-
Hide blocks
- Full screen
- Standard view
Ακριβώς όπως το περιεχόμενο των μέσων μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά, έτσι γίνεται και με τους χαρακτήρες των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, οι χαρακτήρες των μέσων δεν ανταγωνίζονται για να ταυτοποιηθούν με πραγματικούς χαρακτήρες και πρότυπα ρόλων, αλλά τους συμπληρώνουν:
Τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών δυσκολεύονται να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά των πλασματικών χαρακτήρων. Πάνω απ' όλα, τα παιδιά έχουν δυσκολία να αναγνωρίσουν ποια χαρακτηριστικά είναι φανταστικά ή πραγματικά όταν το σενάριο της ιστορίας τους τα παρουσιάζει τόσο ρεαλιστικά. Ακόμη και οι υπερβολές σε μέγεθος, ταχύτητα και δύναμη είναι δύσκολο να αναγνωριστούν ως φανταστικές από παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αυτό έχει να κάνει επίσης με την αντίληψη ότι, από την οπτική γωνία των παιδιών, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είναι ταχύτεροι, μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι από αυτά.
Τα μοντέλα συμπεριφοράς και τα χαρακτηριστικά που έχουν δημιουργηθεί με μυθοπλασία εξ’ ολοκλήρου μπορούν, με τη σειρά τους, να ταξινομηθούν από τα μικρότερα παιδιά ως μη πραγματικά ή φανταστικά. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ανθρώπους με μαγικές δυνάμεις ή ζώα που μπορούν να μιλούν.
Εάν οι επαγγελματίες της ΠΕ και οι γονείς επιτηρούν τη χρήση των μέσων από τα παιδιά, μπορούν να τα βοηθήσουν να αξιολογήσουν τους χαρακτήρες των μέσων και τα χαρακτηριστικά τους ως φανταστικά ή πραγματικά.
Λόγω της παρουσίας τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι διασημότητες μπορούν επίσης να είναι σημαντικά πρόσωπα για τα παιδιά ηλικίας από 3 έως 6 ετών (π.χ. ποδοσφαιριστές ή παρουσιαστές παιδικών προγραμμάτων).
Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως δείχνουν μεγάλο πάθος και ενθουσιασμό για την εργασία τους. Με την έννοια της λειτουργίας πρότυπου ρόλου, αυτό μπορεί να γίνει κίνητρο για τα παιδιά. Μπορεί να είναι σε θέση να μάθουν για μια σειρά χόμπι και ταλέντα, ή μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν ορισμένες καλλιτεχνικές ή αθλητικές δραστηριότητες για τον εαυτό τους. Επιπλέον, οι κανόνες, οι αξίες, η φυσική εμφάνιση και οι ικανότητες κοινοποιούνται στα παιδιά μέσω του προεξέχοντος ατόμου.
Είναι σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν ότι ο χαρακτήρας και συχνά η εμφάνιση των διασημοτήτων είναι εξ’ ίσου τεχνητά δημιουργημένα και προωθούνται ως εικόνα ενός χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων.
Ο στόχος εδώ είναι συνήθως να επιτευχθεί ένας μονοδιάστατος χαρακτήρας (π.χ. «ισχυρός», «κοινωνικός», «ευχάριστος») που ωστόσο δεν μπορεί να ταυτιστεί με το αντίστοιχο εξέχον πρόσωπο. Οι κόσμοι των φανταστικών χαρακτήρων παρουσιάζονται με αφηγηματικό τρόπο, ενώ οι πραγματικοί άνθρωποι δεν είναι πάντα μονοδιάστατοι, αλλά πιο περίπλοκοι στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Αυτό το πολυδιάστατο στοιχείο μπορεί να κάνει αυτούς τους χαρακτήρες δύσκολο για τα παιδιά να τους χειριστούν, ειδικά στην περίπτωση των «ταμπού» που είναι διάχυτα στα μέσα ενημέρωσης.
Υπάρχει πλήθος ηρώων των μέσων ενημέρωσης που μπορούν να εμπλουτίσουν την καθημερινή ζωή των παιδιών και να τους δώσουν καλές ιδέες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθεί υπ’ όψιν ότι εκτός από τους ήρωες των μέσων μαζικής ενημέρωσης υπάρχουν και συγκεκριμένοι πραγματικοί χαρακτήρες αναγνώρισης και πρότυπα ρόλων στο περιβάλλον τους, όπως ο κωμικός εκπαιδευτικός στην ΠΕ, η μεγαλύτερη αδελφή, ο πατέρας που έχει κατανόηση ή ο θαρραλέος φίλος. Προκειμένου να προωθηθεί αυτή η ισορροπία, είναι σκόπιμο να ασχοληθείτε με τους ήρωες της πραγματικής ζωής σε σχέση με την ενίσχυση της παιδείας στα μέσα των παιδιών. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις συνοδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες στην καθημερινή ζωή της ΠΕ.
Μπορείτε να προσκαλέσετε στο σχολείο της ΠΕ ήρωες από την καθημερινή ζωή, όπως αστυνομικούς, νοσηλευτές ή την δική σας γιαγιά, και να μιλήσουν στα παιδιά για τη ζωή τους και για τα δικά τους πρότυπα ρόλων. Στη συνέχεια, με την υποστήριξή σας, τα παιδιά μπορούν, για παράδειγμα, να δημιουργήσουν κολλάζ σχετικά με αυτά που έχουν συζητηθεί ή να πάρουν συνεντεύξεις από τους «καθημερινούς ήρωες» και να τις καταγράψουν.
Για να κατανοήσουν τα παιδιά ότι μπορούν να είναι οι ίδιοι ήρωες, σας συνιστώ να συζητήσετε με τα παιδιά σχετικά με γεγονότα στα οποία οι ίδιοι ή οι φίλοι τους έχουν δείξει ηρωϊκή συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να ακολουθήσει αφού ξεπέρασαν ένα μεγάλο φόβο, κάποιος ανιδιοτελώς βοήθησε κάποιον άλλο, ή έχουν πετύχει κάτι πολύ δύσκολο. Για την συζήτηση προτείνω συνομιλίες, αλλά και η ζωγραφική με εικόνες ή παιχνίδια ρόλων είναι επίσης κατάλληλα.
Για προσανατολισμό στον κόσμο, την θετική και υγιή ανάπτυξη των παιδιών, είναι απαραίτητη μια ισορροπημένη συνύπαρξη πραγματικών ηρώων και ηρώων που προέρχονται από τα μέσα.
Σχεδιάστε μια οικογενειακή αφίσα με οικογενειακούς ήρωες. Συλλέξετε φωτογραφίες και σκεφτείτε γιατί το άτομο είναι τόσο συναρπαστικό. Αδελφοί, αδελφές, θείοι, θείες - η λίστα μπορεί να επεκταθεί. Ένα δείγμα αφίσας υπάρχει εδώ:
Κατεβάστε: Δείγμα αφίσας οικογενειακών ηρώων
1. Ποια χαρακτηριστικά διακρίνουν τους πραγματικούς ανθρώπους από τους ήρωες των μέσων ενημέρωσης;
2. Πώς μπορούν οι πραγματικοί χαρακτήρες και τα πρότυπα ρόλων να επηρεάσουν τα παιδιά στο δικό τους περιβάλλον;
3. Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τους πραγματικούς ανθρώπους που παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης, για παράδειγμα από έναν αγαπημένο αθλητή;
4. Πώς μπορείτε να κάνετε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να είναι ήρωες και τα ίδια;