντονα τους κινδύνους και τις περιπέτειες που περνάει αυτό το ζώο.

    Σε ειδησεογραφικά δελτία, η πραγματική βία κατά των ανθρώπων συχνά συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν αναφέρεται σε λιμούς, φυσικές καταστροφές ή πολέμους. Μερικές φορές, οι δραματικές και βίαιες εικόνες με γρήγορη σειρά αποκοπής εμφανίζονται στα παιδιά γενικά χωρίς σύνδεση και τους είναι δύσκολο να τις κατηγοριοποιήσουν. Ως εκ τούτου, αυτές οι βίαιες εικόνες στις ειδήσεις μπορεί να είναι τραυματικές και τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται σε αυτές.


    Προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειρίζονται τις εμπειρίες τους με τα μέσα, ιδιαίτερα τις αρνητικές, ως επαγγελματίας της ΠΕ μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να ανταλλάσσουν αυτές τις εμπειρίες μεταξύ τους. Στον πρωϊνό κύκλο μπορεί να είναι ιδιαίτερα κατάλληλη η προετοιμασία εικόνων ή συγκεκριμένων ερωτήσεων.

    Συναρπαστικό Περιεχόμενο Μέσων

    Τα ίδια τα παιδιά επίσης αισθάνονται επιθετικότητα και οργή και εξωτερικεύουν αυτά τα συναισθήματα. Δεν τους είναι εύκολο να ελέγχουν τον εαυτό τους και πρέπει να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν αυτά τα συναισθήματα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα οποία παίζουν οι χαρακτήρες με τα συναισθήματα των οποίων ταυτίζεται ένα παιδί μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση στρατηγικών συμπεριφοράς για να χειριστούν την κατάσταση και να ξανασκεφτούν τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, καθημερινά, απαγορευτικά συναισθήματα, όπως εκδίκηση και επιθετικότητα, μπορούν να προκληθούν από κακούς χαρακτήρες.

    Η δυνατότητα να παρακολουθούν συναρπαστικές περιπετειώδεις ιστορίες και να γοητεύονται από την πορεία των γεγονότων προκαλεί διασκέδαση και χαρά στα μικρότερα παιδιά. Λόγω της γνωστικής και συναισθηματικής τους εξέλιξης, τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών δεν μπορούν πάντα να αποστασιοποιούνται από την ιστορία. Με το πολύ συναρπαστικό περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης, το όριο αυτού που μπορεί να είναι ανεκτό μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί από τα παιδιά.

    Θα πρέπει επίσης να λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε σκηνές και ιστορίες που αγγίζουν τους φόβους τους για χωρισμό και απώλεια. Θλιβερές καταστάσεις, όπως στο κινούμενο σχέδιο του Bambi, όταν η μητέρα του πεθαίνει, μπορεί να συντρίψουν και να τρομάξουν τα μικρότερα παιδιά.

    Εκτός από την συγκεκριμένη επεξεργασία των (αρνητικών) εμπειριών από τα μέσα, τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν δυνατότητες να επεξεργάζονται ανεξάρτητα τις εμπειρίες τους. Για παράδειγμα, οι εμπειρίες τους μπορούν να προβληθούν για συζήτηση κατά την διάρκεια της χειροτεχνίας και της ζωγραφικής ή την ώρα που ντύνονται για την εκτέλεση θεατρικών ρόλων.

    Τρομακτικό έναντι του Συναρπαστικού

    Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και έξι ετών συχνά συγκλονίζονται από δυνατούς και ξαφνικούς θορύβους, μεγάλη ένταση και ζοφερές εικόνες. Σκηνές που δημιουργούν μια φοβερή ατμόσφαιρα με ήχους, μουσική και ζοφερές εικόνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικές. Οι τρομακτικοί χαρακτήρες των μέσων όπως τα τέρατα, οι βρικόλακες, οι δαίμονες, οι μάγισσες ή τα φαντάσματα μπορούν επίσης να προκαλούν τρόμο και ανησυχία στα μικρότερα παιδιά.

    Ταυτόχρονα αυτά τα υπερφυσικά όντα με τις μαγικές τους ικανότητες έχουν μια συγκεκριμένη γοητεία για τα παιδιά. Για παράδειγμα, τα παιδιά θεωρούν ως ανησυχητικές και τρομακτικές κάποιες μορφές, αλλά δεν απορρίπτουν εντελώς τις τρομακτικές και συναρπαστικές σκηνές. Ατομικές, συναρπαστικές στιγμές, ακολουθούμενες από φάσεις χαλάρωσης, έχουν επίσης τη γοητεία τους για τα παιδιά.

    Στο πλαίσιο του βίαιου και συναρπαστικού περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης, ένα ευτυχές τέλος έχει μεγάλο βάρος. Για την συναισθηματική επεξεργασία του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης και την ανάπτυξη της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης, ένα θετικό αποτέλεσμα των ιστοριών στις οποίες οι αδύναμοι αναδύονται ως ήρωες, ο κακός εξολοθρεύεται και θριαμβεύει το καλό έναντι του κακού είναι πολύ σημαντικό για τα μικρά παιδιά.

    Με την επέκταση των εμπειριών από τα μέσα ενημέρωσης, τα παιδιά μπορούν να μάθουν ότι ακόμα και τα συναρπαστικά, τρομακτικά και δραματικά γεγονότα τελειώνουν καλά και ότι κανείς δεν τραυματίζεται σοβαρά. Είναι σημαντικό να βασιστούμε σε αυτή τη γνώση έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να επεξεργάζονται καλά τις συναισθηματικές ιστορίες.


    Όταν μιλάτε με τα παιδιά για τις αρνητικές εμπειρίες τους από τα μέσα ενημέρωσης, δείξτε τους ότι και οι ενήλικες φοβούνται ορισμένα πράγματα και ότι δεν πρέπει να ντρέπονται να φοβούνται. Αυτό διευκολύνει τα παιδιά να αναζητούν βοήθεια όταν οι εμπειρίες από τα μέσα ενημέρωσης τους προκαλούν φόβο.



    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Πώς επηρεάζουν τα παιδιά οι σκηνές βίας, για παράδειγμα σε ταινίες δράσης;

    2. Πώς μπορούν οι επαγγελματίες της ΠΕ να βοηθούν τα παιδιά στην επεξεργασία αρνητικών εμπειριών από τα μέσα ενημέρωσης;

    3. Πώς επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών ένα ευτυχές τέλος σε περιεχόμενο βίαιου και συναρπαστικού περιεχομένου μέσων;