Topic outline

 • Εισαγωγή

  Οι ταινίες με κινούμενα σχέδια είναι πολύ δημοφιλείς στα παιδιά. Αφηγούνται συναρπαστικές και αστείες ιστορίες που προσφέρουν πολλή ψυχαγωγία και διασκέδαση. Αλλά πώς μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας κινούμενη ταινία (stop motion film) ή βίντεο; Αυτό δεν είναι σαφές σε πολλά παιδιά και ενήλικες. Δεν γνωρίζουν πόση δουλειά εμπλέκεται στην παραγωγή μιας ταινίας stop motion, καθώς δεν είναι μόνο πλάνα το ένα μετά το άλλο.

  Εξηγήσετε στα παιδιά ότι δεν είναι δυνατή η παραγωγή μιας ταινίας stop motion σε διάρκεια όπως μια ταινία Disney. Αφήστε τα να ανακαλύψουν πόση εργασία χρειάζεται και ποιοι περιορισμοί μπορεί να προκύψουν σε μια παραγωγή στην ΠΕ. Επίσης, η ποιότητα της ταινίας δεν μπορεί να είναι η ίδια. Πρόκειται περισσότερο για να ανακαλύψετε από κοινού πώς δημιουργείται μια ταινία με κινούμενα σχέδια χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους δημιουργικά και λογικά.

  Στην εργασία με Stop motion και video με παιδιά πρέπει να γίνει χρήση απλών δυνατοτήτων, οι οποίες ωστόσο είναι συναρπαστικές σε περιεχόμενο, αλλά δεν είναι πολύ περίπλοκες.

  Επομένως, η ενότητα αυτή δεν αφορά στην παραγωγή περίπλοκων ταινιών με παιδιά, αλλά στην διδασκαλία των παιδιών για πρακτική και δημιουργική εργασία βίντεο.

 • Σχετικά με αυτή την Ενότητα

  Μελετώντας αυτή την ενότητα θα…

  • αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με την σημασία διαφορετικών προοπτικών και ρυθμίσεων για να κάνετε μια ταινία συναρπαστική και ενδιαφέρουσα για την ομάδα-στόχο
  • μάθετε πώς να σχεδιάζετε μια ταινία (stop motion) με παιδιά προσχολικής ηλικίας
  • αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με την διδασκαλία πρακτικών και δημιουργικών μαθημάτων βίντεο στα παιδιά
  • λάβετε βασικές πληροφορίες σχετικά με δημιουργική εργασία με την εφαρμογή Stop Motion Studio και το πρόγραμμα Windows Movie Maker 2012

  Σε αυτή την ενότητα…

  • θα εξηγηθούν και θα απεικονιστούν τα βασικά στοιχεία των τεχνικών stop motion
  • θα δοθούν πρακτικές συμβουλές για την δημιουργική εργασία με παιδιά στην ΠΕ
  • οι δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το περιεχόμενο και να προετοιμαστείτε για την αξιολόγηση σας
  • περαιτέρω σύνδεσμοι θα σας καθοδηγήσουν σε περισσότερες πληροφορίες
 • Τι είναι το βίντεο Stop Motion;

  Τα βίντεο Stop Motion είναι ταινίες που αποτελούνται από μεμονωμένες εικόνες/φωτογραφίες - παλαιότερα γνωστές ως κλασικά flip-books. Η κίνηση δημιουργείται με ελαφρά αλλαγή της θέσης των ατόμων ή των αντικειμένων σε κάθε εικόνα. Οι εικόνες συναρμολογούνται με γρηγορότερο τρόπο, π.χ. με την εφαρμογή Stop Motion Studio, έτσι ώστε οι μεταβάσεις να είναι ελάχιστα αντιληπτές. Η τεχνική stop motion είναι ένας απλός τρόπος για να τραβάτε ταινίες με εικόνες και αντικείμενα χωρίς να γνωρίζετε τίποτα για δημιουργία κινούμενων εικόνων μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

  Σχεδόν ο,τιδήποτε μπορεί να χρησιμεύσει ως αντικείμενο ή σχήμα για να δημιουργήσετε μια τέτοια ταινία. Όχι μόνο κούκλες ή μορφές ζύμης, όπως στις εμφανίσεις «Sandmännchen» ή «Shaun the sheep». Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου όρια στη φαντασία.

  Οι ταινίες Stop Motion μπορούν να δημιουργηθούν με τους απλούστερους πόρους, και γι' αυτό μπορούν επίσης να παραχθούν αρκετά εύκολα με τα μικρά παιδιά. Η ψηφιακή τεχνολογία και οι εφαρμογές ειδικότερα, κάνουν την παραγωγή κινουμένων ταινιών ακόμα απλούστερη.


  Μερικές προτάσεις για το πώς και με ποια εργαλεία μπορείτε να δημιουργήσετε μια ταινία stop motion είναι διαθέσιμες παρακάτω.

  Στις κινούμενες ταινίες ζωγραφικής, ο ακροατής βλέπει μια εικόνα ή ένα κείμενο αναδυόμενο γραμμή-γραμμή ως δια μαγείας. Το εφέ επιτυγχάνεται με την λήψη μιας φωτογραφίας μετά από κάθε μικρή κίνηση με το πινέλλο ζωγραφικής μέχρι να ολοκληρωθεί η εικόνα.

  Video 1: Παράδειγμα βίντεο stop motion με ζωγραφική:


  Στις ταινίες κινουμένων σχεδίων με διαστρώσεις, οι φιγούρες ή τα αντικείμενα κόβονται σε χαρτί και φαίνονται σαν να κινούνται πάνω σε ένα φόντο. Φυσικά, τα παιδιά μπορούν να τα κινούν μεταξύ των λήψεων.

