• Τα Μέσα στην Παιδική Ηλικία

    Κάθε μέρα, τα παιδιά δοκιμάζουν μια πληθώρα μέσων: την συνεχή θέα του έξυπνου κινητού ενός ενήλικα, την ανάγνωση της εφημερίδας το πρωϊ, την ακρόαση στο ραδιόφωνο κατά την διάρκεια του δείπνου ή την παρακολούθηση τηλεοπτικών ειδήσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα μέσα δεν τους απευθύνονται άμεσα, αλλά χρησιμοποιούνται από άλλους στην παρουσία τους. Παρακολουθούν μόνο τον πραγματικό χρήστη.

    Είναι γεγονός ότι τα ΜΜΕ συχνά διαμορφώνουν την καθημερινή ζωή στην οικογένεια. Ποια μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιούν και γνωρίζουν τα παιδιά, ποιο περιεχόμενο τα ενδιαφέρει και πόσο χρόνο ξοδεύουν σε αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνήθειες χρήσης στις οικογένειές τους. Οι γονείς και τα αδέλφια τους αποτελούν σημαντικά πρότυπα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

    Στην περίπτωση των παιδιών προσχολικής ηλικίας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η συνεχής και ενεργός υποστήριξη των παιδιών στην χρήση των μέσων ενημέρωσης από τους εκπαιδευτικούς της ΠΕ και τους γονείς. Οι γονείς και οι επαγγελματίες της προσχολικής εκπαίδευσης, για παράδειγμα, προστατεύουν τα παιδιά από ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο επιλέγοντας τα κατάλληλα μέσα. Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν τα παιδιά στην κατανόηση των μέσων ενημέρωσης, την συνειδητή χρήση τους και τον έλεγχο της χρήσης των μέσων.

    Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται επίσης βοήθεια από τους γονείς και το παιδαγωγικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν (καταιγιστικές) εμπειρίες των μέσων ενημέρωσης και να αναπτύξουν τις δικές τους στρατηγικές επεξεργασίας. Είναι σημαντικό οι ενήλικες να γνωρίζουν ποιο περιεχόμενο μπορεί να συντρίψει τα παιδιά, γιατί μπορεί να τα ενοχλήσει ή να τα τρομάξει, για παράδειγμα, και ποιες μέθοδοι είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση των αρνητικών εμπειριών από τα μέσα ενημέρωσης.