• Κωδικοποίηση στην Προσχολική Εκπαίδευση

    Κωδικοποίηση σημαίνει να δίνετε εντολές σε ένα ρομπότ ή υπολογιστή εισάγοντας κωδικούς. Η κωδικοποίηση χρησιμοποιείται για την δημιουργία ρομπότ, ιστοσελίδων και προγραμμάτων ή εφαρμογών. Οι κωδικοί αποτελούνται από σύμβολα και χαρακτήρες που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες εντολές. Η φύση των κωδικών μπορεί να ποικίλλει και οι κωδικοί μπορούν να εισαχθούν με διαφορετικούς τρόπους, που κυμαίνονται από την απλή πληκτρολόγηση για τον έλεγχο ενός ρομπότ έως την χρήση σύνθετων γλωσσών κωδικοποίησης.

    Για να εισαγάγετε τα παιδιά στα βασικά στοιχεία της κωδικοποίησης, δεν χρειάζεται να εργάζεστε σε υπολογιστή, τάμπλετ ή ρομπότ. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε μικρά παιχνίδια με κάποιες δυσκολίες λογικής ή παιχνίδια κίνησης στην τάξη. Προτείνω παιχνίδια που επικεντρώνονται σε δημιουργικές και συνεργατικές λύσεις γνωστικών προβλημάτων. Μέσω της συνεργασίας, τα παιχνίδια αυτά προωθούν επίσης την κοινωνική μάθηση, την επίλυση προβλημάτων και τις επικοινωνιακές δεξιότητες.

    Τα παιδιά συνήθως αναγνωρίζουν τους υπολογιστές μόνο ως συσκευές για την παρακολούθηση βίντεο ή την αναπαραγωγή ψηφιακών παιχνιδιών. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται κυρίως για ανάκτηση πληροφοριών ή ψυχαγωγία. Το περιεχόμενο απλά καταναλώνεται, δεν παράγεται ενεργά.

    Κωδικοποίηση σημαίνει να γίνεις δημιουργικός και ενεργός σχεδιαστής των προϊόντων των μέσων.

    Εκείνοι που μπορούν να προγραμματίσουν μπορούν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο. Και στην καθημερινή ζωή, τουλάχιστον η βασική γνώση της κωδικοποίησης γίνεται όλο και πιο σημαντική. Με βασικές γνώσεις κωδικοποίησης, οι πιθανότητες στην αγορά εργασίας αυξάνονται και είναι επίσης δυνατόν να αυτό-καθοριστούμε μέσα από τον κόσμο των μέσων και να τον σχεδιάσουμε συνειδητά.

    Επιπλέον, η μάθηση των βασικών αρχών της κωδικοποίησης προωθεί την ικανότητα σχεδιασμού, τη λογική σκέψη και υποκινεί τα παιδιά να συζητούν τις ακολουθίες και τη σειρά των αρχών της κωδικοποίησης. Με την βοήθεια παιχνιδιάρικης κωδικοποίησης, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να λύνουν προβλήματα δημιουργικά και με επιτυχία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στην ΠΕ με την βοήθεια διαφόρων ασκήσεων και παιχνιδιών ή απλών εφαρμογών όπως το ScratchJr. Σταδιακά, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις σχετικά με την λειτουργία του υπολογιστή και αναπτύσσουν δεξιότητες πληροφορικής. Μαθαίνουν, για παράδειγμα, ότι οι υπολογιστές εκτελούν μόνο εντολές που τους δίδονται μέσω κωδικών και επομένως ελέγχονται από τον άνθρωπο.


    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Σε τι συνίστανται οι κωδικοί;

    2. Τι μας επιτρέπουν να κάνουμε οι κωδικοί;