• Φωτογραφικές Εργασίες στην ΠΕ

    Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται κατάλληλα στην ΠΕ όχι μόνο μπορούν να λένε περισσότερες από χίλιες λέξεις, αλλά μπορούν επίσης να διδάξουν στα παιδιά χιλιάδες λέξεις και πολλές δεξιότητες. Οι φωτογραφίες (π.χ. από βιβλία) επιτρέπουν στα παιδιά να ανακαλύψουν πράγματα που μπορεί να μην μπορούν να βιώσουν στην πραγματική ζωή. Με την βοήθεια φωτογραφιών, τα παιδιά μπορούν να δουν λουλούδια που δεν αναπτύσσονται στον δικό τους κήπο ή ζώα που υπάρχουν μόνο σε μακρινές χώρες. Κανονικά, οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται στην ΠΕ για την καταγραφή ειδικών εκδηλώσεων ή για την αναγνώριση των παιδικών ιματιοθηκών. Η φωτογραφία σπάνια χρησιμοποιείται ως καθημερινό εργαλείο διδασκαλίας. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, όπως εκείνων που διατίθενται σε τάμπλετ και έξυπνα τηλέφωνα, η φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα στην ΠΕ για να συμπληρώσει ή να διευκολύνει την μάθηση.

    Όταν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την φωτογραφική μηχανή και να βγάλουν τις δικές τους φωτογραφίες για πράγματα που τους ενδιαφέρουν, τα κίνητρά τους να μάθουν λέξεις που σχετίζονται με το περιεχόμενο των εικόνων τους και να επεκτείνουν το λεξιλόγιο τους αυξάνονται. Τα παιδιά αποκτούν επίσης σημαντικές δεξιότητες όπως υπομονή, εμπιστοσύνη και να περιμένουν τη σειρά τους. Το να δίνετε στα παιδιά την ευκαιρία να τραβήξουν φωτογραφίες προσφέρει μια γνώση για το πώς τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο και σε τί επικεντρώνονται.

    Όταν τα παιδιά διερευνούν ενεργά και άμεσα τον κόσμο, μαθαίνουν περισσότερα πράγματα από το να βιώνουν παθητικά τον κόσμο. Η Johanna Einarsdottir (2005) διεξήγαγε μια μελέτη που συνέκρινε δύο ομάδες παιδιών χρησιμοποιώντας φωτογραφικές μηχανές. Μια ομάδα συνοδευόταν από ενήλικες που τραβούσαν φωτογραφίες. Η άλλη ομάδα τράβηξε φωτογραφίες από το σχολείο τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι ενήλικες ήταν μαζί με τα παιδιά, οι φωτογραφίες έδειξαν κυρίως την παιδική χαρά ή άλλους ανθρώπους από το περιβάλλον τους. Η μελέτη δείχνει ότι οι φωτογραφίες των παιδιών επηρεάστηκαν από τους ενήλικες που ήταν μαζί τους. Τα παιδιά που πήγαν μόνα τους τράβηξαν φωτογραφίες με μοναδικό περιεχόμενο. Οι φωτογραφίες συχνά έδειχναν άλλα παιδιά που συμμετείχαν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες ή με αστείες εκφράσεις. Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες έδειξαν επίσης περιεχόμενο που η Johanna Einarsdottir περιγράφει ως ιδιωτικούς χώρους, όπως μπάνια, διαδρόμους και ανθρώπους. Αυτές οι εικόνες τράβηξαν την προσοχή των παιδιών για τον κόσμο, άποψη που δεν φιλτράρεται από την οπτική γωνία του ενήλικα.

    Προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η μαθησιακή εμπειρία με φωτογραφίες και φωτογραφικές μηχανές, είναι σημαντικό τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία λήψης εικόνων.

