Topic outline

 • Εισαγωγή

  Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και προγραμματίστρια Linda Liukas λέει:

  «Αυτή η γενιά των παιδιών μεγαλώνει σε ένα κόσμο που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής ζωής. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να είναι περίεργα ως προς την τεχνολογία και να τους δείξουμε ότι μπορούν να εφεύρουν, να κατασκευάσουν και να δημιουργήσουν πολλά πράγματα με ένα απλό πληκτρολόγιο υπολογιστή».

  Φυσικά, η εργασία με μικρά παιδιά στην ΠΕ δεν αφορά στην διδασκαλία τους πώς να προγραμματίζουν χρησιμοποιώντας πηγαίους κώδικες και γλώσσα κωδικοποίησης. Είναι μάλλον θέμα προώθησης ορισμένων δεξιοτήτων με παιχνιδιάρικο τρόπο, κάτι που δεν είναι μόνο καθοριστικό για την κωδικοποίηση, αλλά και στην καθημερινή ζωή. Μερικές σημαντικές δεξιότητες εκτός από την διδασκαλία του γραμματισμού στα μέσα είναι η προώθηση της υπομονής και της συγκέντρωσης, η επέκταση του λεξιλογίου, η λογική και οργανωτική σκέψη, οι δεξιότητες συγκρότησης και προσανατολισμού καθώς και η κατανόηση συμβόλων.

  Οι ενεργές δραστηριότητες με την χρήση των μέσων στον τομέα της κωδικοποίησης είναι κατάλληλες για την ικανοποίηση της βασικής ανάγκης για παιχνίδι με συνεργατικό και θεματικό τρόπο. Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες αποθαρρύνονται ήδη από τον όρο κωδικοποίηση. Φαίνεται σαν να απαιτείται ειδική εμπειρογνωμοσύνη εδώ, αλλά η κωδικοποίηση απλά σημαίνει αναγνώριση δομών και ακολουθιών, κάτι που κάνουμε κάθε μέρα.


 • Σχετικά με αυτή την Ενότητα

  Μελετώντας αυτή την ενότητα θα…

  • αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με διάφορους τρόπους με τους οποίους η κωδικοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παιδαγωγική καθημερινή ζωή
  • δείτε ότι δεν χρειάζεστε απαραίτητα ειδικές γνώσεις προγραμματισμού για να διδάξετε βασικά στοιχεία κωδικοποίησης
  • ενθαρρυνθείτε να μαθαίνετε από τα παιδιά, να τα κάνετε πιο ανοιχτά στη μάθηση, να λάμπουν με τις ειδικές γνώσεις τους και να αντανακλούν τη χρήση του μέσου ευκολότερα
  • λάβετε βασικές πληροφορίες σχετικά με την δημιουργική εργασία με το πρόγραμμα ScratchJr.

  Σε αυτή την ενότητα…

  • οι βασικοί όροι της κωδικοποίησης εξηγούνται και απεικονίζονται
  • δίνονται πρακτικές συμβουλές για δημιουργική εργασία με παιδιά στην ΠΕ
  • οι δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το περιεχόμενο και να προετοιμαστείτε για την αξιολόγηση σας
  • περαιτέρω σύνδεσμοι θα σας καθοδηγήσουν σε περισσότερες πληροφορίες
 • Κωδικοποίηση στην Προσχολική Εκπαίδευση

  Κωδικοποίηση σημαίνει να δίνετε εντολές σε ένα ρομπότ ή υπολογιστή εισάγοντας κωδικούς. Η κωδικοποίηση χρησιμοποιείται για την δημιουργία ρομπότ, ιστοσελίδων και προγραμμάτων ή εφαρμογών. Οι κωδικοί αποτελούνται από σύμβολα και χαρακτήρες που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες εντολές. Η φύση των κωδικών μπορεί να ποικίλλει και οι κωδικοί μπορούν να εισαχθούν με διαφορετικούς τρόπους, που κυμαίνονται από την απλή πληκτρολόγηση για τον έλεγχο ενός ρομπότ έως την χρήση σύνθετων γλωσσών κωδικοποίησης.

