Topic outline

 • Εισαγωγή

  Η φωτογραφική εργασία είναι ιδανική ως εισαγωγή στον γραμματισμό στα μέσα στην ΠΕ καθώς τα παιδιά ηλικίας τριών ετών μπορούν ήδη να χειριστούν αυτό το μέσο. Προσφέρει μια ποικιλλία μεθόδων για να γνωρίσουν την πραγματικότητα και να εξερευνήσουν το περιβάλλον. Η εξάπλωση της ψηφιακής φωτογραφίας με τάμπλετ και έξυπνο τηλέφωνο κάνει αυτήν την εργασία ιδιαίτερα εύκολη:

  • Προσφέρει στα παιδιά εύκολη πρόσβαση σε δημιουργική και ενεργή εργασία των μέσων, και
  • έχει το πλεονέκτημα ότι τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά

  Αν και τα τάμπλετ και τα έξυπνα τηλέφωνα είναι συνηθισμένα σήμερα, η αναλογική φωτογραφία και η μετέπειτα ανεξάρτητη ανάπτυξη των εικόνων είναι μια μεγάλη εμπειρία για τα παιδιά. Είναι σχεδόν σαν ένα θαύμα όταν η τελική εικόνα γίνεται ορατή στο λευκό φωτογραφικό χαρτί.
 • Σχετικά με αυτή την Ενότητα

  Μελετώντας αυτή την ενότητα θα…

  • αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τους βασικούς κανόνες της φωτογραφίας
  • έχετε μια επισκόπηση του θέματος
  • λάβετε πληροφορίες σχετικά με την εργασία με φωτογραφίες στην ΠΕ - πού έχει νόημα και τι είναι δυνατόν να γίνει
  • λάβετε βασικές πληροφορίες για δημιουργική εργασία με την εφαρμογή PicCollage

  Σε αυτή την Ενότητα…

  • εξηγούνται και απεικονίζονται οι βασικοί κανόνες της φωτογραφίας
  • Δίδονται πρακτικές συμβουλές για δημιουργική εργασία με παιδιά στην Προσχολική Εκπαίδευση
  • οι δραστηριότητες σας βοηθούν να κατανοήσετε καλύτερα το περιεχόμενο και να προετοιμαστείτε για την αξιολόγηση σας
  • περαιτέρω σύνδεσμοι σας καθοδηγούν σε περισσότερες πληροφορίες
 • Φωτογραφικές Εργασίες στην ΠΕ

  Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται κατάλληλα στην ΠΕ όχι μόνο μπορούν να λένε περισσότερες από χίλιες λέξεις, αλλά μπορούν επίσης να διδάξουν στα παιδιά χιλιάδες λέξεις και πολλές δεξιότητες. Οι φωτογραφίες (π.χ. από βιβλία) επιτρέπουν στα παιδιά να ανακαλύψουν πράγματα που μπορεί να μην μπορούν να βιώσουν στην πραγματική ζωή. Με την βοήθεια φωτογραφιών, τα παιδιά μπορούν να δουν λουλούδια που δεν αναπτύσσονται στον δικό τους κήπο ή ζώα που υπάρχουν μόνο σε μακρινές χώρες. Κανονικά, οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται στην ΠΕ για την καταγραφή ειδικών εκδηλώσεων ή για την αναγνώριση των παιδικών ιματιοθηκών. Η φωτογραφία σπάνια χρησιμοποιείται ως καθημερινό εργαλείο διδασκαλίας. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, όπως εκείνων που διατίθενται σε τάμπλετ και έξυπνα τηλέφωνα, η φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα στην ΠΕ για να συμπληρώσει ή να διευκολύνει την μάθηση.

  Όταν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την φωτογραφική μηχανή και να βγάλουν τις δικές τους φωτογραφίες για πράγματα που τους ενδιαφέρουν, τα κίνητρά τους να μάθουν λέξεις που σχετίζονται με το περιεχόμενο των εικόνων τους και να επεκτείνουν το λεξιλόγιο τους αυξάνονται. Τα παιδιά αποκτούν επίσης σημαντικές δεξιότητες όπως υπομονή, εμπιστοσύνη και να περιμένουν τη σειρά τους. Το να δίνετε στα παιδιά την ευκαιρία να τραβήξουν φωτογραφίες προσφέρει μια γνώση για το πώς τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο και σε τί επικεντρώνονται.

