• Νομικό Πλαίσιο στην Ελλάδα

    Η διαφημιστική εκστρατεία ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, η οποία στοχεύει στην αύξηση της κατανόησης και της ενδυνάμωσης των καταναλωτών όσον αφορά στην ηλεκτρονική «διαφήμιση βάσει ενδιαφέροντος» ή την διαδικτυακή διαφήμιση συμπεριφοράς (OBA), ξεκίνησε στην Ελλάδα στις 23 Ιουλίου 2014. Η διαφημιστική εκστρατεία υλοποιείται από το Ελληνικό Μέλος SRO του EASA, το Ελληνικό Συμβούλιο Αυτορρύθμισης της Διαφήμισης (SEE) και την IAB Greece, σε συνεργασία με την EACA (European Association of Communications Agencies).

    Η διαφημιστική εκστρατεία, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το τμήμα Beyond Advertising της Mediacom, διαθέτει διάφορες δημιουργικές έννοιες, όπως ένα zip, το οποίο ανοίγει για να αποκαλύψει το μπλε τριγωνικό εικονίδιο "AdChoices".

    Κάνοντας κλικ στην διαφήμιση, οι χρήστες θα μεταφερθούν σε μια σελίδα προορισμού όπου μπορούν να παρακολουθήσουν ένα βίντεο το οποίο παρέχει μια φιλική προς τον χρήστη περιγραφή της «διαφήμισης βάσει ενδιαφέροντος». Στη συνέχεια, οι χρήστες μπορούν επίσης να κάνουν κλικ μέσω της πλατφόρμας youronlinechoices όπου, σε απλή και φιλική προς τον χρήστη γλώσσα, ενημερώνονται για τις επιλογές τους σχετικά με την στόχευση OBA, τα πλεονεκτήματα της OBA, τους τρόπους διαφήμισης στο διαδίκτυο υποστηρίζοντας τους ιστοτόπους και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν και με τον τρόπο που μπορούν να διαφυλάξουν την ιδιωτική τους ζωή.

    Επιπλέον, το Ελληνικό Συμβούλιο Αυτορρύθμισης Διαφήμισης (SEE), στο πλαίσιο της εντολής του για την τήρηση διαφημιστικών κωδίκων και την υπεύθυνη διαφήμιση B2C, έχει αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό έντυπο για την συλλογή και διαχείριση των καταγγελιών των καταναλωτών σχετικά με τις πρακτικές της OBA.

    Η εκπαιδευτική εκστρατεία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πανευρωπαϊκού προγράμματος αυτορρύθμισης για την OBA. Η εκστρατεία έχει σχεδιαστεί από έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παγκοσμίως που ονομάζεται Mediacom, βασισμένος σε μια έννοια που αναπτύχθηκε από μια ομάδα μαθητών στο KH Leuven του Βελγίου, σε διαγωνισμό που διεξήχθη από την EACA (European Association of Agencies for Communications).

    Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η εκστρατεία εκτελείται σε μια χώρα της νότιας Ευρώπης. Η εκστρατεία ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου 2014. 

    Ο Oliver Gray, Γενικός Διευθυντής της EDAA, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ελλάδα τώρα τυπικά εγκαινιάζει το σύστημα αυτορρύθμισης για την OBA και θα γίνει η πρώτη χώρα της Νότιας Ευρώπης που θα διοργανώσει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης των καταναλωτών».

    Ο Χάρις Ρούγκας, Γενικός Διευθυντής της IAB Ελλάδας, δήλωσε: «Αυτή η εκστρατεία είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην αποδοχή της διαφήμισης μέσω του Διαδικτύου από τον καταναλωτή. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας για την υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας.»

    Η Ελένη Ντόντα, Γενική Διευθύντρια της ΝΑ Ευρώπης, πρόσθεσε: «Προσφέροντας τα εργαλεία και την υποδομή, η SEE είναι έτοιμη να συμβάλει στην αυτορρύθμιση των πρακτικών της OBA, μια σημαντική προσπάθεια που αποσκοπεί στην διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαφήμισης και στην προστασία του καταναλωτή. Η αγορά αποδεικνύει και πάλι την αξιοπιστία της μέσω αυτού του συνόλου εθελοντικών κανόνων για την OBA, αυτή τη «νέα» πρακτική διαφήμισης.

    Σύμφωνα με τον νόμο, υπάρχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας όσον αφορά στη διαφήμιση στα παιδικά κανάλια. Για παράδειγμα, τα τηλεοπτικά προγράμματα για παιδιά δεν πρέπει να διακόπτονται από διαφημίσεις. Η διαφήμιση επιτρέπεται μόνο μετά από ένα πρόγραμμα και πριν ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα. Πάνω απ' όλα, η ζήτηση σαφούς διαχωρισμού μεταξύ προγραμμάτων και διαφήμισης έχει μεγάλη σημασία για τα παιδιά κάτω των έξι ετών. Η ικανότητα διαφοροποίησης μεταξύ αυτών των δύο περιοχών μπορεί να αναπτυχθεί με την βοήθεια της παιδαγωγικής εργασίας των μέσων ενημέρωσης στα σχολεία προσχολικής εκπαίδευσης.

    Σήμερα, η απανταχού παρούσα ποικιλλομορφία των μέσων ενημέρωσης παρουσιάζει την προστασία των παιδιών και των νέων από τα επιβλαβή μέσα ενημέρωσης με δύσκολα καθήκοντα. Από τη μια πλευρά, είναι όλο και πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου (π.χ. χρονικά όρια) ή τεχνικά μέτρα λόγω του μεγάλου αριθμού μέσων και των ασαφών, διασυνοριακών, κυρίως, ηλεκτρονικών καναλιών διανομής. Από την άλλη πλευρά, τα προστατευτικά μέτρα καθίστανται απαραίτητα λόγω της αύξησης του περιεχομένου που αφορά στην προστασία των παιδιών και της νεολαίας. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να συνοδεύονται τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, όταν χρησιμοποιούν μέσα ενημέρωσης.