    Όταν τα παιδιά μπορούν να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τις εικόνες που θα τραβήξουν και να χρησιμοποιήσουν ενεργά την φωτογραφική μηχανή, οι ευκαιρίες μάθησης αυξάνονται και αυτές οι ευκαιρίες γίνονται πιο σημαντικές για τα παιδιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν πρόκειται για την επέκταση του λεξιλογίου των παιδιών και την ενίσχυση της γλωσσικής τους ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά να αναλάβουν την πρωτοβουλία να φωτογραφίσουν.

    Εργασίες με Φωτογραφίες στην Προσχολική Εκπαίδευση

    Εάν δώσετε στα παιδιά την ευκαιρία να επιλέξουν τα ίδια το περιεχόμενο της φωτογραφίας και να μιλήσουν για το τί μπορεί να δουν στην εικόνα, αυτό ενισχύει την μάθηση της γλώσσας με νόημα.

    Ορισμένες προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες της ΠΕ και τα παιδιά να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την φωτογραφία.

    Οι εκπαιδευτικοί της προσχολικής βαθμίδας πρέπει πρώτα να είναι ανοικτοί στα παιδιά χρησιμοποιώντας φωτογραφική μηχανή οι ίδιοι. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο με ακριβές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές επειδή οι ενήλικες μπορεί να φοβούνται ότι τα παιδιά θα τις σπάσουν. Είναι επομένως καλύτερο να αγοράζετε φθηνές φωτογραφικές μηχανές ή φθηνά τάμπλετ και να διδάσκετε στα παιδιά πώς να είναι προσεκτικά με τον εξοπλισμό.

    Φωτογραφική μηχανή ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά.

    Ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι ανοικτός στα παιδιά που μπορεί να τραβούν φωτογραφίες με αντισυμβατικό τρόπο. Τα παιδιά τείνουν να βλέπουν τον κόσμο με έναν μοναδικό τρόπο και η φωτογραφική μηχανή τους επιτρέπει να καταγράφουν αυτές τις διαφορετικές προοπτικές. Τα παιδιά δεν θέλουν πάντα να φωτογραφίζουν ένα πλήρες αντικείμενο ή ένα άτομο - βρίσκουν τμήματα ενός αυτιού ή ενός πίνακα πολύ πιο ενδιαφέροντα σαν θέματα για φωτογράφιση.

    Αφήστε τα παιδιά να τραβήξουν φωτογραφίες και να απολαύσουν αυτή την διαδικασία, διότι ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο. Το πιο σημαντικό είναι ότι εσείς και τα παιδιά διασκεδάζετε και είστε ανοικτοί στη μάθηση νέων πραγμάτων για τα παιδιά. Ακούστε τα και μάθετε από αυτά. Συζητήστε με τα παιδιά για τις φωτογραφίες τους και ενημερώστε τα για το τι μαθαίνετε. Βοηθήστε τα να μάθουν το ένα από το άλλο. Αυτό θα αυξήσει το κίνητρο των παιδιών να μοιραστούν τις ιδέες τους με αυτόν τον νέο τρόπο.

    Θα ήταν ιδανικό για τα παιδιά να έχουν επαρκή πρόσβαση σε φωτογραφικές μηχανές ή τάμπλετ. Τουλάχιστον τρία τάμπλετ σε μια ομάδα θα ήταν πολύ καλά, με τα οποία τα παιδιά να μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες και να τις εκτυπώσουν αμέσως. Η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και εκτύπωσης τους μέσα σε λίγα λεπτά είναι πολύ χρήσιμη καθώς επιτρέπει στα παιδιά να ενσωματώνουν άμεσα τις εικόνες στις δραστηριότητές τους. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν εικόνες αμέσως για να πουν μια ιστορία, να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης ή απλά να τεκμηριώσουν τι συνέβη. Αυτό μπορεί να είναι μια ανταμοιβή της εμπειρίας μάθησης.


    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Ποιες δεξιότητες αναπτύσσουν τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν φωτογραφική μηχανή στην ΠΕ;

    2. Τραβούν τα παιδιά φωτογραφίες με παρόμοια αντικείμενα/σκηνές με τους ενήλικες;

    3. Ποια είναι τα οφέλη των φωτογραφικών εργασιών για τα παιδιά;