  Όταν τα παιδιά διερευνούν ενεργά και άμεσα τον κόσμο, μαθαίνουν περισσότερα πράγματα από το να βιώνουν παθητικά τον κόσμο. Η Johanna Einarsdottir (2005) διεξήγαγε μια μελέτη που συνέκρινε δύο ομάδες παιδιών χρησιμοποιώντας φωτογραφικές μηχανές. Μια ομάδα συνοδευόταν από ενήλικες που τραβούσαν φωτογραφίες. Η άλλη ομάδα τράβηξε φωτογραφίες από το σχολείο τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι ενήλικες ήταν μαζί με τα παιδιά, οι φωτογραφίες έδειξαν κυρίως την παιδική χαρά ή άλλους ανθρώπους από το περιβάλλον τους. Η μελέτη δείχνει ότι οι φωτογραφίες των παιδιών επηρεάστηκαν από τους ενήλικες που ήταν μαζί τους. Τα παιδιά που πήγαν μόνα τους τράβηξαν φωτογραφίες με μοναδικό περιεχόμενο. Οι φωτογραφίες συχνά έδειχναν άλλα παιδιά που συμμετείχαν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες ή με αστείες εκφράσεις. Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες έδειξαν επίσης περιεχόμενο που η Johanna Einarsdottir περιγράφει ως ιδιωτικούς χώρους, όπως μπάνια, διαδρόμους και ανθρώπους. Αυτές οι εικόνες τράβηξαν την προσοχή των παιδιών για τον κόσμο, άποψη που δεν φιλτράρεται από την οπτική γωνία του ενήλικα.

  Προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η μαθησιακή εμπειρία με φωτογραφίες και φωτογραφικές μηχανές, είναι σημαντικό τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία λήψης εικόνων.

  Όταν τα παιδιά μπορούν να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τις εικόνες που θα τραβήξουν και να χρησιμοποιήσουν ενεργά την φωτογραφική μηχανή, οι ευκαιρίες μάθησης αυξάνονται και αυτές οι ευκαιρίες γίνονται πιο σημαντικές για τα παιδιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν πρόκειται για την επέκταση του λεξιλογίου των παιδιών και την ενίσχυση της γλωσσικής τους ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά να αναλάβουν την πρωτοβουλία να φωτογραφίσουν.

  Εργασίες με Φωτογραφίες στην Προσχολική Εκπαίδευση

  Εάν δώσετε στα παιδιά την ευκαιρία να επιλέξουν τα ίδια το περιεχόμενο της φωτογραφίας και να μιλήσουν για το τί μπορεί να δουν στην εικόνα, αυτό ενισχύει την μάθηση της γλώσσας με νόημα.

  Ορισμένες προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες της ΠΕ και τα παιδιά να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την φωτογραφία.

  Οι εκπαιδευτικοί της προσχολικής βαθμίδας πρέπει πρώτα να είναι ανοικτοί στα παιδιά χρησιμοποιώντας φωτογραφική μηχανή οι ίδιοι. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο με ακριβές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές επειδή οι ενήλικες μπορεί να φοβούνται ότι τα παιδιά θα τις σπάσουν. Είναι επομένως καλύτερο να αγοράζετε φθηνές φωτογραφικές μηχανές ή φθηνά τάμπλετ και να διδάσκετε στα παιδιά πώς να είναι προσεκτικά με τον εξοπλισμό.

  Φωτογραφική μηχανή ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά.

  Ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι ανοικτός στα παιδιά που μπορεί να τραβούν φωτογραφίες με αντισυμβατικό τρόπο. Τα παιδιά τείνουν να βλέπουν τον κόσμο με έναν μοναδικό τρόπο και η φωτογραφική μηχανή τους επιτρέπει να καταγράφουν αυτές τις διαφορετικές προοπτικές. Τα παιδιά δεν θέλουν πάντα να φωτογραφίζουν ένα πλήρες αντικείμενο ή ένα άτομο - βρίσκουν τμήματα ενός αυτιού ή ενός πίνακα πολύ πιο ενδιαφέροντα σαν θέματα για φωτογράφιση.

