Topic outline

 • Въведение

  За да се работи активно и креативно с медиите и да се предаде това знание на децата, трябва да се придобият базови знания за технологиите, които използват медии. Целта е не да се разберат технологиите до най-малкия детайл, а да се придобие основно разбиране за функционалностите и възможностите за работа в мрежа на медийните технологии.

  Модулът Основни знания за новите медийни технологии е насочен предимно към технически неопитни професионалисти в областта на ОГРДВ, за да могат да работят активно и креативно с медиите. Препоръчва се модулът да се използва и за обновяване и задълбочаване на вече съществуващите знания.


  Ако искате да получите по-широки или по-фокусирани знания за работа с компютри и приложения, ви препоръчвам да се запишете на подходящ курс на обучение.
 • За този модул

  Когато изучавате този курс, вие ще...

  • Придобиете знания за компонентите и функциите на компютъра
  • Получите информация за различни устройства (лаптоп, таблет, смартфон), както и за хардуера и софтуера
  • Се научите да бъдете активни и креативни в работата с медиите
  • Намерите базова информация за специалисти без опит в областта на технологиите или ще опресните съществуващите знания

  В този модул…

  • Ще разгледате различни устройства
  • Описанията ще ви помогнат да разберете по-добре съдържанието и да се подготвите да отговорите на въпросите
  • Ще намерите допълнителни връзки, за да получите повече информация
 • Какво е компютър?

  Компютърът е електронно устройство, което се използва за обработка на данни и информация. Той може да съхранява, обработва и извлича данни. Това позволява на потребителя да пише текстове, да изпраща имейли, да играе игри и да сърфира в интернет. Той може да се използва и за създаване и редактиране на презентации, електронни таблици, снимки и видеоклипове.

  Всички компютри имат едно общо нещо: те се състоят от хардуер и софтуер.

  Хардуерът е всяка част от компютър, който има физическа структура, като мишка или клавиатура. Хардуерът включва също всички части в компютъра.

  Хардуер - настолен компютър и вътрешни компоненти


  Софтуерът е термин за програми и свързаните с тях данни. Това означава, че това е колекция от инструкции, които казват на хардуера какво да прави и как да го направя. Примери за софтуер са цифрови игри, текстообработващи програми или уеб браузъри.

  Примери за софтуер


  Всичко, което се прави на компютър, зависи както от хардуера, така и от софтуера. Например, можете да прегледате уеб страница в уеб браузър (софтуер) и да се придвижвате през страницата с мишката (хардуер). Разликите в хардуера са показани в различните типове компютри (по-долу). Различните видове компютри обикновено използват различни видове софтуер.  Викторина – Хардуер или Софтуер

  Свържете различните изображения с правилния термин


 • Различни видове компютри

  Когато повечето хора чуят думата компютър си мислят за персонален компютър (PC), като например настолен или лаптоп. Освен тези, има други компютри в много форми и размери, които изпълняват много и различни функции в ежедневието ни: теглене на пари от банкомат, сканиране на продукти в супермаркет или смятане с калкулатор.

  Добре познат тип компютър е настолният/персоналният компютър, който се използва от много хора на работа, у дома или в училище. Настолните компютри са проектирани така, че да могат да бъдат поставени на бюро и обикновено се състоят от различни части, като например компютър, монитор, клавиатура и мишка.

  Настолен компютър


  Друг добре познат тип компютър е преносимият компютър или лаптоп на кратко. Лаптопите работят с батерии и на ток, и са доста по-леки и удобни за пренасяне. Следователно те са по-удобни от настолните компютри и могат да се използват почти навсякъде.

  Лаптоп


  Както лаптопите, така и таблетите са проектирани да бъдат преносими. Те обаче имат различни характеристики. Най-очевидната разлика е, че таблетите нямат клавиатури, а тъчпад – виртуална клавиатура. Целият екран е чувствителен към допир, а пръстът на ръката се използва вместо мишката. Таблетите са с по-ограничени процесорни възможности, в сравнение с традиционните компютри. Много хора предпочитат да работят с определени програми на традиционен компютър - настолен или лаптоп. Въпреки това, удобството на таблета го прави идеален като втори компютър.