  Video 2: παράδειγμα ταινίας κινουμένων σχεδίων:


  Μια ταινία κινουμένων σχεδίων με υλικά δημιουργείται με παιχνίδια, δομικά στοιχεία ή άλλα τρισδιάστατα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται ως ηθοποιοί. Αυτό αναφέρεται επίσης σε γνωστές ταινίες Stop Motion με στοιχεία Lego ως κύριους ηθοποιούς ή ταινίες με φιγούρες από ζύμη. Τα στοιχεία μπορούν να κινηθούν εδώ σε ένα τοπίο, το οποίο θυμίζει λίγο το σπίτι της κούκλας.

  Video 3: Παράδειγμα βίντεο κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από παιδιά νηπιαγωγείου με χρήση υλικών:


  Ένας άλλος τύπος είναι η πραγματική κινούμενη ταινία, στην οποία συμμετέχουν πραγματικοί άνθρωποι ως ηθοποιοί. Το τέχνασμα είναι να αφήσουμε κάτι να κινηθεί που κανονικά δεν μπορεί να κινηθεί από μόνο του, π.χ. ένα βιβλίο ή ένα πιάτο. Η δυνατότητα να «εκτελεστεί μαγεία» και να εξαπατήσει κάποιον ή να ζωντανέψει τις κούκλες και τα γεμιστά ζωάκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα παιδιά. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να κάνει τα αντικείμενα ή τους ανθρώπους να εξαφανιστούν. Ή κοιτάει ήσυχα στο πάτωμα και ξαφνικά η κούκλα που κάθεται δίπλα του αρχίζει να κινείται.

  Video 4: Παράδειγμα πραγματικής κινούμενης ταινίας με Stop Motion Tricks από παιδιά


  Κατ' αρχήν, η τεχνική stop motion προσφέρει αμέτρητες δημιουργικές δυνατότητες, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμη την χρήση της στην ΠΕ και δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και εκπαιδευτικούς να διασκεδάσουν πολύ.  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Πόσα είδη ταινιών Stop Motion παρουσιάζονται στο κεφάλαιο 1;

  2. Ποιο υλικό χρειάζεστε για να φτιάξετε μια κινούμενη ταινία με διαστρώσεις;

  3. Πώς μπορείτε να επιτύχετε το αποτέλεσμα της «μαγείας» σε μια ταινία ζωγραφικής κινουμένων σχεδίων;

 • Εργασίες Video και Stop Motion στην Προσχολική Εκπαίδευση

  Αν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν φωτογραφική μηχανή, τα παιδιά μαθαίνουν:

  • πώς να παράγουν συναρπαστικές ιστορίες για την αγάπη και τις συγκρούσεις, για τους μεγάλους και τους μικρούς ήρωες
  • πώς να παράγουν οπτικοακουστικές πληροφορίες, για παράδειγμα για την παρασκευή ενός κέικ.

  Με την βοήθεια φωτογραφικής μηχανής (π.χ. από το τάμπλετ) μαθαίνουν πώς γίνονται οι ταινίες και τα τηλεοπτικά προγράμματα. 

  Επιπλέον, δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να γίνουν δημιουργικά και να εκφρασθούν. 

  Μπορούν να συμμετάσχουν σε όλα τα στάδια: να δημιουργήσουν μια σύντομη ιστορία, να σχεδιάσουν μια σκηνή, να την επεξεργαστούν και να την επενδύσουν με μουσική.

  Με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία των παιδιών από διάφορα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά είδη, τηλεοπτικές παραγωγές όπως τηλεοπτικές ταινίες, τηλεοπτικά παιχνίδια, τηλεοπτικές διαφημίσεις , μπορείτε να δημιουργήσετε ένα γνωστικό αντικείμενο στην ΠΕ.

  Τα παιδιά μπορούν να ξαναπαίξουν την αγαπημένη τους εκπομπή σε περιβάλλον τηλεοπτικού στούντιο και να την επανασχεδιάσουν δημιουργικά. Αυτό τους επιτρέπει να προσαρμόζουν βασικές μορφές παραγωγής αυτών των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ειδών.

  Οι κινηματογραφικές ταινίες είναι πολύ συναρπαστικές για τα παιδιά, και γι' αυτό δεν τους είναι εύκολο να αποφεύγουν τις αυταπάτες των μέσων ψυχαγωγίας. Η βιομηχανία κινηματογράφου και τηλεόρασης χρησιμοποιεί μερικά τεχνάσματα για να δημιουργεί ταινίες. Οι μεγάλες πόλεις αναδημιουργούνται ως μικροσκοπικές φόρμες και εμφανίζονται μεγάλες λόγω των ρυθμίσεων της κάμερας, οι σκηνές ψηφιοποιούνται ξανά στον υπολογιστή και οι ηθοποιοί αντικαθίστανται από κασκαντέρ. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν ακόμα επαρκείς γνώσεις για να κατανοήσουν πώς γίνονται αυτά τα τεχνάσματα.

  Δοκιμάζοντας απλά τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται στις ταινίες, ο γραμματισμός στα μέσα μπορεί να προωθηθεί με παιχνιδιάρικο τρόπο.

  Τα παιδιά δεν καθοδηγούνται κατά κύριο λόγο από τη σειρά της ιστορίας που εμφανίζεται όταν παρακολουθούν τις αγαπημένες τους εκπομπές. Έχουν την τάση να επικεντρώνονται σε λεπτομέρειες που μπορεί να σχετίζονται με την πραγματικότητά τους ή να τους προκαλούν μια συναισθηματική αντίδραση. Η αντίληψη της εικόνας από μικρά παιδιά είναι τυχαία, ελάχιστα συστηματική και προσανατολίζεται προς τη στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για την ενεργή χρήση της φωτογραφικής μηχανής από παιδιά. Ακριβώς όπως η εργασία με φωτογραφίες, είναι δυνατόν να αποκτήσετε μια εικόνα για την άποψη των παιδιών για τον κόσμο, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν την φωτογραφική μηχανή ελεύθερα και διαισθητικά.