  Για να εισαγάγετε τα παιδιά στα βασικά στοιχεία της κωδικοποίησης, δεν χρειάζεται να εργάζεστε σε υπολογιστή, τάμπλετ ή ρομπότ. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε μικρά παιχνίδια με κάποιες δυσκολίες λογικής ή παιχνίδια κίνησης στην τάξη. Προτείνω παιχνίδια που επικεντρώνονται σε δημιουργικές και συνεργατικές λύσεις γνωστικών προβλημάτων. Μέσω της συνεργασίας, τα παιχνίδια αυτά προωθούν επίσης την κοινωνική μάθηση, την επίλυση προβλημάτων και τις επικοινωνιακές δεξιότητες.

  Τα παιδιά συνήθως αναγνωρίζουν τους υπολογιστές μόνο ως συσκευές για την παρακολούθηση βίντεο ή την αναπαραγωγή ψηφιακών παιχνιδιών. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται κυρίως για ανάκτηση πληροφοριών ή ψυχαγωγία. Το περιεχόμενο απλά καταναλώνεται, δεν παράγεται ενεργά.

  Κωδικοποίηση σημαίνει να γίνεις δημιουργικός και ενεργός σχεδιαστής των προϊόντων των μέσων.

  Εκείνοι που μπορούν να προγραμματίσουν μπορούν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο. Και στην καθημερινή ζωή, τουλάχιστον η βασική γνώση της κωδικοποίησης γίνεται όλο και πιο σημαντική. Με βασικές γνώσεις κωδικοποίησης, οι πιθανότητες στην αγορά εργασίας αυξάνονται και είναι επίσης δυνατόν να αυτό-καθοριστούμε μέσα από τον κόσμο των μέσων και να τον σχεδιάσουμε συνειδητά.

  Επιπλέον, η μάθηση των βασικών αρχών της κωδικοποίησης προωθεί την ικανότητα σχεδιασμού, τη λογική σκέψη και υποκινεί τα παιδιά να συζητούν τις ακολουθίες και τη σειρά των αρχών της κωδικοποίησης. Με την βοήθεια παιχνιδιάρικης κωδικοποίησης, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να λύνουν προβλήματα δημιουργικά και με επιτυχία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στην ΠΕ με την βοήθεια διαφόρων ασκήσεων και παιχνιδιών ή απλών εφαρμογών όπως το ScratchJr. Σταδιακά, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις σχετικά με την λειτουργία του υπολογιστή και αναπτύσσουν δεξιότητες πληροφορικής. Μαθαίνουν, για παράδειγμα, ότι οι υπολογιστές εκτελούν μόνο εντολές που τους δίδονται μέσω κωδικών και επομένως ελέγχονται από τον άνθρωπο.


  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Σε τι συνίστανται οι κωδικοί;

  2. Τι μας επιτρέπουν να κάνουμε οι κωδικοί;

 • Εργασία με κωδικοποίηση

  Παρά την γενική άποψη ότι η κωδικοποίηση είναι δύσκολη, τα παιδιά μπορούν να μάθουν τα βασικά της κωδικοποίησης πιο εύκολα από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Ακόμη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες κωδικοποίησης, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν τι εννοούν λεπτομερώς.

  Πώς μπορεί να σχεδιαστεί η κωδικοποίηση για παιδιά προσχολικής ηλικίας; Όλοι χρησιμοποιούμε τακτικά κωδικοποιητικές έννοιες χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι σχεδόν όλα όσα κάνουν οι άνθρωποι στην καθημερινή ζωή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παράδειγμα για να διδάξουν στα παιδιά την έννοια της κωδικοποίησης υπολογιστών: το ψήσιμο μιας πίτας, η προετοιμασία του πρωϊνού, το ντύσιμο, το βούρτσισμα των δοντιών και πολλά άλλα. Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι πρακτικοί αλγόριθμοι που εκτελούνται καθημερινά και είναι κατάλληλοι για χρήση στην ΠΕ ως παραδείγματα κωδικοποίησης.

  Οι βασικές έννοιες κωδικοποίησης παρουσιάζονται παρακάτω χρησιμοποιώντας απλά παραδείγματα, τα οποία μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν στην ΠΕ. Ούτε υπολογιστής ούτε άλλο ψηφιακό μέσο είναι απαραίτητα για να μεταβιβάσει κανείς αυτές τις βασικές αρχές.