  Таблет


  Сървърът е компютър, който изпраща информация до други компютри в мрежа. Например, когато използвате интернет, разглеждате нещо, съхранено на сървър. Много компании използват локални файлови сървъри за вътрешно съхраняване и споделяне на файлове

  Сървър


  Много от днешните електронни и медийни устройства са всъщност специализирани компютри, въпреки че не винаги правим асоциация с компютри


  Смартфонът е по-мощна версия на конвенционалния мобилен телефон. В допълнение към същите основни функции- телефонни обаждания, гласова поща, SMS, смартфоните могат да се свързват с интернет чрез безжична LAN мрежа (Wi-Fi) или мобилна мрежа. Това означава, че смартфоните могат да се използват за същите неща, които обикновено се правят на компютър, като например проверка на електронна поща, сърфиране в интернет или пазаруване онлайн. Повечето смартфони използват сензорен екран, което означава, че на устройството няма физическа клавиатура. Вместо това натискаме виртуална клавиатура и използваме пръстите си като докосваме дисплея. Други стандартни функции включват висококачествена цифрова камера и възможност за възпроизвеждане на цифрова музика и видео файлове. За много хора смартфонът заменя едновременно мултимедийни устройства като лаптоп, цифров музикален плейър и цифров фотоапарат.

  Смартфон


 • Какво има в един компютър?

  На пръв поглед малките части вътре в компютъра може да изглеждат сложни, но интериорът в компютърната кутия не е чак толкова загадъчен. Тук ще намерите обяснения на някои основни части, така че всеки, който не е запознат с компютрите, може да разбере какво се случва вътре в него.


  Изглед на персонален компютър; Gustavb, via Wikimedia Commons


  Дънната платка е основната платка на компютъра. Това е тънък диск, съдържащ CPU, памет, твърд диск и оптични съединители, видео и аудио карти, и връзки към портовете на компютъра (например USB портове). Дънната платка се свързва директно или индиректно към всяка част от компютъра.

  RAM (оперативна памет) е вид компютърна памет. Когато компютърът извършва изчисления, той временно съхранява данните в RAM. Тази памет изчезва, когато компютърът е изключен. Когато работите върху документ, електронна таблица или друг тип файл, е необходимо да го запишете, за да не го загубите. При записване на файл, данните се записват на твърдия диск, който служи като дългосрочна памет. RAM се измерва в мегабайти (МБ) или гигабайти (ГБ). Колкото повече RAM има даден компютър, толкова повече неща може да прави едновременно. Ако не е налична достатъчно RAM памет, компютърът става бавен, когато няколко програми са отворени. Ето защо много хора добавят допълнителна RAM памет към компютрите си, за да подобрят производителността.

  Сравняване на байт, килобайт, мегабайт, гигабайт, терабайт
  1 байт 1 буква или цифра
  1 килобайт (KB) = 1000 байта 1 страница на книга
  мегабайт (МБ): 1 MB = 1000 KB

  3-4 MB


  1 снимка с добро качество
  гигабайт (ГБ): 1 GB = 125 MB = 125000 KB

  5 000 GB


  1 DVD филм
  терабайт (ТБ): 1 TB = 125 GB = 125000 MB

  7,5 TB


  Библиотеката на Конгреса, Вашингтон, САЩ

  Сравняване на обем/размер


  Софтуерът, документите и другите файлове се съхраняват на твърдия диск. Твърдият диск е дългосрочна памет, което означава, че данните остават съхранени дори ако компютърът е изключен или изключен от захранването. Когато се изпълнява програма или се отвори файл, компютърът копира част от данните от твърдия диск на RAM паметта. Когато файлът се записва, данните се копират обратно на твърдия диск. Колкото по-бърз е твърдият диск, толкова по-бързо компютърът може да стартира и зарежда програми.


  Ако решите да отворите кутията на компютъра, за да погледнете вътре, първо се уверете, че сте го изключили от захранването. Преди да докоснете вътрешността на компютъра, докоснете заземен метален предмет или метална част на корпуса на компютъра, за да премахнете статичното електричество. То може да се предава през компютърната верига и да причини сериозни щети на компютъра. За по-безопасно, може да използвате стар, непотребен компютър.

  Повечето компютри имат разширителни слотове на дънната платка, което позволява добавянето на различни видове карти. Понякога те се наричат PCI (карти за периферна компонентна връзка) Може да не е необходимо да добавяте PCI карти, защото повечето дънни платки имат вградени видео, звукови и мрежови карти.


  Погледът вътре в компютъра може да бъде вълнуващо преживяване за децата в центровете за ОГРДВ. Като начало могат да се опитат да запомнят имената на частите. След това сами да обяснят как си представят че работи даден компютър и защо се нуждае от всичките си компоненти. Това стимулира детското въображение. След това можете да обсъдите действителната функция на отделните части по интересен за тях начин. Това дава на децата добра представа за това как работи компютърът. След като погледнете вътре в компютъра, заедно с вас децата могат да нарисуват различните части.

