• Βασικά στοιχεία της εφαρμογής ScratchJr

    Το ScratchJr είναι μια εφαρμογή και άλλο ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών για να μάθουν τα βασικά της κωδικοποίησης, εκτός από τις επιλογές που αναφέρονται παραπάνω. Μπορούν να εργαστούν δημιουργικά με το ScratchJr, να ερευνούν από κοινού, να λύνουν προβλήματα ανεξάρτητα και να μαθαίνουν με παιχνιδιάρικο τρόπο χωρίς να χρειάζονται δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής. Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους δύσκολες δραστηριότητες, όπως την ανάπτυξη ενός μικρού παιχνιδιού ή την αφήγηση μιας ιστορίας, και να προσπαθήσουν να βρουν τον δικό τους τρόπο να τις τελειοποιήσουν. Μαθαίνουν πώς να εκτελούν δραστηριότητες με παιχνιδιάρικο τρόπο, να σχεδιάζουν, να επανεξετάζουν και να τις προσαρμόζουν εάν είναι απαραίτητο. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι εστιάζει στην εργασία σε μια ομάδα και την επίλυση προβλημάτων μαζί. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των ενεργειών που πρέπει να διεξαχθούν είναι αμέσως ορατά και άξια παρατήρησης, τα παιδιά μπορούν επίσης να μάθουν άμεσα από τα λάθη τους. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να ανταποκρίνεται στην προσωπική, κοινωνική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

    Με την βοήθεια της εφαρμογής τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μετακινούν φιγούρες ή αντικείμενα, να τα κάνουν να χορεύουν, να πηδούν, να τραγουδούν ή να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Μπορούν να επιλέξουν διαφορετικά φόντα και να οικοδομήσουν κόσμους ή φάσεις για τις φιγούρες τους. Μπορούν να καταγράφουν και να παίζουν τη δική τους φωνή ή θορύβους. Μπορούν επίσης να προσθέτουν δικές τους φωτογραφίες που έχουν τραβήξει τα ίδια. Έτσι, στο τέλος ολόκληρες εργασίες, όπως ιστορίες ή παιχνίδια με αρκετές σκηνές, μπορούν να αναπτυχθούν ανεξάρτητα.

    Η εφαρμογή διατίθεται για δωρεάν λήψη για Android Tablets and iPads στα αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών.

    Σε αυτήν την ενότητα, παρουσιάζονται μόνο το περιβάλλον και τα πιο σημαντικά στοιχεία της εφαρμογής, καθώς υπάρχουν πολλά σεμινάρια στο ScratchJr σε διάφορες γλώσσες, τα οποία συνδυάζουν λεπτομερείς εξηγήσεις προγράμματος και συγκεκριμένες εργασίες για ομάδες παιδιών. Η ίδια η εφαρμογή περιέχει επίσης ένα χρήσιμο μάθημα για ενήλικες και ένα εισαγωγικό βίντεο για παιδιά. Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή είναι να πραγματοποιείτε συγκεκριμένες ενέργειες και να επιτύχετε στόχους. Επειδή οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές, εξαρτώνται φυσικά από το αντίστοιχο παιδί ή τον προγραμματιστή που χρησιμοποιεί αυτήν την εφαρμογή.

    Συνιστούμε την ακόλουθη ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο με μαθήματα για την εφαρμογή:

    • Μπορείτε να βρείτε τις πιο σημαντικές απαντήσεις σε ερωτήσεις, σεμινάρια και παραδείγματα εφαρμογών στην επίσημη σελίδα του ScratchJr: http://scratchjr.org/

    Επισκόπηση του ScratchJr

    Προγραμματιστής: Κοινοπραξία προγραμματιστών από το πανεπιστήμιο Tufts σε συνεργασία με το MIT Media Lab και επιχορηγήσεις από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.
    Συστήματα: Για Android Tablets (από 7-ίντσες και έκδοση Android 4.2 ή νεότερη έκδοση) και iPads (σε οποιοδήποτε iPad 2 ή νεότερη έκδοση, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε iPad minis που έχουν εγκατεστημένο iOS 7.0 ή νεότερη έκδοση).
    Κόστος: Δωρεάν.
    Ομάδα στόχου: Παιδιά από 4 ετών (μέχρι 8 ετών), παιδαγωγικό προσωπικό, γονείς.
    Θέματα: Πρακτική εργασία μέσων, μαθηματική εργασία, επίλυση προβλημάτων, προσανατολισμός και διάρθρωση, δημιουργικός σχεδιασμός.
    Διαφήμιση: Χωρίς διαφημίσεις
    Ευχρηστία: Fully functional offline.
    Πλοήγηση: Πολύ απλή και καθαρή. Δεν απαιτούνται δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής.
    Σχεδιασμός: Απλή, κατανοητή γλώσσα. καθαρά και υψηλής αντίθεσης χρώματα, φιλικό προς τον αναγνώστη, σχεδιασμένο με σαφήνεια.

    Πώς λειτουργεί το ScratchJr;


    Ξεκινήσετε τώρα και δοκιμάσετε τις γνώσεις σας στην πράξη. Τα παραδείγματα μπορεί να σας δώσουν μερικές αρχικές ιδέες.

    Ερωτήσεις κατανόησης

    1. Είναι η εφαρμογή ScratchJr κατάλληλη για πολύ μικρά παιδιά; Εξηγήσετε.

    2. Τι μπορεί να βοηθήσει η εφαρμογή ScratchJr τα μικρά παιδιά να κάνουν;

    3. Ποιες εργασίες μπορούν να εκτελέσουν τα παιδιά χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ScratchJr;