  Αφήστε τα παιδιά να τραβήξουν φωτογραφίες και να απολαύσουν αυτή την διαδικασία, διότι ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο. Το πιο σημαντικό είναι ότι εσείς και τα παιδιά διασκεδάζετε και είστε ανοικτοί στη μάθηση νέων πραγμάτων για τα παιδιά. Ακούστε τα και μάθετε από αυτά. Συζητήστε με τα παιδιά για τις φωτογραφίες τους και ενημερώστε τα για το τι μαθαίνετε. Βοηθήστε τα να μάθουν το ένα από το άλλο. Αυτό θα αυξήσει το κίνητρο των παιδιών να μοιραστούν τις ιδέες τους με αυτόν τον νέο τρόπο.

  Θα ήταν ιδανικό για τα παιδιά να έχουν επαρκή πρόσβαση σε φωτογραφικές μηχανές ή τάμπλετ. Τουλάχιστον τρία τάμπλετ σε μια ομάδα θα ήταν πολύ καλά, με τα οποία τα παιδιά να μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες και να τις εκτυπώσουν αμέσως. Η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και εκτύπωσης τους μέσα σε λίγα λεπτά είναι πολύ χρήσιμη καθώς επιτρέπει στα παιδιά να ενσωματώνουν άμεσα τις εικόνες στις δραστηριότητές τους. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν εικόνες αμέσως για να πουν μια ιστορία, να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης ή απλά να τεκμηριώσουν τι συνέβη. Αυτό μπορεί να είναι μια ανταμοιβή της εμπειρίας μάθησης.


  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Ποιες δεξιότητες αναπτύσσουν τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν φωτογραφική μηχανή στην ΠΕ;

  2. Τραβούν τα παιδιά φωτογραφίες με παρόμοια αντικείμενα/σκηνές με τους ενήλικες;

  3. Ποια είναι τα οφέλη των φωτογραφικών εργασιών για τα παιδιά;

 • Πρακτική Φωτογραφίας

  Είναι σημαντικό να δείξετε στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν την φωτογραφική μηχανή και το τάμπλετ για να ενισχύσετε την μάθηση. Οι φωτογραφικές μηχανές ή τα τάμπλετ πρέπει να παρουσιάζονται ως συσκευές που πρέπει να τις χειρίζονται με προσοχή. Τα παιδιά συχνά το γνωρίζουν αυτό από το σπίτι.

  Σκεφτείτε να ενημερώσετε τα παιδιά σχετικά με τις οδηγίες για τον χειρισμό ψηφιακών συσκευών στον πρωϊνό κύκλο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να το επαναλάβετε αργότερα σε μικρές ομάδες για να βεβαιωθείτε ότι κάθε παιδί έχει καταλάβει τις βασικές διαδικασίες. Επίσης, ορίστε μια σταθερή θέση στην αίθουσα διδασκαλίας όπου αποθηκεύονται φωτογραφικές μηχανές ή τάμπλετ όταν δεν χρησιμοποιούνται.


  Χρήση της φωτογραφικής μηχανής:

  • Η φωτογραφική μηχανή αγαπάει τα καθαρά χέρια
  • Κράτα σταθερή την φωτογραφική μηχανή
  • Κράτα την φωτογραφική μηχανή προσεκτικά
  • Να μοιράζεσαι την φωτογραφική μηχανή με τους φίλους σου
  • Να περιμένεις τη σειρά σου

  Υπάρχουν παιδιά που μαθαίνουν γρήγορα πώς να κρατούν την φωτογραφική μηχανή σταθερή και να τραβούν μια στοχοθετημένη φωτογραφία. Άλλα παιδιά είναι λιγότερο ακριβή κατά την λήψη φωτογραφιών. Σε κάθε περίπτωση, είναι σκόπιμο τα παιδιά και να τραβούν φωτογραφίες και να φωτογραφίζονται και μετά να βλέπουν τις εικόνες καθώς αυτό τους δίνει ένα αίσθημα ικανότητας και επίτευξης. Επιπλέον, είναι εύκολο να δείτε ποιο θέμα έχει επιλέξει κάθε παιδί και τι το ενδιαφέρει.