  Έννοια 1 - Αλγόριθμος

  Όταν προσπαθείτε να εισαγάγετε τα παιδιά στο θέμα της κωδικοποίησης, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με ένα μάθημα για τους αλγόριθμους. Η λέξη αλγόριθμος δεν είναι γνωστή σε ένα πεντάχρονο, αλλά είναι μια καθημερινή έννοια και εύκολο να κατανοηθεί.

  Ο αλγόριθμος είναι μια εντολή για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Περιγράφει την ακολουθία ή την διάταξη των εντολών ή των βημάτων εργασίας.

  Συνεπώς, ένας προγραμματιστής ηλεκτρονικού υπολογιστή γράφει έναν αλγόριθμο για να πει στον υπολογιστή ΠΩΣ να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιεί ορισμένες στοιχειώδεις οδηγίες, όπως ακολουθία, βρόχο, ή διακλάδωση.

  H επίτευξη απαιτεί πάντα μια αλληλουχία βημάτων

  Παρακολουθήσετε αυτό το σύντομο βίντεο για να δείτε πως οι αλγόριθμοι είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής (με ελληνικούς υπότιτλους).


  Σκεφτείτε με τα παιδιά τη σειρά με την οποία πρέπει να ντυθούν. Δεν θα βάζατε τις κάλτσες σας πάνω από τα αθλητικά σας παπούτσια ή το φανελάκι σας πάνω από το πουλόβερ σας. Όταν ντύνεσαι, ακολουθείς ορισμένα βήματα, έτσι ώστε να είσαι σωστά ντυμένος στο τέλος. Αφήστε τα παιδιά να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο για το ντύσιμο και ζωγραφίζουν στο χαρτί τα μεμονωμένα βήματα με την κατάλληλη σειρά.

  Τα παιδιά γνωρίζουν την αρχή των εντολών και τη σειρά τους στην καθημερινή τους ζωή: να σηκωθούν, να βουρτσίσουν τα δόντια τους, να πάνε στο σχολείο, να επιστρέψουν στο σπίτι, να βγάλουν τα ρούχα τους, να φορέσουν παντόφλες κ.λπ.. Με βάση αυτά τα παραδείγματα μπορείτε να εξηγήσετε αλγορίθμους στα παιδιά με λόγια που καταλαβαίνουν καλά.

  Τραβήξετε την προσοχή των παιδιών στο πόσο συχνά συναντούν εντολές/αλγορίθμους στην καθημερινή τους ζωή. Εκτός από τη ρουτίνα που έχει ήδη περιγραφεί, όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή το ντύσιμο, δραστηριότητες όπως να κατασκευάζουν οικοδομικά τετράγωνα, να κάνουν χειροτεχνία ή μαγείρεμα είναι επίσης αλγόριθμοι. Αφήστε τα παιδιά να σας πουν τα επί μέρους βήματα των εργασιών.

  Ο χειρισμός των αλγορίθμων μπορεί να υποστηριχθεί πολύ καλά με την βοήθεια φωτογραφιών που απεικονίζουν τα μεμονωμένα βήματα, π.χ. κατά την διάρκεια ψησίματος στο φούρνο. Αυτές οι φωτογραφίες μπορούν στη συνέχεια να κρεμαστούν ή να τοποθετηθούν με την κατάλληλη σειρά.

  Πρότυπο "Βρείτε τον Αλγόριθμο"


  Έννοια 2 - Οδηγία και ακολουθία

  Οι οδηγίες και οι ακολουθίες ανήκουν στις στοιχειώδεις δομικές μονάδες ενός αλγορίθμου. Η εξήγηση αυτής της έννοιας στα παιδιά είναι πολύ εύκολη.

  Βασικά, σημαίνει ότι μια εργασία γίνεται με μια συγκεκριμένη σειρά. Η ακολουθία της εργασίας ταξινομείται με ακρίβεια με τη βοήθεια πολλών οδηγιών. Μια ενιαία εργασία που δίνεται σε ένα παιδί ή μία μόνο εντολή ονομάζεται οδηγία. Μία μόνο οδηγία είναι π.χ. «σηκωθείτε» ή «πάτε 10 βήματα». Αν λάβετε αρκετές οδηγίες στη σειρά, είναι μια ακολουθία, π.χ. «πάτε 10 βήματα», «στρίψετε αριστερά», «πάτε 5 βήματα».

