• Δυνατότητες Ενσωμάτωσης Ήχου στην ΠΕ

    Παραγωγή ήχου για την υποστήριξη της γλωσσικής ανάπτυξης

    Ακούγοντας ραδιοφωνικά έργα και δημιουργώντας τα δικά τους ακουστικά δρώμενα μετά από σύντομες δράσεις γραφής τα παιδιά μπορούν να επεκταθούν και να εδραιώσουν το λεξιλόγιο τους. Εξοικειώνονται με την δομή της γραμματικής και της δημιουργίας πρότασης. Ακούγοντας ιστορίες, τα παιδιά γνωρίζουν νέους χαρακτήρες, τρόπους δράσης και καταστάσεις, που τους επιτρέπει να διευρύνουν το δικό τους ρεπερτόριο προσεγγίσεων, τρόπων και αντιδράσεων για την επίλυση συγκρούσεων. Για να παράγουν τα δικά τους έργα, πρέπει να εξετάσουν εκ των προτέρων πώς ένας χαρακτήρας πρέπει να ενεργεί, να αντιδρά και να εκφράζεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εξετάσουν πώς μπορούν να συμπεριφέρονται σε παρόμοιες πραγματικές καταστάσεις.

    Οφέλη ηχητικών έργων στην ΠΕ

    Το περιεχόμενο μιας ιστορίας που έχετε εφεύρει θα πρέπει πάντα να σχετίζεται με τον κόσμο στον οποίο ζουν τα παιδιά. Μπορείτε να εμπνευστείτε από μια ενιαία εικόνα ή ένα εικονογραφημένο βιβλίο. Οι ιστορίες που είναι τόσο ρεαλιστικές που η φαντασία των παιδιών δεν μπορεί να ξεδιπλωθεί δεν είναι κατάλληλες. Συνιστάται να μην σκεφτείτε την ιστορία με κάθε λεπτομέρεια, γιατί οι καλύτερες ιδέες εμφανίζονται συχνά κατά την διάρκεια των λήψεων.

    Προώθηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας

    Όταν ακούν ιστορίες, δημιουργούνται εικόνες στα παιδιά που υποκινούν έντονα τις φαντασιώσεις και την δημιουργικότητά τους. Υποκινούν επίσης την φαντασία τους και τα κάνει δημιουργικά και παραγωγικά.

    Ακούστε ένα εγγεγραμμένο ραδιοφωνικό έργο με τα παιδιά, σταματήστε την ιστορία σε ορισμένα σημεία και αφήστε τα παιδιά να σας πουν ποια πιστεύουν πως είναι η συνέχεια της ιστορίας.

    Ανάπτυξη συναισθηματικών ικανοτήτων

    Η ακρόαση και η παραγωγή ηχητικών έργων μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθηση των παιδιών διότι μαθαίνουν μέσα από τις ιστορίες να κατανοούν τα συναισθήματα και τις θέσεις άλλων χαρακτήρων και να έλθουν καλύτερα στη θέση τους. Αυτό τα διευκολύνει να ενεργούν με ενσυναίσθηση σε σχέση με τις δικές τους εμπειρίες.

    Προώθηση δεξιοτήτων συγκέντρωσης και ακρόασης

    Όταν προσπαθούν να ακούσουν, τα παιδιά αναπτύσσουν την ικανότητά συγκέντρωσης. Έχουν την αίσθηση της δομής των ιστοριών και των χρονικών ακολουθιών. Επιπλέον, οι ηχητικές ιστορίες μπορούν να προωθήσουν τις γνώσεις των παιδιών για τον κόσμο γύρω τους.

    Μαζί με τα παιδιά, αναζητήσετε ενδείξεις θορύβου και ήχου και ακολουθήσετε συνειδητά την ακοή τους. Μιλήσετε στα παιδιά για το τι ακούμε: Όταν κλείνουμε τα μάτια μας, τι ακούμε; Πως ακούγεται αυτό? Από πού προέρχεται; Ποιος κάνει τον ήχο; Μπορείτε να περιγράψετε τον ήχο; Ποιοι ήχοι σας αρέσουν και ποιοι όχι; Αυτό ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι πιο ευαίσθητα στους ήχους και να εξασκούν την ακοή τους. Ο ήχος και ο δυνατός θόρυβος γίνονται πιο σημαντικοί για τα ίδια τα παιδιά, επειδή οι εμπειρίες της ακοής τους προσδίδουν νόημα.


    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Μπορεί η παραγωγή ηχητικών έργων να βελτιώσει τις γλωσσικές δεξιότητες των μικρών παιδιών; Ποιες δεξιότητες;

    2. Ποια θέματα γενικά πρέπει να επιλέξετε για παραγωγή ήχου στην ΠΕ;

    3. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να ακονίσουν την ακοή τους;