• Παράγοντες που Επηρεάζουν τα Μικρά Παιδιά στην Διαδικασία και Επιλογή των Μέσων

    Η ικανότητα των παιδιών να αντιλαμβάνονται, να επεξεργάζονται, να κατανοούν και να επιλέγουν μέσα ενημέρωσης συνδέεται στενά με τον πλούτο εμπειρίας τους και το επίπεδο ανάπτυξής τους καθώς και με το πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον τους. Σημαντικές βασικές δεξιότητες είναι η αφηρημένη σκέψη, η γλωσσική ανάπτυξη και η ικανότητα συγκέντρωσης.

    Το περιεχόμενο και οι χαρακτήρες των ιστοριών διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Κυρίως θέματα που προκαλούν ενδιαφέρον λόγω καθημερινού περιεχομένου τους προσελκύουν την προσοχή. Εάν, για παράδειγμα, αντιμετωπισθεί με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού ο φόβος του να μένει μόνο του ή να νοιώθει μικρό και η αντίστοιχη επιθυμία του για περισσότερη ανεξαρτησία, τότε μπορεί το παιδί να αποκτήσει μια σαφή σχέση με την πραγματικότητα της ζωής του.

    Λόγω των αναπτυξιακών τους δεξιοτήτων μνήμης και προσοχής, τα παιδιά τριών έως έξι ετών ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για μέσα ενημέρωσης μικρής διάρκειας και με απλή δραματουργία. Το γεγονός ότι ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να ακουστούν ή να προβληθούν ξανά και ξανά συμβάλλει στο ενδιαφέρον των παιδιών για αυτά τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναγνώριση και την δημιουργία μακροχρόνιας μνήμης.

    Το ατομικό στάδιο ανάπτυξης του παιδιού είναι σημαντικό για την επεξεργασία του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης. Τα παιδιά πρέπει να ερμηνεύουν και να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα που μεταδίδονται και να ορίζουν, να αξιολογούν και τελικά να κατανοούν αυτά που αντιλαμβάνονται σε σχέση με τη δική τους πραγματικότητα ζωής.