  Η ολοκλήρωση ορισμένων ενεργειών με την κατάλληλη σειρά είναι μία από τις βασικές ικανότητες που μαθαίνουν τα παιδιά σε πολλούς τομείς, γεγονός που καθιστά δυνατή την εισαγωγή της κωδικοποίησης σε όλους τους κλάδους. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο για την διδασκαλία της κωδικοποίησης στην υπάρχουσα καθημερινή ρουτίνα.

  Μπορείτε να συμπεριλάβετε μια άσκηση στο θέμα των οδηγιών και των ακολουθιών στην παιδαγωγική καθημερινή σας ζωή ενώ διαβάζετε ένα βιβλίο στα παιδιά ή κοιτάτε ένα βιβλίο μαζί. Προσπαθήσετε να χωρίσετε την ιστορία σε επεισόδια (οδηγίες) μαζί (η σειρά των επεισοδίων είναι μια ακολουθία). Μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά, για παράδειγμα, να βάλουν το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας στη σωστή σειρά χρησιμοποιώντας διάφορες εικόνες του παραμυθιού. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα μάθουν να κατανοούν την ακολουθία μιας ιστορίας.

  Έννοια 3 – Βρόχος

  Όταν μιλάμε με παιδιά για τον όρο «βρόχο», σίγουρα έχουν ήδη μια ιδέα στο κεφάλι τους. Είναι κάτι που πάντα περιστρέφεται σε έναν κύκλο, δηλαδή επαναλαμβάνεται.

  Εάν ακολουθίες, δηλαδή αρκετές οδηγίες διαδοχικά, πρέπει να επαναληφθούν αρκετές φορές, ξανά και ξανά ή μέχρι να εκπληρωθεί μια συγκεκριμένη συνθήκη, τότε έχουμε ένα βρόχο.

  Και εδώ, είναι χρήσιμο να καταφύγουμε στην καθημερινή ζωή για να εξηγήσουμε την έννοια του βρόχου στα παιδιά. Υπάρχουν πράγματα που κάνουν τα παιδιά κάθε μέρα, δηλαδή επαναλαμβάνουν καθημερινά: βουρτσίζουν τα δόντια τους, γευματίζουν, πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο και πολλά άλλα. Αυτές οι δραστηριότητες εκτελούνται με συγκεκριμένη σειρά/συγκεκριμένο αλγόριθμο.

  Με την βοήθεια των βρόχων, ο αλγόριθμος του υπολογιστή αλλά και η καθημερινή μας ζωή γίνεται απλούστερη και πιο αποτελεσματική. Για παράδειγμα, πείτε στα παιδιά απλά να ντυθούν πριν πάνε να παίξουν στον κήπο, όπως κάνουν κάθε μέρα. Ο νηπιαγωγός δεν εξηγεί πλέον στα παιδιά τα μεμονωμένα βήματα με τα οποία θα πρέπει να ντυθούν και ποια ρούχα να φορέσουν.

  Δείτε τη διαφορά μεταξύ ακολουθίας, επιλογής και βρόχου που εξηγείται σε αυτό το βίντεο.

  Έννοια 4 – Αποσύνθεση

  Οι προγραμματιστές υπολογιστών χωρίζουν πολύπλοκα βήματα και τα τακτοποιούν στη σειρά. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αποσύνθεση και είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της κωδικοποίησης.

  Αποσύνθεση σημαίνει ότι τα προβλήματα κατανέμονται σε διαχειρίσιμες και μικρότερες μονάδες. Για έναν υπολογιστή, αυτό σημαίνει ότι του δίνεται η δυνατότητα να εκτελεί εργασίες σε κομμάτια τόσο μικρά ώστε να τα κατανοεί.

  Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χωρίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες σε μικρά βήματα. Αφήστε τα παιδιά να σας εξηγήσουν, για παράδειγμα, πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας. Είναι εύκολο να πούμε ότι παίρνετε την οδοντόβουρτσά σας και βουρτσίζετε τα δόντια σας. Κάνετε τα παιδιά να σκέφτονται σε μικρά βήματα: πρώτα παίρνετε νερό, στη συνέχεια παίρνετε την οδοντόβουρτσα, στη συνέχεια βάζετε οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα, στη συνέχεια προσθέτετε λίγο νερό, τότε οδηγείτε την οδοντόβουρτσα στα δόντια και τρίβετε τη βούρτσα στα δόντια μπροστά και πίσω και ούτω καθεξής. Φυσικά, η ενέργεια αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται όσο συχνά χρειάζεται μέχρις ότου ολοκληρωθεί. Υπάρχουν πολλά βήματα στο βούρτσισμα των δοντιών.

  Πρότυπο “Παίξιμο ρόλων για εξάσκηση αλγορίθμων”


  Έννοια 5 - διακλάδωση

  Οι δομές στις οποίες εκτελούνται εντολές όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και άλλες οδηγίες όταν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις ονομάζονται ‘διακλαδώσεις’. Έτσι, αποφασίζεται τι συμβαίνει και τι όχι.

  Για να εξηγήσετε την έννοια της διακλάδωσης στα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την καθημερινή ρουτίνα τους. Κάθε μέρα, τα παιδιά σηκώνονται, παίρνουν το πρωινό τους, βουρτσίζουν τα δόντια τους, πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, επιστρέφουν στο σπίτι, παίζουν, γευματίζουν, βουρτσίζουν τα δόντια τους, παίρνουν ένα βιβλίο για να διαβάσουν και κοιμούνται. Ωστόσο, αυτή η καθημερινή ρουτίνα μπορεί να είναι διαφορετική την Πέμπτη από άλλες ημέρες της εβδομάδας, επειδή το παιδί πηγαίνει στη σχολή μουσικής το απόγευμα, για παράδειγμα.

  Αφήστε τα παιδιά να σας εξηγήσουν την συνήθη καθημερινή τους ρουτίνα. Στη συνέχεια, ρωτήστε τα: «Αλλά τι θα συμβεί αν έχετε μαθήματα χορού την Τρίτη μετά από το νηπιαγωγείο;» ή «Την Παρασκευή παίζετε με έναν φίλο και τρώτε βραδυνό εκεί. Τι σημαίνει αυτό;» Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα καταλάβουν τον όρο ‘διακλάδωση’.

  Έννοια 6 - Εντοπισμός σφαλμάτων

  Η αποσφαλμάτωση είναι βασικά η διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος που συναντάται ενώ δίνονται οδηγίες για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.

  Πληροφορίες - Σφάλμα:

  Τα σφάλματα είναι σφάλματα προγραμμάτων ή λογισμικού που προκαλούν την ακούσια ή απροσδόκητη συμπεριφορά των προγραμμάτων των υπολογιστών. Ο όρος σφάλμα συνδέεται με τον επιστήμονα Grace Murray Hopper (1906-1992), ο οποίος ανακάλυψε ένα νεκρό σκώρο ως αιτία σφάλματος σε ένα μερικώς ηλεκτρομηχανικό υπολογιστή (Mark II).


  Μοιραστείτε τις γνώσεις σας σχετικά με την δημιουργία σφαλμάτων με τα παιδιά. Θα το βρουν σίγουρα αστείο.

  Όταν μιλάτε στα παιδιά σχετικά με την έννοια του εντοπισμού σφαλμάτων, θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρόκειται για την επίλυση ενός δυνητικού προβλήματος. Η διδασκαλία αυτής της έννοιας είναι κατάλληλη για την ΠΕ διότι διδάσκει δεξιότητες που υπερβαίνουν τις βασικές δεξιότητες κωδικοποίησης. Αυτές περιλαμβάνουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για το μέλλον των παιδιών, όπως η επίλυση προβλημάτων και η ανθεκτικότητα.

  Ένα καλό παράδειγμα εξήγησης της έννοιας του εντοπισμού σφαλμάτων στα παιδιά είναι να τους δώσετε μια εργασία να την κάνουν με μια συγκεκριμένη σειρά και να συμπεριλάβετε σκόπιμα ένα λάθος. Γράψετε μια «ακολουθία» και ορίσετε ένα λάθος βήμα. Τα παιδιά θα παρατηρήσουν ότι δεν θα φτάσουν στον στόχο τους και θα πρέπει να ανακαλύψουν μόνα τους πού βρίσκεται το λάθος και να το διορθώσουν.

