Topic outline

 • Εισαγωγή

  Παρά τον μεγάλο αριθμό διαθέσιμων προσφορών πολυμέσων, τα ραδιοφωνικά έργα και άλλες προσφορές ήχου εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών. Η ακρόαση προγραμμάτων ήχου ειδικά ως οικογενειακό τελετουργικό πριν πάνε για ύπνο ή κατά την διάρκεια οικογενειακών διαδρομών με αυτοκίνητο είναι πολύ δημοφιλής στα παιδιά.

  Η ενότητα Ήχος προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα καθώς μπορεί, σε συνδυασμό με διασκέδαση και χωρίς μεγάλη προσπάθεια, να εισαχθεί στο θέμα του Γραμματισμού στα Μέσα που υποδηλώνει μια καλή προσέγγιση για την εκπαιδευτική εργασία των μέσων στην ΠΕ. Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και έξι ετών ειδικότερα μαθαίνουν γρήγορα ότι υπάρχει ένα μέσο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν με δική τους ευθύνη. Επιπλέον, το ηχητικό μέσο φέρνει πολλά πλεονεκτήματα στα παιδιά της ΠΕ για παραγωγική και δημιουργική εργασία. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία ιστορία ή θέμα που να μην μπορεί να επεξεργαστεί ως συνεισφορά ήχου. Η τεχνολογία εγγραφής ήχου, για παράδειγμα η εφαρμογή υπαγόρευσης σε ένα tablet, είναι εύκολη στη χρήση. Είναι εύκολο για τα παιδιά να μάθουν τον χειρισμό και μετά από λίγο χρόνο να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική μόνα τους. Η μόνη δυσκολία έγκειται στην κοπή των ηχογραφήσεων, η οποία πρέπει να γίνει από τον επαγγελματία της ΠΕ στον υπολογιστή. Αλλά και αυτή η εργασία είναι εύκολη και απλή. Τελικά, ο καθένας θα έχει κάτι στην διάθεσή του για πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση ενός έργου.


 • Σχετικά με αυτή την Ενότητα

  Μελετώντας αυτή την ενότητα θα…

  • αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με την σημασία της ακρόασης γενικά και των ακουστικών παιχνιδιών
  • μάθετε πώς να σχεδιάζετε ένα ηχητικό έργο με παιδιά προσχολικής ηλικίας
  • αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με την διδασκαλία των παιδιών πρακτικής και δημιουργικής εργασίας στον τομέα του ήχου
  • λάβετε βασικές πληροφορίες σχετικά με την δημιουργική εργασία με το πρόγραμμα Audacity

  Σε αυτή την ενότητα…

  • εξηγούνται και απεικονίζονται τα βασικά στοιχεία των τεχνικών ήχου
  • δίνονται πρακτικές συμβουλές για την δημιουργική εργασία με παιδιά στην ΠΕ
  • οι δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το περιεχόμενο και να προετοιμαστείτε για την αξιολόγηση σας
  • περαιτέρω σύνδεσμοι θα σας καθοδηγήσουν σε περισσότερες πληροφορίες
 • Ακουστικά έργα στην ΠΕ

  Κατά την παραγωγή των δικών τους έργων με ήχο, όπως ακουστικά παιχνίδια ή συνεντεύξεις, τα παιδιά γνωρίζουν την τεχνική καταγραφής και τα αποτελέσματά της. Μπορούν να επεκτείνουν τις τεχνολογικές δεξιότητες των μέσων, να αποκτήσουν εμπειρία με την τεχνολογία εγγραφής και μικροφώνου και να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν αυτό το μέσο παραγωγικά και ενεργά σε πρώϊμο στάδιο. Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης την διαφορά μεταξύ ακρόασης και προβολής, πώς να λένε μια ιστορία χωρίς την χρήση της γλώσσας του σώματος, τον ρόλο της ακουστικής και τον τρόπο χρήσης των ήχων, της μουσικής και των γύρω ήχων. Για παράδειγμα, εάν τα παιδιά κάνουν ένα ακουστικό παιχνίδι, αποκτούν σημαντική εμπειρία με την πραγματικότητα των μέσων, μαθαίνουν τις δυνατότητες της φωνής τους, πώς να την αλλάζουν ελαφρώς και να την διακρίνουν από τις φωνές των άλλων παιδιών. Κατανοούν ότι η χειραγώγηση είναι επίσης δυνατή εάν, για παράδειγμα, τσαλακώσουν ένα κομμάτι χαρτί για να ακούγεται σαν φωτιά στην ηχογράφηση.