  Δώστε στα παιδιά ευκαιρίες να δημιουργήσουν ταινίες στηριζόμενα στο ένστικτό τους και στον αυθορμητισμό τους με μια φωτογραφική μηχανή, χωρίς σενάριο ή έτοιμο σχέδιο. Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα χωρίς ενήλικες και απαθανατίσετε «τη στιγμή τους». Τα παιδιά θα δείξουν τι αντιλαμβάνονται με τα μάτια και κάνουν ορατό στον κόσμο τι βλέπουν με το «εσωτερικό» τους μάτι.

  Όσο περισσότερες μορφές σχεδιασμού, αρχές μοντάζ και τεχνάσματα γνωρίζουν τα παιδιά, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να κατατάξουν και να κατανοήσουν ακόμα πιο περίπλοκα σκέλη δράσης, με αναδρομές, παράλληλες ενέργειες και άλματα στον χώρο και τον χρόνο. Αυτή η μορφή εργασίας βίντεο με παιδιά είναι για την εφαρμογή και την μάθηση βασικών εργαλείων δραματογραφίας ταινιών που είναι σημαντικές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Δοκιμάζοντας με τρόπο παιχνιδιάρικο τα μέσα σχεδίασης που σχετίζονται με την ταινία και κατανοώντας με τον τρόπο αυτό καλύτερα την πλοκή, τα παιδιά δεν χάνουν τη γοητεία τους για τις έτοιμες ιστορίες. Παρά την αποκτηθείσα γνώση, εξακολουθούν να θέλουν να ψυχαγωγηθούν από τις ταινίες και την τηλεόραση.

  Ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες της ΠΕ και τα παιδιά να εργαστούν με το βίντεο stop motion προκειμένου να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά αυτό το μέσο στην ΠΕ. Οι εκπαιδευτικοί της ΠΕ δεν πρέπει να επεμβαίνουν πολύ όσο τα παιδιά εργάζονται με μια φωτογραφική μηχανή. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα επηρεάσουν πάρα πολύ την πρόθεση του σκηνοθέτη. Εν τούτοις, μπορείτε να εμπλουτίσετε την εργασία με βίντεο εάν, για παράδειγμα, τα βοηθάτε με ανταλλαγή διαλόγων για να περάσετε ένα μήνυμα. Εδώ οι επαγγελματίες της ΠΕ δεν είναι απαραίτητο να έχουν περισσότερες γνώσεις από τα παιδιά. Αντίθετα, θα πρέπει να είναι μάλλον ανοιχτόμυαλοι και να είναι δεκτικοί σε κοινές διαδικασίες μάθησης.

  Video & Stop Motion στην Πράξη

  Όπως και με τις φωτογραφίες, στα παιδιά πρέπει να δείξετε πώς να χρησιμοποιούν συσκευές εγγραφής βίντεο. Εδώ εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες όπως παρουσιάστηκαν στην Ενότητα 6.

  Οι διαφορετικοί χώροι και οι προοπτικές που εξετάζονται στην ενότητα 6 θα ζωντανέψουν ένα βίντεο σε stop motion. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία στο βίντεο stop motion, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι τελικά βαρετό για τους θεατές.

  Όταν εργάζεστε με παιδιά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην επικεντρωθεί η προσοχή σας στην τελειότητα, αλλά να πειραματιστούν με την τεχνολογία και να προωθήσετε την δημιουργικότητα τους.

  Εάν θέλετε να πείτε μια ιστορία με stop motion ή βίντεο, θα πρέπει να σκεφτείτε πρώτα ένα σύντομο σενάριο και την διάρκεια της ταινίας μαζί με τα παιδιά. Αυτό διευκολύνει τον ρεαλιστικό σχεδιασμό και σας διευκολύνει να μην κάνετε πάρα πολλά.


  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Γιατί δεν πρέπει να εμπλέκονται πάρα πολύ οι επαγγελματίες της ΠΕ όταν τα παιδιά εργάζονται με μια φωτογραφική μηχανή;

  2. Πρέπει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της δημιουργίας ταινίας; Γιατί ναι; / Γιατί όχι;

  3. Σε τι εστιάζουν τα μικρά παιδιά όταν παρακολουθούν μια ταινία;  

 • Δυνατότητες ενσωμάτωσης του Video & Stop-Motion στην ΠΕ

  Γλωσσική ανάπτυξη και άρθρωση

  Η παραγωγή των δικών σας ταινιών με βάση σύντομα σενάρια μπορεί να διευρύνει το λεξιλόγιο των παιδιών. Για να αναπτύξουν ένα σενάριο, τα παιδιά πρέπει να βρουν λέξεις για τους διαλόγους που θέλουν να παίξουν. Αυτό επίσης τα βοηθά να μάθουν πώς να εκφράζονται σε ορισμένες καταστάσεις και να αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους.

  Βάλετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε κάθε βήμα παραγωγής ταινιών stop motion, διαφορετικά μπορεί να καταλήξουν να ενεργούν αποκλειστικά ως κομπάρσοι. Προσπαθήστε να το αποφύγετε.

  Προώθηση της συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης

  Η δημιουργία μιας ταινίας είναι ομαδική εργασία. Συμμετέχοντας ως ηθοποιός, πίσω από την κάμερα ή στην επεξεργασία, όλοι βοηθούν και συνεργάζονται μεταξύ τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από την εργασία βίντεο, τα παιδιά μαθαίνουν πολλά για διαφορετικά συναισθήματα και μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικές μιμήσεις. Έτσι γίνεται δυνατή η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με τα συναισθήματα που σχετίζονται με τις δικές τους εμπειρίες, π.χ. τί τα κάνει ευτυχισμένα ή λυπημένα.