  Η αποσφαλμάτωση, ωστόσο, δεν είναι η πιο εύκολη έννοια για κατανόηση. Μερικά παιδιά μπορεί να γίνουν ανυπόμονα εάν δεν λάβουν την απάντηση αμέσως. Αλλά στην κωδικοποίηση του υπολογιστή, αυτή η έννοια παίζει σημαντικό ρόλο και η εκμάθηση μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμη στην καθημερινή ζωή.

  Παράδειγμα αλγορίθμου – βούρτσισμα δοντιών (απλοποιημένο)

  Όλες οι έννοιες της κωδικοποίησης που παρουσιάζονται είναι σημαντικές για τα παιδιά, όχι μόνο για την κωδικοποίηση, αλλά και για την εκμάθηση καθημερινών δεξιοτήτων που μπορούν να τα βοηθήσουν καθ 'όλη την διάρκεια της ζωής τους. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να ξεκινήσετε την διδασκαλία της κωδικοποίησης στα μικρότερα παιδιά.

  Για τα παιδιά, όμορφα βιβλία για ανάγνωση με εξαιρετικές ασκήσεις, τα οποία είναι επίσης πολύ κατάλληλα για την ΠΕ, είναι τα βιβλία γύρω από τον πρωταγωνιστή Ruby. Μέχρι στιγμής, η νεαρή συγγραφέας Linda Liukas έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία «Hello Ruby»" που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 22 γλώσσες, τα οποία είναι ευφάνταστα και φιλικά προς το παιδί για τον κόσμο των υπολογιστών και την κωδικοποίηση.

  Κάντε κλικ στην εικόνα για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα «Hello Ruby»:

  Εικόνα 1: βιβλία «Hello Ruby» για εξάσκηση στην κωδικοποίηση  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Πώς μπορείτε να εξηγήσετε την ακολουθία, τον βρόχο και την διακλάδωση σε μικρά παιδιά;

  2. Τι είναι ένας αλγόριθμος που αναφέρεται σε απλές καθημερινές εργασίες;

  3. Πώς μπορεί η αποσύνθεση να διευκολύνει τα μικρά παιδιά;

 • Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τα βασικά στοιχεία της κωδικοποίησης;

  Ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και ανθεκτικότητας

  Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων είναι μια ικανότητα χρήσιμη στην καθημερινή ζωή. Είναι επιθυμητό τα παιδιά να γίνουν εξαιρετικοί λύτες προβλημάτων. Εκτός από την επίλυση προβλημάτων, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν την δυνατότητα να ανακάμψουν γρήγορα μετά από αποτυχίες. Μαθαίνουν ότι η αποτυχία δεν είναι απαραίτητα κακή. Και πράγματι, μπορεί να είναι κάτι θετικό, διότι η μαθησιακή πρόοδος επιτυγχάνεται επίσης λόγω λαθών. Η κωδικοποίηση δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι ξανά μέχρι να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, η υπομονή και η ικανότητά τους να συγκεντρωθούν εξασκούνται σε πρώϊμο στάδιο. Η μάθηση της κωδικοποίησης δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και ανθεκτικότητας ενώ είναι ακόμα μικρά. Αυτές είναι σημαντικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στη ζωή τους.

  Ανάπτυξη μαθηματικών ικανοτήτων καθώς και δεξιότητας προσανατολισμού και συγκρότησης

  Η κωδικοποίηση δεν αφορά μόνο στην εκμάθηση των γραμμών κώδικα. Για να μπορεί κάποιος να προγραμματίσει αποτελεσματικά αργότερα, πρέπει να είναι σε θέση να σκέφτεται λογικά. Τα βασικά στοιχεία για αυτό μπορούν ήδη να τεθούν στην ΠΕ. Τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ένα πρόβλημα και στη συνέχεια να το χωρίζουν σε μικρά κομμάτια. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να λυθεί αποτελεσματικά. Αυτό ονομάζεται «αποσύνθεση» και είναι μία από τις σημαντικότερες μαθηματικές ικανότητες.