  Ανάπτυξη ικανοτήτων όταν παράγουν ηχητικά έργα

  Στα ηχητικά έργα, οι πλασματικοί χαρακτήρες μπορούν να ζωντανέψουν χωρίς μεγάλη προσπάθεια, με την βοήθεια των ήχων και της φωνής μόνο. Στα παιδιά δίνεται η ευκαιρία να κρύβονται πίσω από τους αγαπημένους τους ήρωες και να αποκαλύπτουν την φαντασία, την δημιουργικότητα, τους φόβους τους και τις «κακές» πλευρές τους. Ακόμη και τα συνεσταλμένα παιδιά μπορούν να ξεπεράσουν την συστολή τους όταν ενεργούν ως μάγισσες ή κουνέλια μπροστά από το μικρόφωνο.

  Η παραγωγή και η αναγνώριση των ήχων αποτελεί απαραίτητη βάση για την παραγωγή ηχογραφήσεων, καθώς όλα όσα πρέπει να καταγράφονται πρέπει επίσης να ακούγονται με ευκρίνεια. Οι ήχοι δεν μπορούν επομένως να θεωρηθούν μόνο ως βοήθημα για παραγωγές ήχου, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν δραματικά και να δημιουργήσουν ενθουσιασμό όταν ακούγονται. Επιπλέον, όταν τα παιδιά ασχολούνται με ήχους, εξασκούν την αίσθηση της ακοής τους βιώνοντας τους αποκλίνοντες ήχους του περιβάλλοντος τους και μαθαίνοντας πώς να τους αποκωδικοποιούν.

  Μπορείτε να καθοδηγήσετε τα παιδιά να κάνουν παραγωγές ήχου, δείχνοντάς τους πώς να κάνουν μικρές αναπαραγωγές ήχου ή πώς να συνδέουν ένα βιβλίο εικόνων με μουσική. Οι ηχογραφήσεις φυσικών και μιμούμενων ήχων κάνουν τα παιδιά να συνειδητοποιούν πώς δημιουργείται η πραγματικότητα των μέσων ενημέρωσης, καθώς οι μιμούμενοι ήχοι στην ηχογράφηση ακούγονται σαν πραγματικοί.

  Quiz “Δημιουργήστε τους δικούς σας ήχους”

  Αντιστοιχήστε. Ποια αντικείμενα δημιουργούν ποιους ήχους;

  Είστε περίεργοι πώς να δημιουργήσετε έναν ήχο βατράχου ή τον ήχο των κυμάτων; Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα μικρά βίντεο και δοκιμάστε το μόνοι σας. (Αγνοήστε τη γλώσσα, οι εικόνες εξηγούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

  https://www.youtube.com/watch?v=Tyr3TDMSt-Q
  https://www.youtube.com/watch?v=WU11IdEkwy8

  Όλα τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στην παραγωγή ηχογραφήσεων. Κάθε μαθητής στην τάξη σας πρέπει να έχει ένα ρόλο: ομιλητής, χειριστής της συσκευής εγγραφής, κάτοχος μικροφώνου (αν το χρησιμοποιείτε). Η παραγωγή ήχου, όπως η παραγωγή ταινιών, είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας. Ωστόσο, η τελική επεξεργασία θα πρέπει να γίνεται από τους ίδιους τους επαγγελματίες της ΠΕ, καθώς τα προγράμματα επεξεργασίας δεν έχουν σχεδιαστεί για παιδιά. Το δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας Audacity, το οποίο παρουσιάζουμε σε αυτήν την ενότητα, θεωρεί, για παράδειγμα, ότι ο χρήστης μπορεί να διαβάζει.


  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Πώς μπορείτε να εμπλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στην παραγωγή κάθε ηχητικού έργου;

  2. Ποιους διαφορετικούς ρόλους μπορούν να παίξουν τα παιδιά στην παραγωγή μιας ηχογράφησης;

  3. Ποιες δεξιότητες αναπτύσσουν τα παιδιά που συμμετέχουν στην παραγωγή ηχητικών έργων;

 • Ήχος στην Πράξη

  Όπως και στην ενότητα φωτογραφιών και βίντεο, θα πρέπει να δείξετε στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν τις συσκευές εγγραφής ήχου. Πολλοί από τους κανόνες που παρουσιάζονται στην Ενότητα 6 μπορούν επίσης να εφαρμοστούν όταν εργάζεστε με ήχο.

