• Εισαγωγή

    Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και προγραμματίστρια Linda Liukas λέει:

    «Αυτή η γενιά των παιδιών μεγαλώνει σε ένα κόσμο που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής ζωής. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να είναι περίεργα ως προς την τεχνολογία και να τους δείξουμε ότι μπορούν να εφεύρουν, να κατασκευάσουν και να δημιουργήσουν πολλά πράγματα με ένα απλό πληκτρολόγιο υπολογιστή».

    Φυσικά, η εργασία με μικρά παιδιά στην ΠΕ δεν αφορά στην διδασκαλία τους πώς να προγραμματίζουν χρησιμοποιώντας πηγαίους κώδικες και γλώσσα κωδικοποίησης. Είναι μάλλον θέμα προώθησης ορισμένων δεξιοτήτων με παιχνιδιάρικο τρόπο, κάτι που δεν είναι μόνο καθοριστικό για την κωδικοποίηση, αλλά και στην καθημερινή ζωή. Μερικές σημαντικές δεξιότητες εκτός από την διδασκαλία του γραμματισμού στα μέσα είναι η προώθηση της υπομονής και της συγκέντρωσης, η επέκταση του λεξιλογίου, η λογική και οργανωτική σκέψη, οι δεξιότητες συγκρότησης και προσανατολισμού καθώς και η κατανόηση συμβόλων.

    Οι ενεργές δραστηριότητες με την χρήση των μέσων στον τομέα της κωδικοποίησης είναι κατάλληλες για την ικανοποίηση της βασικής ανάγκης για παιχνίδι με συνεργατικό και θεματικό τρόπο. Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες αποθαρρύνονται ήδη από τον όρο κωδικοποίηση. Φαίνεται σαν να απαιτείται ειδική εμπειρογνωμοσύνη εδώ, αλλά η κωδικοποίηση απλά σημαίνει αναγνώριση δομών και ακολουθιών, κάτι που κάνουμε κάθε μέρα.