• Използване на интернет

    Интернет е глобална мрежа от милиарди компютри и други електронни устройства. С интернет е възможно да се получи достъп до почти цялата налична информация, да общувате с всички останали по света и много повече. Всичко това може да се направи на домашния компютър. Първо, устройството трябва да е свързано с интернет. Когато се планира използването на интернет в центровете за ОГРДВ, обикновено е необходимо да се закупи достъп до интернет от доставчик на интернет услуги. Други начин за свързване е чрез обществена/ свободна Wi-Fi мрежа или мобилна интернет връзка.

    Повечето информация в интернет може да бъде намерена на уебсайтове. След като е свързан към интернет, програма, наречена уеб браузър, може да се използва за достъп до уебсайтове (най-популярните са Google Chrome, Firefox, Safari, Microsoft Explorer/ Edge и Opera).

    Уебсайтът представлява съвкупност от свързани текстове, изображения и други ресурси. Уебсайтовете могат да наподобяват други форми на медии, като статии вестници или телевизионни програми, или могат да бъдат интерактивни по начин, който е уникален за компютрите. Целта на даден уебсайт може да бъде почти всичко: новинарски платформа, онлайн библиотека, реклама, форум за обмен на изображения или образователен сайт..

    Уеб браузър

    Уеб браузерът позволява на хората да се свързват и да преглеждат уебсайтове. Самият уеб браузър не е интернет, а показва страници в интернет. Всеки уебсайт има уникален адрес. Чрез въвеждането на този адрес в уеб браузъра е възможно да се свържете с този уебсайт и уеб браузърът ще го покаже. Уебсайтовете често имат връзки към други сайтове, наричани също хипервръзки. Те често са част от текста на сайта. Обикновено са оцветени в синьо, а понякога са подчертани. Когато кликнете върху текста, браузърът зарежда друга страница. Уеб авторите използват хипервръзки, за да свържат съответните страници. Тази мрежа от връзки е една от най-уникалните характеристики на интернет и се нарича World Wide Web (WWW), известен като Мрежата. Всеки уеб сайт има уникален адрес, наречен Унифициран локатор на ресурси (URL). URL адресът се променя, когато кликнете върху връзка и браузърът зарежда нова страница. Въвеждането на URL адрес в адресната лента на браузъра прави браузъра да зареди страницата, свързана с този URL адрес. Това е като адрес на улица, който казва на браузъра къде да отиде в интернет.


    Ако търсите определена информация в интернет, интернет търсачката ще ви помогне. Търсачката е специализиран уебсайт, предназначен да ви помогне да намерите други уебсайтове. Когато въвеждате ключови думи или термин в търсачка, ще видите списък със страници, които са подходящи за вашите ключови думи. Най-популярната търсачка е Google, следвана от Bing, Yahoo и Baidu.

    Една от най-добрите функции на интернет е способността да общувате почти незабавно с всеки по света. Имейлът е един от най-старите и най-универсални начини за комуникация и обмен на информация в интернет, а милиони хора го използват. Социалните медии позволяват на хората да се свързват по много начини и да изграждат онлайн общности. Има много други неща, които могат да бъдат направени в интернет - да плащате сметки, да управлявате банкови сметки, да се срещате с нови хора, да гледате телевизия или да научите нови умения.


    Почти всичко може да се научи или да се направи онлайн днес.