  Οι λειτουργίες μιας συσκευής υπαγόρευσης (π.χ. ως εφαρμογή στο τάμπλετ) πρέπει να συζητούνται με τα παιδιά:

  • Πού μπορώ να ξεκινήσω μια εγγραφή;
  • Πώς μπορώ να σταματήσω μια εγγραφή;
  • Πώς τελειώνει μια εγγραφή;
  • Πού μπορώ να ακούσω ξανά την εγγραφή;

  Συσκευή υπαγόρευσης

  Τα περισσότερα τάμπλετ και έξυπνα τηλέφωνα διαθέτουν ήδη ενσωματωμένη εφαρμογή υπαγόρευσης που σας επιτρέπει να καταγράφετε με καλή ποιότητα. Ελέγξετε την συσκευή σας και εξοικειωθείτε με τις λειτουργίες της εφαρμογής. Στη συνέχεια μπορείτε να καθοδηγήσετε τα παιδιά. Εάν δεν υπάρχει προ-εγκατεστημένη εφαρμογή στην συσκευή, υπάρχει μεγάλη ποικιλλία εφαρμογών διαθέσιμων για λήψη (π.χ. στο Google Play Store).

  Εάν μια ιστορία πρόκειται να ειπωθεί μέσω ενός ηχητικού έργου, είναι σημαντικό να σκεφτείτε ένα σύντομο σενάριο και την διάρκεια του έργου μαζί με τα παιδιά εκ των προτέρων. Αυτό διευκολύνει τον ρεαλιστικό σχεδιασμό και μειώνει τον χρόνο προετοιμασίας.

  Η διαφορετική μουσική παράγει διαφορετικά αποτελέσματα. Μιλήστε στα παιδιά όχι μόνο για το είδος της ιστορίας που θέλουν να πουν, αλλά και για τα συναισθήματα που θέλουν να προκαλέσουν στον ακροατή. Ακούστε μαζί διαφορετικούς τίτλους μουσικής και συζητήσετε ποια μουσική ή ήχος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και σε ποιο σημείο της ιστορίας.

  Φυσικά, είναι διασκεδαστικό να βρίσκουμε ήχους στη φύση ή να τους παράγουμε τεχνητά. Υπάρχει, όμως, και η δυνατότητα λήψης δωρεάν διαθέσιμων ήχων από το Διαδίκτυο.


  Ιστοσελίδες Θέματα
  Salamisound: www.salamisound.com Μουσική και ήχοι για δωρεάν λήψη.
  Audiyou: www.audiyou.de Διαδικτυακή πύλη για την μεταφόρτωση και την λήψη αρχείων ήχου με μια επιπλέον σελίδα για παιδιά.
  Auditorix: www.auditorix.de Πρόκειται για ένα συνεργατικό πρόγραμμα για την σκόπιμη εκπαίδευση ακοής και την προώθηση της ακοής για παιδιά. Με μια επιπλέον σελίδα για παιδιά. Μουσική και ήχοι για δωρεάν λήψη.
  Λήψη δωρεάν ήχων στο GarageBand για iOS: https://support.apple.com/el-gr/HT208195 Στο GarageBand για iOS 2.3, χρησιμοποιήστε την βιβλιοθήκη ήχων για να κατεβάσετε επιπλέον δωρεάν πακέτα ήχων και να τα χρησιμοποιήσετε στα τραγούδια σας. Τα πακέτα ήχων περιλαμβάνουν, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, Όργανα αφής, Apple Loop, πρότυπα Live Loop και προεπιλογές κιθάρας και οργάνων.

  Ήχοι προς λήψη  Βεβαιωθείτε ότι συμμορφώνεστε με την πολιτική απορρήτου και τα πνευματικά δικαιώματα με κάθε έργο μέσων.


  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Πού μπορείτε να βρείτε ήχους για χρήση στα ηχητικά έργα σας;

  2. Υπάρχουν διαθέσιμοι ήχοι για λήψη;

 • Δυνατότητες Ενσωμάτωσης Ήχου στην ΠΕ

  Παραγωγή ήχου για την υποστήριξη της γλωσσικής ανάπτυξης

  Ακούγοντας ραδιοφωνικά έργα και δημιουργώντας τα δικά τους ακουστικά δρώμενα μετά από σύντομες δράσεις γραφής τα παιδιά μπορούν να επεκταθούν και να εδραιώσουν το λεξιλόγιο τους. Εξοικειώνονται με την δομή της γραμματικής και της δημιουργίας πρότασης. Ακούγοντας ιστορίες, τα παιδιά γνωρίζουν νέους χαρακτήρες, τρόπους δράσης και καταστάσεις, που τους επιτρέπει να διευρύνουν το δικό τους ρεπερτόριο προσεγγίσεων, τρόπων και αντιδράσεων για την επίλυση συγκρούσεων. Για να παράγουν τα δικά τους έργα, πρέπει να εξετάσουν εκ των προτέρων πώς ένας χαρακτήρας πρέπει να ενεργεί, να αντιδρά και να εκφράζεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εξετάσουν πώς μπορούν να συμπεριφέρονται σε παρόμοιες πραγματικές καταστάσεις.