  Πρώτον, θα ήταν καλή ιδέα να μιλήσετε στα παιδιά σχετικά με τις βασικές λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής ή του τάμπλετ:

  • Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω την συσκευή;
  • Πώς μπορώ να τραβήξω μια φωτογραφία;
  • Πώς μπορώ να κρατήσω σταθερή την μηχανή;
  • Πού μπορώ να δω τις φωτογραφίες στη συσκευή μου;
  • Πώς μπορώ να διαγράψω μια φωτογραφία που δεν είναι τόσο καλή;
  • Πώς μπορώ να τραβήξω κοντινές φωτογραφίες;

  Αφήστε την φωτογραφική μηχανή να πάει από το ένα παιδί στο άλλο, έτσι ώστε κάθε παιδί να έχει φωτογραφίσει μία φορά. Δείξτε στα παιδιά πώς να αναζητήσουν το σκόπευτρο της μηχανής και να εστιάσουν στο θέμα το οποίο θέλουν να φωτογραφίσουν.

  Υπάρχουν διάφορες προοπτικές φωτογραφιών, οι οποίες έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Μερικές από τις πιο σημαντικές προοπτικές είναι οι εξής:

  Βασικοί τύποι λήψης

  Με τις εξαιρετικά κοντινές φωτογραφίες που παίρνουν τα ίδια τα παιδιά, μπορούν να δημιουργήσουν συναρπαστικά φωτογραφικά παζλ.

  Προοπτική

  Αφήστε τα παιδιά να δοκιμάσουν διαφορετικούς τύπους και προοπτικές λήψης και στη συνέχεια να μιλήσουν για τα διαφορετικά αποτελέσματα των εικόνων.


  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Ποιοι κανόνες έχουν νόημα για παιδιά προσχολικής ηλικίας όταν χρησιμοποιούν φωτογραφική μηχανή στην ΠΕ;

  2. Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι λήψης;

  3. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της προοπτικής ενός μεγάλου μεγέθους και ενός ακραίου μεγέθους;

  4. Ποιες είναι οι βασικές προοπτικές των φωτογραφιών και πώς μπορείτε να τις επιτύχετε;

 • Ενσωμάτωση της Φωτογραφίας στην ΠΕ

  Η φωτογραφία ως ευκαιρία διεύρυνσης λεξιλογίου:

  Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που έχουν ήδη πολλές εμπειρίες στη ζωή έχουν αναπτύξει ένα καλύτερο λεξιλόγιο. Είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να μάθουν, να διαβάσουν και να καταλάβουν τί διαβάζουν. Οι φωτογραφίες μπορούν να βοηθήσουν να φέρνουν λέξεις και έννοιες στην καθημερινή εργασία με παιδιά. Όταν τα παιδιά τραβούν τις δικές τους φωτογραφίες, αποφασίζουν τί είναι σημαντικό και δημιουργούν το δικό τους νόημα της εμπειρίας τους. Μαθαίνουν να βρίσκουν λέξεις που τους βοηθούν να περιγράψουν τις εμπειρίες τους. Έτσι τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από την συλλογή φωτογραφιών με διάφορους τρόπους και σε διάφορα μέρη.

  Η φωτογραφία σαν εκπαιδευτικό εργαλείο

  Άλμπουμ φωτογραφιών για να θυμάστε το σχολικό έτος:

  Οι φωτογραφίες που τραβάνε τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί στην ΠΕ σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους που καταγράφουν σημαντικές στιγμές στη ζωή των παιδιών μπορούν να ταξινομηθούν σε διαφορετικά άλμπουμ φωτογραφιών. Ένα φωτογραφικό άλμπουμ που τεκμηριώνει τα γεγονότα της χρονιάς είναι μια ξεχωριστή ανάμνηση για ένα παιδί. Αυτό το άλμπουμ θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε ένα μόνο παιδί και να περιέχει εικόνες του/της και τις εικόνες που έχει τραβήξει. Ένα άλμπουμ της τάξης θα μπορούσε επίσης να περιέχει φωτογραφίες όλων των παιδιών και να αναδεικνύει τα γεγονότα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Μια παρουσίαση σε PowerPoint (PPT) με επιλεγμένες εικόνες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά την τελετή λήξης. Το άλμπουμ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βιβλίο εικόνων, προσφέροντας ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για την δημιουργία λεξιλογίου. Τα παιδιά θα μπορούσαν να «διαβάσουν» τις φωτογραφίες ως ιστορία χρησιμοποιώντας τα γεγονότα κατά την διάρκεια του έτους. Η ανάγνωση κάθε παιδιού θα ήταν μοναδική και θα έδινε μια εικόνα για την αντίληψη του παιδιού για το τί συνέβη κατά την διάρκεια της δραστηριότητας ή του γεγονότος.