 • Компютърни портове и бутони

  Всеки компютър е различен, така че бутоните, портовете и гнездата са различни при различните компютри. Има обаче някои портове и бутони, които могат да бъдат намерени на повечето настолни компютри. Да се научиш как да използваш тези портове помага, особено когато трябва да свържеш таблет, принтер, клавиатура или мишка с компютъра си.


  Предна страна на настолен компютър


  OНа гърба на компютъра има портове за свързване, които са предназначени за конкретни устройства. Местоположението им варира от един компютър на друг, а много фирми имат свои собствени специални портове за конкретните устройства. Някои от портовете може да са цветово означени, което помага да се определи кой порт с кое конкретно устройство се свързва.

  Следващата снимка показва най-важните елементи на гърба на настолния компютър.


  Задна страна на настолен компютър


  Ако вашият компютър има портове, чието предназначение не ви е известно, консултирайте се с ръководството за употреба на компютъра или с компютърен специалист.


 • Периферни устройства

  Основната компютърна конфигурация обикновено включва настолен компютър, монитор, клавиатура и мишка. Освен това, много различни видове устройства могат да бъдат свързани към допълнителните портове на компютъра. Тези допълнителни устройства се наричат периферни устройства. Следващите параграфи обясняват най-важните, които могат да бъдат използвани в ежедневната работа на центъра за ОГРДВ

  Принтер: принтерът се използва за отпечатване на документи, снимки и всичко останало, което се появява на екрана. Има много видове принтери, включително мастиленоструйни, лазерни и фото принтери. Снимките и колажите на децата могат да бъдат отпечатани лесно и бързо, а децата могат да вземат резултатите от работата си у дома

  Принтер


  Скенер: Със скенер изображение или документ може да се копира и съхранява на компютъра като цифрово (компютърно четимо) изображение. Много скенери са част от мултифункционални устройства, които могат да сканират и копират документи, но също така са достъпни и като отделни устройства. Скенер в центъра за ОГРДВ може да се използва например за цифровизиране на ръчно рисуваните детски снимки на компютъра, които могат да бъдат използвани в цифров вид или като част от колажи.

  Скенер


  Високоговорители/слушалки: високоговорителите и слушалките са изходни устройства и изпращат информация от компютъра до потребителя. В този случай, те ви позволяват да слушате звук и музика. В зависимост от модела те могат да бъдат свързани към аудио порта или USB порта. Някои монитори също имат вградени високоговорители. Таблетите и смартфоните имат вградени високоговорители. Високоговорителите могат да се използват, например, за да се слушат онлайн радиопиеси и игри или звуци от околната среда/ животните от онлайн аудио база данни.

  Микрофон: микрофонът е тип входно устройство, което получава информация от потребителя. Микрофоните записват звук или се използват за разговор с някой друг по интернет. Много лаптопи и таблети имат вградени микрофони. В центровете за ОГРДВ микрофонът може да се използва за творческа работа с деца, например за записване на специална аудио игра с децата. Може да се използва и за записване на езиковото ниво на детето и за оценка по-късно заедно с родителите

  Цифров фотоапарат: С цифров фотоапарат може да правите снимки и видеоклипове в цифров формат. Ако свържете фотоапарата към USB порта на компютъра, можете да прехвърляте изображения от фотоапарата на компютъра. В центъра за ОГРДВ например снимките могат да се събират или обработват в програми за редактиране на снимки и след това да се разпечатват.

  Таблет и смартфон: Днес всички таблети и смартфони са оборудвани с USB кабел, така че устройствата да могат да бъдат свързани към компютъра. Това позволява снимките, видеото и аудио записите да бъдат прехвърляни за по-нататъшна обработка или архивиране.


 • Основи на софтуера - операционни системи и приложения

  Операционната система (OS) е най-важният софтуер, който се изпълнява на компютъра. Той управлява паметта и процесите на компютъра, както и целия софтуер и хардуер. Той също така позволява комуникация с компютъра. Без операционна система компютърът е безполезен. Обикновено няколко различни компютърни програми работят едновременно и всички те трябва да имат достъп до процесора, RAM, и твърдия диск на компютъра. Операционната система координира всичко това, за да гарантира, че всяка програма получава това, от което се нуждае

  Операционните системи обикновено са предварително инсталирани на всеки компютър. Повечето хора използват операционната система, която идва с компютъра си, но е възможно да се актуализира или дори да смените операционната си система. Трите най-често срещани операционни системи за настолни компютри и лаптопи са Microsoft Windows, macOS и Linux. За таблети и смартфони най-често срещаните модерни операционни системи са android и iOS, които използват графичен потребителски интерфейс (GUI). Графичният интерфейс позволява щракване с мишката върху икони, бутони и менюта и всичко е ясно представено на екрана чрез комбинация от графики и текст.