  Προώθηση της δημιουργικότητας και της φαντασίας

  Η ανάπτυξη μιας ιστορίας και στη συνέχεια η αναπαραγωγή της ή η τοποθέτηση της σε μια ταινία κίνησης υποκινεί την φαντασία. Τα παιδιά πρέπει να σκεφτούν τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και ενδεχομένως να τα δημιουργήσουν τα ίδια. Αυτό είναι δημιουργικό και παραγωγικό. Το να βλέπουν τα πραγματικά αποτελέσματα της δουλειάς τους μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τα κάνει πολύ υπερήφανα. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν κάτι και αυτό είναι πολύ θετικό για την προσωπική τους ανάπτυξη.

  Δημιουργία ειδικών αναμνήσεων με βίντεο

  Βίντεο που πραγματοποιούνται από παιδιά και εκπαιδευτικούς της ΠΕ, π.χ. σε ένα πάρτυ στο σχολείο, μπορεί να είναι μια ωραία ανάμνηση για να τη στείλετε στους γονείς ή να την παρουσιάσετε σε μια συνάντηση γονέων. Είναι επίσης πιθανό τα παιδιά να καταγράφουν την καθημερινή ζωή της ΠΕ με φωτογραφική μηχανή από την οπτική τους γωνία. Αυτό δίνει στους γονείς μια πολύ ξεχωριστή εικόνα για την καθημερινή ζωή του παιδιού, η οποία κανονικά παραμένει κρυμμένη από αυτούς.

  Προώθηση της κίνησης

  Το μεγάλο πλεονέκτημα του βίντεο είναι ότι μπορείτε να τραβήξετε εικόνες με κίνηση. Επομένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το μέσο για να δημιουργήσετε βίντεο που καταγράφουν τα παιδιά με κίνηση. Φυσικά, τα παιδιά μπορούν να αποφασίσουν τί θέλουν να χρησιμοποιήσουν για σκηνικά, κοστούμια κ.λπ. Και πώς θέλουν να πραγματοποιήσουν το βίντεο. Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτά τα βίντεο μαζί με τα παιδιά. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μουσικό βίντεο. Στη συνέχεια, τα παιδιά μιλούν για αυτό που είδαν και το βίντεο αναπαράγεται με τα δικά τους μέσα.

  Παρατήρηση και στοχασμός

  Η χρήση μιας βιντεοκάμερας είναι ένας καλός τρόπος για να παρατηρήσετε τα παιδιά και στη συνέχεια να στοχαστείτε μέσα στην ομάδα ή με τους γονείς. Η συμπεριφορά και οι δεξιότητες των παιδιών μπορούν να καταγράφονται και να αξιολογούνται. Ο επαγγελματίας της ΠΕ μπορεί επίσης να αφήσει την βιντεοκάμερα να γράφει κατά την διάρκεια ενός τυπικού πρωϊνού και αργότερα να παρατηρήσει πώς συμπεριφέρεται προς τα παιδιά και πώς αντιδρούν τα παιδιά σε αυτόν. Για μια τέτοια εργασία, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν πρέπει να ληφθεί πρόσθετη γονική συγκατάθεση.

  Βεβαιωθείτε ότι συμμορφώνεστε με τις οδηγίες προστασίας δεδομένων και πνευματικών δικαιωμάτων σε οποιοδήποτε έργο των μέσων.

  Ενσωμάτωση δημιουργίας βίντεο στην ΠΕ  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Πώς μπορεί η δημιουργία ταινιών να συμβάλει στην ανάπτυξη της γλώσσας και της έκφρασης των παιδιών;

  2. Με ποιον τρόπο μπορεί η δημιουργία ταινιών να συμβάλει στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών;

  3. Πώς μπορεί η δημιουργία ταινιών να προωθήσει την δημιουργικότητα και την φαντασία των παιδιών;

 • Βασικά στοιχεία της εφαρμογής Stop Motion Studio

  Η εφαρμογή Stop Motion Studio διευκολύνει την δημιουργία κινουμένων ταινιών. Είναι κατάλληλη για παιδαγωγική χρήση των μέσων και είναι επίσης εύκολη στη χρήση για τα μικρότερα παιδιά με επίβλεψη.

  Μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες τη μία μετά την άλλη απευθείας στην εφαρμογή και μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα ξανά και ξανά. Η χρονική ακολουθία των εικόνων μπορεί να ρυθμιστεί ή να διαγραφεί. Με την πλήρη έκδοση μπορείτε επίσης να προσθέσετε ευχαριστίες στους συντελεστές και ηχογραφήσεις οποιουδήποτε είδους ή εφέ. Η βασική έκδοση αρκεί για την παραγωγή μιας απλής ταινίας stop motion. Αν θέλετε να προσθέσετε αργότερα μουσική στην ταινία, μπορείτε να το κάνετε αυτό στο Movie Maker. Η ταινία μπορεί να εξαχθεί στο τέλος στην κοινή μορφή ταινίας MP4.

  Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα λειτουργικά συστήματα Android, iOS και Windows και μπορεί να εγκατασταθεί σε τάμπλετ ή έξυπνο τηλέφωνο.

  Η ιστοσελίδα που μπορείτε να βρείτε την Εφαρμογή Stop Motion Studio είναι: https://www.cateater.com.

  Παρακάτω, γίνεται μια σύντομη εισαγωγή στην εφαρμογή Stop Motion Studio, η οποία προορίζεται να μεταφέρει βασικές πληροφορίες. Το σύμβολο ? icon στη γραμμή μενού στην κάτω δεξιά γωνία της εφαρμογής, σας πηγαίνει στο μενού βοήθειας, το οποίο προσφέρει σαφή υποστήριξη.