  Έννοια του εαυτού:

  Οι εικόνες δεν βελτιώνουν μόνο τις γλωσσικές δεξιότητες, αλλά υποστηρίζουν και την ανάπτυξη της αντίληψης των παιδιών για τον εαυτό τους.

  Αφήστε τα παιδιά να φωτογραφίσουν το ένα το άλλο σε διαφορετικές μέρες εάν φορούν διαφορετικά ρούχα ή ντύνονται σαν τον αγαπημένο τους ήρωα από τα μέσα. Ζητήστε τους να αναγνωρίσουν ποιο παιδί είναι στην εικόνα. Μιλήστε για την εμφάνιση διαφορετικών παιδιών και άλλων ατόμων, ανάλογα με το τι φορούν. Αφήστε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τις εικόνες τους και να συζητήσουν πού υπάρχουν διαφορές και ομοιότητες. Εάν τα παιδιά δεν μπορούν να τα αναγνωρίσουν σε μια εικόνα, χρησιμοποιήστε την ως διδακτική στιγμή για να μιλήσετε για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να διαφέρουν στην εμφάνιση αλλά είναι εσωτερικά οι ίδιοι.

  Ανάπτυξη δημιουργικών δεξιοτήτων:

  Μια δημιουργική δραστηριότητα είναι να ζητήσετε από τα παιδιά να κάνουν μερικές φωτογραφίες του δικού τους ενδιαφέροντος. Μετά την εκτύπωση των φωτογραφιών, ο επαγγελματίας της ΠΕ μπορεί να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν ένα κολλάζ αυτών των φωτογραφιών σε χαρτόνι και να γράψουν μικρές λεζάντες για τις φωτογραφίες. Δείτε αυτό το παράδειγμα:

  Συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη:

  Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναπτύσσουν βασικές και σημαντικές ιδέες για τα συναισθήματα. Οι φωτογραφίες τα βοηθούν να αναπτύξουν δεξιότητες λόγου για τα συναισθήματά τους. Αυτό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη τους. Η εύρεση λέξεων για εκφράσεις προσώπου βοηθά τα παιδιά να μιλούν για τα συναισθήματά τους. Είναι καλό για τα μικρά παιδιά να έχουν πρόσφατες φωτογραφίες του εαυτού τους που δείχνουν διαφορετικά συναισθήματα με βάση τις εκφράσεις του προσώπου και πώς νοιώθουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μιλήσουν για συναισθήματα που σχετίζονται με τις δικές τους εμπειρίες. Εικόνες από χαμογελαστά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μιλήσουν για το τι τα κάνει ευτυχισμένα. Αντίθετα, εικόνες ατόμων που κλαίνε μπορούν να τα βοηθήσουν να αναγνωρίσουν το συναίσθημα της θλίψης.

  Αφήστε ένα παιδί να παρουσιάσει διάφορα συναισθήματα ενώ ένα άλλο παιδί το τραβάει φωτογραφίες. Εάν είναι δύσκολο για ένα παιδί να εκφράσει ένα συναίσθημα, μπορεί να βοηθήσει να μιλήσετε για το τι προκαλεί σε ένα παιδί λύπη, θυμό ή ευτυχία στην καθημερινή ζωή.


  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Μπορείτε να αναφέρετε μερικά από τα οφέλη της χρήσης φωτογραφίας για παιδιά προσχολικής ηλικίας;

  2. Με ποιο τρόπο μπορούν οι φωτογραφίες και τα άλμπουμ φωτογραφιών να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γλώσσας;

  3. Πώς μπορούν οι φωτογραφίες να συμβάλλουν στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των μικρών παιδιών;

 • Βασικά στοιχεία της εφαρμογής PicCollage

  Το PicCollage είναι μια εφαρμογή για τον δημιουργικό σχεδιασμό φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες από τη δική σας συλλογή φωτογραφιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να μεταφορτωθούν απευθείας από την εφαρμογή μέσω του Διαδικτύου ή να φωτογραφηθούν από την εφαρμογή. Στη συνέχεια, οι εικόνες μπορούν να επεξεργαστούν με διάφορα εργαλεία και να σχεδιαστούν δημιουργικά. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε κολλάζ ή να σχεδιάσετε φωτομοντάζ. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να τις μοιραστείτε με άλλους ή να τις εκτυπώσετε. Το τελικό κολλάζ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αρχείο .jpg σε άλλα προγράμματα.

