• Ακουστικά έργα στην ΠΕ

    Κατά την παραγωγή των δικών τους έργων με ήχο, όπως ακουστικά παιχνίδια ή συνεντεύξεις, τα παιδιά γνωρίζουν την τεχνική καταγραφής και τα αποτελέσματά της. Μπορούν να επεκτείνουν τις τεχνολογικές δεξιότητες των μέσων, να αποκτήσουν εμπειρία με την τεχνολογία εγγραφής και μικροφώνου και να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν αυτό το μέσο παραγωγικά και ενεργά σε πρώϊμο στάδιο. Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης την διαφορά μεταξύ ακρόασης και προβολής, πώς να λένε μια ιστορία χωρίς την χρήση της γλώσσας του σώματος, τον ρόλο της ακουστικής και τον τρόπο χρήσης των ήχων, της μουσικής και των γύρω ήχων. Για παράδειγμα, εάν τα παιδιά κάνουν ένα ακουστικό παιχνίδι, αποκτούν σημαντική εμπειρία με την πραγματικότητα των μέσων, μαθαίνουν τις δυνατότητες της φωνής τους, πώς να την αλλάζουν ελαφρώς και να την διακρίνουν από τις φωνές των άλλων παιδιών. Κατανοούν ότι η χειραγώγηση είναι επίσης δυνατή εάν, για παράδειγμα, τσαλακώσουν ένα κομμάτι χαρτί για να ακούγεται σαν φωτιά στην ηχογράφηση.

    Ανάπτυξη ικανοτήτων όταν παράγουν ηχητικά έργα

    Στα ηχητικά έργα, οι πλασματικοί χαρακτήρες μπορούν να ζωντανέψουν χωρίς μεγάλη προσπάθεια, με την βοήθεια των ήχων και της φωνής μόνο. Στα παιδιά δίνεται η ευκαιρία να κρύβονται πίσω από τους αγαπημένους τους ήρωες και να αποκαλύπτουν την φαντασία, την δημιουργικότητα, τους φόβους τους και τις «κακές» πλευρές τους. Ακόμη και τα συνεσταλμένα παιδιά μπορούν να ξεπεράσουν την συστολή τους όταν ενεργούν ως μάγισσες ή κουνέλια μπροστά από το μικρόφωνο.

    Η παραγωγή και η αναγνώριση των ήχων αποτελεί απαραίτητη βάση για την παραγωγή ηχογραφήσεων, καθώς όλα όσα πρέπει να καταγράφονται πρέπει επίσης να ακούγονται με ευκρίνεια. Οι ήχοι δεν μπορούν επομένως να θεωρηθούν μόνο ως βοήθημα για παραγωγές ήχου, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν δραματικά και να δημιουργήσουν ενθουσιασμό όταν ακούγονται. Επιπλέον, όταν τα παιδιά ασχολούνται με ήχους, εξασκούν την αίσθηση της ακοής τους βιώνοντας τους αποκλίνοντες ήχους του περιβάλλοντος τους και μαθαίνοντας πώς να τους αποκωδικοποιούν.

    Μπορείτε να καθοδηγήσετε τα παιδιά να κάνουν παραγωγές ήχου, δείχνοντάς τους πώς να κάνουν μικρές αναπαραγωγές ήχου ή πώς να συνδέουν ένα βιβλίο εικόνων με μουσική. Οι ηχογραφήσεις φυσικών και μιμούμενων ήχων κάνουν τα παιδιά να συνειδητοποιούν πώς δημιουργείται η πραγματικότητα των μέσων ενημέρωσης, καθώς οι μιμούμενοι ήχοι στην ηχογράφηση ακούγονται σαν πραγματικοί.

    Quiz “Δημιουργήστε τους δικούς σας ήχους”

    Αντιστοιχήστε. Ποια αντικείμενα δημιουργούν ποιους ήχους;

    Είστε περίεργοι πώς να δημιουργήσετε έναν ήχο βατράχου ή τον ήχο των κυμάτων; Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα μικρά βίντεο και δοκιμάστε το μόνοι σας. (Αγνοήστε τη γλώσσα, οι εικόνες εξηγούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

    https://www.youtube.com/watch?v=Tyr3TDMSt-Q
    https://www.youtube.com/watch?v=WU11IdEkwy8

    Όλα τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στην παραγωγή ηχογραφήσεων. Κάθε μαθητής στην τάξη σας πρέπει να έχει ένα ρόλο: ομιλητής, χειριστής της συσκευής εγγραφής, κάτοχος μικροφώνου (αν το χρησιμοποιείτε). Η παραγωγή ήχου, όπως η παραγωγή ταινιών, είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας. Ωστόσο, η τελική επεξεργασία θα πρέπει να γίνεται από τους ίδιους τους επαγγελματίες της ΠΕ, καθώς τα προγράμματα επεξεργασίας δεν έχουν σχεδιαστεί για παιδιά. Το δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας Audacity, το οποίο παρουσιάζουμε σε αυτήν την ενότητα, θεωρεί, για παράδειγμα, ότι ο χρήστης μπορεί να διαβάζει.


    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Πώς μπορείτε να εμπλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στην παραγωγή κάθε ηχητικού έργου;

    2. Ποιους διαφορετικούς ρόλους μπορούν να παίξουν τα παιδιά στην παραγωγή μιας ηχογράφησης;

    3. Ποιες δεξιότητες αναπτύσσουν τα παιδιά που συμμετέχουν στην παραγωγή ηχητικών έργων;