• Ενσωμάτωση της Φωτογραφίας στην ΠΕ

    Η φωτογραφία ως ευκαιρία διεύρυνσης λεξιλογίου:

    Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που έχουν ήδη πολλές εμπειρίες στη ζωή έχουν αναπτύξει ένα καλύτερο λεξιλόγιο. Είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να μάθουν, να διαβάσουν και να καταλάβουν τί διαβάζουν. Οι φωτογραφίες μπορούν να βοηθήσουν να φέρνουν λέξεις και έννοιες στην καθημερινή εργασία με παιδιά. Όταν τα παιδιά τραβούν τις δικές τους φωτογραφίες, αποφασίζουν τί είναι σημαντικό και δημιουργούν το δικό τους νόημα της εμπειρίας τους. Μαθαίνουν να βρίσκουν λέξεις που τους βοηθούν να περιγράψουν τις εμπειρίες τους. Έτσι τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από την συλλογή φωτογραφιών με διάφορους τρόπους και σε διάφορα μέρη.

    Η φωτογραφία σαν εκπαιδευτικό εργαλείο

    Άλμπουμ φωτογραφιών για να θυμάστε το σχολικό έτος:

    Οι φωτογραφίες που τραβάνε τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί στην ΠΕ σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους που καταγράφουν σημαντικές στιγμές στη ζωή των παιδιών μπορούν να ταξινομηθούν σε διαφορετικά άλμπουμ φωτογραφιών. Ένα φωτογραφικό άλμπουμ που τεκμηριώνει τα γεγονότα της χρονιάς είναι μια ξεχωριστή ανάμνηση για ένα παιδί. Αυτό το άλμπουμ θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε ένα μόνο παιδί και να περιέχει εικόνες του/της και τις εικόνες που έχει τραβήξει. Ένα άλμπουμ της τάξης θα μπορούσε επίσης να περιέχει φωτογραφίες όλων των παιδιών και να αναδεικνύει τα γεγονότα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Μια παρουσίαση σε PowerPoint (PPT) με επιλεγμένες εικόνες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά την τελετή λήξης. Το άλμπουμ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βιβλίο εικόνων, προσφέροντας ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για την δημιουργία λεξιλογίου. Τα παιδιά θα μπορούσαν να «διαβάσουν» τις φωτογραφίες ως ιστορία χρησιμοποιώντας τα γεγονότα κατά την διάρκεια του έτους. Η ανάγνωση κάθε παιδιού θα ήταν μοναδική και θα έδινε μια εικόνα για την αντίληψη του παιδιού για το τί συνέβη κατά την διάρκεια της δραστηριότητας ή του γεγονότος.

    Έννοια του εαυτού:

    Οι εικόνες δεν βελτιώνουν μόνο τις γλωσσικές δεξιότητες, αλλά υποστηρίζουν και την ανάπτυξη της αντίληψης των παιδιών για τον εαυτό τους.

    Αφήστε τα παιδιά να φωτογραφίσουν το ένα το άλλο σε διαφορετικές μέρες εάν φορούν διαφορετικά ρούχα ή ντύνονται σαν τον αγαπημένο τους ήρωα από τα μέσα. Ζητήστε τους να αναγνωρίσουν ποιο παιδί είναι στην εικόνα. Μιλήστε για την εμφάνιση διαφορετικών παιδιών και άλλων ατόμων, ανάλογα με το τι φορούν. Αφήστε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τις εικόνες τους και να συζητήσουν πού υπάρχουν διαφορές και ομοιότητες. Εάν τα παιδιά δεν μπορούν να τα αναγνωρίσουν σε μια εικόνα, χρησιμοποιήστε την ως διδακτική στιγμή για να μιλήσετε για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να διαφέρουν στην εμφάνιση αλλά είναι εσωτερικά οι ίδιοι.

    Ανάπτυξη δημιουργικών δεξιοτήτων:

    Μια δημιουργική δραστηριότητα είναι να ζητήσετε από τα παιδιά να κάνουν μερικές φωτογραφίες του δικού τους ενδιαφέροντος. Μετά την εκτύπωση των φωτογραφιών, ο επαγγελματίας της ΠΕ μπορεί να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν ένα κολλάζ αυτών των φωτογραφιών σε χαρτόνι και να γράψουν μικρές λεζάντες για τις φωτογραφίες. Δείτε αυτό το παράδειγμα:

    Συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη:

    Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναπτύσσουν βασικές και σημαντικές ιδέες για τα συναισθήματα. Οι φωτογραφίες τα βοηθούν να αναπτύξουν δεξιότητες λόγου για τα συναισθήματά τους. Αυτό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη τους. Η εύρεση λέξεων για εκφράσεις προσώπου βοηθά τα παιδιά να μιλούν για τα συναισθήματά τους. Είναι καλό για τα μικρά παιδιά να έχουν πρόσφατες φωτογραφίες του εαυτού τους που δείχνουν διαφορετικά συναισθήματα με βάση τις εκφράσεις του προσώπου και πώς νοιώθουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μιλήσουν για συναισθήματα που σχετίζονται με τις δικές τους εμπειρίες. Εικόνες από χαμογελαστά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μιλήσουν για το τι τα κάνει ευτυχισμένα. Αντίθετα, εικόνες ατόμων που κλαίνε μπορούν να τα βοηθήσουν να αναγνωρίσουν το συναίσθημα της θλίψης.

    Αφήστε ένα παιδί να παρουσιάσει διάφορα συναισθήματα ενώ ένα άλλο παιδί το τραβάει φωτογραφίες. Εάν είναι δύσκολο για ένα παιδί να εκφράσει ένα συναίσθημα, μπορεί να βοηθήσει να μιλήσετε για το τι προκαλεί σε ένα παιδί λύπη, θυμό ή ευτυχία στην καθημερινή ζωή.


    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Μπορείτε να αναφέρετε μερικά από τα οφέλη της χρήσης φωτογραφίας για παιδιά προσχολικής ηλικίας;

    2. Με ποιο τρόπο μπορούν οι φωτογραφίες και τα άλμπουμ φωτογραφιών να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γλώσσας;

    3. Πώς μπορούν οι φωτογραφίες να συμβάλλουν στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των μικρών παιδιών;