• Μέσα για Παιδιά Ηλικίας 3-6 Ετών

    Έχουν εκπονηθεί μελέτες που παρέχουν χρήσιμες και σημαντικές παρατηρήσεις για τον εντοπισμό των τάσεων και την κατανόηση της τρέχουσας συμπεριφοράς των παιδιών τριών έως έξι ετών ως προς τα μέσα.

    Για αυτή την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, λίγα μόνο αποτελέσματα σχετικά με τις εμπειρίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την έκταση της χρήσης μέσων είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι διαθέσιμες μελέτες δείχνουν με ποιο τρόπο αναπτύσσεται η χρήση των μέσων ενημέρωσης μεταξύ των παιδιών ηλικίας 3-6 ετών και ποιες πτυχές παίζουν ρόλο στην εξέλιξη αυτή.

    Στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα μέσα και στις αντίστοιχες συσκευές.

    Παιδιά και Διαδίκτυο στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση της πρόσβασης των παιδιών στο Διαδίκτυο η οποία σύμφωνα με έρευνες αυξήθηκε κατά 342,2% από το 2000 έως το 2008 ( Internet World Stats, 2009 in Valcke et al., 2011). Οι ερευνητές συμφωνούν στο γεγονός ότι η αύξηση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο συνδέεται με την αύξηση της παρουσίας των υπολογιστών, των tablet και των smartphone τόσο στα νοικοκυριά όσο και στα σχολεία. Στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών που έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει τριπλασιαστεί από το 2005 έως το 2014, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα.

    Ποσοστά των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα (www.statista.gr)

    H devolo Hellas σε συνεργασία με το infokids.gr, μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες στην Ελλάδα για γονείς και παιδιά, πραγματοποίησε έρευνα όπου γονείς κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου που κάνουν τα παιδιά τους και την ασφάλεια τους σε αυτό, αλλά και τις “online” ανησυχίες τους. Η έρευνα οδήγησε σε σημαντικά συμπεράσματα για τις γνώσεις, τις συνήθειες αλλά και τις φοβίες γονέων και παιδιών.

    Η έρευνα υλοποιήθηκε από τους πλέον αρμόδιους να απαντήσουν, τους γονείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο ηλεκτρονικό κάλεσμα της devolo και του infokids.gr, να συμμετέχουν στην έρευνα που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ Μαΐου και τέλος Ιουνίου 2019. Η έρευνα διασφάλιζε την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων και φιλοξενήθηκε στο www.infokids.gr, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ενημέρωσης για γονείς και παιδιά στην Ελλάδα.

    Το 59% των παιδιών κάτω των 10 ετών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 59% των παιδιών που κάνουν χρήση του Διαδικτύου είναι κάτω των δέκα ετών και είναι φυσικό το 57% των γονέων, να επιτρέπουν σε αυτά περιορισμένη χρήση του. Όσον αφορά στην υπόλοιπη ηλικιακή κατανομή που δήλωσαν οι γονείς, το 34% αφορά παιδιά ηλικίας από δέκα έως δεκαπέντε ετών, ενώ μόνο το 7% είναι άνω των δεκαπέντε ετών.

    Το 30% των παιδιών – σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων - έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από δικές τους, προσωπικές συσκευές (π.χ. smart phones, tablets, PCs), ενώ το 20% έχει απόλυτη αυτονομία στη χρήση του (προσωπικό κωδικό πρόσβασης, ανεξάρτητο από τους γονείς). Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών αποκτούν ελεύθερη χρήση του Internet από πολύ νεαρή ηλικία και οι γονείς δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με αυτό, αντίθετα βλέπουμε μία εξοικείωση με το αντικείμενο.

    Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα περίπου το 58% των γονέων δήλωσε ότι οι ίδιοι διαθέτουν στα παιδιά τους τις δικές τους συσκευές για χρήση του Διαδικτύου, ενώ το 28% επιτρέπουν ελεγχόμενη πρόσβαση, καθώς εκείνοι έχουν τους κωδικούς τόσο για την πρόσβαση όσο και για τη χρήση των συσκευών. Το υπόλοιπο 12% έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο από «έξυπνες» τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές.

    Παιδιά και Τηλεόραση στην Ελλάδα

    Πάνω από το 60% των παιδιών τριών έως έξι ετών στην Ελλάδα έχουν ήδη ένα αγαπημένο τηλεοπτικό κανάλι. Τα πιο δημοφιλή είναι τα παιδικά κανάλια Baby Junior και Disney Junior, ακολουθούμενα από το κανάλι Nickelodeon και το National Geographic. Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν συχνά μια αγαπημένη εκπομπή. Οι προτιμήσεις τους διαφέρουν τόσο πολύ όσο και τα ενδιαφέροντά τους σε άλλους τομείς. Οι πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές των παιδιών είναι το «Ουράνιο Τόξο» και η «Εκπαιδευτική Τηλεόραση».

    Κατά μέσον όρο, τα παιδιά 3-6 ετών παρακολουθούν τηλεόραση για περίπου τρία τέταρτα της ώρας την ημέρα και περνούν μισή ώρα με βιβλία. Η σημασία των υπολογιστών και των διαδικτυακών παιχνιδιών εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλή μεταξύ των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας. Πάνω από το 55% των παιδιών ακούν ακουστικά βιβλία ή ραδιοφωνικά δρώμενα από μόνα τους. Άλλα μέσα, ωστόσο, τα μοιράζονται κυρίως με άλλα μέλη της οικογένειας, δηλαδή τα παιδιά διαβάζουν βιβλία και παρακολουθούν τηλεόραση κυρίως με τους γονείς ή τα αδέλφια τους.

    Προτιμήσεις των παιδιών 3-6 ετών

    Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι τα χόμπι των παιδιών ηλικίας μεταξύ τριών και έξι είναι πολύπλευρα και ότι η σχέση μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και των ενδιαφερόντων που σχετίζονται με τα μέσα είναι καλά ισορροπημένη.

    Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας προτιμούν να ασχολούνται με βιβλία ή απλώς να παίζουν.

    Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας προτιμούν να σχεδιάζουν, να ζωγραφίζουν και να κάνουν χειροτεχνήματα παρά να παρακολουθούν DVDs ή videos.

    Για τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών, οι συναντήσεις με φίλους είναι εξ’ ίσου σημαντικές με την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Τα παιδιά απολαμβάνουν επίσης ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αναψυχής: ακρόαση μουσικής ή ραδιοφώνου, αθλήματα, μουσική, παιχνίδια στον υπολογιστή, κινηματογράφο ή ακρόαση ραδιοφωνικών παιχνιδιών.


    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Τι είδους μέσα προτιμούν περισσότερο τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών;

    2. Τι καθορίζει την επιλογή των μέσων από τα παιδιά;

    3. Ποια μέσα μοιράζονται τα μικρά παιδιά με άλλα μέλη της οικογένειας;

    4. «Τα μέσα χρησιμοποιούνται ως πηγή προσανατολισμού για παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών.» - Εξηγήστε αυτή τη δήλωση.