  Προγραμματιστής: Cateater
  Συστήματα: Android, iOS και Windows
  Κόστος: Η βασική εφαρμογή είναι δωρεάν. Η πλήρης έκδοση μπορεί να αγοραστεί από 4,99 € έως 5,99 €.
  Ομάδες στόχου: Ειδικοί παιδαγωγοί, παιδιά προσχολικής ηλικίας από 4 ετών με επίβλεψη, παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς.
  Θέματα: Δημιουργικός σχεδιασμός και ζωγραφική, πρακτική εργασία με τα μέσα.
  Διαφήμιση: Η βασική εφαρμογή περιέχει αγορές εντός εφαρμογής. Για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις λειτουργίες, απαιτείται η πλήρης έκδοση.
  Ευχρηστία: Πλήρης λειτουργία εκτός σύνδεσης.
  Πλοήγηση: Απλή και σαφής.
  Σχεδιασμός: Απλή, κατανοητή γλώσσα, καθαρά και υψηλής αντίθεσης χρώματα, φιλικός στον αναγνώστη, σαφώς διατυπωμένος.


  Πώς λειτουργεί η εφαρμογή Stop Motion Studio;

  Παρακολουθήσετε αυτή την παρουσίαση στο YouTube για να έχετε μια ιδέα πώς να δημιουργήσετε ένα Stop Motion video:

  ή δείτε το creator’s manual για περισσότερες συμβουλές.  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Σε ποια λειτουργικά συστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή Stop Motion Studio;

  2. Ποια διαφορετικά χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμα για προσθήκη στην ταινία σας;

  3. Πώς μπορείτε να προσθέσετε φωνητική εγγραφή στην ταινία σας;

  4. Ποια εφέ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε;

 • Βασικά στοιχεία του προγράμματος Windows Movie Maker 2012

  Το πρόγραμμα Windows Movie Maker 2012 είναι ένα απλό πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο για την δημιουργία και την επεξεργασία ταινιών στα Windows 7 ή Windows 10. Δεδομένου ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μικρότερα παιδιά, χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες της ΠΕ για να επεξεργαστούν (stop motion) βίντεο ούτως ώστε τα αποτελέσματα των παιδιών να μπορούν να παρουσιαστούν σε πιο όμορφη μορφή στους γονείς.

  Σημαντική σημείωση:

  Το Window Movie Maker 2012 δεν θα αναπτυχθεί περαιτέρω από την Microsoft, γι' αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί πλέον να μεταφορτωθεί από το Microsoft Store. Το πρόγραμμα πρέπει επομένως να αγοραστεί από τρίτους παρόχους. Αναζητήστε την «Λήψη του Windows Movie Maker» χρησιμοποιώντας μια μηχανή αναζήτησης, π.χ. Google. Θα εμφανιστούν αρκετά αποτελέσματα που σας επιτρέπουν να κάνετε λήψη του προγράμματος.


  Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε μια σύντομη εισαγωγή για να κάνετε εργασίες με το Movie Maker και να σας μεταφέρουμε τα βασικά στοιχεία. Το πλήκτρο F1 στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή ή το σύμβολο ? στη γραμμή μενού στην επάνω δεξιά γωνία του Movie Maker σας μεταφέρει στην ηλεκτρονική βοήθεια, η οποία προσφέρει σαφή υποστήριξη.

  Προγραμματιστής: Microsoft
  Συστήματα: Windows
  Κόστος: Δωρεάν.
  Ομάδες στόχου: Ειδικοί παιδαγωγοί, παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την τετάρτη τάξη και πάνω, γονείς.
  Σημείωση: Τα μικρότερα παιδιά δεν μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα μόνα τους επειδή συνήθως δεν μπορούν να διαβάσουν ακόμα και είναι πολύ περίπλοκο γι' αυτή την ηλικιακή ομάδα.
  Θέματα: Επεξεργασία βίντεο, πρακτική εργασία με τα μέσα.
  Διαφήμιση: Χωρίς διαφημίσεις.
  Ευχρηστία: Πλήρης λειτουργία εκτός σύνδεσης.
  Πλοήγηση: Απλό και σαφές για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, ακόμα πολύ περίπλοκο για τα μικρότερα παιδιά.
  Σχεδιασμός: Απλή, κατανοητή γλώσσα, καθαρά και υψηλής αντίθεσης χρώματα, φιλικός προς τον αναγνώστη. Σαφείς διατυπώσεις.

  Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα Movie Maker 2012;

  Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα, ανοίγει αυτόματα ένα νέο έργο με το όνομα «Η Ταινία μου» (My Movie).

  Κατ’ αρχάς εξοικειωθείτε με το πρόγραμμα. Αν μετακινήσετε το ποντίκι πάνω από τα πεδία λειτουργιών, θα ανοίξουν επεξηγηματικά παράθυρα για να σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε τις λειτουργίες του προγράμματος.

  Συνιστάται να αποθηκεύετε την εργασία με ένα νέο όνομα σε έναν επιλεγμένο φάκελο. Αυτό θα σας διευκολύνει να την βρείτε και αργότερα να επεξεργαστείτε την ταινία. Επίσης, είναι χρήσιμο να συλλέγετε «ακατέργαστα δεδομένα» σε έναν ξεχωριστό φάκελο.


  Περιβάλλον

  1. Εισαγωγή αρχείων:

  Ένα κλικ στο εικονίδιο Προσθήκη βίντεο και φωτογραφιών ανοίγει την βιβλιοθήκη από την οποία μπορούν να προστεθούν φωτογραφίες ή βίντεο.

  Η προεπισκόπηση της ταινίας δείχνει αν οι φωτογραφίες ή τα βίντεο αντιστοιχούν στην προκαθορισμένη αναλογία εικόνας. Στο μενού «Έργο» μπορείτε να ρυθμίσετε την αναλογία διαστάσεων και τις ρυθμίσεις ήχου.

