• Συμβουλευτικός Ρόλος της ΠΕ στο Περιεχόμενο των Μέσων

    Στις οικογένειες τα μέσα υπάρχουν σε διάφορες μορφές σε καθημερινή βάση και είναι συνήθως προσβάσιμα από τα παιδιά. Η χρήση μέσων από τα παιδιά είναι ήδη ένα ζήτημα σε πολλές οικογένειες, καθώς υπάρχουν συχνά ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των μέσων, την επεξεργασία, τον χρόνο χρήσης και την πρόσβαση.

    Τα κέντρα προσχολικής εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παράσχουν σημαντική βοήθεια εδώ, προσφέροντας πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με αυτό το θέμα. Οι γονείς μπορούν να λαμβάνουν πρακτικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφορών των μέσων ενημέρωσης και μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους σχετικά με τις εμπειρίες των παιδιών τους με τα ΜΜΕ.

    Η κύρια εστίαση θα πρέπει να είναι η εξοικείωση των παιδιών με την κατάλληλη χρήση των μέσων για την ανάπτυξη και την ηλικία τους, καθώς και με την συναισθηματική επεξεργασία των εμπειριών που αποκτούν από τη χρήση των μέσων.

    Κατά την συζήτηση με τους επαγγελματίες της ΠΕ, μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον για τους γονείς να μάθουν πώς αντιμετωπίζονται ειδικά οι εμπειρίες των παιδιών τους από τα μέσα στην καθημερινή εκπαιδευτική ζωή. Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να ενημερωθούν για αναπτυξιακές ψυχολογικές πτυχές καθώς και για ειδικά αναπτυξιακά και ηλικιακά χαρακτηριστικά της επεξεργασίας των εμπειριών από τα μέσα. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τους επαγγελματίες της ΠΕ και τους γονείς να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις κατάλληλες προσφορές μέσων ή τους χρήσιμους κανόνες χρήσης των μέσων. Τα κέντρα ΠΕ μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς με ποικίλλες ερωτήσεις σχετικά με την χρήση των μέσων από τα παιδιά τους.


    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Με ποιο τρόπο μπορούν οι γονείς να βοηθηθούν από επαγγελματίες της ΠΕ σχετικά με το περιεχόμενο μέσων για παιδιά προσχολικής ηλικίας;

    2. Ποια θέματα μπορούν να συζητηθούν στο διάλογο μεταξύ γονέων και επαγγελματιών της ΠΕ;