  Потребителският интерфейс на всяка операционна система има различен външен вид, така че превключването към друга операционна система може да изглежда трудно в началото.


  Модерните операционни системи са проектирани да бъдат лесни за използване и повечето основни принципи са еднакви.

  Потребителски интерфейси - операционни системи

  Приложение (арр) е вид софтуер, който позволява извършването на конкретни задачи. Когато дадено приложение се отвори, то се изпълнява в рамките на операционната система, докато не се затвори. Няколко приложения могат да бъдат отворени едновременно. Има безброй настолни приложения или програми. Някои от тях са по-сложни (например Microsoft Word), докато други могат да правят само едно или две неща (например часовник или календар). Настолните и преносимите компютри не са единствените устройства, които могат да използват приложения или програми. Съществуват приложенията и за мобилни устройства, като смартфони и таблети.

  Различни приложения


 • Използване на компютър

  Компютърът е много повече от което и да било друго конвенционално устройство. Богатата информация и възможностите, които предлага, могат да бъдат объркващи, но има много какво да се постигне с компютър, и използването му може да бъде добър опит. По-долу са посочени някои основни неща, които потребителят може да направи.

  Разучаване на нова програма

  В следващите модули се въвеждат нови програми и приложения, които подпомагат творческото медийно образование с деца и са много полезни. Не всички от тях са обяснени подробно, а само са препоръчани. Ето защо има смисъл да научите нова програма/приложение сами.


  В началото, използването на нова компютърна програма може да изглежда объркващо, но не забравяйте, че вече знаете повече, отколкото си мислите. Дори ако екранът пред вас не ви говори нищо, всичко, което сте научили за компютъра и други програми досега ще ви помогне да разберете какво да правите по-нататък. Ако прекарвате повече време с нова програма, ще научите повече неща.

  Първото нещо, което трябва да направите при отварянето на нова програма, е да търсите познати функции. Може да не е непосредствено очевидно, но повечето компютърни програми имат общи основни функции - неща, които сте научили с една програма, ще ви помогнат, когато учите нова. Например много клавишни комбинации остават същите от една програма в друга. Повечето програми имат също менюта за файлове и редактиране и обикновено са на едно и също място: в горната част на екрана, или като падащо меню, или в лента с менюта. Менютата за файлове и редактиране обикновено съдържат подобни функции във всяка програма. Знаейки, че функцията за печат се показва във файловото меню (file menu) в Microsoft Word, дава идея къде да се търси в други програми.


  Ако превключвате на Mac или обратно, комбинациите от клавиши остават до голяма степен същите. Просто заменете клавиша Command на Mac с клавиша Ctrl на компютър. Например, комбинацията от ключове за функцията Cut е Ctrl + X на компютър и Command + X на Mac.

  Когато търсите в нова програма за някои функции, но не можете да ги намерите, може да ви помогне да търсите скрити ленти с менюта. Много програми имат ленти с инструменти, странични ленти или панели, които могат да бъдат скрити или видими, и често са скрити по подразбиране при стартиране на програмата.


  Ако не можете да намерите функция, която ви е необходима, потърсете скрити ленти с инструменти или помощната функция (Help).

  Ако програмата, която ще използвате, съдържа много неизвестни елементи или ако има функция, която е неизвестна, запазете спокойствие. Ето няколко прости неща, които да се направят, за да потърсите решение.

  Софтуерните компании знаят, че повечето потребители ще имат въпроси относно това как да използват програмите, така че включват вградени помощни функции. Обикновено се получава достъп до функцията за помощ на дадена програма, като кликнете върху помощно меню (понякога представено от символ с въпросителен знак) в горната част на екрана. Това меню дава инструкции как да продължите, съвети за отстраняване на неизправности и отговорите на често задавани въпроси. Някои помощни функции дори включват връзки към онлайн форуми за помощ, където потребителите могат да публикуват въпроси и отговори.

  Функция за помощ на Word


  Ако не намерите отговор в раздела за помощ на дадена програма, опитайте да потърсите решение в Google. Вероятно ще намерите насоки или предложения от други потребители, които обясняват как да използвате тази програма. Можете също да търсите в YouTube видео уроци за програмата, която използвате.