  Ενθάρρυνση της γλωσσικής και επικοινωνιακής δεξιότητας

  Όταν τα παιδιά μαθαίνουν τα βασικά της κωδικοποίησης στην ΠΕ, δεν επεκτείνουν μόνο το λεξιλόγιό τους αλλά μαθαίνουν επίσης πώς λειτουργεί η επικοινωνία. Τα παιδιά μαθαίνουν:

  • να εκφράζονται πολύ συγκεκριμένα,
  • πώς να αντιμετωπίζουν παρεξηγήσεις, και
  • ότι κάποιος άλλος μπορεί να καταλάβει κάτι διαφορετικό από αυτό που εννοούσαν.

  Κατά την κωδικοποίηση, πρέπει να δίνονται πολύ σαφείς οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν, αλλιώς ο υπολογιστής δεν καταλαβαίνει ή κάνει κάτι άλλο. Αυτή η ικανότητα να σκέφτονται προσεκτικά για το πώς να εκφράζονται και να περιγράφουν κάτι με ακρίβεια με δικά τους λόγια είναι μια δεξιότητα που είναι πολύ χρήσιμη σε όλους τους τομείς της ζωής.

  Προώθηση της δημιουργικότητας

  Κατά την κωδικοποίηση, τα παιδιά μαθαίνουν να πειραματίζονται και αυτό τα ενισχύει για να δημιουργούν. Έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Ακριβώς όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή μιας νέας γλώσσας, τα παιδιά χρειάζονται κίνητρα. Τους αρέσει να λαμβάνουν σχόλια για κάτι που τους αρέσει να κάνουν. Δεδομένου ότι η κωδικοποίηση είναι εύκολη να την μάθουν, τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση δημιουργώντας κάτι νέο με παιχνιδιάρικο και δημιουργικό τρόπο.

  Υποστήριξη της κοινωνικής δεξιότητας

  Επειδή τα παιδιά δεν κάθονται μπροστά στον υπολογιστή ακόμα και γράφουν κώδικες, μαθαίνουν συνήθως τα βασικά της κωδικοποίησης χωρίς υπολογιστή στην ομάδα τους. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση κοινωνικών δεξιοτήτων όπως η ικανότητα συνεργασίας σε μια ομάδα και η ικανότητα αποδοχής εποικοδομητικής κριτικής.

  Δεξιότητες που αποκτώνται μέσω κωδικοποίησης  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Ποια οφέλη κερδίζουν τα μικρά παιδιά από την κωδικοποίηση;

  2. Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι κοινωνικές τους δεξιότητες χρησιμοποιώντας κωδικοποίηση στην ΠΕ;

  3. Εξηγήσετε πώς μπορούν να αποκτηθούν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων χρησιμοποιώντας κωδικοποίηση.

 • Βασικά στοιχεία της εφαρμογής ScratchJr

  Το ScratchJr είναι μια εφαρμογή και άλλο ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών για να μάθουν τα βασικά της κωδικοποίησης, εκτός από τις επιλογές που αναφέρονται παραπάνω. Μπορούν να εργαστούν δημιουργικά με το ScratchJr, να ερευνούν από κοινού, να λύνουν προβλήματα ανεξάρτητα και να μαθαίνουν με παιχνιδιάρικο τρόπο χωρίς να χρειάζονται δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής. Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους δύσκολες δραστηριότητες, όπως την ανάπτυξη ενός μικρού παιχνιδιού ή την αφήγηση μιας ιστορίας, και να προσπαθήσουν να βρουν τον δικό τους τρόπο να τις τελειοποιήσουν. Μαθαίνουν πώς να εκτελούν δραστηριότητες με παιχνιδιάρικο τρόπο, να σχεδιάζουν, να επανεξετάζουν και να τις προσαρμόζουν εάν είναι απαραίτητο. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι εστιάζει στην εργασία σε μια ομάδα και την επίλυση προβλημάτων μαζί. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των ενεργειών που πρέπει να διεξαχθούν είναι αμέσως ορατά και άξια παρατήρησης, τα παιδιά μπορούν επίσης να μάθουν άμεσα από τα λάθη τους. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να ανταποκρίνεται στην προσωπική, κοινωνική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  Με την βοήθεια της εφαρμογής τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μετακινούν φιγούρες ή αντικείμενα, να τα κάνουν να χορεύουν, να πηδούν, να τραγουδούν ή να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Μπορούν να επιλέξουν διαφορετικά φόντα και να οικοδομήσουν κόσμους ή φάσεις για τις φιγούρες τους. Μπορούν να καταγράφουν και να παίζουν τη δική τους φωνή ή θορύβους. Μπορούν επίσης να προσθέτουν δικές τους φωτογραφίες που έχουν τραβήξει τα ίδια. Έτσι, στο τέλος ολόκληρες εργασίες, όπως ιστορίες ή παιχνίδια με αρκετές σκηνές, μπορούν να αναπτυχθούν ανεξάρτητα.

