• Партньорство с родителите

    До преди няколко години в сътрудничеството с родителите имаше предимно едностранен поток от информация от страна на специалиста по ОГРДВ към родителя, относно напредъка и поведението на детето. Настоящият акцент върху партньорството в областта на образованието обаче се съсредоточава повече върху двустранен и сътрудничещ обмен между специалисти в областта на ОГРДВ и родители. Общата цел на образователното партньорство е оптималното развитие и благосъстояние на детето.

    Общата цел на образователното партньорство е оптималното развитие и благосъстояние на детето.


    В центъра на устойчивото образователно партньорство е редовният обмен между двете страни. Центърът за ОГРДВ може да изпълни задължението си да подкрепя семейството, само ако професионалистите в ОГРДВ знаят:

    • какъв е социалният статус на семейството,
    • какви са настоящите и дългосрочните трудности
    • и какви образователни принципи следват родителите.

    За родителите също така си заслужава да вземат участие в живота на ОГРДВ, например чрез участие в събития, партита и проекти за учители и родители или чрез създаване на личен контакт с други родители и специалисти в ОГРДВ.

    По този начин родителите имат възможност да участват в процесите на вземане на решения, активно да оформят ежедневния живот на центъра за ОГРДВ, да се запознаят и разберат актуални теми, които се разглеждат в центъра за ОГРДВ с децата, както и да видят техните деца извън семейна обстановка.


    Комуникацията и стабилното партньорство между родителите и професионалистите в сферата на ОГРДВ също е важна по отношение на укрепването на медийната грамотност на децата. Ако и двете страни обсъждат наблюдения от ежедневието на ОГРДВ, както и семейни и детски медии, всички участници могат да се погрижат по-добре за децата и техните нужди, както и да намерят работещи начини за подкрепа и насърчаване.

    Освен това преподавателите могат да съветват родителите относно техните образователни компетенции като цяло и по-специално при използването на медиите, да ги подкрепят при неясноти и въпроси.

    Основите за успешно сътрудничество са уважение, толерантност и приемане. Необходима е постоянна атмосфера на доверие, която позволява дългосрочен и честен обмен между професионалисти в ОГРДВ и родителите, и ефективна комуникация при евентуални различия в мненията и при възникване на конфликти.


    Прозрачност, обмен, сътрудничество

    Повечето родители са запознати по принцип с тяхната медийна образователна задача. Те имат чувствителен поглед към възприемането и използването на медии от децата си и ги подкрепят възможно най-добре при избора на подходящи медийни проекти.

    Но съществува и несигурност в семействата за това как да се справят с медиите. Родителите имат много както конкретни, така и общи въпроси за използването на медиите в образователната практика.

    ОПАСЕНИЯ ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ
    дали са подходящи Кои медийни приложения са подходящи за моето дете?
    защита Как мога да защитя детето си от неподходящи медии?
    голям избор Как да избера подходящо медийно съдържание?
    съвети и подкрепа Кой може да ме посъветва и откъде да получа помощ?
    зависимост Как мога да попречат на детето ми да стане прекалено зависимо от образователните приложения?

    Таблица: Опасения на родителите

    По отношение на прозрачността в центровете за ОГРДВ е от съществено значение на родителите да бъдат разяснено какъв подход следва институцията за укрепване на медийната грамотност на децата. Това е от полза както за родителите, така и за професионалистите в сферата на ОГРДВ. Родителите могат да научат какви медийни преживявания имат децата, какви умения са показали в центъра за ОГРДВ и къде специалистите в ОГРДВ укрепват медийната им грамотност. Специалистите в областта на ОГРДВ трябва редовно да получават информация за използването на медиите у дома и за начините за укрепване на медийната грамотност в семейството.

    Обменът на информация насърчава цялостният поглед към всяко дете и дава възможност да се разберат различните образователни концепции в семействата, когато се използват медии. По този начин може да се идентифицират мерки за действие, а центърът за ОГРДВ ще може да координира индивидуалната си подкрепа за детето.


    Модел на укрепване на медийната грамотност на децата