  Οφέλη ηχητικών έργων στην ΠΕ

  Το περιεχόμενο μιας ιστορίας που έχετε εφεύρει θα πρέπει πάντα να σχετίζεται με τον κόσμο στον οποίο ζουν τα παιδιά. Μπορείτε να εμπνευστείτε από μια ενιαία εικόνα ή ένα εικονογραφημένο βιβλίο. Οι ιστορίες που είναι τόσο ρεαλιστικές που η φαντασία των παιδιών δεν μπορεί να ξεδιπλωθεί δεν είναι κατάλληλες. Συνιστάται να μην σκεφτείτε την ιστορία με κάθε λεπτομέρεια, γιατί οι καλύτερες ιδέες εμφανίζονται συχνά κατά την διάρκεια των λήψεων.

  Προώθηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας

  Όταν ακούν ιστορίες, δημιουργούνται εικόνες στα παιδιά που υποκινούν έντονα τις φαντασιώσεις και την δημιουργικότητά τους. Υποκινούν επίσης την φαντασία τους και τα κάνει δημιουργικά και παραγωγικά.

  Ακούστε ένα εγγεγραμμένο ραδιοφωνικό έργο με τα παιδιά, σταματήστε την ιστορία σε ορισμένα σημεία και αφήστε τα παιδιά να σας πουν ποια πιστεύουν πως είναι η συνέχεια της ιστορίας.

  Ανάπτυξη συναισθηματικών ικανοτήτων

  Η ακρόαση και η παραγωγή ηχητικών έργων μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθηση των παιδιών διότι μαθαίνουν μέσα από τις ιστορίες να κατανοούν τα συναισθήματα και τις θέσεις άλλων χαρακτήρων και να έλθουν καλύτερα στη θέση τους. Αυτό τα διευκολύνει να ενεργούν με ενσυναίσθηση σε σχέση με τις δικές τους εμπειρίες.

  Προώθηση δεξιοτήτων συγκέντρωσης και ακρόασης

  Όταν προσπαθούν να ακούσουν, τα παιδιά αναπτύσσουν την ικανότητά συγκέντρωσης. Έχουν την αίσθηση της δομής των ιστοριών και των χρονικών ακολουθιών. Επιπλέον, οι ηχητικές ιστορίες μπορούν να προωθήσουν τις γνώσεις των παιδιών για τον κόσμο γύρω τους.

  Μαζί με τα παιδιά, αναζητήσετε ενδείξεις θορύβου και ήχου και ακολουθήσετε συνειδητά την ακοή τους. Μιλήσετε στα παιδιά για το τι ακούμε: Όταν κλείνουμε τα μάτια μας, τι ακούμε; Πως ακούγεται αυτό? Από πού προέρχεται; Ποιος κάνει τον ήχο; Μπορείτε να περιγράψετε τον ήχο; Ποιοι ήχοι σας αρέσουν και ποιοι όχι; Αυτό ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι πιο ευαίσθητα στους ήχους και να εξασκούν την ακοή τους. Ο ήχος και ο δυνατός θόρυβος γίνονται πιο σημαντικοί για τα ίδια τα παιδιά, επειδή οι εμπειρίες της ακοής τους προσδίδουν νόημα.


  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Μπορεί η παραγωγή ηχητικών έργων να βελτιώσει τις γλωσσικές δεξιότητες των μικρών παιδιών; Ποιες δεξιότητες;

  2. Ποια θέματα γενικά πρέπει να επιλέξετε για παραγωγή ήχου στην ΠΕ;

  3. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να ακονίσουν την ακοή τους;


 • Βασικά στοιχεία του προγράμματος Audacity

  Το Audacity είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα για την επεξεργασία αρχείων ήχου, όπως ήχων, θορύβου, ομιλίας ή/και μουσικής σε πολλά κομμάτια. Η ομιλία και η μουσική μπορούν να εγγραφούν, να αναπαραχθούν και να επεξεργαστούν. Τα αρχεία ήχου μπορούν επίσης να εισαχθούν και να εξαχθούν σε διάφορες μορφές, όπως το .wav ή το .mp3.

  Η μουσική και οι ήχοι μπορούν επίσης να προστεθούν αργότερα μεταξύ των σκηνών. Με αυτόν τον τρόπο, οι προηγουμένως καταγεγραμμένες ομιλούμενες συνεισφορές, ιστορίες ή ήχοι, μπορούν να κοπούν μαζί για να σχηματίσουν ένα ηχητικό έργο ή ένα Παζλ Ήχων.

