• Μαθαίνοντας για τα Μέσα

    Τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών έχουν από τη φύση τους πολύ ανοιχτό πνεύμα και περιέργεια να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για το περιβάλλον τους. Για να κατανοήσουν τον κόσμο, κάνουν πολλές ερωτήσεις. Τα μικρότερα παιδιά γενικά δεν κάνουν διάκριση μεταξύ τεχνολογίας και φύσης ή μεταξύ άψυχων και ζωντανών περιβαλλόντων. Θεωρούν το περιβάλλον τους ως μία ενιαία μονάδα.

    Φυσικά, αυτό ισχύει και για τα μέσα ενημέρωσης. Για τα παιδιά, τα ΜΜΕ έχουν μια συγκεκριμένη σχέση με το περιβάλλον τους, επειδή είναι παντού στην καθημερινή τους ζωή. Η ανάληψη αυτής της σχέσης μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητική για την ΠΕ. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να δημιουργηθεί (πρώτη) πρόσβαση στην τεχνολογία, η οποία μπορεί να δημιουργηθεί ανεξάρτητα από το φύλο. Μια ενεργή εμπειρία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Το θεωρούν ελκυστικό να εξερευνούν την τεχνολογία των μέσων ενημέρωσης και να πειραματίζονται. Ταξινομημένοι παλιοί υπολογιστές, τηλέφωνα και πληκτρολόγια είναι τα βέλτιστα αντικείμενα για να διερευνηθούν, να αποσυναρμολογηθούν και να επανασυναρμολογηθούν με όλες τις υπάρχουσες αισθήσεις.

    Επωφεληθείτε από τη φυσική περιέργεια των παιδιών. Τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις όλη την ώρα για τα πράγματα που συναντούν σε αυτόν τον κόσμο. Φυσικά, αυτό περιλαμβάνει και τα μέσα. Να ακούτε τις ερωτήσεις των παιδιών και να προσπαθείτε να δίνετε ουσιαστικές απαντήσεις. Μέσω της άμεσης αναφοράς στο περιβάλλον του παιδιού, μπορείτε να δώσετε αρχικές εξηγήσεις για το πώς λειτουργούν τα μέσα.

    Όταν μαθαίνουν, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν με ανεξάρτητο τρόπο γνωστά γεγονότα σε νέες γνώσεις και να αναγνωρίζουν τις συνδέσεις μεταξύ τους. Είναι σημαντικό να διατυπώνουν τα συμπεράσματά τους και τα ευρήματά τους και να κάνουν τις δικές τους υποθέσεις.

    Σε αυτό το σημείο, μπορούν επίσης να συζητηθούν οι εικασίες σχετικά με τα πραγματικά μέσα. Ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των μέσων ενημέρωσης είναι η εμπειρία ότι τα μέσα δεν είναι ούτε μαγικά αντικείμενα ούτε ζωντανά όντα, αλλά δημιουργούνται από ανθρώπους.

    Όταν μιλάτε με τα παιδιά για τις αρνητικές εμπειρίες τους από τα μέσα ενημέρωσης, δείξτε τους ότι και οι ενήλικες φοβούνται ορισμένα πράγματα και ότι δεν πρέπει να ντρέπονται να φοβούνται. Αυτό διευκολύνει τα παιδιά να αναζητούν βοήθεια όταν οι εμπειρίες από τα μέσα ενημέρωσης τους προκαλούν φόβο.



    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Μπορείτε να αιτιολογήσετε γιατί τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να βιώσουν και να εξερευνήσουν την τεχνολογία μέσων;

    2. Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών για την τεχνολογία;