  Η εφαρμογή διατίθεται για δωρεάν λήψη για Android Tablets and iPads στα αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών.

  Σε αυτήν την ενότητα, παρουσιάζονται μόνο το περιβάλλον και τα πιο σημαντικά στοιχεία της εφαρμογής, καθώς υπάρχουν πολλά σεμινάρια στο ScratchJr σε διάφορες γλώσσες, τα οποία συνδυάζουν λεπτομερείς εξηγήσεις προγράμματος και συγκεκριμένες εργασίες για ομάδες παιδιών. Η ίδια η εφαρμογή περιέχει επίσης ένα χρήσιμο μάθημα για ενήλικες και ένα εισαγωγικό βίντεο για παιδιά. Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή είναι να πραγματοποιείτε συγκεκριμένες ενέργειες και να επιτύχετε στόχους. Επειδή οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές, εξαρτώνται φυσικά από το αντίστοιχο παιδί ή τον προγραμματιστή που χρησιμοποιεί αυτήν την εφαρμογή.

  Συνιστούμε την ακόλουθη ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο με μαθήματα για την εφαρμογή:

  • Μπορείτε να βρείτε τις πιο σημαντικές απαντήσεις σε ερωτήσεις, σεμινάρια και παραδείγματα εφαρμογών στην επίσημη σελίδα του ScratchJr: http://scratchjr.org/

  Επισκόπηση του ScratchJr

  Προγραμματιστής: Κοινοπραξία προγραμματιστών από το πανεπιστήμιο Tufts σε συνεργασία με το MIT Media Lab και επιχορηγήσεις από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.
  Συστήματα: Για Android Tablets (από 7-ίντσες και έκδοση Android 4.2 ή νεότερη έκδοση) και iPads (σε οποιοδήποτε iPad 2 ή νεότερη έκδοση, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε iPad minis που έχουν εγκατεστημένο iOS 7.0 ή νεότερη έκδοση).
  Κόστος: Δωρεάν.
  Ομάδα στόχου: Παιδιά από 4 ετών (μέχρι 8 ετών), παιδαγωγικό προσωπικό, γονείς.
  Θέματα: Πρακτική εργασία μέσων, μαθηματική εργασία, επίλυση προβλημάτων, προσανατολισμός και διάρθρωση, δημιουργικός σχεδιασμός.
  Διαφήμιση: Χωρίς διαφημίσεις
  Ευχρηστία: Fully functional offline.
  Πλοήγηση: Πολύ απλή και καθαρή. Δεν απαιτούνται δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής.
  Σχεδιασμός: Απλή, κατανοητή γλώσσα. καθαρά και υψηλής αντίθεσης χρώματα, φιλικό προς τον αναγνώστη, σχεδιασμένο με σαφήνεια.

  Πώς λειτουργεί το ScratchJr;


  Ξεκινήσετε τώρα και δοκιμάσετε τις γνώσεις σας στην πράξη. Τα παραδείγματα μπορεί να σας δώσουν μερικές αρχικές ιδέες.

  Ερωτήσεις κατανόησης

  1. Είναι η εφαρμογή ScratchJr κατάλληλη για πολύ μικρά παιδιά; Εξηγήσετε.

  2. Τι μπορεί να βοηθήσει η εφαρμογή ScratchJr τα μικρά παιδιά να κάνουν;

  3. Ποιες εργασίες μπορούν να εκτελέσουν τα παιδιά χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ScratchJr;