  Прехвърляне на файлове на компютъра

  В следващите модули, както и в практическите примери, ще се споменава неведнъж, че снимки, видео или други файлове могат да бъдат прехвърлени между различни медии, например от таблет на компютър. Как става това е обяснено по-долу.

  Първата стъпка е да свържете медийното устройство, на което се съхраняват файловете (напр. цифровата камера, таблета или смартфона) към компютъра. Най-лесният начин е да свържете устройството към компютъра чрез USB кабел

  USB кабел (вляво) и USB порт (вдясно)

  За операционната система Windows, устройството трябва да се вижда в "Компютър" / "Моят компютър" (Computer / My PC) или "Устройства" (Devices and drives). За да стигнете до директорията на избраното устройство, кликнете два пъти върху показаното устройство на екрана. Възможно е устройството (често защитени с ПИН смартфони или таблети) първо да бъде отключено. За по-новите таблети и смартфони (с операционната система Android) се появява съобщение "Устройството се зарежда чрез USB" на екрана на устройството. Щракнете за още опции. Тук е възможно да изберете как устройството да се използва чрез USB. Чрез избиране на "Прехвърляне на файлове" е възможно да получите достъп до всички данни на устройството.

  Достъп и прехвърляне на данни

  След това трябва да бъде избрана подходящата папка. В този случай фото файловете трябва да бъдат прехвърлени от смартфон на компютъра. В директорията за устройството вече има няколко папки на компютъра. Снимките се намират в папката DCIM (=Digital Camera Image), която се отваря чрез двукратно щракване.

  Прехвърляне на снимки

  Сега снимките могат да бъдат копирани от паметта на устройството на компютъра. За целта маркирайте всички снимки, които ще бъдат копирани. Един от начините е да маркирате всички снимки, като направите "рамка" с мишката около всички снимки. Сега снимките могат да бъдат копирани с десния бутон на мишката в желаната папка на компютъра. С десния бутон на мишката върху маркера се отваря малък прозорец. Сега кликнете с левия бутон на мишката в полето „Копирай“ (Copy). След това може да се отвори папката, в която ще се копират файловете със снимки. В желаната папка отново кликнете с десния бутон на мишката и след това изберете с левия бутон на мишката опцията „Постави“ (Paste). Сега файловете се прехвърлят на компютъра. В зависимост от това колко големи са файловете и колко файлове са били избрани, това може да отнеме известно време. В този случай се отваря лента за зареждане и показва хода на прехвърлянето.

  Този начин за прехвърляне на файлове от мултимедийно устройство на компютър с Windows е само един от многото. Копирането и поставянето могат да се извършват и с помощта на "плъзгане и пускане" (drag and drop) или с клавишни комбинации. При други операционни системи на компютъра (напр. macOS) или на други устройства (напр. iOS) нещата може да се различават.


 • Използване на интернет

  Интернет е глобална мрежа от милиарди компютри и други електронни устройства. С интернет е възможно да се получи достъп до почти цялата налична информация, да общувате с всички останали по света и много повече. Всичко това може да се направи на домашния компютър. Първо, устройството трябва да е свързано с интернет. Когато се планира използването на интернет в центровете за ОГРДВ, обикновено е необходимо да се закупи достъп до интернет от доставчик на интернет услуги. Други начин за свързване е чрез обществена/ свободна Wi-Fi мрежа или мобилна интернет връзка.

  Повечето информация в интернет може да бъде намерена на уебсайтове. След като е свързан към интернет, програма, наречена уеб браузър, може да се използва за достъп до уебсайтове (най-популярните са Google Chrome, Firefox, Safari, Microsoft Explorer/ Edge и Opera).

  Уебсайтът представлява съвкупност от свързани текстове, изображения и други ресурси. Уебсайтовете могат да наподобяват други форми на медии, като статии вестници или телевизионни програми, или могат да бъдат интерактивни по начин, който е уникален за компютрите. Целта на даден уебсайт може да бъде почти всичко: новинарски платформа, онлайн библиотека, реклама, форум за обмен на изображения или образователен сайт..