  Προσθέσετε φωτογραφίες ή βίντεο

  Αποθηκεύετε τακτικά την πρόοδό σας, κάνοντας κλικ στο σύμβολο δισκέτας στην επάνω αριστερή γωνία της γραμμής προγράμματος ή πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων [Ctrl][S].

  Μπορείτε να αναιρέσετε ή να επαναλάβετε ενέργειες χρησιμοποιώντας τα βέλη δίπλα στο σύμβολο της δισκέτας.

  2. Τακτοποίηση και αποκοπή:

  Η σειρά των φωτογραφιών και των ακολουθιών ταινιών μπορεί να αλλάξει τοποθετώντας τον κέρσορα/ποντίκι σε ένα εικονίδιο στον χώρο εργασίας και κάνοντας κλικ στο αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Ένα μπλε πλαίσιο υποδεικνύει ότι το στοιχείο είναι ενεργό. Τώρα το στοιχείο μπορεί να μετακινηθεί στην επιθυμητή θέση κρατώντας πατημένο το κουμπί του ποντικιού.

  Τακτοποίηση και αποκοπή

  Αν ένα στοιχείο ενεργοποιηθεί κάνοντας κλικ σε αυτό, το μενού «Επεξεργασία» εμφανίζει τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για αυτό το στοιχείο. Το επισημασμένο χρώμα υποδεικνύει το εργαλείο επεξεργασίας που χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή. Το κομμάτι βίντεο επισημαίνεται με κίτρινο χρώμα.

  Προσθέσετε φωτογραφίες ή βίντεο

  Για την κοπή της ταινίας χρησιμοποιείται η επιλογή «εργαλείο κοπής». Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις καρτέλες στα αριστερά και δεξιά της γραμμής χρόνου κάτω από το παράθυρο αναπαραγωγής για να ορίσετε την περιοχή που θέλετε να διατηρήσετε. Οι χρόνοι μπορούν επίσης να ρυθμιστούν χειροκίνητα μέσω των σημείων έναρξης και τερματισμού. Κάνοντας κλικ στο σύμβολο της δισκέτας, το επιλεγμένο στοιχείο ταινίας κόβεται και αποθηκεύεται στην περιοχή εντός των σημείων περικοπής.

  Εργαλείο κοπής

  Για να διαιρέσετε μια ταινία σε δύο, επιλέξτε το αντίστοιχο στοιχείο της ταινίας. Γίνεται ένα μπλε πλαίσιο. Τώρα ο ολισθητήρας αναπαραγωγής (μαύρη γραμμή) μετακινείται στη θέση όπου θα φιλτραριστεί η μεμβράνη. Με ένα κλικ στο πεδίο «Διαίρεση», αυτό το βήμα επεξεργασίας ολοκληρώνεται.

  Διαίρεση ταινίας

  Εάν θέλετε να καταργήσετε μόνο την αρχή ή το τέλος ενός κλιπ από την ταινία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πεδία «Ενεργοποίηση σημείου εκκίνησης» ή «Ορισμός σημείου τερματισμού». Με την «Ενεργοποίηση σημείου εκκίνησης» όλα ΠΡΙΝ από τη θέση στο ρυθμιστικό αναπαραγωγής αφαιρούνται από αυτό το στοιχείο της ταινίας. Όλα τα άλλα στοιχεία παραμένουν. Στον «Ορισμό σημείου τερματισμού» ό,τι υπάρχει μετά από αυτή τη θέση του ρυθμιστικού αναπαραγωγής αφαιρείται από αυτό το ένα στοιχείο της ταινίας. Όλα τα άλλα στοιχεία της ταινίας παραμένουν.

  3. Μεταβάσεις εικόνων και ταινιών

  Οι μεταβάσεις μεταξύ εικόνων και ακολουθιών δημιουργούν έναν οπτικό σύνδεσμο και έτσι διευκολύνουν την αντίληψη. Οι μεταβάσεις είναι εύκολες στην χρήση. Η καρτέλα μενού «Μεταβάσεις» περιέχει μια ποικιλία εφέ μετάβασης. Εάν ο δρομέας/ποντίκι δείχνει μία από τις αντίστοιχες μεταβάσεις, το αποτέλεσμά του είναι άμεσα ορατό στην προεπισκόπηση.

  Μετάβαση εικόνας

  Εάν επιλεγεί η επιθυμητή μετάβαση, μεταφέρεται στο ενεργό γραφικό στο παράθυρο επιλογής (αναγνωρίσιμο από το μπλε πλαίσιο). Ένα γκρι τρίγωνο στην αρχή της ακολουθίας ταινιών υποδηλώνει ότι έχει ανατεθεί μια μετάβαση.

  Σύμβολο μετάβασης

  Αν θέλετε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες και ταινίες με την ίδια μετάβαση, μπορείτε να επιλέξετε αρκετές ακολουθίες κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Ctrl ενώ κάνετε κλικ στις επιθυμητές ακολουθίες με το ποντίκι. Αν θέλετε όλες οι ακολουθίες να έχουν την ίδια μετάβαση, επιλέξτε το στοιχείο μενού «Εφαρμογή σε όλα». Η διάρκεια της μετάβασης μπορεί να ποικίλλει. Κανονικά είναι προκαθορισμένη σε 1 ή 1,5 δευτερόλεπτα. Κάνοντας κλικ στο βέλος επιλογής δίπλα στο πεδίο μενού «Διάρκεια» ανοίγει ένα παράθυρο επιλογής. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να εισάγετε έναν (όχι προκαθορισμένο) χρόνο απευθείας στο παράθυρο.

