• Διαφήμιση και Μικρά Παιδιά

    Στην κοινωνία μας σήμερα, τα παιδιά αποτελούν μια ελκυστική ομάδα-στόχο για την βιομηχανία της διαφήμισης. Γιατί, όμως, ενδιαφέρονται τα παιδιά για τα διαφημιστικά μηνύματα; Ποια στοιχεία σχεδίασης υπάρχουν για τα παιδιά ώστε να εστιάζουν την προσοχή τους και πώς τα επηρεάζει η διαφήμιση;

    Η Διαφήμιση Απευθύνεται σε Βασικές Ανάγκες

    Όταν απευθύνεται σε παιδιά, η διαφήμιση αναφέρεται ειδικά στις βασικές τους ανάγκες. Τέτοιες διαφημιστικές υποσχέσεις περιλαμβάνουν την δημοτικότητα, την αναγνώριση, την συμμετοχή και το δικαίωμα γνώμης. Η διαφήμιση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ομάδα-στόχο, διότι τα θέματα της παιδικής ηλικίας, τα αναπτυξιακά θέματα και οι αναπτυξιακοί ψυχολογικοί παράγοντες είναι πλήρως ενσωματωμένα. Επιπλέον, η διαφήμιση παρέχει προσανατολισμό στα παιδιά και πληροφορίες για τον κόσμο. Οι ανάγκες των παιδιών, οι οποίες ενεργοποιούνται μέσω της διαφήμισης, στηρίζουν τη δική τους γνώμη και την λήψη αποφάσεων. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με το τι είναι σημαντικό για αυτά και να μάθουν πώς να λαμβάνουν αποφάσεις.

    Η Διαφήμιση Είναι Συναρπαστική

    Όπως συμβαίνει με το γενικό περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης, τα παιδιά γοητεύονται από την διαφήμιση που σχετίζεται με τη ζωή τους και λαμβάνει υπ’ όψιν τα ενδιαφέροντα τους. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν εύκολα να κατανοήσουν τις διαφημίσεις, καθώς είναι συνήθως αυστηρά όσον αφορά στο περιεχόμενο. Αυτό, με τη σειρά του, είναι πολύ αποτελεσματικό για την προσέλκυση της προσοχής τους. Εκτός από τις φόρμες, τις φωνές, τη μουσική και τα χρώματα, τα παιδιά εντυπωσιάζονται επίσης από την εφευρετικότητα των διαφημιστών και το στοιχείο του χιούμορ που εφαρμόζουν. Επιπρόσθετα, ένα πολύ ισχυρό στοιχείο είναι η μουσική που χρησιμοποιούν και δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να τραγουδήσουν ταυτόχρονα με τα διαφημιστικά μουσικά κομμάτια. Έτσι, τα διαφημιζόμενα προϊόντα εντυπώνονται στη μνήμη τους.

    Η Διαφήμιση Χρησιμοποιεί Γνωστούς Χαρακτήρες

    Η προσοχή των παιδιών προσελκύεται επίσης από τη διαφήμιση μέσω της χρήσης γνωστών χαρακτήρων. Οι διαφημιστές χρησιμοποιούν είτε χαρακτήρες που τα παιδιά γνωρίζουν ήδη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε δημιουργούν ειδικούς χαρακτήρες για τις διαφημίσεις, οι οποίοι αφορούν συγκεκριμένα δημοφιλή θέματα και ενδιαφέροντα των παιδιών. Η εξοικείωση με τα προϊόντα και τα εμπορικά σήματα καθώς και οι τάσεις εντός της ηλικιακής ομάδας μπορούν επίσης να επηρεάσουν την προσοχή των παιδιών. Το ενδιαφέρον τους για την διαφήμιση αυξάνεται όταν μπορούν να αναγνωρίσουν ετικέτες ή εμπορικά σήματα.

    Μερικές φορές βοηθάει μια αλλαγή προοπτικής. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σκεφτούν ένα μικρό διαφημιστικό μήνυμα για ένα συγκεκριμένο προϊόν και να το υλοποιήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά αναπτύσσουν καλύτερη κατανόηση των προθέσεων της διαφήμισης και των στόχων που επιδιώκουν οι διαφημιστές στην εργασία τους. Στη συνέχεια μπορείτε να σκεφτείτε μαζί με τα παιδιά γιατί οι διαφημίσεις δεν δίνουν πάντα αυτό που υπόσχονται. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να βελτιωθεί μια κριτική εξέταση της διαφήμισης και οι στόχοι της διαφήμισης μπορούν να γίνουν καλύτερα κατανοητοί.