  Уеб браузър

  Уеб браузерът позволява на хората да се свързват и да преглеждат уебсайтове. Самият уеб браузър не е интернет, а показва страници в интернет. Всеки уебсайт има уникален адрес. Чрез въвеждането на този адрес в уеб браузъра е възможно да се свържете с този уебсайт и уеб браузърът ще го покаже. Уебсайтовете често имат връзки към други сайтове, наричани също хипервръзки. Те често са част от текста на сайта. Обикновено са оцветени в синьо, а понякога са подчертани. Когато кликнете върху текста, браузърът зарежда друга страница. Уеб авторите използват хипервръзки, за да свържат съответните страници. Тази мрежа от връзки е една от най-уникалните характеристики на интернет и се нарича World Wide Web (WWW), известен като Мрежата. Всеки уеб сайт има уникален адрес, наречен Унифициран локатор на ресурси (URL). URL адресът се променя, когато кликнете върху връзка и браузърът зарежда нова страница. Въвеждането на URL адрес в адресната лента на браузъра прави браузъра да зареди страницата, свързана с този URL адрес. Това е като адрес на улица, който казва на браузъра къде да отиде в интернет.


  Ако търсите определена информация в интернет, интернет търсачката ще ви помогне. Търсачката е специализиран уебсайт, предназначен да ви помогне да намерите други уебсайтове. Когато въвеждате ключови думи или термин в търсачка, ще видите списък със страници, които са подходящи за вашите ключови думи. Най-популярната търсачка е Google, следвана от Bing, Yahoo и Baidu.

  Една от най-добрите функции на интернет е способността да общувате почти незабавно с всеки по света. Имейлът е един от най-старите и най-универсални начини за комуникация и обмен на информация в интернет, а милиони хора го използват. Социалните медии позволяват на хората да се свързват по много начини и да изграждат онлайн общности. Има много други неща, които могат да бъдат направени в интернет - да плащате сметки, да управлявате банкови сметки, да се срещате с нови хора, да гледате телевизия или да научите нови умения.


  Почти всичко може да се научи или да се направи онлайн днес.


 • Таблетите в центровете за ОГРДВ

  Препоръчваме се да се закупят таблети за децата в детската градина. Таблетът е многофункционално устройство, което може да се използва за заснемане на снимки и видео. Той също така има интегриран микрофон за аудио записи, например за да създават децата свои собствени радио пиеси, а така също предоставя възможности за използването на други творчески приложения и инструменти. Едно устройство е достатъчно за малък клас деца. За по-големи класове, обаче, ще са необходими няколко устройства.

  Таблетите са много лесни за употреба. Много лесно е да плъзгаш, пишеш и увеличаваш, и дори и две годишните могат да ги използват. Децата често знаят как да използват таблет от вкъщи.

  В допълнение към аргументите в полза на едно устройство "всичко в едно" и лесната употреба, има и други аспекти, които са в полза на закупуването на таблети в центровете за ОГРДВ. Устройствата пестят място, леки са, не дават грешки при употреба, сравнително устойчиви са на изпускане и удар, а животът на батерията им е до 18 часа. За iPad и някои таблети с Android има и калъфи, подходящи за деца, изработени от твърда пяна/силикон, които имат дръжки и децата могат лесно да боравят с тях.


  Уверете се, че таблетите имат валидни лицензи. Заедно с децата създайте правила за поведение за това, как и кога трябва да се използват таблетите, точно както правите, когато купувате други неща в центъра за ОГРДВ.

  Основна нагласа при работата с таблетите в центровете за ОГРДВ трябва да бъде: устройствата представляват допълваща дейност, която не измества други централни педагогически елементи, а ги подобрява и допълва.

  Например, в миналото книга с картини е била използвана за представяне на урок за гората, сега се използва съответното приложение или търсене с Google. Таблетът може да се вземе в гората, така че растенията, животните и следите да бъдат снимани, а звуците от природата - записани.

  Когато таблетът се използва в ежедневната педагогическа работа, много творчески възможности възникват, за да допълнят досегашната педагогическа работа. При изследване и игра с таблет децата се стимулират едно друго, комуникирайки относно съдържанието на темата. Те си помагат взаимно да изпълнят задачите и по този начин разбират взаимовръзките между тях.


  Заедно с децата можете да създавате картинки, звукови пъзели, картини, фотоколажи, истории, анимации, радиопиеси и много други.

  Таблетът предлага множество медийни педагогически възможности в центровете за РДОГ. Успехът с таблета при ежедневна употреба зависи главно от медийните педагогически компетенции на професионалистите от центровете за ОГРДВ и техните знания. Изпробвайте работата с таблет, за да прецените как реагират децата. Как таблетът може да бъде интегриран творчески в ежедневната педагогическа практика, е показано в практическите примери, които можете да намерите на интернет страницата на проекта.