  Προτείνω να εγγράφετε τα ηχητικά έργα σας με μια συσκευή εγγραφής ή υπαγόρευσης σε ένα tablet πριν τα επεξεργαστείτε με το Audacity. Αυτό είναι πιο εύκολο για τον χειρισμό των παιδιών. Οι ηχογραφήσεις μπορούν να γίνουν απευθείας με ένα μικρόφωνο και το πρόγραμμα Audacity, αλλά εδώ ο φορητός υπολογιστής πρέπει να είναι πάντα παρών. Τα παιδιά δεν μπορούν να τρέξουν το πρόγραμμα μόνα τους. Εάν οι ηχογραφήσεις γίνονται εκ των προτέρων, τα παιδιά μπορούν να κάνουν σχεδόν όλες τις εργασίες υπό επίβλεψη. Η τελική κοπή με το Audacity θα πρέπει να γίνει από εσάς ως επαγγελματίας της ΠΕ, γιατί τα παιδιά μπορούν γρήγορα να αισθανθούν φορτωμένα. Εδώ χρειάζεται ησυχία και συγκέντρωση.

  Το πρόγραμμα αναπτύσσεται και βελτιώνεται συνεχώς από πολλούς προγραμματιστές δικτύωσης παγκοσμίως και λειτουργεί με λειτουργικά συστήματα Windows, Mac OS και Linux. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει έκδοση για λειτουργικά συστήματα έξυπνων τηλεφώνων και τάμπλετ, όπως το Android.

  Σε αυτή την ενότητα του εγχειριδίου μας εξηγούνται μόνο οι πιο απαραίτητες και σημαντικές λειτουργίες του Audacity, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για έναν εκπαιδευτικό προσχολικής εκπαίδευσης σε εργασίες ηχογραφήσεων με παιδιά.

  Μπορείτε να βρείτε πολλά λεπτομερή σεμινάρια σχετικά με το πρόγραμμα στο Διαδίκτυο. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιους συνδέσμους όπου θα βρείτε εκτεταμένες και εύκολα κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης του προγράμματος.

  Στην επίσημη σελίδα του Audacity υπάρχει ένα σεμινάριο. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το πρόγραμμα εδώ:


  Σημαντική σημείωση εάν χρησιμοποιείτε έκδοση παλαιότερη της 2.3.2:

  Για να δημιουργηθούν αρχεία .mp3 απ’ ευθείας από το Audacity, πρέπει να εγκατασταθεί ο .mp3 encoder lame επειδή δεν εφαρμόζεται απ’ ευθείας λόγω αδειοδότησης. Για Windows και Mac OS, μπορείτε να κάνετε λήψη από το Διαδίκτυο, αλλά μπορείτε επίσης να το εγκαταστήσετε απ’ ευθείας από το Audacity (Επεξεργασία  Βιβλιοθήκες ρυθμίσεων).


  Προγραμματιστής: Παγκόσμια ομάδα δικτύων προγραμματισμού
  Συστήματα: Windows, Mac OS και Linux
  Κόστος: Δωρεάν.
  Ομάδες στόχου: Ειδικοί παιδαγωγοί, παιδιά δημοτικού σχολείου από 8 ετών, γονείς.
  Θέματα: Πρακτική εργασία των μέσων
  Διαφήμιση: Καθόλου διαφημίσεις.
  Ευχρηστία: Πλήρης λειτουργία εκτός σύνδεσης.
  Πλοήγηση: Πολλές λειτουργίες, επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μικρότερα παιδιά που δεν μπορούν να διαβάσουν ακόμα. Το πρόγραμμα είναι ωστόσο απλό και σαφές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία απλών και εκτεταμένων εργασιών ήχου.
  Σχεδιασμός: Απλή, κατανοητή γλώσσα, σχεδιασμένο με σαφήνεια.

  Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα Audacity;

  Για περισσότερες πληροφορίες, σεμινάρια και εξηγήσεις λειτουργιών, δείτε την ιστοσελίδα του Audacity:
  https://manual.audacityteam.org/man/tutorial_editing_an_existing_file.html


  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Τι χαρακτηριστικά διαθέτει το πρόγραμμα Audacity;

  2. Μπορούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα Audacity;

  3. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα Audacity εκτός σύνδεσης;

  4. Ποια εφαρμογή πρέπει να εγκαταστήσετε για να δημιουργήσετε αρχεία mp3 απευθείας από το πρόγραμμα Audacity;