  Η εφαρμογή είναι ελκυστική και απλή. Ακόμη και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν τα δικά τους κολλάζ μετά από μια σύντομη εισαγωγή και υπό επίβλεψη. Τα κολλάζ είναι καλά για την καταγραφή και την παρουσίαση εκδρομών, εργασιών και δραστηριοτήτων.

  Λόγω των πολλών δυνατοτήτων επεξεργασίας εικόνας και διαισθητικής χρηστικότητας, η εφαρμογή PicCollage μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ καλά στην εκπαιδευτική πρακτική. Τα κολλάζ μπορούν να δημοσιευτούν ή να δημιουργηθούν για χαρτοφυλάκια, μπορούν να σχεδιαστούν σαν καρτ ποστάλ ή προσκλητήρια ή να δημιουργηθούν άλμπουμ για να θυμούνται τα παιδιά εργασίες και εκδρομές. Τα παιδιά μπορούν να καταγράφουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους με την εφαρμογή PicCollage και να τα εκτυπώνουν εύκολα. Ορισμένες προτάσεις μπορούν να βρεθούν στα πρακτικά παραδείγματα αυτού του προγράμματος κατάρτισης.

  Προγραμματιστής: Cardinal Blue Software, Inc.
  Συστήματα: Android, iOS and Windows
  Κόστος: Η βασική εφαρμογή είναι δωρεάν. Η πλήρης έκδοση μπορεί να αγοραστεί μέσω της εφαρμογής.
  Ομάδες στόχου: Παιδαγωγοί, παιδιά προσχολικής ηλικίας από 4 ετών και άνω, παιδιά δημοτικού σχολείου, γονείς.
  Θέματα: Δημιουργικό σχέδιο και ζωγραφική, πρακτική εργασία με τα μέσα.
  Διαφήμιση: Ο πάροχος διαφημίζει περαιτέρω αγορές εντός της εφαρμογής. Δεν περιλαμβάνει έντονη διαφήμιση και συνδέσμους προς υπηρεσίες επικοινωνίας. Συνεπώς, η χρήση από παιδιά θα πρέπει να είναι υπό επίβλεψη.
  Ευχρηστία: Περιορισμένη λειτουργικότητα μόνο εκτός σύνδεσης. Η σύνδεση στο διαδίκτυο θα πρέπει να είναι διαθέσιμη.
  Πλοήγηση: Απλή και κατανοητή.
  Σχεδίαση: Απλή, κατανοητή γλώσσα, καθαρά και με υψηλή αντίθεση χρώματα, φιλικό προς τον χρήστη, σχεδιασμένο με ευκρίνεια.

  Πώς λειτουργεί το PicCollage?

  Οι βασικές λειτουργίες της εφαρμογής είναι οι ίδιες σε κάθε συσκευή, αλλά ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς στον σχεδιασμό. Η παρακάτω καθοδήγηση προσπαθεί να εξηγήσει πώς λειτουργεί το PicCollage στον υπολογιστή, τον φορητό υπολογιστή, το τάμπλετ ή το έξυπνο τηλέφωνο καθώς είναι παρόμοια.

  Δημιουργία κολλάζ:

  Περιβάλλον του PicCollage

  Αφού ανοίξετε την εφαρμογή, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε Πλέγματα (υπάρχει ένα πρότυπο για την ρύθμιση των φωτογραφιών), Κάρτες (υπάρχουν προ-σχεδιασμένα επιλέξιμα πρότυπα) και Ελεύθερο Σχέδιο. Τα έργα που έχουν ήδη επεξεργαστεί μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά εδώ.

  Αυτό το σύντομο βίντεο δείχνει πώς να δημιουργήσετε κολλάζ στην εφαρμογή PicCollage:


  Προσθέσετε φωτογραφίες:

  Μετά την επιλογή μιας φόρμας για ένα νέο κολλάζ, π.χ. τα Πλέγματα, μπορούν να προστεθούν φωτογραφίες για να ενσωματωθούν στο κολλάζ. Το πρόγραμμα περιήγησης αρχείων ανοίγει αυτόματα με τις φωτογραφίες του προτύπου. Στην περίπτωση Freestyle, κάντε κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του φόντου. Ανοίγει ένα μικρό μενού και ζητά την πηγή από την οποία πρέπει να επιλεγούν οι φωτογραφίες. Οι ακόλουθες επιλογές είναι διαθέσιμες:

  Διάφορες επιλογές επεξεργασίας κολλάζ

  • Φωτογραφίες: Επιλέξτε μία ή περισσότερες φωτογραφίες στο πρόγραμμα περιήγησης αρχείων. Για να επιλέξετε πολλές φωτογραφίες ταυτόχρονα, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Ctrl ενώ επιλέγετε.
  • Χρήση της φωτογραφικής μηχανής: Οι φωτογραφίες λαμβάνονται με την εσωτερική κάμερα. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στην επιλογή «Φωτογραφίες».
  • Εικόνα Ιστού: Οι φωτογραφίες μπορούν να ενσωματωθούν απ’ ευθείας από το Διαδίκτυο στο κολλάζ. Ωστόσο, λόγω του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, θα πρέπει να προσέξετε εδώ αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες. Αν οι εικόνες χρησιμοποιούνται μόνο για να επιδείξουν κάτι εσωτερικά στην ομάδα, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα.
  • Κείμενο: Από εδώ είναι δυνατή η πρόσβαση στον επεξεργαστή κειμένου της εφαρμογής, με τον οποίο μπορούν να προστεθούν κείμενα στο κολλάζ.
  • Αυτοκόλλητα: Από εδώ μπορείτε να προσθέσετε αυτοκόλλητα στο κολλάζ. Αυτά περιλαμβάνουν χαμόγελα, καρδιές, λουλούδια, σκέψεις και φυσαλίδες ομιλίας, και πολλά άλλα.
  • Φόντο: Ανοίγει ένα μενού όπου μπορούν να επιλεγούν διαφορετικά φόντα. Τα φόντα με κλειδαριά θα πρέπει να αγοράζονται. Τα φόντα χωρίς κλειδαριά είναι δωρεάν.

  Επιλέξετε φόντο

  Ταξινόμηση φωτογραφιών στο κολλάζ:

  Για να αλλάξετε το μέγεθος ή να περιστρέψετε μια εικόνα, χρησιμοποιήστε δύο δάχτυλα στο τάμπλετ και σύρετε ή περιστρέψτε την εικόνα. Είναι επίσης δυνατή η αλλαγή της σειράς, π.χ. της στρώσης των φωτογραφιών που έχουν επικαλυφθεί. Για να το κάνετε αυτό, πατήστε ή κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία και η φωτογραφία θα μετακινηθεί στο προσκήνιο. Οι φωτογραφίες μπορούν να διαγραφούν χρησιμοποιώντας την λειτουργία διαγραφής ή μετακινώντας την εικόνα στον κάδο απορριμμάτων στην επάνω δεξιά γωνία. Αγγίζοντας το δοχείο απορριμμάτων, η διαδικασία μπορεί επίσης να ακυρωθεί.

  Επεξεργασία και ρύθμιση φωτογραφιών σε ένα κολλάζ

  Αυτό το σύντομο βίντεο δείχνει κάποιες κύριες λειτουργίες του PicCollage:

  Επεξεργασία φωτογραφιών:

  Οι δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας που προσφέρει η εφαρμογή PicCollage είναι αρκετές για τις περισσότερες φωτογραφίες, κι έτσι δεν είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες με ένα επιπλέον πρόγραμμα. Για να επεξεργαστείτε μια εικόνα στο PicCollage, πατήστε δύο φορές την αντίστοιχη εικόνα. Ανοίγει ένα μενού με τις ακόλουθες επιλογές: «Εφέ», «Αποκοπή», «Διπλότυπο» και «Ορισμός φόντου». Αν κάποιος επιλέξει την λειτουργία «Εφέ», ανοίγει ένας επεξεργαστής, με τον οποίο μπορούν να αλλάξουν ορισμένα εφέ (όπως ρυθμίσεις χρώματος, θόλωση ή εστίαση) και με τα οποία μπορεί κανείς να κόψει κατ’ ευθείαν την φωτογραφία. Χρησιμοποιώντας την λειτουργία «Αποκοπή», η επιλεγμένη εικόνα μπορεί να αποκοπεί ελεύθερα, δηλαδή όχι με ευθείες γραμμές όπως στην περιοχή «Εφέ». Για τον σκοπό αυτό, τραβιέται ελεύθερα μια γραμμή γύρω από την περιοχή κοπής. Με την λειτουργία «Διπλότυπο» μια εικόνα μπορεί να αντιγραφεί μέσα στο κολλάζ και να επικολληθεί ξανά. Με την λειτουργία «Ορισμός ως φόντο» η επιλεγμένη φωτογραφία γίνεται η εικόνα φόντου. Άλλες φωτογραφίες και σχήματα μπορούν τώρα να τακτοποιηθούν μέσα σε αυτό.

