• Δυνατότητες ενσωμάτωσης του Video & Stop-Motion στην ΠΕ

    Γλωσσική ανάπτυξη και άρθρωση

    Η παραγωγή των δικών σας ταινιών με βάση σύντομα σενάρια μπορεί να διευρύνει το λεξιλόγιο των παιδιών. Για να αναπτύξουν ένα σενάριο, τα παιδιά πρέπει να βρουν λέξεις για τους διαλόγους που θέλουν να παίξουν. Αυτό επίσης τα βοηθά να μάθουν πώς να εκφράζονται σε ορισμένες καταστάσεις και να αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους.

    Βάλετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε κάθε βήμα παραγωγής ταινιών stop motion, διαφορετικά μπορεί να καταλήξουν να ενεργούν αποκλειστικά ως κομπάρσοι. Προσπαθήστε να το αποφύγετε.

    Προώθηση της συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης

    Η δημιουργία μιας ταινίας είναι ομαδική εργασία. Συμμετέχοντας ως ηθοποιός, πίσω από την κάμερα ή στην επεξεργασία, όλοι βοηθούν και συνεργάζονται μεταξύ τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από την εργασία βίντεο, τα παιδιά μαθαίνουν πολλά για διαφορετικά συναισθήματα και μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικές μιμήσεις. Έτσι γίνεται δυνατή η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με τα συναισθήματα που σχετίζονται με τις δικές τους εμπειρίες, π.χ. τί τα κάνει ευτυχισμένα ή λυπημένα.

    Προώθηση της δημιουργικότητας και της φαντασίας

    Η ανάπτυξη μιας ιστορίας και στη συνέχεια η αναπαραγωγή της ή η τοποθέτηση της σε μια ταινία κίνησης υποκινεί την φαντασία. Τα παιδιά πρέπει να σκεφτούν τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και ενδεχομένως να τα δημιουργήσουν τα ίδια. Αυτό είναι δημιουργικό και παραγωγικό. Το να βλέπουν τα πραγματικά αποτελέσματα της δουλειάς τους μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τα κάνει πολύ υπερήφανα. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν κάτι και αυτό είναι πολύ θετικό για την προσωπική τους ανάπτυξη.

    Δημιουργία ειδικών αναμνήσεων με βίντεο

    Βίντεο που πραγματοποιούνται από παιδιά και εκπαιδευτικούς της ΠΕ, π.χ. σε ένα πάρτυ στο σχολείο, μπορεί να είναι μια ωραία ανάμνηση για να τη στείλετε στους γονείς ή να την παρουσιάσετε σε μια συνάντηση γονέων. Είναι επίσης πιθανό τα παιδιά να καταγράφουν την καθημερινή ζωή της ΠΕ με φωτογραφική μηχανή από την οπτική τους γωνία. Αυτό δίνει στους γονείς μια πολύ ξεχωριστή εικόνα για την καθημερινή ζωή του παιδιού, η οποία κανονικά παραμένει κρυμμένη από αυτούς.

    Προώθηση της κίνησης

    Το μεγάλο πλεονέκτημα του βίντεο είναι ότι μπορείτε να τραβήξετε εικόνες με κίνηση. Επομένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το μέσο για να δημιουργήσετε βίντεο που καταγράφουν τα παιδιά με κίνηση. Φυσικά, τα παιδιά μπορούν να αποφασίσουν τί θέλουν να χρησιμοποιήσουν για σκηνικά, κοστούμια κ.λπ. Και πώς θέλουν να πραγματοποιήσουν το βίντεο. Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτά τα βίντεο μαζί με τα παιδιά. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μουσικό βίντεο. Στη συνέχεια, τα παιδιά μιλούν για αυτό που είδαν και το βίντεο αναπαράγεται με τα δικά τους μέσα.

    Παρατήρηση και στοχασμός

    Η χρήση μιας βιντεοκάμερας είναι ένας καλός τρόπος για να παρατηρήσετε τα παιδιά και στη συνέχεια να στοχαστείτε μέσα στην ομάδα ή με τους γονείς. Η συμπεριφορά και οι δεξιότητες των παιδιών μπορούν να καταγράφονται και να αξιολογούνται. Ο επαγγελματίας της ΠΕ μπορεί επίσης να αφήσει την βιντεοκάμερα να γράφει κατά την διάρκεια ενός τυπικού πρωϊνού και αργότερα να παρατηρήσει πώς συμπεριφέρεται προς τα παιδιά και πώς αντιδρούν τα παιδιά σε αυτόν. Για μια τέτοια εργασία, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν πρέπει να ληφθεί πρόσθετη γονική συγκατάθεση.

    Βεβαιωθείτε ότι συμμορφώνεστε με τις οδηγίες προστασίας δεδομένων και πνευματικών δικαιωμάτων σε οποιοδήποτε έργο των μέσων.

    Ενσωμάτωση δημιουργίας βίντεο στην ΠΕ



    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Πώς μπορεί η δημιουργία ταινιών να συμβάλει στην ανάπτυξη της γλώσσας και της έκφρασης των παιδιών;

    2. Με ποιον τρόπο μπορεί η δημιουργία ταινιών να συμβάλει στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών;

    3. Πώς μπορεί η δημιουργία ταινιών να προωθήσει την δημιουργικότητα και την φαντασία των παιδιών;