  Μερικές φορές μια πληθώρα εφέ μπορεί να επιβαρύνει τον θεατή με πάρα πολλές διαφορετικές μεταβάσεις και να τον αποσπάσει από το πραγματικό περιεχόμενο. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των βασικών κανόνων σχεδιασμού οθόνης: αφ’ ενός, «λιγότερο είναι περισσότερο», δηλαδή ο αριθμός των αποτελεσμάτων θα πρέπει να είναι περιορισμένος και, αφ’ ετέρου, η «συνοχή», δηλαδή τα αποτελέσματα θα πρέπει να εφαρμόζονται το ένα μετά το άλλο. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν τύπο μετάβασης ανά θέμα ή κεφάλαιο. Αν θέλετε να τραβήξετε ιδιαίτερη προσοχή σε κάτι ιδιαίτερο στην ταινία σας, αυτό μπορεί επίσης να υποδεικνύεται από ένα εφέ μετάβασης.

  4. Οπτικά εφέ:

  Οι μεμονωμένες εικόνες ή ολόκληρες ακολουθίες ταινιών μπορούν να παρέχονται με «οπτικά εφέ». Στο στοιχείο μενού «Οπτικά εφέ» μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία επιλογών. Εάν ο δρομέας/το ποντίκι δείχνει σε ένα από τα αντίστοιχα εφέ, το αποτέλεσμά του είναι άμεσα ορατό στην προεπισκόπηση.

  Οπτικά εφέ

  Με ένα κλικ στο κάτω βέλος στη γραμμή κύλισης δίπλα στην περιοχή επιλογής, ανοίγει ένα πλήρες φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων, διαιρούμενο σε διαφορετικές κατηγορίες.

  Ένα κλικ του ποντικιού σε ένα εφέ το εκχωρεί σε ενεργή ακολουθία στο παράθυρο επιλογής (αναγνωρίσιμο από το μπλε πλαίσιο).

  Ενεργοποίηση του οπτικού εφέ

  Το εικονόγραμμα στην επάνω αριστερή γωνία ενός πλαισίου δηλώνει ότι έχει εκχωρηθεί ένα οπτικό εφέ.

  Εάν θέλετε να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα σε πολλές ακολουθίες ταινιών ή να τις εφαρμόσετε σε όλες τις ακολουθίες, προχωρήστε όπως περιγράφεται στο σημείο 3 «Μεταβάσεις εικόνων και ταινιών». Και εδώ, ο θεατής δεν πρέπει να υπερφορτωθεί με πάρα πολλά εφέ. Είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιήσετε ειδικά για να κάνετε κάποια μέρη της ταινίας πιο ενδιαφέροντα.

  5. Τίτλος, κείμενο και ευχαριστίες

  Το εργαλείο για την εισαγωγή κειμένου βρίσκεται στην εκκίνηση σελίδας.

  Τίτλος, κείμενο και ευχαριστίες

  Εδώ έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε έναν τίτλο, μια εικόνα τίτλου και ευχαριστίες.

  Προσθήκη τίτλου: Κάτω από το στοιχείο του μενού «Τίτλος», υπάρχει ένα στοιχείο με κείμενο πριν από την πραγματική ακολουθία εικόνων και ταινιών. Αν το επιλέξετε, ανοίγει το «εργαλείο κειμένου». Το κομμάτι καρτελών και κειμένου είναι ροζ για να ξεχωρίζει από το κομμάτι βίντεο και ήχου. Αυτό σας επιτρέπει να βλέπετε με ποιο εργαλείο εργάζεστε.

  Ο τίτλος της ταινίας σβήνει σιγά-σιγά για να προετοιμάσει τον θεατή για αυτό που έρχεται στη συνέχεια. Ο τίτλος μπορεί να σβήνει σιγά-σιγά με διαφορετικά εφέ, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο μενού «Εργαλεία κειμένου». Η διαδικασία είναι και πάλι παρόμοια με την εφαρμογή μεταβάσεων και επιδράσεων στις ακολουθίες βίντεο. Εδώ μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε την διάρκεια της εμφάνισης.

  Προσθέσετε τίτλο

  Προσθήκη τίτλου εικόνας: Εμφανίζεται «τίτλος εικόνας» σε επιλεγμένο πλαίσιο ή βίντεο κλιπ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τίτλος κεφαλαίου ή ως κείμενο περιγραφής. Τα κείμενα μπορούν να επεξεργαστούν χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους με τα κείμενα των τίτλων. Τα φαινόμενα εξασθένισης και οι λειτουργίες για τη ρύθμιση της διάρκειας και της διάρκειας ξεθωριάσματος είναι επίσης διαθέσιμα για τους τίτλους εικόνων.

  Προσθέσετε τίτλο εικόνας

  Προσθήκη ευχαριστιών: Μια ταινία δεν είναι πλήρης χωρίς να αποδώσετε τα εύσημα. Σε αυτό το κείμενο αναφέρονται πρόσθετες πληροφορίες, οι συμμετέχοντες ή βοηθοί και τα καθήκοντά τους. Εάν επιλέξετε «εύσημα», ο κέρσορας μεταβαίνει στο τέλος της ταινίας και ανοίγει ένα στοιχείο κειμένου παρόμοιο με τον τίτλο. Η επεξεργασία αντιστοιχεί με αυτήν στον σχεδιασμό ενός τίτλου.

  Προσθέσετε ευχαριστίες

  Θυμηθείτε να αποθηκεύετε την εργασία σας κάθε τόσο, ώστε να μην την χάσετε εν μέρει ή εντελώς.

  6. Μουσική και ήχος

  Η μουσική και ο ήχος συμπληρώνουν την οπτική εντύπωση μιας ταινίας. Είναι δυνατόν να προσθέσετε μουσική σε ολόκληρη την ταινία ή σε μερικά μόνο σημεία.

  Υπενθύμιση: Όταν εισάγετε μουσική (καθώς και όταν εισάγετε φωτογραφίες, ταινίες και γραφικά από τρίτους), οι όροι αδείας και τα πνευματικά δικαιώματα θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπ’ όψιν!