  Προσθέσετε αυτοκόλλητα:

  Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσθέσετε αυτοκόλλητα, όπως χαμόγελα, σύμβολα ή φυσαλίδες ομιλίας. Πρώτα μπορείτε να πατήσετε στο φόντο ή στο σύμβολο συν στο κάτω μέρος της οθόνης και να επιλέξετε «Αυτοκόλλητα». Τα αυτοκόλλητα είναι ομαδοποιημένα σε συγκεκριμένα θέματα. Μερικά αυτοκόλλητα είναι δωρεάν, άλλα δεν είναι. Για να επιλέξετε ένα αυτοκόλλητο, απλά κάντε κλικ στο επιθυμητό αυτοκόλλητο και επιβεβαιώστε με ένα τικ στην πάνω δεξιά γωνία. Τα αυτοκόλλητα μπορούν επίσης να αλλάζουν σε μέγεθος και θέση, όπως και οι φωτογραφίες.

  Προσθήκη κειμένου:

  Για να προσθέσετε κείμενο στο κολλάζ, κάντε κλικ είτε μία φορά στο παρασκήνιο είτε στο σύμβολο συν στο κάτω μέρος. Όταν επιλέξετε «Κείμενο», ανοίγει ένας επεξεργαστής όπου μπορεί να εισαχθεί το επιθυμητό κείμενο. Μπορούν να επιλεγούν διαφορετικές γραμματοσειρές και χρώματα. Γραμμικά διαλείμματα μπορούν να εισαχθούν πατώντας το πλήκτρο Enter. Μόλις σχεδιαστεί το κείμενο, το σημάδι ελέγχου στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης επιβεβαιώνει την επιλογή και το εισάγει στο κολλάζ. Το κείμενο, όπως οι φωτογραφίες και τα αυτοκόλλητα, μπορεί επίσης να προσαρμοστεί σε μέγεθος και θέση. Για να επεξεργαστείτε ξανά το κείμενο, κάντε διπλό κλικ επάνω του.

  Αποθηκεύσετε το κολλάζ:

  Αν θέλετε να αποθηκεύσετε το κολλάζ, πατήστε «Τέλος» κάτω δεξιά. Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο. Επιλέξτε την λειτουργία «Αποθήκευση» για να αποθηκεύσετε το κολλάζ στην συσκευή. Στη συνέχεια θα εμφανίζεται συχνά μια διαφήμιση που μπορεί να απομακρυνθεί χωρίς προβλήματα. Κατόπιν πατήστε «Done». Το τελικό κολλάζ μπορείτε επίσης να το μοιραστείτε απ’ ευθείας στο Facebook ή να το εκτυπώσετε.

  Αποθηκεύσετε και μοιραστείτε το κολλάζ

  Μεταφέρετε το κολλάζ στον υπολογιστή:

  Εάν θέλετε, μπορείτε να μεταφέρετε το κολλάζ στον υπολογιστή όπως και οποιοδήποτε άλλο αρχείο.

  Εάν δεν σας αρέσει το PicCollage ως εργαλείο εργασίας μπορείτε να βρείτε περισσότερες προτάσεις εφαρμογής για επεξεργασία φωτογραφιών στους ακόλουθους ιστοτόπους:
  http://www.kamerakinder.de/fotopaedagogik/foto-knowhow/empfehlenswerte-foto-apps.html
  https://www.iloveimg.com/el/photo-editor
  https://sxoleio.eu/Image-editors.php

  Ξεκινήστε τώρα και δοκιμάσετε τις γνώσεις σας στην πράξη. Τα πρακτικά μας παραδείγματα μπορεί να σας δώσουν μερικές αρχικές ιδέες.


  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Μπορείτε να εξηγήσετε σε ένα άλλο άτομο πώς να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή PicCollage;

  2. Γιατί πρέπει να επιβλέπονται τα παιδιά προσχολικής ηλικίας όταν χρησιμοποιούν το PicCollage;

  3. Εν συντομία, τι μπορείτε να δημιουργήσετε με το PicCollage στην ΠΕ;