    Η συχνή επανάληψη της διαφήμισης και της προώθησης προϊόντων μέσω διαφόρων καναλιών των μέσων οδηγεί σε γρήγορη απομνημόνευση των συνθημάτων και των εμπορικών σημάτων. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη των παιδιών για τη μάρκα ή την απόφασή τους να αγοράσουν (ή έμμεσα την απόφαση των γονέων τους). Ειδικότερα, ένα προωθούμενο προϊόν ξυπνά τις επιθυμίες των καταναλωτών και θεωρείται θετικό εάν η διαφήμισή του γίνεται αντιληπτή θετικά. Εάν ένα μήνυμα διαφήμισης υπόσχεται θετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, τότε τα παιδιά πιστεύουν αυτές τις υποσχέσεις.

    Τα παιδιά δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία της διαφήμισης. Μόνο μέσω των δικών τους θετικών ή αρνητικών εμπειριών μπορούν να διαφοροποιήσουν σταδιακά την αντίληψή τους για διαφημιστικές υποσχέσεις.

    Παρακολουθήστε μαζί με τα παιδιά μια επιλεγμένη εμπορική διαφήμιση για τρόφιμα, π.χ. για ένα γιαούρτι, και δείτε τις εντυπώσεις και τα μηνύματα. Τα παιδιά μπορούν στη συνέχεια να γίνουν δοκιμαστές τροφίμων και να αναλύσουν το προϊόν από την άποψη της γεύσης και της εμφάνισης. Σε μια ομάδα, κάνετε σύγκριση των ιδεών που έχουν εκφράσει προηγουμένως σχετικά με το προϊόν με τα πραγματικά «αποτελέσματα των δοκιμών». Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν διαφορές και ομοιότητες μεταξύ της διαφημιστικής υπόσχεσης και του πραγματικού προϊόντος.

    Κατεβάστε το δείγμα των Δοκιμαστών Τροφίμων


    Η φυσική περιέργεια, το ανοικτό πνεύμα και η δίψα για γνώση του παιδιού διευκολύνουν την διαφημιστική βιομηχανία να υποκινήσει το ενδιαφέρον τους και την παρατήρηση τους. Τα μικρότερα παιδιά δυσκολεύονται να διακρίνουν και να κατανοήσουν με σαφήνεια τις παρεχόμενες πληροφορίες. Ως εκ τούτου, οι διαφημιστικές έλξεις μπορούν εύκολα να φτάσουν στην ομάδα-στόχο τους.

    Τα παιδιά μπορούν επίσης μερικές φορές να αναπτύξουν μια κριτική και αρνητική στάση απέναντι στην διαφήμιση. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν αισθάνονται έντονα ενοχλημένα από την διαφήμιση όταν χρησιμοποιούν μέσα ενημέρωσης.

    Οι καταναλωτικές συνήθειες και οι βασικές αξίες στην οικογένεια έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στον βαθμό που τα παιδιά επηρεάζονται από την διαφήμιση από την άποψη των επιθυμιών και των αναγκών τους. Τελικά, οι γονείς δείχνουν στα παιδιά τους πώς οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τις επιθυμίες καταναλωτών και την διαφήμιση και είναι υπεύθυνοι για τις αγοραστικές αποφάσεις της οικογένειας τους.


    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Γιατί τα παιδιά ενδιαφέρονται για την διαφήμιση;

    2. Σε ποιες ανάγκες των παιδιών απευθύνονται οι εταιρείες όταν σχεδιάζουν διαφημίσεις για αυτή την ομάδα-στόχου;

    3. Ποια χαρακτηριστικά χρησιμοποιούνται στα μέσα ενημέρωσης που κάνουν τα διαφημιζόμενα προϊόντα αξέχαστα;

    4. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά της ΠΕ να αξιολογούν τα διαφημιζόμενα προϊόντα και να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με το προϊόν που θα αγοράσουν;