  Αν ανοίξετε το μενού χρησιμοποιώντας το μικρό βέλος στο κάτω δεξί μέρος του συμβόλου σημείωσης, μπορείτε να αναζητήσετε κατάλληλη μουσική στο διαδίκτυο ή να προσθέσετε μουσική ή ήχο απευθείας από ένα μέσο δεδομένων. Λάβετε υπ’ όψιν ότι οι συνδεδεμένοι πάροχοι δεν προσφέρουν δωρεάν και χωρίς άδεια αρχεία ήχου.

  Προσθέσετε μουσική και ήχους

  Αυτό το βλέπετε τώρα ως ένα κομμάτι πράσινης μουσικής κάτω από τo βίντεο κλιπ. Η καρτέλα «Εργαλεία μουσικής» για την επεξεργασία του κομματιού εμφανίζεται επίσης σε πράσινο χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε εάν επεξεργάζεστε υλικό βίντεο ή ήχου.

  Εργαλεία μουσικής

  Κάνετε διπλό κλικ στο μουσικό κλιπ για να ανοίξετε την γραμμή εργαλείων «Εργαλεία μουσικής». Εδώ είναι δυνατή η αλλαγή της έντασης μουσικής, η εμφάνιση ή η απόκρυψη του ήχου και η επιλογή χρόνου έναρξης αν η μουσική δεν πρέπει να αρχίσει στην αρχή της ταινίας.

  Για ένα απλό βίντεο στην ΠΕ, είναι συνήθως αρκετό να προσθέσετε μόνο ένα μουσικό κλιπ στην ταινία. Αν αυτό είναι πολύ σύντομο, μπορείτε απλά να το αντιγράψετε ξανά. Για να εμποδίσετε την μουσική να ξεκινάει και να τελειώνει πολύ απότομα, είναι επίσης μια καλή ιδέα να σβήνει η μουσική σιγά-σιγά και στην έναρξη και στο τέλος. Μπορείτε να βρείτε αυτή την λειτουργία στα μουσικά εργαλεία.

  Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεστε απαραιτήτως ήχο για τις ακολουθίες βίντεο ή τον χρειάζεστε μόνο για μεμονωμένες ακολουθίες. Η ένταση του ήχου του βίντεο μπορεί να χαμηλώσει από το στοιχείο μενού «Εργαλεία βίντεο» (κίτρινο). Έτσι, μπορείτε επίσης να ανεβάσετε τον ήχο της φωνής για μεμονωμένες ακολουθίες και να αφήσετε την μουσική να αναπαραχθεί ως μουσική υπόκρουση.

  Αλλαγή του ήχου του βίντεο

  7. Εξαγωγή ταινίας

  Το εργαλείο για την δημιουργία ή την αποθήκευση μιας τελικής ταινίας (στην τεχνική γλώσσα «render») βρίσκεται στην καρτέλα «Αρχική σελίδα».

  Εξαγωγή ταινίας

  Με την βοήθεια του βέλους δίπλα στο στοιχείο μενού «Αποθήκευση ταινίας» ανοίγει μια επιλογή. Διαφορετικές επιλογές αποθήκευσης εμφανίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες. Όταν μετακινείτε το ποντίκι πάνω από τις επιλογές, εμφανίζεται ένα μικρό παράθυρο που δείχνει την ανάλυση της οθόνης και το κατά προσέγγιση μέγεθος της τελικής ταινίας. Μια καλή επιλογή είναι να επιλέξετε «Για Υπολογιστή».

  Κατά την διάρκεια της διαδικασίας αποθήκευσης, τα μεμονωμένα αρχεία που δημιουργήθηκαν στο έργο τώρα συγχωνεύονται σε μια ταινία. Αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο.

  Πρόοδος διαδικασίας αποθήκευσης

  Στη συνέχεια, εμφανίζεται ένα παράθυρο επιλογής, όπου μπορεί να ανοίξει είτε ο κατάλογος με το τελικό αρχείο είτε η άμεση προβολή της τελικής ταινίας.

  Επιλογή «παίξε», «άνοιξε το αρχείο» ή «κλείσε»


  Όταν εργάζεστε με το Movie Maker, ακολουθήστε την διαδικασία που περιγράφεται εδώ, δηλαδή πρώτα να επεξεργάζεστε τις ακολουθίες των ταινιών σας, μετά προσθέτετε τίτλους, κείμενα και ευχαριστίες και, τέλος, προσθέτετε μουσική. Αν στο τέλος νομίζετε ότι θέλετε να αποκόψετε ένα μέρος του βίντεο, το κείμενο και η μουσική δεν θα κινηθούν μαζί του επειδή είναι τώρα σε ένα εντελώς λανθασμένο μέρος και θα πρέπει να επεξεργαστείτε τα πάντα. Είναι επίσης σημαντικό τα πρωτότυπα αρχεία και το έργο σας να μην μετακινούνται σε άλλη τοποθεσία κατά την διάρκεια της επεξεργασίας. Εάν συμβεί αυτό, το πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να βρει ξανά το υλικό.

  Ξεκινήστε τώρα και δοκιμάστε τις γνώσεις σας στην πράξη. Τα πρακτικά μας παραδείγματα μπορούν να σας δώσουν κάποιες αρχικές ιδέες.


  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Όταν εργάζεστε στο πρόγραμμα Movie Maker πώς ξέρετε ότι ένα στοιχείο είναι ενεργό;

  2. Πώς μπορείτε να αλλάξετε την διάρκεια των μεταβάσεων μεταξύ εικόνων και ακολουθιών ταινιών;

  3. Ποια διαφορετικά εργαλεία είναι διαθέσιμα στο Movie Maker;

  4. Γιατί πρέπει να προστεθεί μουσική μόνο μετά την ολοκλήρωση της ταινίας;